Μας άρεσε
- Στιβαρό και premium σε όλα του
- Προδιαγραφές που προκαλούν δέος
- Υπέροχη οθόνη με πανέμορφα χρώματα και απόλυτα στρωτή εικόνα
- Τέλειες εμπειρίες gameplay με κορυφαίες επιδόσεις
- Πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας
Δεν μας άρεσε
- Η επιμονή της ASUS στα LED
- Βαρύ και θορυβώδες σε Performance και Turbo
- Μέτρια αυτονομία
- Με τα λεφτά που κοστίζει η καλή του έκδοση, παίρνετε ένα φθηνό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο
Πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για το επόμενο high-end gaming laptop σας; Αν η απάντηση είναι «αρκετά» ή ακόμα καλύτερα «λεφτά υπάρχουν»® τότε η ASUS σας έχει μία εξαιρετική πρόταση με τη φετινή έκδοση του ROG Strix Scar 18. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο σύστημα με χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε desktop, που είναι ικανό να φέρει εις πέρας ακόμα και την πλέον δύσκολη αποστολή, είτε μιλάμε για video rendering, είτε για 4K gaming. Κι αν οι προδιαγραφές του Scar 18 προκαλούν ίλιγγο, η εμπειρία χρήσης του είναι το κάτι άλλο: αν εντυπωσιαστήκαμε σε τέτοιο βαθμό εμείς που όσο να ‘ναι, έχουμε δοκιμάσει αρκετά premium laptops (gaming και μη), φανταστείτε το σοκ για τον χρήστη που κάνει τη μετάβαση στο Scar 18 από ένα παλιότερο σύστημα.
Σχεδιασμός
Όπως ισχύει με όλα τα προϊόντα της σειράς ROG, έτσι και το Scar 18 υιοθετεί έναν αρκετά φουτουριστικό σχεδιασμό με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στο εξωτερικό του. Η ASUS αποφάσισε να κάνει ένα «δωράκι» στους λάτρεις του φωτισμού RGB, εξοπλίζοντας το σύστημα με μονάδες LED σε αρκετά σημεία του: στο πίσω τμήμα ανάμεσα στον αεραγωγό και την οθόνη, κατά μήκος όλης της μπροστινής όψης και λίγο στα πλάγια, στο καπάκι στο λογότυπο της ROG, καθώς επίσης και στο πληκτρολόγιο. Ο φωτισμός -όπως και πολλά άλλα- ρυθμίζεται ή απενεργοποιείται εντελώς μέσα από το Armoury Crate. Κατά τα άλλα και με εξαίρεση τη διαγώνια λωρίδα που σπάει τη μονοτονία στο καπάκι, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να τραβά την προσοχή στο Scar 18 από πλευράς αισθητικής.
Σε λίγο πιο πεζά μεν, ουσιαστικά δε θέματα, ρίχνοντας μια ματιά στο laptop, θα διαπιστώσει κάποιος ότι υπάρχουν αεραγωγοί στις τρεις από τις τέσσερις πλευρικές επιφάνειές του. Αυτό συμβαίνει λόγω της τεχνολογίας Tri-Fan που έχει υιοθετήσει η ASUS και η οποία έρχεται με full-surround αεραγωγούς (οι οποίοι, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, παίζουν τεράστιο ρόλο στην απόδοση του συστήματος). Σε ό,τι έχει να κάνει με τις θύρες Ι/Ο, το Scar 18 διαθέτει δύο USB 3.2 2ης γενιάς Type-A, μία USB 3.2 2ης γενιάς Type-C και μία USB 4.0 Type-C (η είναι μία Thunderbolt 4 με DisplayPort, ενώ ή άλλη υποστηρίζει DisplayPort και Power Delivery), μία HDMI 2.1 και μία θύρα LAN RJ45 2.5G. Στην πρόσοψη κυριαρχεί φυσικά η οθόνη με την κάμερα να βρίσκεται στο χαρακτηριστικό εξέχον τμήμα στο κέντρο.
Όλα τα παραπάνω φαίνονται καλά στα χαρτιά και είναι. Το Scar 18 είναι ένα συμπαγές laptop που αποπνέει premium αέρα σε κάθε ευκαιρία σε ότι αφορά τη gaming κατηγορία με ωραία σχέδια και ημιδιάφανα στοιχεία. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν πάντως, είναι πως η κορυφαία ποιότητα κατασκευής του, σε συνδυασμό με το σύστημα ψύξης του και τα υποσυστήματά του, έχουν ως αποτέλεσμα το βάρος του να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη φορητότητά του, αφού τα 3,1 κιλά του αλλά και οι διαστάσεις του (39,9 x 29,4 x 3,08 εκατ.) δεν το καθιστούν ακριβώς εύκολο στη μεταφορά. Κάτι που αξίζει να έχετε στον νου όσοι περνάτε ώρες μπροστά στην οθόνη, είναι πως η κόγχη στη βάση του laptop, εκεί που αναγκαστικά ακουμπά το κάτω μέρος των καρπών, είναι αρκετά κοφτερή, με αποτέλεσμα να αφήνει σημάδια στα χέρια και να ενοχλεί.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η οθόνη του Scar 18 είναι πιθανότατα το εντυπωσιακότερο στοιχείο του και αυτό δεν οφείλεται στο μέγεθός της. Σαφέστατα, οι 18 ίντσες προκαλούν δέος προσφέροντας σε συνδυασμό με την ανάλυση WQXGA των 2560 x 1600 pixels την απαραίτητη επιφάνεια για άνετη εργασία όπως π.χ. δημιουργία περιεχομένου αλλά και gaming στα 1440p -στο οποίο όπως θα καταλάβετε οσονούπω, το Scar 18 διαπρέπει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ASUS επέλεξε για το σύστημα τη Nebula, την οθόνη που χρησιμοποιεί πλέον σε όλα τα premium gaming laptops της και οι εικόνες που θα σας χαρίσει εκείνη, είναι απλά το κάτι άλλο.
Το Mini LED πάνελ προσφέρει ρυθμό ανανέωσης 240 Hz, φωτεινότητα 500 nits (μέγιστη 1100 nits), κάλυψη 100% των χρωματικών χώρων sRGB και DCI-P3 (είναι στο 92% όσον αφορά στον Adobe RGB) και υποστήριξη NVIDIA G-SYNC, χρωματική διαφορά Delta-E < 3 (έστω και οριακά) ενώ διαθέτει πάνω από 2000 ζώνες dimming για απόλυτα ομαλή κίνηση αλλά και απίστευτα ζωηρά χρώματα. Έχουμε συνηθίσει συστήματα τέτοιου βεληνεκούς να έχουν εξαιρετικές οθόνες, όμως η πρόταση της ASUS πιθανότατα αποτελεί ό,τι καλύτερο έχουμε δει. Με βάση τα παραπάνω ίσως να μην είναι η πρώτη επιλογή των επαγγελματιών designers όμως ακόμα κι αυτούς θα τους καλύψει σε τεράστιο βαθμό. Σημειώστε ακόμα ότι η οθόνη φέρει πιστοποίηση της Pantone για την πιστή αναπαραγωγή χρωμάτων αλλά και της TUV Rheinland όσον αφορά στις χαμηλές εκπομπές μπλε ακτινοβολίας.
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Scar 18 είναι όπως τα φαντάζεστε: κορυφαία. Η ASUS έχει επιλέξει τον Intel Core i9-14900HX των 24 πυρήνων (16 e-cores και 8 p-cores) και 32 νημάτων, τον οποίο έχει πλαισιώσει στην έκδοση που έφτασε στα χέρια μας, με 32 GB LPDDR5 RAM 5600 MHz, δύο δίσκους SSD PCIe 4.0 του 1 TB έκαστος σε διάταξη RAID 0 και τη ναυαρχίδα της NVIDIA, GeForce RTX 4090 με 16 GB GDDR6 και 176 W συνολικής ισχύος (TDP). Στα της συνδεσιμότητας, το σύστημα έχει Wi-Fi 6E και Bluetooth ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τη μπαταρία του, πρόκειται για μία της τάξης των 90 Wh η οποία με χρήση του παρεχόμενου φορτιστή, γεμίζει σε ποσοστό 0-50% μέσα σε περίπου μισή ώρα. Το Scar 18, τέλος, τρέχει Windows 11 Pro ενώ έρχεται με το σχετικό συνοδευτικό λογισμικό της ASUS.
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: με βάση τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, αντιλαμβάνεστε πως το Scar 18 δεν θα αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα σε ό,τι κι αν του αναθέσετε. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι το κατά πόσο αυτό θα καλύψει τα «θέλω» του απαιτητικού χρήστη αλλά πώς το κάνει συγκριτικά με τις άλλες προτάσεις στην κατηγορία του. Εδώ λοιπόν είναι που το σύστημα της ASUS πέφτει θύμα του Core i9-14900HX ο οποίος βάσει των αποτελεσμάτων των benchmarks που τρέξαμε, υστερεί του Ryzen 9 7945HX3D με τα έξτρα 64 MB 3D V-Cache. Όχι πως αυτό θα σας αναγκάσει να κάνετε την οποιαδήποτε παραχώρηση. Απλά, κατά γενική ομολογία και πάντα σύμφωνα με το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί για αυτή ακριβώς τη δουλειά, η λύση της AMD επί του παρόντος είναι καλύτερη από εκείνη της Intel για συστήματα αυτής της κλάσης.
Μέσα από το συνοδευτικό λογισμικό της ASUS θα έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τη λειτουργία του συστήματος, ανάλογα φυσικά με τις απαιτήσεις της εργασίας που κάνετε. Επιλέγοντας το Performance τα πράγματα αρχίζουν και… σοβαρεύουν, καθώς οι ανεμιστήρες ανεβάζουν ταχύτητα προκειμένου να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του laptop σε χαμηλά επίπεδα. Στο δε Turbo το Scar 18 απογειώνεται, τόσο από άποψη επιδόσεων, όσο και από πλευράς θορύβου -σε τέτοιο βαθμό, που αφ’ ενός είναι αδύνατον να βρεθεί άλλος μαζί σας στον ίδιο χώρο και αφ’ ετέρου κι εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να φοράτε ακουστικά (και μάλιστα ιδανικά με ενεργητική εξουδετέρωση θορύβου). Ο συνδυασμός πάντως των τριών ανεμιστήρων με επτά αγωγούς θερμότητας και υγρό μέταλλο Conductonaut Extreme στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών, αποδίδει καρπούς αφού όσο κι αν το ζορίσαμε, το Scar 18 ουδέποτε έφτασε σε αποτρεπτικές θερμοκρασίες στις επιφάνειες ή το εσωτερικό του.
Στα video games που δοκιμάσαμε, το Scar 18 όπως αναμενόταν δεν αντιμετώπισε το παραμικρό θέμα. Παίξαμε μεταξύ άλλων Cyberpunk 2077, Overwatch 2, Horizon Forbidden West και Starfield όπως ποτέ άλλοτε. Στο Overwatch 2 για παράδειγμα το frame rate ήταν στα 240 Hz ή τέλος πάντων πολύ κοντά ακόμα κι όταν είχαμε και τους εννέα άλλους παίκτες του ματς να σφάζονται μπροστά μας. Μία από τα ίδια και στους άλλους τίτλους: είτε χοροπηδούσαμε με την Aloy στον υπέροχο κόσμο που έφτιαξε η Guerrilla, είτε είχαμε τη μισή Night City να μας πυροβολεί στο Cyberpunk, τα fps παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (μιλάμε για 100 και άνω) χαρίζοντάς μας έτσι απίστευτα ομαλές, σχεδόν κρυστάλλινες εικόνες με σπουδαία χρώματα. Τίποτα δεν αλλάζει φυσικά σε περίπτωση που αποφασίσετε να συνδέσετε το Scar 18 με μία οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης ή την τηλεόρασή σας: η RTX 4090 είναι ένα πραγματικό τέρας επιδόσεων.
ASUS Zephyrus 16 (2024) vs ASUS ROG Strix Scar 18 (2024)
Ο ήχος από την πλευρά του δεν είναι κακός με τα ηχεία να υποστηρίζουν τεχνολογία Dolby Atmos και τεχνολογία έξυπνης ενίσχυσης για υψηλότερη ένταση χωρίς παραμορφώσεις. Το Scar 18 δημιουργεί ένα εικονικό σύστημα surround 5.1.2 καναλιών χαρίζοντας μία τίμια εμπειρία για τα δεδομένα ενός laptop, αν και είμαστε βέβαιοι πως οι gamers που σέβονται τον εαυτό τους, θα έχουν προνοήσει να έχουν πρόχειρο το headset της επιλογής τους -το οποίο μάλιστα μπορούν να συνδέσουν είτε ενσύρματα μέσω θύρας 3,5 χιλ. ή USB, είτε ασύρματα μέσω Bluetooth. Εδώ αξίζει να κάνουμε μία παρένθεση προκειμένου να εξηγήσουμε πως η ASUS έχει προικίσει τη συσκευή με την τεχνολογία εξουδετέρωσης θορύβου της που με τη βοήθεια της AI, φιλτράρει και καθαρίζει και τον εισερχόμενο αλλά και τον εξερχόμενο ήχο -ό,τι πρέπει για συνομιλίες με συμπαίκτες ή συναντήσεις. Η κάμερα δυστυχώς δεν στέκεται στο ίδιο ύψος αφού είναι ανάλυσης μόλις 720p.
Εφ’ όσον βρείτε τον τρόπο να αποφύγετε τον τραυματισμό των καρπών σας (δεν είναι δύσκολο: είτε υιοθετήστε μία πιο βολική στάση για τα χέρια σας, είτε βάλτε κάτι στην ενοχλητική κόγχη), τότε θα απολαύσετε την εμπειρία χρήσης του πληκτρολογίου του Scar 18. Σε ένα gaming laptop, το πληκτρολόγιο είναι τεράστιας σημασίας αφού οφείλει να προσφέρει το κατάλληλο feeling και μάλιστα έχοντας να ικανοποιήσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Στο εν λόγω σύστημα πάντως δεν θα έχετε κανένα παράπονο αφού πρόκειται για πλήρους μεγέθους, με τα πλήκτρα έχουν την ιδανική απόσταση διαδρομής, και τα δάχτυλα να γλιστρούν από το ένα στο άλλο. Η τεχνολογία n-key rollover εξασφαλίζει πως θα καταγραφεί κάθε κίνησή σας, ενώ η ποιότητα κατασκευής του είναι τέτοια, που προσφέρει εγγυημένα τουλάχιστον 20 εκατ. «χτυπήματα». Θυμίζουμε ότι υπάρχει φωτισμός RGB που μάλιστα προσαρμόζεται ανά πλήκτρο.
Το μέγεθος του laptop καθιστά δυνατή την προσθήκη numpad στα δεξιά που όσο να ‘ναι θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή ορισμένων, ενώ στη διάθεσή σας βρίσκονται και πέντε πλήκτρα συντομεύσεων (πάνω από τα F) τα οποία μπορείτε να προγραμματίσετε όπως θέλετε. Στο μέσον του πληκτρολογίου, ακριβώς από κάτω του, υπάρχει και ένα ευμέγεθες touchpad που θα σας επιτρέψει να πλοηγηθείτε με άνεση στις διάφορες λειτουργίες του συστήματος (για gaming πάντως, μεριμνήστε να έχετε ποντίκι). Το μόνο αρνητικό όλων των παραπάνω, είναι πως αποτελούν μαγνήτη δαχτυλιών. Τόσο η επιφάνεια γύρω από το πληκτρολόγιο, όσο και το touchpad, έπειτα από λίγες ώρες χρήσης, μοιάζουν να έχουν να καθαριστούν μέρες, οπότε αν το θέαμα αυτό σας φέρνει στα πρόθυρα του εγκεφαλικού, φροντίστε να έχετε κάπου πρόχειρα τα κατάλληλα μαντηλάκια.
Συμπέρασμα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην περίπτωση του Scar 18 έχουμε να κάνουμε με ένα κορυφαίο από κάθε άποψη laptop: κορυφαίο σε προδιαγραφές, κορυφαίο και σε επιδόσεις. Είναι εφοδιασμένο με μία υπέροχη οθόνη, άπλετη μνήμη, έναν θηριώδη επεξεργαστή και την καλύτερη κάρτα γραφικών που υπάρχει στην αγορά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα gaming laptop, το οποίο ωστόσο απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό gamers και ο λόγος δεν είναι άλλος από την τιμή του -εκτός κι αν θεωρείτε πως υπάρχουν πολλοί έτοιμοι να δώσουν €3249 και πάνω (η έκδοση που σας παρουσιάσαμε φερ’ ειπείν ξεπερνά τα €4000) για ένα laptop. Ως εκ τούτου, το Scar 18 θα μιλήσει στην καρδιά όλων όσοι θέλουν πολύ απλά την καλύτερη δυνατή εμπειρία gameplay και έχουν την οικονομική επιφάνεια να την αποκτήσουν κιόλας.
Ίσως να μην είναι η πιο value for money επαγγελματική επιλογή για designers ή video editors, όμως αν εκείνοι ψάχνουν παράλληλα και για ένα σύστημα που θα τους επιτρέπει να παίζουν τα αγαπημένα τους video games, τότε το combo του Scar 18 δύσκολα κοντράρεται. Το βάρος του τελευταίου και ο θόρυβος που κάνει το σύστημα ψύξης του είναι περισσότερο επακόλουθα των ακραίων του προδιαγραφών παρά προβλήματα που χρήζουν επίλυσης. Αν πρέπει να ψέξουμε για κάτι την ASUS, αυτή θα ήταν η επιμονή της στον LED φωτισμό (μία τάση που γνώρισε άνθιση σε προηγούμενες δεκαετίες -ευτυχώς) αλλά ακόμα κι εδώ, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει τα πάντα.
Καταλήγοντας, αν ψάχνετε ένα κορυφαίο σύστημα που θα σας επιτρέψει να κάνετε ακόμα και τα πιο τρελά gaming όνειρά σας πραγματικότητα εδώ είστε. Εξωπραγματικά χαρακτηριστικά, σπουδαία οθόνη, τρομερές επιδόσεις, άρτια εμπειρία χρήσης. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
- 1
- 1