Μας άρεσε
- Φοβερή ισχύς, με το FG να κάνει θαύματα
- Φορητότητα στις 18"
- Υπέροχη οθόνη Nebula 16:10 στα 240 Hz
- Άψογο σύστημα ψύξης που κάνει τη διαφορά
- Δυνατός ήχος
Δεν μας άρεσε
- Απουσία βιομετρικής ταυτοποίησης και αναγνώστη καρτών
- Για λίγους
H ASUS έχει δημιουργήσει παράδοση στα gaming laptops με το brand της, ROG, να μας έχει προσφέρει ουκ ολίγες εντυπωσιακές σειρές, μία εκ των οποίων είναι και η Strix. Το ROG Strix SCAR 18 αποτελεί μία από τις τελευταίες χρονικά προσθήκες στο gaming «οπλοστάσιο» της ASUS και παράλληλα την πρώτη πρόταση 18 ιντσών στο πλαίσιο της εν λόγω σειράς.
Ποιες είναι όμως οι καινοτομίες που εισάγει αυτό και πώς επηρεάζουν την όλη εμπειρία χρήσης που προσφέρει στον χρήστη; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το πιο γρήγορο gaming laptop που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Το Strix SCAR 18 υιοθετεί νέο σχεδιασμό σε σχέση με τους προκατόχους του. Η ASUS θεωρητικά θα μπορούσε να έχει πάρει τα περυσινά μοντέλα προσαρμόζοντάς τα στα φετινά μεγέθη οθόνης (το Strix SCAR διατίθεται και σε έκδοση 16 ιντσών, επίσης κάτι πρωτόγνωρο για τη σειρά) όμως προτίμησε να κάνει ένα γενικό ρετούς, το αποτέλεσμα του οποίου είναι μάλλον ευπρόσδεκτο. Η συνολική εικόνα που βγάζει το laptop είναι πιο αυστηρή, με τον ιδιαίτερο φωτισμό να του προσδίδει έναν… cyberpunk αέρα. Αρκετά ενδιαφέροντα ως αξεσουάρ είναι τα Armour Caps, αφαιρούμενα, μαγνητικά καλύμματα για την πίσω πλευρά του σώματος του laptop με τον χρήστη μάλιστα να έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει (βλ. 3D printing) τα δικά του για τελείως μοναδικά αποτελέσματα.
Όπως προείπαμε, σημαντικό ρόλο στο look του συστήματος παίζει ο φωτισμός του ο οποίος πηγάζει από το μεταλλικό λογότυπο της ROG, τη βάση του συστήματος, μία διαγώνιο γραμμή στο πίσω μέρος της οθόνης και το πληκτρολόγιο το οποίο μάλιστα υποστηρίζει προσαρμογή ανά πλήκτρο. Η δε οθόνη του συστήματος καταλαμβάνει το 89% της επιφάνειας της πρόσοψης. Σημειώστε ότι ο φωτισμός του συστήματος ρυθμίζεται μέσω του συστήματος Aura Sync, κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε τη δυνατότητα να τον συγχρονίσετε με εκείνον οποιωνδήποτε άλλων συμβατών συσκευών (σύμφωνα με την ASUS, αυτό ισχύει για περισσότερα από 180 προϊόντα).
Στα των θυρών τώρα, προσφέρονται δύο USB 3.2 2ης γενιάς Type-A, δύο USB Type-C με DisplayPort 1.4 και G-Sync εξωτερικής οθόνης (η μία εκ των οποίων διαθέτει και PowerDelivery), μία HDMI 2.1, σύνθετη θύρα ήχου 3,5 χιλ. καθώς επίσης και θύρα Ethernet (2.5G LAN). Η φόρτιση γίνεται από τυπική θύρα τροφοδοσίας. Με εξαίρεση τις δύο USB Type-A που είναι στα δεξιά του υπολογιστή, όλες οι άλλες είναι στα αριστερά -και καμία πίσω, κάτι που μας βόλεψε πολύ. Μίας και αναφερθήκαμε στη συνδεσιμότητα, σε ό,τι αφορά τις ασύρματες τεχνολογίες, το laptop έρχεται με Bluetooth 5.2 και triple-band Wi-Fi 6E, αποτελώντας έτσι μία απόλυτα ασφαλή λύση σε βάθος χρόνου.
Η οθόνη του ROG Strix SCAR 18 τώρα είναι αναμφίβολα ένας από τους «κράχτες» του συστήματος και, εδώ που τα λέμε, όχι κι άδικα.
Πρόκειται για μία ROG Nebula, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι το λιγότερο εντυπωσιακά. Στις 18 ίντσες, προσφέρει ανάλυση 2560 x 1600 pixels (QHD+ ή WQXGA δηλαδή) και εικόνα επιπέδου IPS. Είναι αντιθαμβωτική, καλύπτοντας τον χρωματικό χώρο DCI-P3 σε ποσοστό 100% και διαθέτοντας χρόνο απόκρισης 3 ms και ρυθμό ανανέωσης 240 Hz. Υποστηρίζει τεχνολογία G-Sync και Dolby Vision HDR ενώ φέρει και τη χαρακτηριστική πιστοποίηση της Pantone (Pantone Validated).
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του ROG Strix SCAR 18, σίγουρα είναι εντυπωσιακά. Η ASUS δεν… τσιγκουνεύτηκε σε τίποτα, με αποτέλεσμα εφ’ όσον ο χρήστης το αντέχει οικονομικά, να πάρει στα χέρια του ένα τέρας επιδόσεων. Ενδεικτικά το σύστημα έρχεται με επεξεργαστή έως και Intel Core i9-13980HX 13ης γενιάς, κάρτα γραφικών έως και NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop, έως και 32 GB DDR5-4800 (με μέγιστη χωρητικότητα τα 64 GB), δίσκους 2 TB + 2 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD σε διάταξη RAID 0. Εμάς μας δόθηκε η έκδοση με τον Core i9-13980HX, μία RTX 4080 των 12 GB και 32 GB RAM, η τιμή της οποίας στην ελληνική αγορά εντοπίζεται στα €3699.
Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι με τέτοιες προδιαγραφές, το ROG Strix SCAR 18 δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να ανταποκριθεί σε ό,τι κι αν του ζητήσαμε, από gaming σε ό,τι πιο απαιτητικό κυκλοφορεί (Modern Warfare 2, Cyberpunk 2077, Flight Simulator) μέχρι multitasking και video rendering με εφαρμογές όπως το Premiere Pro της Adobe. Ο Core i9-13980HX των 24 πυρήνων (οκτώ επιδόσεων και 16 αποδοτικότητας) με μέγιστη συχνότητα 5,60 GHz έρχεται με βασική ισχύ 55 W και μέγιστη 65 W. Στην περίπτωσή μας μάλιστα πλαισιωνόταν από μία πανίσχυρη RTX 4080 με 150 W ισχύος συν άλλα 25 W μέσω Dynamic Boost. Έτσι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις (σε manual mode), η συνολική ισχύς του συστήματος (επεξεργαστής συν κάρτα γραφικών) ανέβηκε στα 240W.
Για να μείνουμε πάντως στα γραφικά, η RTX 4080 διαθέτει 12 GB GDDR6 με δίαυλο μνήμης 192 bit, 7424 πυρήνες CUDA, 3ης γενιάς πυρήνες Ray Tracing και 4ης γενιάς πυρήνες Tensor και χρονισμό σε boost 2280 MHz. Στηρίζεται στην τελευταίας γενιάς αρχιτεκτονική της NVIDIA, Ada Lovelace, υποστηρίζει Microsoft DirectX 12 Ultimate, NVIDIA DLSS 3 (με Super Resolution και Frame Generation), NVIDIA Reflex και NVIDIA Broadcast μεταξύ άλλων, ενώ δέχεται τόσο Game Ready όσο και Studio Drivers.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, μετρήσαμε στο GeekBench 5, 2021 πόντους στο Single Core και 19442 στο Multi Score και 247232 στο Cuda benchmark της εφαρμογής, επιδόσεις πολύ πάνω απ' ότι έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα από άλλο gaming laptop. Στο 3D Mark πιάσαμε άνετα κορυφή ενώ στα παιχνίδια ξεκινήσαμε οι δοκιμές μας έγιναν με ενεργοποιημένο το Ray Tracing αλλά και το DLSS 3. Στο Cyberpunk 2077 πιάσαμε άνετα 77-80 fps με όλες τις ρυθμίσεις στο Ultra ενώ τα σαγόνια έπεσαν μόλις ενεργοποιήσαμε και τη λειτουργία DLFG της Nvidia που υποστηρίζεται από τη σειρά RTX 4000, η οποία με τη χρήση της AI προσθέτει frames, φτάνοντας στην προκειμένη περίπτωση τα 120fps!!
Τα ίδια frames περίπου πήραμε και από ένα ακόμη απαιτητικό παιχνίδι, αυτό του Flight Simulator, με το νέο ROG να μην συναντά οποιοδήποτε πρόβλημα ακόμα και αν το απενεργοποιήσουμε που ναι μεν ο αριθμός πέφτει σημαντικά, όμως το παιχνίδι είναι playable χωρίς παραχωρήσεις. Καλύτερα είναι τα πράγματα στο τελευταίο Call of Duty Modern Warfare II όπου μετρήσαμε 153fps σε 4K ανάλυση με DLSS.
Η ASUS έχει εφοδιάσει το laptop με διακόπτη MUX που σε συνδυασμό με την τεχνολογία Advanced Optimus της NVIDIA, κάνουν… θαύματα. Ενεργοποιώντας τον προαναφερθέντα διακόπτη, το σύστημα παρακάμπτει εντελώς τα ενσωματωμένα στον επεξεργαστή γραφικά, οδηγώντας τα γραφικά απ’ ευθείας από την κάρτα γραφικών στην οθόνη. Με τον τρόπο αυτό ναι μεν μοιραία μειώνονται οι αντοχές του ROG Strix SCAR 18 όμως θα απολαύσετε άψογη εικόνα χωρίς το παραμικρό latency (σε γενικές γραμμές μιλάμε για απόδοση βελτιωμένη έως και κατά 9%).
Η οθόνη του συστήματος ήταν πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Με φωτεινότητα 500 nits και λόγο διαστάσεων 16:10, μας προσέφερε απόλυτα ομαλή εικόνα ενώ τα 240 Hz αποτελούν κίνηση ματ, ιδίως για όσους αρέσκονται σε παιχνίδια με φρενήρη ρυθμό -το G-Sync συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου η εικόνα να φτάνει στα μάτια σας χωρίς artifacts, tearing και άλλα ενοχλητικά φαινόμενα. Ακόμα κι όταν δεν παίζαμε πάντως, η χρήση της μας φάνηκε ιδιαίτερα ξεκούραστη, με ρεαλιστικά χρώματα σε φυσικούς τόνους. Σε αυτό το τελευταίο παίζει φυσικά τον ρόλο του ο χρωματικός χώρος DCI-P3 ο οποίος είναι σημαντικά πληρέστερος σε σχέση με τον sRGB (ο τελευταίος αποτελεί περίπου το 75% του πρώτου).
Σε αρκετά καλά επίπεδα ήταν ο ήχος του laptop με την ASUS να έχει εξοπλίσει το ROG Strix SCAR 18 με σύστημα τεσσάρων ηχείων Dolby Atmos, με δύο tweeters και ισάριθμα woofers που εκτοξεύουν τον ήχο προς τα κάτω -έτσι ώστε αυτός να αντανακλάται στην επιφάνεια που βρίσκεται το laptop και να διαχέεται στον χώρο τριγύρω. Η ποιότητα του ήχου ενισχύεται σημαντικά από την τεχνολογία έξυπνης ενίσχυσης, προσφέρεται πιστοποίηση Hi-Res ενώ στα -πολύ- θετικά του φορητού της ASUS και η τεχνολογία εξουδετέρωσης θορύβου μέσω AI η οποία μάλιστα προσαρμόζεται ανά πρόγραμμα και είναι και αμφίδρομη -δουλεύει δηλαδή τόσο για τους εισερχόμενους, όσο και για τους εξερχόμενους θορύβους, κάτι που θα βρείτε αρκετά χρήσιμο όσοι streamάρετε ή συνομιλείτε με την ομάδα σας.
Έκπληξη (περίπου) αποτελεί η παρουσία webcam στον άνω μέρος της οθόνης, η οποία έχει ανάλυση 720p και δεν εντυπωσιάζει με την ποιότητά της. Είναι πάντως χρήσιμη ακόμα και γι'αυτή την κατηγορία φορητών υπολογιστών, με την ASUS να αλλάζει την πολιτική που είχε τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα.
Τα πληκτρολόγια ανέκαθεν αποτελούσαν «αγκάθι» για τα gaming laptops, όμως στην περίπτωση του ROG Strix SCAR 18 δεν εντοπίσαμε κανένα θέμα. H ASUS διατείνεται πως το πληκτρολόγιο του συστήματος είναι επιπέδου esports κι εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην την πιστέψουμε, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία χρήσης μας. Η αίσθηση που αφήνει είναι εξαιρετική, με τη χρήση του να είναι απίστευτα βολική, γεγονός στο οποίο συμβάλλει τόσο η καλά μελετημένη απόσταση διαδρομής (της τάξης των δύο χιλ.), όσο και ο σχεδιασμός πλήρους μεγέθους που υιοθετεί. Έχει δοκιμαστεί για πάνω από 20 εκατ. «χτυπήματα» οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι ενώ διαθέτει και τεχνολογίες ROG Overstroke και n-key rollover. Πέραν των τυπικών πλήκτρων, θα βρείτε πλήκτρα multimedia και συντομεύσεων τα οποία όμως προσαρμόζονται κατά βούληση μέσω Armoury Crate. Για εκείνες τις περιπτώσεις που κάνετε δουλειά, το numpad θα σας λύσει τα χέρια. Δεν δηλώνουμε fan πάντως τον ημιδιαφανειών πάνω από το πληκτρολόγιο αλλά και στις δύο πλευρές που υπάρχουν οι θύρες, που χαλάνε -έστω και ελάχιστα- τη συνολική εικόνα του υπολογιστή.
Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίσαμε και με το touchpad. Η ASUS φρόντισε να το μεγεθύνει κατά 10% και να του προσθέσει και μία γυάλινη επικάλυψη που όσο να ‘ναι του προσδίδει έναν πιο premium αέρα. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως με δεδομένη την ύπαρξη δύο θυρών USB Type-A στα δεξιά, δε θα έχετε το παραμικρό θέμα να συνδέσετε το mouse της αρεσκείας σας και να… κάνετε παιχνίδι έτσι.
Η μπαταρία του συστήματος δε μας απογοήτευσε. Η χωρητικότητά της εντοπίζεται στις 90 Wh και άντεξε γύρω στις 14 ώρες αναπαραγωγής βίντεο πριν αδειάσει τελείως. Χρησιμοποιώντας τον φορτιστή των 330 W που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του, το Strix SCAR 18 γεμίζει από το μηδέν στο 50% μέσα σε ένα μισάωρο, αν και υποστηρίζεται και φόρτιση μέσω USB Type-C έως και 100 W για έξτρα ευελιξία (αν και εδώ θα χρειαστεί υπομονή). Κατά το gaming αναμενόμενα οι χρόνοι είναι πολύ μικρότεροι, με διάφορες ρυθμίσεις να παίζουν ρόλο.
Όπως συμβαίνει με όλα τα συστήματα ROG, έτσι και το Strix SCAR 18 έρχεται με το συνοδευτικό λογισμικό της ASUS. Ο λόγος για το Armoury Crate, ένα app μέσα από το οποίο ο χρήστης θα κάνει τα πάντα -από τον έλεγχο της απόδοσης του συστήματος, μέχρι τη ρύθμιση του φωτισμού. Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του Armoury Crate είναι τα Scenario Profiles, λειτουργίες βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να προσαρμόσει χαρακτηριστικά του laptop, από την ψύξη έως και τον φωτισμό. Μπορείτε δηλαδή να δημιουργήσετε σετ ρυθμίσεων που θα ενεργοποιείτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάτι σαν τα macros που υποστηρίζει το πληκτρολόγιο! Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να "πειράξετε" και τον RGB φωτισμό με εντυπωσιακά themes και δυνατότητα αλλαγών με βάση τις δικές σας προτιμήσεις.
Ψύξη και επιδόσεις
Εκεί που βγάζουμε ωστόσο το καπέλο στην ASUS είναι σε ό,τι έχει να κάνει με την ψύξη του συστήματος. Το Strix SCAR 18 έρχεται με πανίσχυρα υποσυστήματα, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται και εξίσου ισχυρή λύση ψύξης προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανοποιητική απόδοση και η αντοχή του στον χρόνο. Ο νέος σχεδιασμός του σώματος παίζει βασικό ρόλο στην παρουσία μίας καινούριας ψύκτρας που καλύπτει ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια (ισούται με 195.509 τετραγωνικά χιλ., μία αύξηση 82,5% σε σχέση με το Strix SCAR 17 της περυσινής χρονιάς) οδηγώντας αποτελεσματικότερα τον θερμό αέρα εκτός laptop.
Μία άλλη καινοτομία του Strix SCAR 18 είναι η παρουσία ενός τρίτου ανεμιστήρα στο εσωτερικό του -όταν τα περισσότερα gaming laptops έρχονται με δύο. Πλαισιώνεται μάλιστα από επτά αγωγούς θερμότητας και μείγμα υγρού μετάλλου τόσο στον επεξεργαστή, όσο και στην κάρτα γραφικών για ακόμα καλύτερη αγωγιμότητα. Όσο για τον θερμό αέρα, αυτός διοχετεύεται στο περιβάλλον μέσω αεραγωγών στα πλάγια, την πίσω και την κάτω πλευρά του συστήματος. Η ASUS έχει χρησιμοποιήσει το υγρό μέταλλο Conductonaut Extreme της Thermal Grizzly το οποίο αποτελεί μείγμα ιριδίου και γαλλίου προσφέροντας έτσι 17% καλύτερη αγωγιμότητα, κάτι που ήταν εμφανέστατο στις θερμοκρασίες που ανέπτυξε το laptop -με την εμπειρία χρήσης του να παραμένει από αυτή την άποψη ευχάριστη, ακόμα κι όταν το ζορίσαμε.
Συνολικά η ψύκτρα του Strix SCAR 18 διαθέτει περί τα 414 πτερύγια χαλκού μεταβαλλόμενου πάχους που φτάνει και τα 0,1 χιλ. Έτσι αυξάνεται ο αριθμός τους και μειώνεται η αντίσταση του αέρα -και μαζί της ο θόρυβος που παράγεται. Ο χαλκός αποτελεί βασικό υλικό κατασκευής και για την ψύκτρα της Pulsar η οποία καλύπτει ολόκληρη την πίσω πλευρά του συστήματος. Περνώντας στους ανεμιστήρες, συναντάμε τη νέα γενιά των Arc Flow, με κυρτές λεπίδες για ακόμα καλύτερη ροή αέρα (έως και 35% στον επεξεργαστή και 21% στην κάρτα γραφικών με χαμηλότερα επίπεδα θορύβου έως και κατά δύο dB).
Στην προσπάθειά της να διασφαλίσει βέλτιστη εισαγωγή κρύου αέρα από το περιβάλλον, η ASUS έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία 3D Flow Zone. Η βάση της οθόνης έχει τραπεζοειδές σχήμα επιτρέποντας στον αέρα να περνά ανενόχλητος στο εσωτερικό του laptop, μία κίνηση που δίνει και οπτικά πόντους στο Strix SCAR 18. Κρύος αέρας στο εσωτερικό, μπαίνει και από μικρές οπές που βρίσκονται γύρω από τα πλήκτρα WASD στο πληκτρολόγιο. Παρά τους τρεις ανεμιστήρες του πάντως, όταν είναι χαλαρό (κοινώς, στο Silent mode), το σύστημα είναι πρακτικά αθόρυβο, αφού υιοθετεί πλήρως παθητικό τρόπο ψύξης, απενεργοποιώντας εντελώς τους ανεμιστήρες. Στο Performance και το Turbo βέβαια τα πράγματα αλλάζουν αφού το laptop ετοιμάζεται προς… απογείωση.
Συμπέρασμα
Συνοψίζοντας με το ROG Strix SCAR 18, δεν είναι δυνατόν κάποιος να βρει ουσιαστικά αρνητικά στοιχεία. Σε ένα laptop αξίας άνω των τριάμισι χιλιάδων ευρώ άλλωστε, δύσκολα εντοπίζονται τέτοια. Αν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα-δυο παράπονα, είναι η απουσία βιομετρικής ταυτοποίησης και αναγνώστη καρτών SD, καθώς επίσης και η επιμονή της ASUS στον φωτισμό -ναι, προφανώς και μπορεί να απενεργοποιηθεί, όμως μία έκδοση χωρίς καθόλου φωτισμό δε θα ήταν κακή.
Για ένα laptop με οθόνη 18", σίγουρα η φορητότητα είναι πολύ καλύτερη απ' ότι περιμέναμε, και περιμένουμε και άλλους κατασκευαστές να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο μιας και οι ανάγκες των gamers αυξάνονται συνεχώς. Κατά τα άλλα μιλάμε για ένα πανίσχυρο σύστημα, ένα πραγματικό κτήνος με άριστο θερμικό προφίλ, τρομακτική ισχύ και σπουδαίες επιδόσεις σε γραφικά και ήχο που θα καλύψει ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς.
- 1