Μας άρεσε
- Οθόνη-κόσμημα για οποιαδήποτε χρήση, τεράστιο μέγεθος σε desktop mode
- Πολλοί τρόποι να χρησιμοποιηθεί, με ή χωρίς περιφερειακά, προσφέροντας φοβερή ευελιξία
- Άψογες επιδόσεις σε καθημερινές και γραφιστικές εργασίες
Δεν μας άρεσε
- Λίγες θύρες, απουσία υποστήριξης γραφίδας και ανάγκη ξεχωριστής φόρτισης του πληκτρολογίου
- Θα θέλαμε καλύτερη αυτονομία σε desktop mode, καθώς αυτός είναι ο πραγματικά ξεχωριστός τρόπος χρήσης της συσκευής
Μετά τα κινητά και τις οθόνες που διπλώνουν, η ASUS φέρνει στην αγορά ένα laptop που συνδυάζει και τα δύο. Το ASUS Zenbook 17 Fold OLED είναι, ουσιαστικά, μια μεγάλη οθόνη που διπλώνει, φιλοξενώντας όλα τα εξαρτήματα ενός laptop μέσα της. Η ιδιαίτερη αυτή συσκευή έφτασε στα χέρια μας και με μεγάλη ανυπομονησία την εξετάσαμε, την δοκιμάσαμε και τώρα, παραθέτουμε τις σκέψεις μας γύρω από αυτή.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ας ξεκινήσουμε από την εξωτερική πλευρά της συσκευής, η οποία είναι πολύ καθαρή από άποψης λογοτύπων και μοτίβων. Στο σημείο του βραχίονα, όπου διπλώνει η οθόνη, υπάρχει δερμάτινη επένδυση που καλύπτει πλήρως το διπλωμένο σημείο αλλά και περίπου το μισό μέρος της πλάτης. Το υπόλοιπο υλικό της πλάτης είναι γυάλινο και συνολικά, η εξωτερική κατασκευή δίνει την αίσθηση ενός εξαιρετικά πολυτελούς μηχανήματος.
Διπλωμένο, το Zenbook Fold έχει μέγεθος 28.76x18.93x3.2cm, αρκετά παχύ όμως αναμενόμενο αφού πρόκειται για δύο μισά της ίδιας οθόνης συν το παρεχόμενο πληκτρολόγιο που τοποθετείται ενδιάμεσα. Επιπλέον, στο σημείο όπου διπλώνει η οθόνη, τα δύο μέρη δεν εφάπτονται κι υπάρχει μια ελαφρά καμπύλη. Ξεδιπλωμένο, έχει διαστάσεις 37.85x28.76x1.2cm, όπου βλέπουμε πως το πάχος μειώνεται σχεδόν στο ένα τρίτο. Το βασικό θέμα με τις διαστάσεις και τον όγκο γενικότερα, έχει να κάνει με το βάρος (περίπου 1.6 κιλά χωρίς πληκτρολόγιο, 1.9 με πληκτρολόγιο) και την ευκολία στη μεταφορά. Δεν είναι απαγορευτικό, ειδικά για μοντέλο 17”, αλλά ας υπάρχει κατά νου.
Η ιδιαιτερότητα της οθόνης φαίνεται εύκολα, με το πρώτο ξεδίπλωμα. Μπορεί να ανοιχτεί πλήρως και να σταθεί χάρη στο ενσωματωμένο στήριγμα στην πλάτη, για να προσφέρει μια τεράστια, widescreen οθόνη 17.3” που μπορεί να τοποθετηθεί στο γραφείο ανεξάρτητα από το πληκτρολόγιο. Αν χρειαστεί να δουλευτεί ως πραγματικό laptop, τότε διπλώνοντας την οθόνη στη μέση και γυρίζοντάς τη κατά 90 μοίρες, έχει πάρει τη μορφή του laptop. Τοποθετώντας στο κάτω μισό της οθόνης το αποσπώμενο, μαγνητικό πληκτρολόγιο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, φαινομενικά δεν διαφέρει από οποιοδήποτε συμβατικό laptop με οθόνη αφής. Σε μορφή laptop, ωστόσο, η οθόνη των 17.3” μειώνεται αισθητά, με το κάθε μισό να φιλοξενεί μόλις 12.5” καθαρής οθόνης.
Μπορεί να δουλευτεί ακόμη και χωρίς πληκτρολόγιο, μόνο με το ψηφιακό που εμφανίζεται στην οθόνη δηλαδή, ουσιαστικά λειτουργώντας ως tablet. Αυτό ισχύει τόσο στο σενάριο που η οθόνη είναι ανοιχτή όσο και όταν είναι ξεδιπλωμένη. Η ευελιξία που προσφέρει το Zenbook Fold είναι το βασικό στοιχείο που θα τραβήξει τους ενδιαφερόμενους, κυρίως τους επαγγελματίες, αφού μπορεί κάλλιστα να παρέχει μια τεράστια οθόνη για π.χ. γραφιστική, χωρίς τον όγκο ενός τυπικού laptop 17.3” και δη όταν λειτουργεί σε διάταξη laptop, όπου το μέγεθός του μειώνεται αισθητά κι είναι ιδανικό για μικρότερες εργασίες.
Με την οθόνη ξεδιπλωμένη και σε οριζόντια διάταξη, στην αριστερή πλευρά της θα βρούμε πλήκτρα έντασης και μια θύρα USB-C 4.0 Thunderbolt 4 PD και μετά, στην επάνω πλευρά βρίσκουμε άλλη μία θύρα USB-C 4.0 με ολόιδια χαρακτηριστικά, μια θύρα ακουστικών 3.5mm, το πλήκτρο ενεργοποίησης και γρίλιες εξαερισμό. Όταν η οθόνη είναι διπλωμένη στη μέση για να χρησιμοποιηθεί ως laptop, η επάνω πλευρά μετατρέπεται στην αριστερή του κάτω μισού. Δυστυχώς, εδώ τελειώνει η λίστα με τις θύρες. Είναι πολύ λίγες και περιοριστικές, κατά την άποψή μας, διότι ακόμη και USB Sticks ή εξωτερικοί δίσκοι δεν θα συνδεθούν χωρίς αντάπτορα, κι εφόσον μιλάμε για επαγγελματικής κλάσης laptop τότε έστω μία θύρα USB-A θα ήταν καλοδεχούμενη.
Πάμε στο πληκτρολόγιο που αναφέρθηκε και πριν, για να λυθεί το μυστήριο. Είναι ένα ασύρματο (Bluetooth) πληκτρολόγιο που αποσπάται εντελώς από την οθόνη και μπορεί να τοποθετηθεί π.χ. στο γραφείο. Εναλλακτικά, σε μορφή laptop, μαγνητίζει στο κάτω μισό της οθόνης και μένει σταθερό εκεί. Η μεταφορά του είναι εύκολη, αφού όταν η οθόνη διπλώνεται, το πληκτρολόγιο μπορεί να τοποθετηθεί ενδιάμεσα.
Στην πράξη, το πληκτρολόγιο είναι άνετο και ποιοτικό, ιδανικό ακόμη και για σύνταξη κειμένων – το παρόν κείμενο συντάχθηκε στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο. Το touchpad, συγκεκριμένα, είναι πολύ μεγάλο και άνετο οπότε για πιο απλές εργασίες, η χρήση ποντικιού μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Βέβαια, υπάρχει ένα προβληματάκι με το ύψος-πάχος του πληκτρολογίου όταν τοποθετείται επάνω στην οθόνη. Το ύψος καταλήγει να είναι μεγαλύτερο του συνηθισμένου, οπότε η τοποθέτηση των καρπών είναι λίγο δυσκολότερη στην αρχή. Συνηθίζεται μεν, αλλά θέλει λίγο χρόνο.
Και περνάμε στο «κυρίως πιάτο», την οθόνη. Είναι μεγέθους 17.3” και τεχνολογίας OLED με ανάλυση 2.5K (2560x1920) με λόγο διάστασης 4:3. Όταν διπλώνεται, προσφέρει ανάλυση FHD (1920x1080) σε έκαστο μισό μεγέθους 12.5”, με λόγο διάστασης 3:2. Η κάλυψη οθόνης είναι στο 87%, κάτι που στην πράξη μεταφράζεται σε μεγάλα περιμετρικά περιθώρια, αλλά σε τόσο μεγάλη οθόνη (ξεδιπλωμένη) δεν αποτελούν πρόβλημα. Γίνονται κυρίως αισθητά σε διάταξη laptop, καθώς ο συνολικός όγκος παραπέμπει σε συσκευή 13.3” όμως η καθαρή οθόνη φτάνει στις 12.5”.
Πίσω στα τεχνικά, η οθόνη προσφέρει κάλυψη χρώματος DCI-P3 100%, πυκνότητα 185ppi, πιστοποίηση VESA DisplayHDR 500 True Black με μέγιστη φωτεινότητα στα 500nits και ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Γενικά, είναι μια άψογη οθόνη για γραφίστες και κατ’ επέκταση, άριστη για κάθε χρήση, με πραγματικά μαύρα και πλούσια χρώματα σε κάθε εικόνα. Είναι κάπως γυαλιστερό το πάνελ, βέβαια, οπότε σε συνδυασμό με την φωτεινότητα, η χρήση σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι πάντα εύκολη. Σε περιβάλλον γραφείου ωστόσο, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα.
Λόγω του πάνελ OLED, η εταιρεία προσφέρει εγγύηση για 7000 ώρες με τη φωτεινότητα ρυθμισμένη στα 200nits. Παράλληλα, από το κουτί η συσκευή έρχεται με ρυθμίσεις Dark Mode και άλλες πρακτικές που προφυλάσσουν την οθόνη από burn-in (π.χ. αυτόματη απενεργοποίηση μετά από 5 λεπτά σε αχρηστία), μεταξύ άλλων μέτρων προστασίας. Τα συγκεκριμένα γεννούν αυτοπεποίθηση για την (διόλου ευκαταφρόνητη) επένδυση που απαιτεί η συσκευή, αλλά μένει να δούμε τι θα έχει συμβεί ύστερα από π.χ. 2 χρόνια χρήσης.
Η οθόνη συνοδεύεται από στερεοφωνικά ηχεία, ρυθμισμένα από την Harman/Kardon, με υποστήριξη Dolby Atmos. Για μια τόσο λεπτή (ξεδιπλωμένη) συσκευή, όπου τα πάντα βρίσκονται πίσω από την οθόνη, ο ήχος είναι απολαυστικός και δυνατός. Σε ένα σπίτι 70τ.μ. ακούγεται με ευκολία σε κάθε δωμάτιο όταν βρίσκεται στην υψηλότερη ρύθμιση έντασης, οπότε σε πραγματικά σενάρια κρατούσαμε την ένταση περίπου στο 30%-40% και μας άφησε ικανοποιημένους, τόσο σε ταινίες και μουσική όσο και σε κλήσεις.
Στο θέμα της webcam, τα πράγματα είναι ανάμικτα, αλλά όχι για τους συνήθεις λόγους. Η ποιότητά της είναι πολύ καλή, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο, οπότε η «κατάρα» της κακιάς webcam σε laptop δεν ισχύει εδώ. Το παράξενο είναι η τοποθέτησή της, η οποία είναι κλασική (κεντραρισμένη επάνω) σε διάταξη laptop αλλά σε διάταξη desktop, βρίσκεται αριστερά. Επομένως, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθιστεί η αλλαγή τοποθέτησης. Σε επιπεδο software, η Asus δίνει κάποιες χρήσιμες δυνατότητες που στόχο έχουν να σας βοηθήσουν στις βιντεοκλήσεις σας. Έτσι πέρα από την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, υπάρχει μια γενική ρύθμιση για θόλωμα του παρασκηνίου ενώ μας άρεσε η αυτόματα διόρθωση του βλέμματος μας κατά τη διάρκεια μια βιντεοκλήσης έτσι ώστε να φαίνεται ότι κοιτάμε συνεχώς την κάμερα, ένα από τα γνωστά προβλήματα των βιντεοκλήσεων.
Επιπλέον, δύο παράπονα σχετικά με τα περιφερειακά. Για αρχή, δεν υποστηρίζεται κάποιου είδους γραφίδα, κάτι που θα ήταν άψογο σε μια τόσο ποιοτική και μεγάλη οθόνη. Μετά, το πληκτρολόγιο δεν συνεργαζόταν τόσο καλά με το λογισμικό, αφού ορισμένες φορές δεν ανιχνευόταν αυτόματα όταν το μαγνητίζαμε στο κάτω μισό κι έτσι, συνέχιζαν να εμφανίζονται στοιχεία της οθόνης στο καλυμμένο μισό. Επιπλέον, το πληκτρολόγιο έχει μεν καλή αυτονομία (12 ώρες με μια φόρτιση), όμως φορτίζεται ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα. Οπότε, δεν αποκλείεται να χρειάζεται κανείς δύο φορτιστές ταυτόχρονα αν σκοπεύει να κάνει χρήση πολλών ωρών.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Zenbook Fold κυκλοφορεί με επεξεργαστή Intel Core i7-1250U, 16GB RAM @ 5200MHz και 1TB PCIe 4.0 NVMe SSD. Τα γραφικά διαχειρίζεται η ενσωματωμένη Intel Iris Xe, οπότε στο κομμάτι των παιχνιδιών οι απαιτήσεις πρέπει να είναι μετριασμένες.
Δοκιμάσαμε την δύναμη του συστήματος σε ορισμένα benchmarks και τα αποτελέσματα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα χωρίς καμία έκπληξη. Συγκεκριμένα, στο Cinebench R23 έφερε σκορ 1569 (Single-Core) και 7070 (Multi-Core). Αντίστοιχα, στο Geekbench 5.4 έφερε 1673 (Single-Core) και 6943 (Multi-Core). Για τα δεδομένα της κατηγορίας του, βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από πολύ δυνατά ultrabooks, όμως για τις εργασίες που προορίζεται καλύπτει κάθε ανάγκη.
Ως βασικός υπολογιστής μας, έτρεχε διαρκώς τα Outlook, Word, Excel, Slack και Spotify μαζί με Edge browser όπου υπήρχαν περίπου μια ντουζίνα καρτέλες ανοιχτές. Δεν εντοπίσαμε κάποια κολλήματα ή φαινόμενα υπερθέρμανσης, ούτε πρόκειται για θορυβώδες μηχάνημα – αντιθέτως, δεν ακούστηκαν ποτέ οι ανεμιστήρες, εκτός από όταν δοκιμάσαμε μερικά παιχνίδια, ξέροντας τι θα αντιμετωπίσουμε.
PCMark 10
Χοντρικά, οτιδήποτε κυκλοφόρησε από το 2016 και μετά, μας δημιούργησε πρόβλημα. Τα Grand Theft Auto V και The Witcher III: Wild Hunt έτρεξαν αξιοπρεπέστατα σε Medium ρυθμίσεις γραφικών, διατηρώντας τα 45fps, ενώ το League of Legends έτρεχε ακόμη καλύτερα. Δοκιμάζοντας παιχνίδια όπως Cyberpunk 2077, όμως, είδαμε τα όρια του μηχανήματος, αφού δεν καταφέραμε να παίξουμε σε κάτι περισσότερο των 20fps στην καλύτερη. Δεν προορίζεται για gaming, ωστόσο, οπότε είναι άδικο να το κρατήσουμε σαν αρνητικό εναντίον του.
Για γραφιστικές δουλειές, όμως, τα πάει περίφημα. Χρησιμοποιώντας κυρίως Adobe Photoshop για επεξεργασία φωτογραφιών και DaVinci για βίντεο, δεν κόλλησε πουθενά, ούτε καν στο rendering ορισμένων βίντεο σε ποιότητα FHD. Επιπλέον, πολύ θετικό πως δεν ακούσαμε τους ανεμιστήρες κατά το rendering.
Η μπαταρία των 75Wh τα πηγαίνει άψογα σε ένα σενάριο, μέτρια σε ένα άλλο. Συγκεκριμένα, ως laptop αντέχει περίπου 12 ώρες χρήσης, ένα νούμερο που πολλά «καθαρά» laptop δεν πιάνουν με τόση ευκολία. Ως desktop όμως, με διαχωρισμένη οθόνη και πληκτρολόγιο, η μπαταρία φτάνει περίπου τις 6-7 ώρες, στην καλύτερη. Σίγουρα, η λογική λέει πως η χρήση ως desktop συνεπάγεται και διαρκή χρήση καλωδίου, όμως πέραν του ότι αυτό δεσμεύει μόνιμα μια από τις δύο θύρες USB-C, μακροχρόνια θα κάνει κακό στην μπαταρία. Επομένως, θα θέλαμε να δούμε καλύτερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η φόρτιση ολοκληρώνεται μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο ώρες, ενώ το 85% χρειάζεται περίπου 80 λεπτά φόρτισης.
Το laptop έρχεται με Windows 11 Pro και πολύ λίγες εφαρμογές προεγκατεστημένες – μόλις δύο. Το MyAsus προσφέρει πληροφορίες, υποστήριξη και τα συναφή, οπότε τη θεωρούμε χρήσιμη και από την άλλη, το ScreenXpert μοιράζει τα παράθυρα στην οθόνη ανάλογα με την επιλεγμένη διάταξη. Κατά τα άλλα, τα Windows 11 προσφέρουν την γνωστή εμπειρία σε παραδοσιακά σενάρια χρήσης (πληκτρολόγιο κλπ) και κάνουν τίμια προσπάθεια να λειτουργούν αυτόνομα μέσω αφής. Σε γενικές γραμμές, τα καταφέρνουν καλά χωρίς κάποιο ξεκάθαρο μειονέκτημα, πλην του ότι δεν είναι τόσο εύχρηστα όσο π.χ. το Android. Ωστόσο, η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο κομμάτι αυτό και αναμφίβολα θα δούμε περαιτέρω βελτιώσεις.
Συμπέρασμα
Το ASUS Zenbook Fold 17 OLED είναι μια συσκευή που θα βρει το κοινό της. Η ευελιξία με την οποία προσφέρει ένα laptop 13” και μια οθόνη 17” σε περιβάλλον desktop, είναι αξιοθαύμαστη και σίγουρα χρήσιμη για άτομα που χρειάζονται και τα δύο στην καθημερινότητά τους. Ακόμη κι αν χρειάζονται μόνο μια μεγάλη οθόνη, το Zenbook Fold μπορεί να πάρει τη θέση της στο γραφείο, μειώνοντας τα απαραίτητα περιφερειακά. Η οθόνη καθαυτή είναι άψογη και οι επιδόσεις επίσης, ενώ τα παράπονά μας στρέφονται κυρίως στην έλλειψη θυρών και την αυτονομία σε διάταξη desktop.
Καθώς είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας με κάτι τέτοιο, και η πολυετής εμπειρία της δείχνει καλά σημάδια, περιμένουμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο θα τραβήξει το ενδιαφέρον και ένα θεωρητικό επόμενο μοντέλο θα αποτελέσει μεγάλο βήμα μπροστά.
- 1
- 1
- 1