Μας άρεσε
- Μοναδικός συνδυασμός σχεδιασμού, οθόνης και βασικών χαρακτηριστικών
- Πολύ καλές επιδόσεις σε gaming, εντυπωσιακό σύστημα ψύξης
- Ευχάριστη έκπληξη η αυτονομία, τηρουμένων των αναλογιών
Δεν μας άρεσε
- Μικρά βελάκια και κάπως αδύναμα ηχεία, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα μικρό
- Θα μπορούσε να έρχεται με 4080 ή 4090, παρά την υποστήριξη για εξωτερικές κάρτες
Φαίνεται πως η ASUS έχει βαλθεί να καλύψει κάθε κενό στην αγορά των laptops. Όχι μόνο κατασκευάζει εντυπωσιακούς υπολογιστές για gaming ή παραγωγικότητα, αλλά καταφέρνει να δημιουργεί εντυπωσιακά υβρίδια, όπως το ASUS ROG Flow X16. Πρόκειται για μια συσκευή 2-in-1, εξίσου ιδανική για gaming και για εργασίες γραφείου ή γραφιστική. Το νεότερο μοντέλο της σειράς ASUS ROG Flow έφτασε στα χέρια μας και το δοκιμάσαμε, παραθέτοντας την σχετική εμπειρία μας στο κείμενο που ακολουθεί.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Για αρχή, εστιάζουμε στο σασί. Η κατασκευή δείχνει την ποιότητά της με το πρώτο άγγιγμα, καθώς οι εξωτερικές πλευρές του laptop είναι κατασκευασμένες από κράμα αλουμινίου, ενώ στο εσωτερικό χρησιμοποιείται κράμα μαγνησίου και αλουμινίου. Το καπάκι είναι κομψό και χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές, έχοντας διαγώνιες ανάγλυφες γραμμές σε όλη την επιφάνεια ενώ το λογότυπο της εταιρείας βρίσκεται σε μια γωνία, μικρό και διακριτικό. Είναι μια καλή μέση λύση για επαγγελματίες και gamers, καθώς ούτε δείχνει υπερβολικά απλό και βαρετό, ούτε τραβάει την προσοχή με κάθε δυνατό τρόπο.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται με οθόνη 16”, οπότε οι διαστάσεις της συσκευής φτάνουν τα 35.5x24.3x1.94 εκατοστά με βάρος περίπου στα 2 κιλά. Δεν είναι το ελαφρύτερο της κατηγορίας, αλλά για τέτοιου μεγέθους οθόνη, το βάρος είναι σε κανονικά επίπεδα και η μεταφορά απροβλημάτιστη.
Στην αριστερή πλευρά θα βρούμε θύρες φόρτισης, HDMI 2.1, Thunderbolt 4, θύρα ακουστικών και ROG XGm για σύνδεση με εξωτερική κάρτα γραφικών. Στην απέναντι πλευρά, δύο θύρες USB 3.2 Type-A, μια θύρα microSD και το πλήκτρο ενεργοποίησης. Η πίσω πλευρά (κάτω από την οθόνη) είναι καθαρή από θύρες και όλα βρίσκονται στα πλάγια, οπότε ο εξαερισμός καταλαμβάνει όλη την πίσω πλευρά. Στην κάτω πλευρά του laptop θα βρούμε κι άλλες γρίλιες εξαερισμού, όπως και δύο ακόμη λωρίδες για τα ηχεία.
Ανοίγοντας το καπάκι, θα βρούμε το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο και ένα γενναιόδωρου μεγέθους touchpad από κάτω, ενώ αριστερά και δεξιά του πληκτρολογίου βρίσκονται δύο λωρίδες με τρύπες, κάτω από τις οποίες βρίσκονται τα ηχεία. Τα πλήκτρα είναι αρκετά μεγάλα και πέραν του βασικού πληκτρολογίου, άλλα τέσσερα πλήκτρα βρίσκονται ανάμεσα στο πληκτρολόγιο και στην οθόνη, με συντομεύσεις π.χ. για τον ήχο. Παρότι τα πλήκτρα είναι μεγάλα και άνετα στη χρήση (τόσο για gaming όσο και για δακτυλογράφηση), τα βελάκια παραμένουν εκνευριστικά μικρά, παρότι υπάρχει χώρος ανεκμετάλλευτος.
Μετά, η προσοχή μας πάει στην οθόνη, μια πανέμορφη IPS οθόνη αφής 16” τεχνολογίας Mini-LED με ανάλυση 2560x1600, λόγο διάστασης 16:10 και πυκνότητα 178ppi. Υποστηρίζει HDR, κάλυψη sRGB 100%, η μέγιστη φωτεινότητα φτάνει στα 550nits και ο ρυθμός ανανέωσης στα 240Hz.
Να σταθούμε στην τεχνολογία Mini-LED, η οποία χρησιμοποιήθηκε και στο περυσινό μοντέλο με μεγάλη επιτυχία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η οθόνη έχει υψηλή φωτεινότητα, ζωντάνια στα χρώματα και αξιοπρεπέστατα μαύρα, εντυπωσιάζοντας σε κάθε τομέα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια τεχνικά άριστη οθόνη που δεν αφήνει κανέναν με παράπονο, αφού μπορεί να υποστηρίξει τα πάντα από gaming μέχρι γραφιστική.
Υποστηρίζει ακόμη και γραφίδες, οπότε εδώ έρχεται να «κολλήσει» μια σχεδιαστική επιλογή της ASUS που κάνει τη σειρά ROG Flow να ξεχωρίζει. Η οθόνη περιστρέφεται 180 μοίρες, οπότε το laptop λειτουργεί τόσο ως παραδοσιακός φορητός υπολογιστής, όσο και ως tablet ή οτιδήποτε ενδιάμεσο – για παράδειγμα, μπορεί να διπλώσει σε σχήμα Λ και να σταθεί σε ένα τραπέζι. Αυτή η ευελιξία δεν είναι κάτι καινούριο, από μόνη της, αλλά το ASUS ROG Flow X16 προσφέρει πάρα πολλά και καταλήγει να ξεχωρίζει. Ο συνδυασμός επιδόσεων και σχεδιασμού είναι μοναδικός, αφού με την ίδια ευκολία που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως οθόνη (σε διάταξη Λ) παίζοντας παιχνίδια με χειριστήριο, τόσο εύκολα το χρησιμοποιούμε κι ως laptop εργασίας για π.χ. επεξεργασία βίντεο ή κειμένων.
Τα ηχεία κάνουν καλή δουλειά σε γενικές γραμμές, ειδικά όταν βλέπαμε σειρές και ταινίες. Προφανώς, το μπάσο είναι απλώς ικανοποιητικό, δεδομένου ότι μιλάμε για laptop, οπότε σε μουσική και παιχνίδια τα πηγαίνει καλά δίχως να καταφέρνει θαύματα, όμως θα μπορούσαν να έχουν λίγο υψηλότερη ένταση.
Το πλαίσιο της οθόνης είναι πολύ λεπτό περιμετρικά, αλλά καταφέρνει να χωρέσει μια IR 1080p camera στο επάνω μέρος. Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, κάτι που σπάνια λέμε ακόμη και για πολύ εντυπωσιακά laptops, καθώς κατέγραφε πολύ καθαρή εικόνα με μέτριο φωτισμό. Αντίστοιχα, το μικρόφωνο έπιανε πολύ καλά την ομιλία και έκοβε τον περισσότερο θόρυβο του παρασκηνίου, πιάνοντας μονάχα πολύ δυνατές π.χ. εκρήξεις από τα ηχεία στη μέγιστη ένταση.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το ASUS ROG Flow X16 έρχεται με Intel Core i9-13900H, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD και μία GPU NVDIA RTX 4000 (4050, 4060 ή 4070). Ο επεξεργαστής δεν αλλάζει, όπως αλλάζουν η RAM και η GPU, οπότε σε κάθε σενάριο το laptop είναι ικανό για πολλά και δεν υπάρχει «αδύναμη» εκδοχή του. Στα δικά μας χέρια έφτασε η έκδοση με RTX 4060.
Τρέξαμε ορισμένα benchmarks, προτού πάμε σε πιο πρακτικές δοκιμές, και πήραμε πολύ υψηλά σκορ. Στο Cinebench R23 έφερε 1746 (single) και 13649 (multi) κι αντίστοιχα στο Geekbench 5.5 έφερε 1993 (single) και 13931 (multi). Στο Photoshop Pugetbench σκορ 116.1 και στο Premier Pro Pugetbench σκορ 1210, δείχνοντας και την ισχύ της κάρτας γραφικών.
Περνώντας σε πραγματικές δοκιμές, ξεκινάμε με τα βασικά. Οι εφαρμογές γραφείου που χρησιμοποιούμε συνήθως, όπως Office, Slack κλπ εννοείται πως έτρεχαν απροβλημάτιστα, σε σημείο που δεν υπάρχει λόγος αναφοράς σε κάτι περισσότερο. Βέβαια, στο ίδιο laptop κάνουμε και photo/video editing, όπου η δύναμή του φάνηκε περισσότερο. Κάναμε κυρίως επεξεργασία βίντεο σε 1080p και κάποιες δοκιμές σε 4K -πάντα με Premiere Pro- όπου αφενός δεν είχαμε κολλήματα όσο σύνθετο κι αν ήταν το project, αφετέρου το rendering ενός πεντάλεπτου βίντεο απαιτούσε λίγο-πολύ τον ίδιο χρόνο και λίγο περισσότερο.
Στα παιχνίδια, ο κανόνας ήταν το 1080p με τις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών. Το The Witcher III: Wild Hunt παρέμενε στα 100fps, το Cyberpunk 2077 κοντά στα 70fps, το Shadow of the Tomb Raider στα 120fps και το Final Fantasy XIV παρομοίως. Το Doom Eternal παρέμεινε πολύ ψηλά (στα 260-280fps) και το Red Dead Redemption 2 στα 100fps. Η γενική ιδέα αποτυπώνεται: τα καταφέρνει περίφημα σε κάθε παιχνίδι και θα τα καταφέρνει για καιρό, ακόμη κι αν η RTX 4060 που χρησιμοποιεί είναι στα 120W κι όχι στα 150W. Είναι απορίας άξιο, βέβαια, για ποιο λόγο δεν προσφέρεται με RTX 4080 ή 4090, καθώς περιορίζονται λίγο οι δυνατότητες και η μακροζωία του μηχανήματος.
Μια επιπλέον ώθηση δίνεται μέσω του Turbo Mode, βάσει του οποίου είδαμε και τα παραπάνω νούμερα. Ένα σκαλοπάτι κάτω βρίσκεται το Performance Mode, το οποίο φέρνει κατά κανόνα 10-20fps λιγότερα ανά παιχνίδι κι ύστερα έρχεται το Silent Mode που τα ρίχνει λίγο περισσότερο, όμως γλιτώνει τον διαρκή θόρυβο των ανεμιστήρων, οι οποίοι δουλεύουν στο τέρμα σε Turbo Mode.
Ακόμη και στο Turbo Mode, είναι εξαιρετική η δουλειά στην ψύξη. Σε Turbo Mode και με παιχνίδι να παίζει, έφτανε τους 55-60 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε Silent Mode για δουλειά γραφείου, έμενε κάτω από τους 50 αν όχι κάτω από τους 40 σε ιδανικές συνθήκες.
Όσο για τη μπαταρία, χρησιμοποιεί μία χωρητικότητας 90Wh. Στη μπαταρία, μπαίνει αυτόματα όριο στην οθόνη ρυθμίζοντας τον ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz, για εξοικονόμηση ενέργειας. Κάνοντας επεξεργασία κειμένου, πήραμε περίπου 6 ώρες χρήσης σε Silent Mode προτού χρησιμοποιήσουμε τον φορτιστή, ενώ σε gaming μόλις μία ώρα ή λίγο περισσότερο, όπως είναι και λογικό. Σε video editing, πήραμε περίπου 3 ώρες, ανάλογα και τη χρήση (π.χ. πόσο συχνά κάναμε rendering). Γενικά, η μπαταρία δεν είναι από τα δυνατά σημεία του αν το δούμε σε απόλυτα νούμερα, αλλά για ένα gaming laptop δεν είναι άσχημη καθώς έχουμε συνηθίσει οι 3-4 ώρες να είναι το ταβάνι.
Το λογισμικό ASUS Armoury Crate που έρχεται μαζί με το laptop προσφέρει διάφορες ανέσεις και λειτουργίες. Μέσω αυτού, ο φωτισμός μπορεί να συγχρονιστεί ανάμεσα σε περιφερειακά ASUS, μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις στα προφίλ χρήσης, τη συχνότητα των ρολογιών και διάφορες άλλες τροποποιήσεις. Είναι εύχρηστο και χρήσιμο software, δίχως να μπλέκεται στα πόδια μας, οπότε συνολικά αφήνει καλή εντύπωση.
Συμπέρασμα
Η εντύπωση που μας αφήνει το ASUS ROG Flow X16 είναι αναμφίβολα θετική. Ένα 2-in-1 με εντυπωσιακές επιδόσεις σε οτιδήποτε κι αν δοκιμάσαμε, αλλά και με μια οθόνη όπου χαίρεσαι να βλέπεις το οτιδήποτε. Θετική εντύπωση μας έκανε και το σύστημα ψύξης, το οποίο κατάφερνε να κρατάει σε πολύ ομαλά επίπεδα την θερμοκρασία ακόμη και κατά το παιχνίδι. Από άποψης εργονομίας, προσφέρει αρκετές θύρες και άνετο design, δίχως κάποιο ξεκάθαρο μειονέκτημα ή έλλειψη.
Τα μοναδικά παράπονα που έχουμε αφορούν λεπτομέρειες στον ήχο και το πληκτρολόγιο, αλλά το πιο πρακτικό είναι η προσφορά RTX 4060 ως ανώτατη επιλογή σε GPU. Μπορεί να υποστηρίζει εξωτερικές κάρτες γραφικών, αλλά ρεαλιστικά, μια 4080 ή 4090 θα ήταν προτιμότερη επιλογή.
- 3