Το Zenbook 14 της Asus είναι ένα πολύ δυνατό και ποιοτικό φορητό, με λιλιπούτειες διαστάσεις. Ανήκει στην κατηγορία των πολύ ισχυρών φορητών γραφείου.
Από τη στιγμή που ανοίγεις την οθόνη και το ενεργοποιείς διαπιστώνεις διάφορες πινελιές δύναμης και ποιότητας: η ταχύτητα με την οποία ανοίγουν τα Windows αλλά και διάφορες εφαρμογές που δοκιμάσαμε, το οπίσθιου φωτισμού πληκτρολόγιο με τα αριθμητικά πλήκτρα που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με το πάτημα κουμπιού αφής, τα γυαλιστερά και γεμάτα ζωντάνια χρώματα της οθόνης, τα πολύ μικρά bezel της, κ.ά. Όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά προϊδεάζουν για μια πολύ ευχάριστη εμπειρία χρήσης.
Προδιαγραφές (Φορητού Δοκιμής)
- Επεξεργαστής : Intel Core i7-8565U @ 1.80 GHz, 4πύρηνο με Turbo Boost (έως 4.6GHz) και 8MB cache
- Μητρική : ASUS UX433FN
- Μνήμη : 16 GB 2133MHz LPDDR3, 2/2 υποδοχές
- Αποθηκευτικός χώρος : Samsung 1 TB PCIe 3.0 x4 SSD
- Γραφικά : Integrated Intel® UHD Graphics 620 & NVIDIA GeForce MX150 2GB GDDR5 VRAM
- Οθόνη : 14” LED-backlit FHD (1920 x 1080) 16:9 αντί-θαμβωτική
- Ήχος : ASUS SonicMaster stereo πιστοποιημένο από Harman Kardon
- Συνδεσιμότητα : 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C (έως 10Gbps), 1 x USB 3.1 Type-A (έως 10Gbps), 1 x USB 2.0 Type-A, 1 x HDMI, 1 x MicroSD αναγνώστης καρτών, 3.5χιλ. υποδοχή ακουστικών
- Ασύρματη συνδεσιμότητα : Dual-band 802.11ac gigabit-class Wi-Fi, Bluetooth 5.0
- Λειτουργίες : Αναγνώριση προσώπου, φωνητικές εντολές
- Μπαταρία : 50Wh 3-κελιών λιθίου πολυμερών
- Πληκτρολόγιο : Οπίσθιου φωτισμού (άσπρο, 3 επίπεδα έντασης) με αριθμητικά πλήκτρα (ενεργοποιούνται κατ' επιλογή πάνω στο touchpad)
- Κάμερα : Τρισδιάστατη υπέρυθρων υψηλής ευκρίνειας
- Λειτουργικό Σύστημα : Windows 10 Pro 64bit
- Βάρος: 1.1 κιλό
- Διαστάσεις : Ύψος: 1.59εκ., Πλάτος: 31.9εκ., Βάθος: 19.9εκ.
- Εγγύηση : 2 χρόνια
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Το προϊόν της δοκιμής δεν έφτασε στο εργαστήριο μας μέσα στη συσκευασία του. Αντί του κουτιού το υποδεχτήκαμε μέσα σε μια μικρή και ιδιαίτερα πρακτική τσάντα.
Μέσα στο κουτί θα βρείτε: Το φορητό, τσαντάκι μεταφοράς, προστατευτική θήκη και μετασχηματιστής ρεύματος 65W.
Επιλογές Αγοράς
Υπάρχουν οι εξής επιλογές αγοράς (Οι οποίες φυσικά καθορίζουν και την (ζώνη) τιμή(ς):
- Δύο επιλογές χρωμάτων καπακιού, μπλε και ασημένιο.
- Δύο επιλογές επεξεργαστή, Intel Core i7-8565U @ 1.80 GHz, 4πύρηνο με Turbo Boost (έως 4.6GHz) και 8MB cache καθώς και Intel Core i7-8265U @ 1.60 GHz, 4πύρηνο με Turbo Boost (έως 3.9GHz) και 6MB cache.
- Δύο επιλογές ποσότητας μνήμης, 8 GB και 16 GB.
- Δύο επιλογές οθόνης, απλή ή αντί-θαμβωτική.
- Δύο επιλογές αποθηκευτικού χώρου, 1TB PCIe® 3.0 x4 SSD και 512GB / 256GB PCIe® 3.0 x2 SSD.
- Δύο επιλογές Λειτουργικού Συστήματος, Windows 10 Pro ή Home
Εμφάνιση και Οθόνη
Το σασί του φορητού είναι ιδιαίτερα μικρό και προϊδεάζει για 12αρι ή 13αρι laptop και όχι για 14αρι. Η ποιότητα κατασκευής δείχνει αρκετά καλή και το ίδιο ισχύει και για το φινίρισμα. Πάντως η γυαλιστερή επιφάνεια τόσο στο μεταλλικό πάνω μέρος όσο και στο πλαστικό κάτω μέρος, αφήνει εύκολα δαχτυλιές. Τέλος, το βάρος είναι αρκετά χαμηλό και μόλις ξεπερνά το ένα κιλό. Για ένα τόσο δυνατό σύστημα η μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος είναι τρομερά προτερήματα!
Στην οθόνη παρατηρούμε πολύ μικρά bezel (κατά τον κατασκευαστή 2.9 χιλιοστά πλαϊνά, 3.3 χιλιοστά κάτω και 6.1 χιλιοστά πάνω, στην πραγματικότητα λίγο παραπάνω λόγω του τρόπου με τον οποίο τα μετράει), μεγάλη αναλογία οθόνης-προς-σώμα (92%) και μεγάλη γωνία θέασης (178°). Είναι τύπου IPS και δεν υποστηρίζει αφή. Καλύπτει κατά 100% την sRGB γκάμα χρωμάτων. Η μέγιστη φωτεινότητα που μετρήσαμε είναι 332 cd/m2, η οποία κρίνεται ως ικανοποιητική χωρίς να είναι κορυφαία, σε καμιά περίπτωση.
Η οθόνη είναι αρκετά λεπτή, αλλά και πολύ γυαλιστερή κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα κάτω από συνθήκες ισχυρού οπίσθιου φωτισμού. Οπότε καλό είναι να επιλέξετε την αντί-θαμβωτική οθόνη αντί της απλής. Στην εργοστασιακή ρύθμιση η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή (201.6 cd/m2), αλλά η απεικόνιση των χρωμάτων, ειδικά των αποχρώσεων του γκρι, δεν είναι καλή.
Μετά το calibration η χρωματική απόδοση της οθόνης βελτιώθηκε αισθητά. Ο λόγος αντίθεσης είναι στα 1214:1, οπότε είναι αρκετά ικανοποιητικός.
Το Colorchecker εξακολουθεί να βρίσκει μερικά προβλήματα και μετά τα calibration, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεων πέραν της φωτεινότητας. H ομοιομορφία (uniformity) είναι ικανοποιητική αν και όχι αυτή που θα περιμέναμε από ένα τόσο ακριβό notebook.
Πληκτρολόγιο και Touchpad
Το πληκτρολόγιο έχει αρκετά καλή αίσθηση και τα πλήκτρα έχουν ικανοποιητική διαδρομή (1.4mm), για να αποδώσουν την απαιτούμενη ανάδραση (feedback) στο χρήστη. Υπάρχει φωτισμός LED φυσικά αλλά μην περιμένετε για μηχανικά πλήκτρα. Τα arrow πλήκτρα είναι πολύ μικρά, με όχι τόσο καλή αίσθηση. Επίσης δεν υπάρχει αναγνώστης δαχτυλικού αποτυπώματος.
Το πληκτρολόγιο μπορεί να αναγνωρίσει το ταυτόχρονα πάτημα τριών πλήκτρων ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις και μόνο σε κάποιους συνδυασμούς μπορεί να «δει» μέχρι και τέσσερα πλήκτρα ταυτόχρονα.
Το touchpad μας άφησε με πολύ θετικές εντυπώσεις. Φοβερή απόκριση και ακρίβεια χάρη στην γυάλινη επίστρωση, άνετη περιήγηση πάνω-κάτω τις ιστοσελίδες με τα δύο δάχτυλα, μια χαρά και οι "έξυπνες χειρονομίες" με τέσσερα δάχτυλα. Το καλύτερο όμως είναι το φωτιζόμενο (μπλε) αριθμητικό πληκτρολόγιο που εμφανίζεται πάνω στο touchpad όταν πατήσουμε παρατεταμένα (1 δευτερόλεπτο) πάνω στο κουμπί αφής επάνω δεξιά του. Λίγο προσοχή και συνήθεια θέλει μόνο να πετύχετε ακριβώς το σημείο όπου πρέπει να βάλετε το δάχτυλό σας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και με το αριθμητικό πληκτρολόγιο ενεργοποιημένο, το touchpad λειτουργεί κανονικά αφού λειτουργούν και παράλληλα.
Αυτονομία και Θύρες
Σε αντίθεση με άλλα εξίσου ακριβά laptops, βρίσκουμε αρκετές θύρες παρά της μικρές διαστάσεις. Συνολικά έχετε στη διάθεση σας μία Type-C (έως 10Gbps) μέσω της οποίας δεν μπορείτε δυστυχώς να φορτίσετε τον υπολογιστή και μία USB 3.1 Type-A με μέγιστη ταχύτητα τα 10Gbps. Επίσης υπάρχει και μια απλή USB 2.0 Type-A καθώς και μία HDMI την οποία δοκιμάσαμε και λειτουργεί άψογα. Τέλος, υπάρχει ένας αναγνώστης καρτών MicroSD καθώς και μια πάντα χρήσιμη 3.5χιλ. υποδοχή ακουστικών.
Όσον αφορά τη μπαταρία, ο κατασκευαστής αναφέρει διάρκεια έως 13 ώρες! Στα ψηλά γράμματα ότι οι δοκιμές έγιναν με έναν πολύ μικρότερο (και ενεργειακά αποδοτικότερο) επεξεργαστή i3 και φωτεινότητα οθόνης στο 70%. Χωρίς να ζορίσουμε το φορητό πολύ (μόνο Office / Internet χρήση και μεσαία φωτεινότητα) θα βγάλει άνετα 6-7+ ώρες. Εξυπακούεται πως ανάλογα τη χρήση που κάνετε αυξομειώνεται η διάρκειά της.
Κάμερα και ηχεία
Η κάμερα ήταν μια μικρή απογοήτευση καθώς δεν είναι ποιοτική. Θα έχετε δει κάμερες σε φτηνά φορητά. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και εδώ. Αρκετός θόρυβος και μη ρεαλιστικά χρώματα. Απλά κάνει τη δουλειά του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως τραβάει φωτογραφίες έως 0.9 MP 16:9 1280x720 και βίντεο έως 30fps 16:9 720p.
Άλλη μια μικρή απογοήτευση τα ηχεία. Το harman/kardon σήμα προϊδεάζει για κάτι καλό. Όμως δεν είναι έτσι. Στέρεο ηχεία στο κάτω μέρος του φορητού με μέτρια ποιότητα και χωρίς μπάσα. Μεσαίες και ψηλές συχνότητες καλούτσικες αλλά ως εκεί. Κάνουν απλά τη δουλειά τους όμως θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα για την κατηγορία τιμής του φορητού.
Τα ηχεία τα μετρήσαμε σε ένα hemi-anechoic chamber με μόλις 6 dB(A) ελάχιστη στάση θορύβου (noise floor) με τη βοήθεια ενός bruel & kjaer 2250-L sound analyzer, εξοπλισμένου με ένα Type 4955-A μικροφώνου. Η μέγιστη ένταση που καταγράψαμε είναι 65.4 dB(A) με ένα αρχείο pink noise. To διάγραμμα όλων των συχνοτήτων, από 20 Hz μέχρι και 16 KHz θα το βρείτε πιο πάνω.
Επεκτασιμότητα και εσωτερικό
Με εξαίρεση τον SSD, το φορητό της δοκιμής μας δεν επιδέχεται αναβάθμισης υλικών. Και αυτό γιατί ο επεξεργαστής, η μνήμη και το Wi-Fi τσιπάκι είναι κολλημένα (soldered) στη μητρική πλακέτα.
Ο SSD μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά εύκολα, όμως λόγω αυτοκόλλητου εγγύησης το οποίο θα αναγκαστείτε να σκίσετε για να φτάσετε σε αυτόν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σας εξυπηρετήσουν σε περίπτωση σέρβις.
Ο ανεμιστήρας εξοπλίζεται με υδραυλικό ρουλεμάν, οπότε και η διάρκεια ζωής του θα είναι αυξημένη. Σε σχέση με τα ball-bearing ρουλεμάν τα υδραυλικά παράγουν λιγότερο θόρυβο, αλλά δεν αντέχουν τόσο πολύ κάτω από ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες. Το σύστημα ψύξης καλύπτει ικανοποιητικά την κάρτα γραφικών, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον επεξεργαστή στον οποίο βρήκαμε έντονο το φαινόμενο του throttling, σε υψηλά φορτία.
Επιδόσεις
H Nvidia MX150 σίγουρα δεν είναι για παιχνίδια, αλλά περισσότερο για εφαρμογές γραφείου. Οπότε στο 3DMark Vantage τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο καλά.
Απεναντίας ο NVME SSD τα πάει πάρα πολύ καλά, αν και θα θέλαμε να δούμε υψηλότερες ταχύτητες εγγραφής.
Συνδέσαμε και ένα γρήγορο USB flash drive σε μια από τις USB 3.1 θύρες και οι ταχύτητες που μετρήσαμε ήταν αρκετά ικανοποιητικές. Για τις μετρήσεις θορύβου χρησιμοποιήσαμε το hemi-anechoic chamber (6 dB[A] noise floor) καθώς και ένα bruel & kjaer 2250-L sound analyzer, εξοπλισμένου με ένα Type 4955-A. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν στα 20C και τα επίπεδα υγρασίας στο 50%.
«Τρέξαμε» δύο σενάρια, ένα με τον φορητό σε κατάσταση ηρεμίας για 10 λεπτά, και ένα με 100% φορτίο τόσο στην κάρτα γραφικών όσο και στον επεξεργαστή. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
Όπως βλέπετε τα επίπεδα θορύβου είναι αρκετά χαμηλά, κάτι στο οποίο συμβάλουν το καλό σύστημα ψύξης αλλά και η αναιμική κάρτα γραφικών.
CPU/GPU Throttling
Το φαινόμενο throttling είναι όταν το σύστημα ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, οπότε και «κόβει» τις ταχύτητες των CPU και GPU για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.
Με το OCCT μετροπρόγραμμα ο επεξεργαστής κόβει πολύ και ρίχνει την ταχύτητα μέχρι και στα 898 MHz από τα 2993 MHz που είναι η μέγιστη. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράψαμε ήταν 82C.
Με το Furmark, το οποίο ζορίζει την κάρτα παραπάνω από οποιοδήποτε παιχνίδι, η MX150 έριξε την ταχύτητα της από τα 1670 MHz στα 1113 MHz. Η θερμοκρασία πάντως δεν ήταν και τόσο υψηλή, στους 64C.
Η κατανάλωση είναι αρκετά χαμηλή σε όλες τις καταστάσεις λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα ψύξης δεν έχει πολύ δουλειά να κάνει γι’ αυτό και ο θόρυβος λειτουργίας παραμένει χαμηλός ακόμη και κάτω από υψηλά φορτία. Δεδομένου του 65W τροφοδοτικού που εξοπλίζει το συγκεκριμένο φορητό, τα 50W peak που μετρήσαμε δεν αποτελούν πρόβλημα, σε καμιά περίπτωση.
Με αρκετό ζόρισμα, στο κάτω μέρος η θερμοκρασία φτάνει τους 46C, η οποία μπορεί να είναι ιδανική για τη χειμερινή περίοδο αλλά σε πιο ζεστούς μήνες θα έχετε πρόβλημα, αν δουλεύετε στηρίζοντας τον φορητό στα πόδια σας. Στο πάνω μέρος, στο πληκτρολόγιο, μερικά πλήκτρα θα κάνουν σάουνα όταν ζορίζεται τον υπολογιστή με τις κοντά στους 49C θερμοκρασίες.
Συμπεράσματα
Το ZenBook 14 ανήκει στην κατηγορία των υποφορητών και η επεξεργαστική ισχύς που προσφέρει δεδομένων των λιλιπούτειων διαστάσεων του, είναι αξιοσημείωτη. Διαθέτει ένα καλό πληκτρολόγιο και ένα ιδιαίτερα καλό touchpad. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή και η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή και με το κατάλληλο calibration, η χρωματική απεικόνιση είναι ικανοποιητική.
Οι θύρες επικοινωνία είναι αρκετές για αυτή την κατηγορία, και η έλλειψη της θύρας δικτύου (LAN) μπορεί να ξενίσει μερικούς, αλλά μπορούν να προμηθευτούν έναν μετατροπέα USB σε LAN και να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Δεδομένης της υψηλής τιμής βέβαια του ZenBook, καλό θα ήταν η ίδια η Asus να περιλάμβανε έναν τέτοιο adaptor στη συσκευασία. Στα μειονεκτήματα θα έβαζα το όχι και τόσο αποδοτικό σύστημα ψύξης, το οποίο μπορεί να είναι αθόρυβο αλλά επιφέρει αρκετά σημαντικό throttling στον επεξεργαστή κάτω από υψηλό φορτίο. Αντιθέτως το throttling στην κάρτα γραφικών δεν είναι τόσο υψηλό.
Η κάμερα δεν είναι καλή και σίγουρα δεν αρμόζει σε ένα τόσο ακριβό φορητό, και τα ηχεία θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο δυνατά. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης HDD, κάτι αναμενόμενο σε ένα τόσο μικρό φορητό και η μνήμη RAM δεν μπορεί να επεκταθεί μιας και είναι κολλημένη στη μητρική πλακέτα.
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Oθόνη
- Mπαταρία
- Πληκτρολόγιο
- Touchpad
- Βάρος και διαστάσεις
- Αθόρυβη λειτουργία
Δε μας άρεσε
- Όχι και τόσο αποδοτικό σύστημα ψύξης
- Κάμερα
- Ηχεία
- Απουσία θύρας δικτύου (LAN)