Μας άρεσε
- Έξυπνος σχεδιασμός δύο οθονών που βοηθάει και στο κομμάτι του πληκτρολογίου
- Ποιοτικές οθόνες, ιδανικές για photo/video editing αλλά και ψυχαγωγία
- Ικανοποιητική αυτονομία, δεδομένων των δύο οθονών
- Το λογισμικό της ASUS προσφέρει πρακτικές ευκολίες
- Χρήσιμο το Stylus που περιλαμβάνεται στη συσκευασία μαζί με μια θήκη
Δεν μας άρεσε
- Λίγες θύρες, η μία μονίμως κατειλημμένη για τη φόρτιση της συσκευής
- Η διάταξη “desktop” (βιβλίου, όπως αναφέραμε) δεν βολεύει λόγω του χωρίσματος
- Αδύναμη ενσωματωμένη GPU σε ένα, κατά τα άλλα, ισχυρό σύστημα
Για το 2024, η ASUS ξεκινάει τις αναβαθμίσεις σειρών από νωρίς με το ASUS ZenBook Duo UX8406 (δείτε αναλυτικά τη διαθεσιμότητά/τιμή του) να έχει την τιμητική του, το οποίο το είδαμε τον περασμένο μήνα στη CES 2024, και ήταν από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της έκθεσης. Το υβριδικό laptop με δύο οθόνες αλλάζει τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά, υλοποιώντας ιδέες από διαφορετικές σειρές laptop της εταιρείας και συγκεκριμένα, παίρνοντας έμπνευση από το ASUS ZenBook Fold για τον σχεδιασμό.
Μαζί με πιο προσιτή τιμή και ένα συνολικό φρεσκάρισμα, πόσο δελεαστική είναι η φετινή πρόταση της ASUS; Έχοντας χρησιμοποιήσει το νέο laptop για ένα διάστημα, παραθέτουμε τη γνώμη μας.
Σχεδιασμός – Οθόνες
Όσο είναι κλειστό και διπλωμένο, το ASUS ZenBook Duo φαινομενικά είναι ένα απλό laptop και μάλιστα, δεν διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του – κάτι που δεν ισχύει, όπως θα δούμε παρακάτω. Μένοντας στα αμιγώς εξωτερικά, έχουμε μεταλλικό κέλυφος μαύρου χρώματος με χαραγμένες γραμμές σε ακανόνιστα σημεία. Στο κάτω μισό του laptop θα βρούμε δύο θύρες Thunderbolt 4 USB-C και μία USB 3.2 Gen 1 Type-A στα αριστερά ενώ δεξιά βρίσκονται μία HDMI 2.1 και ένα βύσμα ακουστικών/μικροφώνου. Η μία θύρα USB-C χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της συσκευής, οπότε συχνά θα είναι κατειλημμένη, αφήνοντας μόνο δύο θύρες USB για περιφερειακά.
Όταν ανοίξουμε το laptop θα δούμε την μεγαλύτερη αλλαγή από τα προηγούμενα μοντέλα: τις δύο πλήρους μεγέθους οθόνες. Εκεί που προηγούμενες υλοποιήσεις είχαν μια μικρότερη, μακρόστενη οθόνη στο κάτω μέρος, πλέον υπάρχει μια κανονικού μεγέθους οθόνη και οι δυο οθόνες ενώνονται μέσω βραχίονα. Παρόμοιο σχεδιασμό έχουμε δει στο ASUS ZenBook Fold, όμως εδώ δεν μιλάμε για μια ενιαία οθόνη. Ο βραχίονας ναι μεν δημιουργεί ξεκάθαρο χώρισμα μεταξύ των δύο οθονών, κάτι που φαίνεται εύκολα αν μια εργασία απαιτεί και τις δύο, όμως αν δουλεύουμε ένα ξεχωριστό παράθυρο από οθόνη τότε το χώρισμα συνηθίζεται εύκολα.
Κατά τη δική μας άποψη, ένα laptop που προορίζεται για επαγγελματική χρήση είναι καλύτερο να ενσωματώνει κάτι πιο ασφαλές (όπως γίνεται εδώ) παρά κάτι πειραματικό. Επιπλέον, η χρήση δύο διακριτών οθονών επέτρεψε στην ASUS να χρησιμοποιήσει γυαλί Corning Gorilla Glass, με προστασία που οποιαδήποτε αναδιπλούμενη οθόνη δεν έχει καταφέρει να διαθέτει ακόμη.
Έκαστη οθόνη έχει μέγεθος 14”, πάνελ OLED, ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και δυνατότητα χρήσης μέσω αφής, προσφέροντας δύο από τις ποιοτικότερες οθόνες στην αγορά σε ένα πακέτο. Με ανάλυση 3K (2880x1800), 500nits μέγιστη φωτεινότητα, 100% κάλυψη DCI-P3, πιστοποίηση Display HDR True Black 500 Pantone και προστασία ματιών από την TÜV Rheinland, ενδείκνυται τόσο για χρήση γραφείου όσο και για γραφιστικές εργασίες που απαιτούν ακριβή χρώματα. Υποστηρίζεται ακόμη η γραφίδα της ASUS, για σχέδιο απευθείας στις οθόνες.
Συνολικά, οι οθόνες δεν έχουν ορατά ψεγάδια και δεν μας άφησαν με παράπονο, είτε δουλεύαμε σε photo/video editing είτε βλέπαμε ταινίες. Μάλιστα, μας βόλευε πολύ η κατακόρυφη διάταξη που αρχικά δεν πιστεύαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε πολύ. Στο κάτω μισό υπάρχει ένα πλατύ στήριγμα ενσωματωμένο στην πλάτη, το οποίο ανοίγει και δίνει κλίση (και σταθερότητα) στις δύο οθόνες προκειμένου να σταθούν όρθιες η μία επάνω στην άλλη. Ο βραχίονας εμπνέει εμπιστοσύνη όπως και το στήριγμα, οπότε αντί να δουλεύουμε με τη συσκευή σε διάταξη παραδοσιακού laptop, σχεδόν αποκλειστικά προτιμήσαμε το παραπάνω. Υπάρχει η δυνατότητα να περιστραφούν 90 μοίρες οι δύο οθόνες, οπότε να στέκονται σαν βιβλίο σε μια επιφάνεια. Καθώς στενεύουν πολύ και υπάρχει το ενδιάμεσο χώρισμα, δεν μας βόλεψε ιδιαίτερα για δουλειές γραφείου η συγκεκριμένη διάταξη, παρά μόνο για ανάγνωση κειμένων ή πιο ελαφριά χρήση. Πάντοτε υπάρχει και η επιλογή χρήσης ως κανονικό laptop, είτε για χρήση «στο πόδι» είτε λόγω έλλειψης χώρου.
Για να συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πληκτρολόγιο στην κάτω οθόνη είτε ενσωματώνουμε το μαγνητικό, αποσπώμενο πληκτρολόγιο που περιλαμβάνεται. Πάλι, η συγκεκριμένη πινελιά είναι εμπνευσμένη από το ASUS ZenBook Fold όμως λειτουργεί πολύ υπέρ της τρέχουσας υλοποίησης. Ένα παράπονο που είχαμε για τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς είναι πως η μακρόστενη δευτερεύουσα οθόνη «έτρωγε» χώρο από το φυσικό πληκτρολόγιο, οπότε ούτε η οθόνη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βασική (ή να φιλοξενήσει ολόκληρα παράθυρα) ούτε το πληκτρολόγιο ήταν άνετο. Πλέον δεν υπάρχει αυτό, αφού το ψηφιακό πληκτρολόγιο είναι αρκετά αξιόπιστο (αν και άβολο, για εμάς, για οτιδήποτε πέραν της περιστασιακής χρήσης) και το φυσικό πληκτρολόγιο είναι μεγέθους που αρμόζει σε laptop 14”.
Επίσης, η νέα διάταξη του πληκτρολογίου σημαίνει πως το touchpad δεν βρίσκεται στην δεξιά πλευρά αλλά κεντραρισμένο, ουσιαστικά εξαλείφοντας κάθε μειονέκτημα της προηγούμενης υλοποίησης. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο ενώνεται με το σώμα του laptop και φορτίζει παράλληλα με τη χρήση ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασύρματα μέσω Bluetooth, για παράδειγμα στην κάθετη διάταξη οθονών που περιγράψαμε πριν. Στη χρήση, πληκτρολόγιο και touchpad είναι άψογα για σύνταξη κειμένων και πλοήγηση. Τα πλήκτρα έχουν καλό βάθος και ήχο κατά την πληκτρολόγηση, ενώ το touchpad ικανοποιητική έκταση (σχεδόν τριπλάσια του προκατόχου) και αίσθηση στο κλικάρισμα. Η ενσωματωμένη μπαταρία του πληκτρολογίου προσφέρει αρκετές ώρες χρήσης, σίγουρα περισσότερες από του laptop όμως δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια αφού γινόταν μικτή χρήση και έμπαινε στη φόρτιση.
Με το πληκτρολόγιο στη μέση και διπλωμένο, το laptop έχει πάχος 20mm και βάρος περίπου στα 1600 γραμμάρια, κάνοντάς το λίγο πιο χοντρό και βαρύ από αντίστοιχα 14άρια όμως δεδομένων των δύο οθονών και του αποσπώμενου πληκτρολογίου κινείται σε φυσιολογικό πλαίσιο. Φυσικά, διαθέτει και δύο ηχεία Harman Kardon με υποστήριξη Dolby Atmos, οπότε για τις διαστάσεις του, καταφέρνει να χωρέσει πάρα πολλά παραμένοντας εύκολα φορητό.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Στα χέρια μας έφτασε το ASUS ZenBook Duo με Intel Core Ultra 9 185-H, 32GB LPDDR5x RAM, ενσωματωμένα γραφικά Intel ARC και 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD. Υπάρχουν επιλογές για Intel Core Ultra 7, Intel Core Ultra 5 και συνδυασμούς RAM/ROM έως 32GB/2TB, οπότε το πιο οικονομικό μοντέλο αναμένεται κάτω από τις 2000€. Και εδώ γίνεται ένα σημαντικό βήμα, ρίχνοντας σημαντικά την τιμή αγοράς συγκριτικά με προηγούμενα μοντέλα της σειράς. Μια ακόμη σημείωση για τις διαφορές έχει να κάνει με τις οθόνες, οι οποίες στα πιο προσιτά μοντέλα έχουν ανάλυση 2K (1920x1200) και ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz, όμως κατά τα άλλα διατηρούν κοινά χαρακτηριστικά.
Για τις δοκιμές σε πραγματικά σενάρια, χρησιμοποιήσαμε τον υπολογιστή στην καθημερινότητά μας για δουλειές γραφείου. Στην επάνω οθόνη κυρίως αφήναμε δευτερεύουσες εφαρμογές, όπως Slack και Outlook, και στην κάτω δουλεύαμε εφαρμογές όπως Adobe Photoshop. Από συνήθεια, τα μάτια μας πήγαιναν ευκολότερα στην κάτω οθόνη καθώς είναι πιο κοντά στο ύψος ενός παραδοσιακού laptop – θυμίζουμε πως αναφερόμαστε σε κάθετη διάταξη. Πέραν του χρόνου προσαρμογής που χρειάστηκε για τη συνήθεια της κατακόρυφης (έναντι οριζόντιας) διάταξης, η εμπειρία ήταν θετική και πρακτική.
Επάνω είχαμε τον browser και τις πηγές πληροφοριών, ενώ κάτω γράφαμε κείμενα ή κάναμε video editing, με την επάνω οθόνη να βοηθάει για τη γενικότερη χρήση του υπολογιστή χωρίς να φεύγει η βασική εργασία από την κάτω οθόνη. Το multi-tasking μεταξύ όλων αυτών ήταν απρόσκοπτο και οι οθόνες εξαιρετικές για επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο, κάτι που κάναμε με τις ώρες και απολαύσαμε, βλέποντας τα χρώματα και την πεντακάθαρη ευκρίνεια. Κατά το video editing, οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνταν συχνά-πυκνά, χωρίς να κάνουν υπερβολικό θόρυβο ή να ανιχνεύουν υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 60-70 βαθμών Κελσίου. Κατά την απλή χρήση, δηλαδή σύνταξη κειμένου ή browsing, κυμαινόταν πιο κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου.
Όσον αφορά στην αυτονομία, η μπαταρία των 75Wh προσφέρει περίπου 6-7 ώρες χρήσης και στις δύο οθόνες, όμως σε διάταξη laptop όπου η μία οθόνη δεν χρησιμοποιείται, πλησιάζει στις 10 ώρες. Τα νούμερα είναι ικανοποιητικά όμως όχι εντυπωσιακά για τα δεδομένα ενός ultrabook, παρόλα αυτά σκεπτόμενοι την διπλή οθόνη δεν έχουμε παράπονο από τις επιδόσεις. Εξάλλου, σπάνια θα βρίσκονται και οι δύο οθόνες σε χρήση για τόσες ώρες, μακριά από πηγή ρεύματος, οπότε σε σενάρια που η φορητότητα παίζει ρόλο τότε η διάταξη laptop (και η μεγαλύτερη αυτονομία) είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Για τη φόρτιση της μπαταρίας χρειάζονται περίπου 2 ώρες, με το 0%-50% να γίνεται σε περίπου 30 λεπτά, εξασφαλίζοντας λίγες ώρες χρήσης σε περίπτωση ανάγκης. Ο usb-c φορτιστής, είναι αρκετά μικρός, κάνοντας εύκολη τη μεταφορά του μαζί με τον υπολογιστή.
Όπως πάντα, δοκιμάσαμε μερικά παιχνίδια παρότι το laptop δεν προορίζεται για κάτι τέτοιο. Ορισμένα παλαιότερα και απλούστερα, όπως DOTA 2 και Fortnite, έπαιξαν σταθερά σε ρυθμίσεις γραφικών medium προς low. Οτιδήποτε πιο απαιτητικό ζόρισε λίγο τη συσκευή, καθώς έφτασε τους 80 βαθμούς Κελσίου και ενεργοποιούνταν οι ανεμιστήρες στη μέγιστη σκάλα. Εν ολίγοις, μπορεί να τα καταφέρει υπό αρκετές προϋποθέσεις, όμως καλύτερα να προτιμηθεί κάποια υπηρεσία streaming για καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε άποψη.
Το λογισμικό της ASUS προσφέρει μερικές έξυπνες ευκολίες, όπως την ενεργοποίηση του ψηφιακού πληκτρολογίου με το άγγιγμα έξι δακτύλων στην κάτω οθόνη ή τις διάφορες γρήγορες ρυθμίσεις του Control Center. Μπορούν ακόμη να ομαδοποιηθούν εφαρμογές και να ανοίγουν σε συγκεκριμένη διάταξη αυτόματα, κάτι που χρησίμευσε όταν ξεκινούσαμε τη μέρα μας και ανοίγαμε τις βασικές εφαρμογές ταυτόχρονα, στο σημείο που θέλαμε. Ακόμη, η μεταφορά μιας εφαρμογής μεταξύ των οθονών γίνεται εύκολα, κάνοντας μια μικρή κίνηση με το δάκτυλο στην κορυφή του παραθύρου κι αυτόματα θα μεταφερθεί ολόκληρο στην άλλη οθόνη. Όπως και στο ASUS ROG Ally, έτσι κι εδώ η ASUS σκέφτηκε να συμπεριλάβει πολλές ευκολίες για τον χρήστη, μιας και τα Windows 11 βελτιώνονται μεν, αλλά απέχουν από την ιδανική εμπειρία σε οθόνες αφής.
Συμπέρασμα
Μια ιδιαίτερη σειρά ανανεώνεται με τον καλύτερο τρόπο, διορθώνοντας προβλήματα του παρελθόντος (π.χ. πληκτρολόγιο) και διατηρώντας ψηλά τον πήχη της απόδοσης. Για δουλειές γραφείου και multi-tasking, οι οθόνες είναι άψογης ποιότητας και η αυτονομία ικανοποιητική, ενώ το λογισμικό της ASUS βοηθάει σε σημεία-κλειδιά. Τα παράπονά μας κυρίως αφορούν την «ξηρασία» θυρών, την άβολη διάταξη “desktop” και την GPU που θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη, έστω και με επιπλέον χρέωση.
Σε κάθε περίπτωση, το ZenBook Duo 2024 UX8406 είναι η καλύτερη υλοποίηση που έχουμε δει σε φορητό υπολογιστή με διπλή οθόνη, αυξάνοντας την παραγωγικότητας για όσους δουλεύουν με πολλαπλά παράθυρα, αλλά κυρίως με εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφιών. Η τιμή για το βασικό μοντέλο ξεκινά από τα €2499 (στο πακέτο περιλαμβάνεται μάλιστα όμορφη θήκη καθώς και το stylus της ASUS με πολύ καλή απόκριση) και πλέον είναι πολύ πιο προσιτή απ' ότι στο παρελθόν για ένα παρόμοιο σύστημα, με τις συγκεκριμένες οθόνες αλλά και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά που κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.