Μας άρεσε
- Άψογη οθόνη αφής
- Στιβαρή ποιότητα κατασκευής και συμπαγής σχεδιασμός
- Κορυφαίες επιδόσεις
- Κομψός σχεδιασμός με εργονομικό πληκτρολόγιο και NumberPad 2.0
- Καλή σχέση τιμής/απόδοσης
Δεν μας άρεσε
- Απουσία επιλογής ανεξάρτητης κάρτας γραφικών
- Η αυτονομία θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη
Πιστή στο ετήσιο «ραντεβού» της, η ASUS παρουσίασε και φέτος την ανανεωμένη της σειρά Zenbook η οποία απευθύνεται στο κοινό που αναζητά ένα ικανό και συμπαγές all-arounder. Αφήνοντας στην άκρη το DUO, το μοντέλο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνο στις 14 ίντσες. Το Zenbook 14 OLED UX3405MA (διαθέσιμο για αγορά εδώ), ένα laptop που συνδυάζει την αυξημένη φορητότητα με τα ισχυρά χαρακτηριστικά λοιπόν έφτασε στην κατοχή μας και θελήσαμε να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά και το ποσό που θα κληθεί κάποιος να δώσει γι’ αυτό (γύρω στα 1399€).
Σχεδιασμός
Το Zenbook 14 OLED είναι ένα αρκετά συμμαζεμένο σύστημα. Οι διαστάσεις του είναι 312,42 x 220,05 x 14,9 χιλ. ενώ το βάρος του κυμαίνεται κάπου ανάμεσα σε 1,2 και 1,3 κιλά, στοιχεία που του δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με το προσφάτως ανακοινωθέν XPS 14 της Dell και MacBook Air.
Η ASUS έχει υιοθετήσει και εδώ τη μίνιμαλ αισθητική που έχουμε δει και σε άλλες σειρές της, με το καπάκι να φέρει μία αφηρημένη εκδοχή του μονογράμματός της και να μας ταλαιπωρεί λίγο με τις δακτυλιές. Το laptop διατίθεται σε δύο αποχρώσεις, ασημί και σκούρο μπλε ενώ οι αλουμινένιες επιφάνειές του αφήνουν απολαυστική αίσθηση στην αφή, απόρροια της επεξεργασίας ανοδίωσης που έχει υποστεί. Ανοίγοντας το κάλυμμα, το κάτω του τμήμα προεξέχει ελαφρώς της βάσης του συστήματος, ανασηκώνοντάς την, επιτυγχάνοντας έτσι μία πιο εργονομική κλίση και βελτιωμένη απαγωγή θερμότητας από το εσωτερικό του.
Από πλευράς θυρών, εν αντιθέσει με τη «μόδα» της εποχής που θέλει τους κατασκευαστές να εξοπλίζουν τα laptops με μερικές USB Type-C Thunderbolt, αναγκάζοντας τους χρήστες να βασιστούν σε μετατροπείς και docks, η ASUS «προίκισε» το Zenbook 14 OLED με πληθώρα θυρών και συγκεκριμένα δύο USB Type-C Thunderbolt 4 (με υποστήριξη Power Delivery και DisplayPort), μία USB 3.2 1ης γενιάς Type-A, μία HDMI 2.1 πλήρους μεγέθους και σύνθετη θύρα ήχου 3,5 χιλ. Τη στιβαρή κατασκευή έρχεται να ολοκληρώσει, τέλος, η προστασία οθόνης Corning Gorilla Glass NBT.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Περνώντας στην οθόνη, αποτελεί εκ των δυνατών χαρακτηριστικών του Zenbook 14 OLED. Στις 14 ίντσες (η λειτουργία αφής είναι προαιρετική, αν και μάλλον αχρείαστη) και με αρκετά λεπτό πλαίσιο (καταλαμβάνει το 87% της επιφάνειας), διαθέτει ανάλυση 3K (2880 x 1800 pixels) με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, κάλυψη χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 100%, χρόνο απόκρισης 0,2 ms, ρυθμό αντίθεσης 1.000.000:1 και πιστοποιήσεις VESA DisplayHDR 600 True Black και TUV Rheinland Eye Care. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το κατά νου, καθώς η ASUS έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τη φροντίδα ματιών, με την οθόνη να εκπέμπει έως και 70% λιγότερη επιβλαβή μπλε ακτινοβολία σε σχέση με μία τυπική LCD, με τη φωτεινότητα να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο, δίχως μάλιστα να επηρεάζει την ποιότητα των χρωμάτων. Γενικώς η ASUS μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε άψογες υλοποιήσεις οθονών OLED και τα φετινά Zenbook δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Για όσους θέλουν κάτι φθηνότερο, η ASUS προσφέρει και budget επιλογή οθόνης Full HD στα 60 Hz.
Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών τώρα, το Zenbook 14 OLED έρχεται με τους νέους επεξεργαστές της Intel και συγκεκριμένα επιλογές Ultra 5 125-H, Ultra 7 155-H και Ultra 9 185-H (το μηχάνημα της δοκιμής). Και οι τρεις επιλογές διαθέτουν μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) ενώ στους πυρήνες απόδοσης και αποδοτικότητας, έχουν προστεθεί και οι αποδοτικότητας χαμηλής ισχύος που είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε χαμηλούς φόρτους εργασίας, βελτιστοποιώντας την αυτονομία του συστήματος (περισσότερα γι’ αυτή παρακάτω). Η μνήμη του φτάνει τα 32 GB LPDDR5x στα 7467 MHz ενώ ο δίσκος PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD το 1 TB. Στα γραφικά παιχνίδι κάνει το ενσωματωμένο τσιπ Intel Arc ενώ σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, προσφέρεται υποστήριξη Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.3 (με τις δυνατότητες των επεξεργαστών Meteor Lake της Intel για Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4 να περνούν ως εκ τούτου ανεκμετάλλευτες).
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Το Zenbook 14 OLED είναι ένα αρκετά δυνατό σύστημα, ικανό να καλύψει τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη που αναζητά ένα laptop για καθημερινή προσωπική και επαγγελματική χρήση. Από άποψη επιδόσεων, ο Intel Ultra 7 155-H είναι σχεδόν εφάμιλλος με τον Core i7-13700H, οπότε σε συνδυασμό με 16 GB RAM επαρκεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Η έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας είχε έναν Core Ultra 9 185-H, 16 GB RAM και δίσκο SSD 1 TB με τις επιδόσεις να είναι άριστες. Δυστυχώς δεν προσφέρεται επιλογή ανεξάρτητης κάρτας γραφικών, κάτι που ουσιαστικά καθιστά το σύστημα ακατάλληλο για δημιουργούς περιεχομένου και όσους αρέσκονται στο να παίζουν πού και πού κανένα video game. Ασχέτως των όσων ισχυρίζεται η ASUS, σε πραγματικές και ρεαλιστικές συνθήκες browsing, το σύστημα προσφέρει αυτονομία κάτι λιγότερο από οκτώ ώρες, επίδοση που κάθε άλλο παρά κακή είναι αλλά που όμως μοιάζει μάλλον «φτωχή» για τη χωρητικότητα των 75 Wh της μπαταρίας του.
Το πληκτρολόγιο του Zenbook 14 OLED μας άφησε πολύ καλή εικόνα. Είναι αθόρυβο, άνετο και με μεγάλη απόσταση μεταξύ των πλήκτρων. Ο κυρτός σχεδιασμός των τελευταίων κάνει τα δάχτυλα να «γλιστρούν» επάνω τους κατά την πληκτρολόγηση για ακόμα μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Στα θετικά τους το ότι δύσκολα μένουν επάνω τους δαχτυλιές. Το laptop έρχεται με προαιρετικό NumberPad 2.0 το οποίο σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα, ιδίως αν η εργασία σας περιλαμβάνει εισαγωγή αριθμών. Σε περίπτωση που το προτιμήσετε, με το άγγιγμα ενός αισθητήρα, στην επιφάνεια του touchpad θα εμφανιστεί ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο με φωτισμό LED που θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη. Και επειδή η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, σε περίπτωση που έρθει η ώρα για… Netflix and chill, το Zenbook 14 OLED δεν τα πάει κι άσχημα, αφού την οθόνη OLED πλαισιώνει εντυπωσιακός για τα δεδομένα του ήχος Dolby Atmos (με την υπογραφή της Harman Kardon).
Η κάμερα του συστήματος είναι μία AiSense Full HD υπερύθρων που χρησιμεύει και για την είσοδο στα Windows μέσω Windows Hello. Η απόκρισή της ήταν άψογη, αν και εκεί που δείχνει την αξία της είναι στις βιντεοκλήσεις, με τα διάφορα εφέ AI εικονάς και ήχου όπως τη 3D εξουδετέρωση θορύβου, το αυτόματο καδράρισμα, το θόλωμα παρασκηνίου κ.α. Η ASUS έχει εφοδιάσει, τέλος, το Zenbook 14 OLED με το σύνηθες λογισμικό της (GlideX, ScreenXpert 3.0 κλπ). Είναι αρκετά διακριτικό χωρίς να επιβαρύνει τη λειτουργία του υπολογιστή, οπότε αν κάτι από τα όσα περιλαμβάνει κρίνετε πως μπορεί να σας βοηθήσει, το χρησιμοποιείτε (όπως και να ‘χει ρίξτε μια ματιά στο MyASUS και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τις κατάλληλες ρυθμίσεις).
Συμπέρασμα
Είναι το Zenbook 14 OLED UX3405MA ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στις 14 ίντσες; Ας πούμε ότι είναι εκ των καλυτέρων αφού τόσο η Lenovo με τα ThinkBook Yoga, όσο και η Dell με τα XPS (και φυσικά δεν βγάζουμε εκτός συναγωνισμού την Apple με το MacBook Air) προσφέρουν άκρως θελκτικές εναλλακτικές.
Το Zenbook 14 OLED έρχεται με σύμμαχο την άψογη οθόνη, τις εντυπωσιακές επιδόσεις, την υψηλή αισθητική και την άριστη σχέση τιμής/απόδοσης που επιτυγχάνει να θέσει υποψηφιότητα με αρκετά καλές πιθανότητες. Το αν θα το προτιμήσετε εν τέλει έναντι του ανταγωνισμού, εξαρτάται καθαρά από τις προσωπικές σας προτεραιότητες και προτιμήσεις.