Το ROG Zephyrus S GX502 αποτελεί τη νέα πρόταση της ASUS στην κατηγορία των gaming laptops και παράλληλα την επιστροφή της στην πεπατημένη ως προς το design. Με το πληκτρολόγιο και το mousepad να βρίσκονται εκεί που θα τα… περίμενε κανείς διορθώνοντας τις ανορθογραφίες προηγούμενων ετών, το σύστημα της ASUS έρχεται να προσφέρει λειτουργίες που θα εκτιμήσουν το δίχως άλλο οι απαιτητικοί παίκτες –και δη οι λάτρεις των esports.
Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις, καθετί που κερδίζει ο χρήστης συνήθως προϋποθέτει και μία θυσία σε κάποιον άλλο τομέα οπότε τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων –ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα τόσο ακριβό σύστημα. Τι κάνει καλά όμως το νέο ROG Zephyrus και για ποιες παραχωρήσεις μιλάμε; Πάμε να δούμε αναλυτικά το νέο μηχάνημα της ASUS…
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του ROG Zephyrus είναι αρκετά προσεγμένος. Με σώμα κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου-αλουμινίου, δεν είναι μόνο όσο στιβαρό χρειάζεται αλλά αποπνέει παράλληλα και έναν premium αέρα, ικανοποιώντας πλήρως τον χρήστη που έχει “ξαλαφρώσει” την τσέπη του από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Σε μαύρο χρώμα και με κάμποσα LED σε διάφορα σημεία, δεν κρύβει σε καμία περίπτωση τον προσανατολισμό του όμως δεν μοιάζει με τα περισσότερα gaming laptops της αγοράς εξαιτίας και των περιορισμένων διαστάσεών του, τα οποία σε συνδυασμό με το βάρος του, το κάνουν πολύ εύκολο στη μεταφορά.
Στην πρόσοψή του υπάρχουν μόνο το πληκτρολόγιο, το touchpad και τρία status LED, ακριβώς στο κέντρο και κάτω από την οθόνη. Αυτά τα τελευταία αποτελούν και τη μοναδική παραφωνία εδώ, αφού όταν ο φωτισμός του χώρου ήταν χαμηλός, έκαναν τη ζωή μας αχρείαστα δύσκολη. Στις πλάγιες όψεις του συστήματος συναντάμε συνολικά τρεις θύρες USB-A 3.1, μία USB-C 3.1 και μία HDMI 2.0b, θύρα Ethernet καθώς και δύο 3,5 χιλιοστών για μικρόφωνο και ακουστικά.
Αριστερή πλευρά
Δεξιά πλευρά
Τα ηχεία βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της βάσης –στην κάτω πλευρά του laptop δηλαδή. Η απόφαση αυτή της ASUS δε μας βρίσκει σύμφωνους, αφού αφ’ ενός ο ήχος χάνει σε ένταση και νεύρο (όταν δε, το laptop βρίσκεται σε κρεβάτι, καναπέ ή υφασμάτινη επιφάνεια, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο) και αφ’ ετέρου υπάρχει άπλετος χώρος επάνω από το πληκτρολόγιο. Αντίθετα, εξαιρετική διαχείριση χώρου έχει γίνει σε ό,τι αφορά την οθόνη, αφού το λεπτότερο πλαίσιό της, σημαίνει μεγαλύτερο μέγεθος (15,6 ίντσες) χωρίς να επηρεάζονται οι διαστάσεις του φορητού. Η παραχώρηση που έχει γίνει εδώ πάντως, αφορά τη webcam η οποία και απουσιάζει, χωρίς η ASUS να παρέχει μια διαφορετική υλοποίηση όπως έχουμε δει από τον ανταγωνισμό. Γενικότερα η εταιρεία τα τελευταία δείχνει ότι δεν πιστεύει ότι μια webcam έχει θέση σε ένα gaming laptop, μια άποψη που πολύ θα θέλαμε να ξανασκεφτεί, ειδικά με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως, που ευνοούν την τηλεργασία.
Αν κάτι τραβά την προσοχή στον σχεδιασμό του ROG Zephyrus S GX502 είναι ο τρόπος με τον οποίο ανασηκώνεται ελαφρώς το σώμα του αποκτώντας κλίση προς τον χρήστη, μια τακτική που ακολουθεί αρκετά η ASUS στα gaming laptop της. Η κίνηση αυτή γίνεται αυτόματα με το άνοιγμα της οθόνης αποσκοπώντας στην ανάπτυξη χαμηλότερων θερμοκρασιών στο εσωτερικό του συστήματος ενώ την ίδια στιγμή η κλίση 5-6ο προσφέρει μια αρκετά άνετη και λειτουργική εμπειρία χρήσης/πληκτρολόγησης. Παράλληλα από το εσωτερικό του laptop πηγάζει ατμοσφαιρικός LED φωτισμός που χαρίζει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Το πληκτρολόγιο του φορητού της ASUS διαθέτει LED φωτισμό και είναι αντάξιο ενός gaming laptop που σέβεται τον εαυτό του. Δε θα μπορούσε να είναι βέβαια μηχανικό, ωστόσο η πληκτρολόγηση σε αυτό είναι άκρως απολαυστική. Η απόσταση ενεργοποίησης των πλήκτρων είναι ικανοποιητική, το ίδιο και η αίσθηση που αφήνουν. Είναι αρκετά μεγάλα ενώ η αντιολισθητική τους επιφάνεια, εκτός από πρακτική θα σας γλιτώσει μια για πάντα από τον εφιάλτη των δαχτυλιών. Το δε touchpad έχει άριστη απόκριση, αν και δε θα λέγαμε όχι σε ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα πλήκτρα F έχουν διπλό ρόλο χάρη στη λειτουργία FN, ενώ πέραν των “γνωστών” πλήκτρων, υπάρχουν και τέσσερα έξτρα.
Οθόνη
Έχοντας αναλύσει την εμφάνιση και τον σχεδιασμό του ROG Zephyrus S GX502, η λογική λέει πως θα έπρεπε να μιλήσουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Αντ’ αυτών όμως θα εστιάσουμε πρώτα στην οθόνη που άλλωστε αποτελεί και το βασικό του “όπλο”. Η ASUS, βλέπετε, έχει “εξοπλίσει” το σύστημά της με μία edge-to-edge Full HD με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 240 Hz και χρόνο απόκρισης 3 ms.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο στόχος του υπολογιστή δεν είναι να μυήσει τον χρήστη στη μαγεία του 4K gaming αλλά να του χαρίσει κορυφαίο gameplay χωρίς το παραμικρό lag, stuttering ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαλάσει την εμπειρία και να επηρεάσει τις επιδόσεις του. Το ROG Zephyrus S GX502 είναι ως εκ τούτου ιδανικό για εκείνες τις περιπτώσεις που ενώ η δράση εξελίσσεται ακατάπαυστα, ο παίκτης απαιτεί ομαλή κίνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του και την παραμικρή λεπτομέρεια –βλ. online gaming. Ο τόσο υψηλός ρυθμός ανανέωσης της οθόνης δίνει μια διαφορετική εμπειρία κατά την ενασχόλησή σας με τα Windows 10, μια εμπειρία που θα θέλαμε να βλέπαμε σε περισσότερα laptops αυτού του επιπέδου
Πέραν του χρόνου απόκρισης και του ρυθμού ανανέωσης εικόνας ωστόσο, η οθόνη του συστήματος είναι σε θέση να προσφέρει ολοζώντανα χρώματα σε φυσικές αποχρώσεις και ρεαλιστικούς τόνους. Διαθέτει πιστοποίηση Pantone, ενσωματώνει την τεχνολογία ProArt TruColor της ASUS ενώ επιτυγχάνει κάλυψη 100% της γκάμας sRGB. Η φωτεινότητά της δεν είναι βέβαια στα επίπεδα που θα θέλαμε, ωστόσο η ματ επιφάνειά της διασφαλίζει ότι θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ακόμα και με ντάλα τον ήλιο.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Η έκδοση του ROG Zephyrus S GX502 που έφτασε στα χέρια μας διέθετε επεξεργαστή Intel Core i7-9750H, δίσκο SSD 512 GB, μνήμη 16 GB RAM και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 2070 με 8 GB μνήμης GDDR6. Σημειώστε ότι το σύστημα θα το βρείτε και με κάρτα GeForce RTX 2060 και δίσκο 1 TB ενώ προσφέρεται και επιλογή για “απλή” οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 144 Hz. Τα όσα θα αναφέρουμε ισχύουν λίγο-πολύ για όλες με εξαίρεση εκείνη με τη διαφορετική οθόνη αφού πρακτικά στερείται ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της πρότασης της ASUS.
Από τα χαρακτηριστικά του φορητού παράπονο δεν είχαμε. Με μοναδική εξαίρεση τη RAM –αφού τα 16 GB πλέον λογίζονται λίγα για ένα σύστημα του βεληνεκούς του ROG Zephyrus S GX502- όλα τα άλλα μας κάλυψαν απόλυτα, επιτρέποντάς μας να χρησιμοποιήσουμε το laptop σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας. Το τελευταίο δεν είχε κανένα πρόβλημα να μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε εικόνες, να ασχοληθούμε με το video rendering, να streamάρουμε περιεχόμενο στα 1080p και βέβαια να πλοηγηθούμε στο ίντερνετ με κάμποσες δεκάδες tabs ανοιχτά στον Chrome.
Η λειτουργία Optimus Display μας βόλεψε αφάνταστα, αφού χάρη σε αυτή το σύστημα χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, αφήνοντας τη χρήση της GeForce για εκεί που υπήρχε πράγματι λόγος. Η επιλογή αυτή ενίσχυσε σημαντικά τόσο την αυτονομία του υπολογιστή (η τελευταία έφτασε στις έξι ώρες κατά τις δοκιμές μας), όσο και την εμπειρία χρήσης του ελέω… θορύβου.
Ω ναι: οι διπλοί ανεμιστήρες των 12 V που κρύβονται στο εσωτερικό του κάνουν πολλή φασαρία σε τέτοιο βαθμό, που όταν αυτό ζοριζόταν, η χρήση ακουστικών ήταν αναγκαία. Όταν δούλευε στο ρελαντί τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, αν και σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για αθόρυβη λειτουργία. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αξίζει να σταθούμε στα ηχεία του ROG Zephyrus αφού σας ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής πως θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα καλό σετ ακουστικών.
Παρά την παρουσία του συστήματος ψύξης του πάντως, το σύστημα της ASUS ζεσταίνεται αρκετά. Όταν το ζορίσαμε, είδαμε να αναπτύσσονται στο επάνω μισό του σώματός του θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 42-45ο, δημιουργώντας μας θέματα κατά την πληκτρολόγηση. Αν και η ταχύτητα των ανεμιστήρων ρυθμίζεται αυτόματα, θα έχετε τη δυνατότητα να την προσαρμόσετε μέσα από το Armoury Crate, το app-κέντρο ελέγχου της ASUS. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον LED φωτισμό με τη διαφορά ότι εδώ απαιτείται διαφορετική εφαρμογή (πρόκειται για το Aura Creator).
Όταν ήρθε η ώρα για gaming, το ROG Zephyrus S GX502 μας αποζημίωσε πλήρως. Δοκιμάσαμε κάμποσους τίτλους σε Full HD ανάλυση, από τα Metro: Exodus και Frostpunk, μέχρι F1 2019 και The Witcher 3 και με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήμασταν σε θέση να παίξουμε με τα settings στο max. Φυσικά τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα όταν παίξαμε online: τίτλοι όπως τα League of Legends, Rocket League, Overwatch, Apex Legends και Fortnite έπαιξαν άριστα, χαρίζοντάς μας απόλυτα ομαλή δράση –που σίγουρα θα εκτιμούσαμε αν οι επιδόσεις μας ήταν της προκοπής. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία G-SYNC δε, η εικόνα ήταν απλά εκπληκτική.
Για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των αριθμών, το σύστημα είχε συνολικό σκορ στο 3DMark Fire Strike 16424, όταν το Alienware m17 R2 ήταν στα 15.269. Την ίδια στιγμή στο Cinebench R20 οι επιδόσεις του laptop ήταν στo 2831. Δοκιμάζοντας ένα πραγματικό σενάριο και συγκεκριμένα το Far Cry 5 στο Ultra, το ROG Zephyrus τερμάτισε στα 84 FPS, όταν το Alienware συνέχισε μέχρι τα 119 FPS. Οι επιδόσεις του τελευταίου παρατίθενται χάριν αναφοράς και όχι τόσο για την απ’ ευθείας σύγκριση των μηχανημάτων –το m17 R2, βλέπετε, στοιχίζει σχεδόν τα διπλά λεφτά…
Το μέγεθος του Zephyrus GX502 και οι επιδόσεις του, το κάνουν ιδανικό και για επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο σχεδιασμός με 3D προγράμματα, η επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο αλλά και πόσες άλλες «βαριές» εργασίες, θα έρχονται εις πέρας με τον συγκεκριμένο φορητό υπολογιστή, και μάλιστα χωρίς ζόρια.
Από πλευράς λογισμικού δεν έχουμε παράπονα: το ROG Zephyrus μας ήρθε με ελάχιστο bloatware χαροποιώντας μας ιδιαίτερα –το τελευταίο που θέλει άλλωστε κάποιος που έχει μόλις πάρει στα χέρια του το καινούριο του laptop είναι να κάθεται να απεγκαθιστά τη σαβούρα των Windows 10. Το Armoury Crate είναι “must” αφού μέσω αυτού γίνονται όλες οι ρυθμίσεις όπως προείπαμε, το GameFirst V προσφέρει επιπλέον επιλογές που αφορούν τη λειτουργία του συστήματος ενώ τα Sonic Studio και Sonic Radar φροντίζουν τα του ήχου. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα και το Aura Creator.
Συμπέρασμα
Το ROG Zephyrus S GX502 είναι ένα αρκετά δυνατό laptop καθώς διαθέτει άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά επιτυγχάνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή όμως απαιτεί από τον καταναλωτή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη (η έκδοση που αναλύουμε τιμάται περί τα €2.299, ένα ποσό απαγορευτικό για μεγάλο μέρος του κοινού) όταν εκείνος μπορεί να βρει σε αρκετά χαμηλότερη τιμή συστήματα με τα ίδια χαρακτηριστικά με δύο σημαντικές εξαίρεση την οθόνη και τις διαστάσεις του.
Η οθόνη των 240 Hz λοιπόν είναι που διαφοροποιεί στην πράξη το σύστημα της ASUS από όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά ενώ το μέγεθός του σε συνδυασμό με το βάρος του, κάνουν πολύ εύκολη τη μεταφορά του, δείχνοντας στον ανταγωνισμό ότι ένα gaming laptop κορυφαίων επιδόσεων δεν χρειάζεται να είναι τεράστιο κάνοντας τον χρήστη να σκεφτεί δύο φορές σε περίπτωση που θα αναγκαστεί να το βάλει στην τσάντα του. Βάλτε τα κάτω, δείτε αν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο για εσάς και αν νομίζετε ότι δικαιολογεί την επένδυση, τότε προχωρήστε άφοβα –με αυτό κατά νου, δε θα βρείτε κάτι καλύτερο. Αν δεν αισθάνεστε και τόσο σίγουροι, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα κάνετε εξίσου καλά τη δουλειά σας και με κάποια άλλη πρόταση.
Μας άρεσαν
- Κορυφαία οθόνη στα 240 Hz με χρόνο απόκρισης 3 ms
- Προσεγμένος σχεδιασμός και στιβαρή κατασκευή
- Υψηλός δείκτης φορητότητας (για gaming laptop)
- Άνετο και λειτουργικό πληκτρολόγιο
- Άριστα γραφικά και κορυφαίες επιδόσεις
Δεν μας άρεσαν
- Θορυβώδες σύστημα ψύξης
- Απουσία webcam