Μας άρεσε
- Άψογος σχεδιασμός, λεπτεπίλεπτος και μέγεθος ιδανικό για μεταφορά σε κάθε σακίδιο
- Ικανότατος επεξεργαστής και RAM, τίμια (για ελαφρύ gaming) ενσωματωμένη GPU
- Πανέμορφη οθόνη αφής που συνοδεύεται από ποιοτικά ηχεία
- Άνετο πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους, βολικό για κάθε χρήση
- Ενδιαφέρουσα πρόταση με εξωτερική GPU για κορυφαίες επιδόσεις γραφικών
Δεν μας άρεσε
- Πολύ χαμηλή αυτονομία, ακόμη και για μη gaming χρήση
- Τοποθέτηση θυρών σε περίεργο σημείο, ίσως εμποδίζουν στη χρήση
- Το κόστος ξεφεύγει αρκετά αν συνδυάσουμε την αγορά του laptop με την eGPU
Μικρό, λεπτό, αθόρυβο και ελαφρύ – λέξεις που δύσκολα βρίσκει κανείς να συνοδεύουν ένα gaming laptop. Κι όμως, το Asus ROG Flow X13 επιχειρεί να προσφέρει ένα νέο είδος φορητών υπολογιστών για παιχνίδια που δεν ακολουθεί την πεπατημένη και δοκιμάζει κάτι «φρέσκο», όντας τόσο αυτόνομο όσο και υποστηριζόμενο σε μια πανίσχυρη εξωτερική κάρτα γραφικών για να προσφέρει ευελιξία και δύναμη όταν χρειάζεται, χωρίς να θυσιάσει το design του.
Το αποτέλεσμα είναι ένα gaming ultrabook που ξεχωρίζει και μπορεί να προτιμηθεί για πλήθος εργασιών, από gaming έως δουλειές γραφείου, χάρη στον συνδυασμό εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί όπως επεξεργαστή AMD Ryzen 5000. Ωστόσο, λανσάρεται ως ένα κατά βάση gaming μηχάνημα κι έτσι πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε τέτοιες συνθήκες πριν από οποιεσδήποτε άλλες. Έχοντας αυτά κατά νου, ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Σχεδιασμός - Οθόνη
Ολοκληρωτικά μαύρο ματ, με λεπτές χαραγμένες γραμμές στο εξωτερικό του σασί, το ROG Flow X13 δείχνει εντυπωσιακό και παράλληλα κομψό χωρίς να «φωνάζει» απαραίτητα πως είναι μια gaming συσκευή. Στην κάτω αριστερή γωνία της εξωτερικής πλευράς της οθόνης βρίσκεται ένα διακριτικό, ασημένιο λογότυπο “Republic of Gamers”, δίνοντας φινέτσα στον όλο σχεδιασμό. Το βάρος του δεν ξεπερνά τα 1.3 κιλά και οι διαστάσεις του είναι μόλις 29.94x22.29x1.57 εκατοστά, οπότε είναι εξαιρετικά εύκολο στη μεταφορά και μπορεί να υπάρχει σε σακίδιο πλάτης όλη τη μέρα χωρίς να κουράσει ενώ χωράει πρακτικά σε οποιαδήποτε τσάντα.
Στα πλάγια βρίσκονται όλες οι θύρες που θα περίμενε κανείς: στα δεξιά μια USB 3.2 Type-A μαζί με μια USB 3.2 Type-C (για τη φόρτιση) και δίπλα τους το πλήκτρο ενεργοποίησης από τη μια μεριά μαζί με τον εξαερισμό από την άλλη (το πλήκτρο ενεργοποίησης επίσης ενσωματώνει αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος για ξεκλείδωμα). Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η θύρα ακουστικών/μικροφώνου, μια θύρα HDMI 2.0 και το γιγαντιαίο βύσμα XGm (XG Mobile). Το τελευταίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του συμπληρωματικού dock, μιας εξωτερικής μονάδας όπου περιλαμβάνεται και μια πανίσχυρη κάρτα γραφικών (περισσότερα για αυτό, αργότερα). Όσον αφορά στη διάταξη των θυρών, η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαν να είναι κάπως καλύτερες, καθώς η είσοδος USB-C από όπου φορτίζεται η συσκευή βρίσκεται σχεδόν κεντραρισμένη στη δεξιά πλευρά κι έτσι συχνά στέκεται εμπόδιο σε χρήση γραφείου, όπου το ενσύρματο ποντίκι κουμπώνει ακριβώς δίπλα και τα καλώδια βρίσκονται κοντά στο χέρι. Σε μεγαλύτερα γραφεία ή για ορισμένες στάσεις ίσως να μην ενοχλήσει, αλλά σε πιο πιεσμένους χώρους συχνά ενόχλησε.
Ξεδιπλώνοντας το laptop, παρατηρούμε πως η οθόνη του δεν περιορίζεται και περιστρέφεται έως ότου ακουμπήσει το άλλο μισό, ενώ μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε ενδιάμεση κλίση και να λειτουργήσει κανονικά. Επιπλέον, η οθόνη υποστηρίζει χρήση με αφή οπότε μπορεί κάποιος κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει ως ένα (μεγάλο) tablet, να το στήσει σαν «σκηνή» για να γλιτώσει το χώρο που πιάνει το πληκτρολόγιο ή να το λειτουργήσει σαν παραδοσιακό laptop σε όποια κλίση βολεύει – μπορεί επίσης να δεχτεί γραφίδες οθόνης, για όσους τους ενδιαφέρει το σχέδιο ή όποια άλλη χρήση μπορεί να απαιτεί γραφίδα.
Το πληκτρολόγιο είναι μια ευχάριστη έκπληξη, όντας πλήρους μεγέθους και με μεγάλα πλήκτρα, κάνοντας την πληκτρολόγηση εξαιρετικά άνετη παρότι πρόκειται για ένα μικρό ultrabook. Μάλιστα, διαθέτει και 4 hotkeys στο κενό μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης στα οποία μπορούν να οριστούν ενέργειες, συντομεύσεις κλπ. Όλα τα πλήκτρα φωτίζονται με λευκό χρώμα, η φωτεινότητα του οποίου ορίζεται σε τρία προρυθμισμένα επίπεδα – κάτι σπάνιο για gaming laptops, δηλαδή η απουσία RGB, όμως όχι απαραίτητα κάτι αρνητικό για όλους. Κεντραρισμένο στο κενό κάτω από το πληκτρολόγιο βρίσκεται το touchpad, εξίσου ευρύχωρο και άνετο για απλές κινήσεις, με άμεση απόκριση και απαλή υφή που το κάνει ευχάριστο στο άγγιγμα.
Πίσω στην οθόνη, οι διαστάσεις της φτάνουν τις 13.4”με λόγο διάστασης 16:10, η ανάλυσή της φτάνει στα 1920x1200 (WUXGA) και ο ρυθμός ανανέωσης βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα (120Hz). Η γυαλιστερή επίστρωση του γυαλιού Gorilla Glass που ενισχύει την οθόνη, δίνει μεν premium όψη όμως σε χώρους με δυνατό φως οι αντανακλάσεις ενδεχομένως να γίνουν ενοχλητικές. Η φωτεινότητά της (~300 nits), ωστόσο, την κάνει ιδανική ακόμη και για χρήση υπό το φως του ηλίου, καθώς τα πάντα δείχνουν ολοζώντανα και φέρει πιστοποίηση ακρίβειας από την Pantone, μαζί με κάλυψη εύρους sRGB 100%. Αντίστοιχα, τα επίπεδα μαύρου είναι εξίσου εντυπωσιακά, αποτυπώνοντας με μεγάλη ακρίβεια οτιδήποτε σκοτεινό – είναι κρίμα που η οθόνη καταφέρνει τόσα πολλά και μερικές αντανακλάσεις ενδεχομένως χαλάσουν ελαφρώς την εμπειρία. Στο επάνω περιθώριο της οθόνης βρίσκεται και μια βασικού επιπέδου webcam ανάλυσης HD, η οποία χρησιμοποιείται για τα απολύτως βασικά καθώς ούτε εντυπωσιακή εικόνα προσφέρει ούτε δυνατότητες όπως είσοδο με Windows Hello.
Με δυο λόγια, η οθόνη είναι παραπάνω από ικανή να προβάλλει παιχνίδια με άριστη ποιότητα εικόνας όσον αφορά στα χρώματα, τα μαύρα και στη φωτεινότητα, οφέλη που φυσικά μπορεί να απολαύσει κανείς και σε ταινίες ή γενικότερα βίντεο και εικόνες. Το πάνελ των 120Hz, βέβαια, εστιάζει περισσότερο στα παιχνίδια και πράγματι η όλη ομαλή αίσθηση που αφήνει είναι εξαιρετική, όπως θα περίμενε κανείς από ένα laptop της κατηγορίας του ROG Flow X13.
Για τις ανάγκες του ήχου, ενσωματώνονται στερεοφωνικά ηχεία που μπορούν να αποδώσουν Virtual Surround 5.1.2 και επίσης υποστηρίζουν Dolby Atmos. Για τα δεδομένα μεγέθους του laptop, η ισχύς και το μπάσο αποτελούν ευχάριστη έκπληξη και σε όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε ο ήχος ήταν εφάμιλλης συνολικά ποιότητας με την οθόνη, κι έτσι τα δυο τους μαζί συνέθεσαν μια εκπληκτική εμπειρία.
Χαρακτηριστικά - Asus ROG XG Mobile
Περνάμε στο «κυρίως πιάτο», δηλαδή τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις. Το laptop που ήρθε στα χέρια μας διαθέτει τον οκταπύρηνο επεξεργαστή AMD Ryzen 9 5980HS με 16GB LPDDR4X RAM στα 4266MHz, μαζί με αποθηκευτική μονάδα PCIe M.2 SSD χωρητικότητας 1TB και υποσύστημα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1650. Υπάρχουν άλλες παραλλαγές με Ryzen 7 5800 HS, RAM που φτάνει στα 32GB και οθόνη 4K UHD αντί FHD+, όμως κατά τα άλλα τα μηχανήματα είναι ολόιδια σε κάθε άλλο τομέα.
Στο Cinebench R23 (Multi) benchmark, τα αποτελέσματα που έφερε κυμαίνονταν περίπου στο 1000 ενώ στο 3D Mark περίπου 3500, δείχνοντας πως μπορεί να διαχειριστεί ικανοποιητικό φόρτο χωρίς πρόβλημα. Σε πραγματικά σενάρια, δοκιμάσαμε τα Forza Horizon 4, Gears 5 και Doom Eternal, πάντοτε με την ενσωματωμένη NVIDIA GeForce GTX 1650 για τα γραφικά, και σε Low με Medium (ενδεχομένως και High, επιλεκτικά σε ορισμένες ρυθμίσεις) κατάφερε να διατηρεί σταθερά τουλάχιστον 60fps και οι ανεμιστήρες δούλευαν πολύ μεν αλλά χωρίς εκκωφαντικό θόρυβο.
Όμως τα πράγματα αλλάζουν εντελώς, όταν συνδεθεί το Asus ROG XG Mobile, το dock που μπορούν οι χρήστες να αποκτήσουν ως συνοδευτικό για το laptop. Ενσωματώνει μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 3080 και πολλαπλές επιπλέον θύρες: μια HDMI 2.0, μια DisplayPort 1.4, μια Ethernet, ένα SD Card Reader και τέσσερις θύρες USB 3.2 Type-A, καθώς και καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος που επίσης τροφοδοτεί το laptop μέσω του dock.
Πλέον, το ROG Flow X13 μπορεί να σταθεί ως «σκηνή» και ο παίκτης να συνδέσει ποντίκι, πληκτρολόγιο ή ακόμη και δεύτερη οθόνη στο dock και να παίξει σαν σε επιτραπέζιο υπολογιστή – ή να δοκιμάσει οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό συσκευών για να συμπληρώσει το laptop του και να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του dock. Πρακτικά, έχει ένα δυνατό desktop PC στη διάθεσή του κι απλώς μοιράζει τις θύρες σε δύο μέρη, ίσως τακτοποιεί και λίγο διαφορετικά το χώρο του για να φιλοξενήσει laptop και dock.
Η δύναμη που προσφέρει ο συνδυασμός laptop και dock είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, όμως δεν είναι βέβαιο πως θα βολέψει τους πάντες – γιατί να μην προτιμηθεί ένα gaming laptop που περιλαμβάνει τα πάντα στο σασί; Για κάποιους, το ευέλικτο design και η δυνατότητα χρήσης ως ένα απλό laptop που εύκολα μετατρέπεται σε gaming PC (ενώ ούτως ή άλλως μπορεί να τρέξει παιχνίδια σε ικανοποιητικό βαθμό) θα είναι τα σημαντικότερα κριτήρια, ενώ για εκείνους που θα αφιερωθούν στο παιχνίδι ενδεχομένως το «σπάσιμο» σε δύο συσκευές δε θα είναι ιδανική επιλογή.
Στο κομμάτι της ψύξης, χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανεμιστήρων με 84 πτερύγια, σχεδιασμένα για βελτιστοποίηση της διαχείρισης αέρα σε πολλαπλά σημεία. Σε συνδυασμό με το Asus ROG Software, τα πράγματα γίνονται πολύ ενδιαφέροντα. Το λογισμικό επιτρέπει τη ρύθμιση προφίλ λειτουργίας όπως Silent (δεν ξεπερνάει τα 35dB), Performance (δεν ξεπερνάει τα 40dB) και Turbo (δεν υπάρχει περιορισμός θορύβου), τα οποία προσαρμόζουν όλο τον υπολογιστή προκειμένου να μην ξεπερνά τα συγκεκριμένα όρια θορύβου και παράλληλα οι επιδόσεις του να φτάνουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εντός αυτών των ορίων. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που χρησιμοποιήσαμε και πράγματι λειτούργησε όπως έπρεπε, κρατώντας το θόρυβο χαμηλά σε περιβάλλον γραφείου κι αργότερα αγνοώντας τους περιορισμούς για να επικεντρωθούμε στο gaming. Φυσικά, το λογισμικό περιλαμβάνει πλήθος άλλων ρυθμίσεων, από overclocking έως διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας, κι είναι από τα πιο ενδελεχή προγράμματα που έχουμε δει να συνοδεύουν laptop.
Όσον αφορά στη μπαταρία, είναι περισσότερο gaming laptop παρά ευέλικτο ultrabook – δηλαδή με χρήση προγραμμάτων γραφείου (Office, browser, Slack, Outlook κλπ) άντεξε περίπου 6 ώρες προτού χρειαστεί φόρτιση και με παιχνίδι κάτι περισσότερο από μια ώρα. Βέβαια, προς τιμήν του, σε όλες αυτές τις ώρες λειτουργούσε απροβλημάτιστα και ταχύτατα παρότι στηριζόταν μονάχα στη μπαταρία, οπότε είναι κρίμα που οι φοβερές επιδόσεις του είναι σχεδόν «δεμένες» με τον φορτιστή λόγω αυτονομίας.
Συμπέρασμα
Επιχειρεί να κάνει πολλά, όμως δεν καταφέρνει να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά σε κάτι. Έχει εξαίσιο σχεδιασμό, όμως οι θύρες του είναι σε παράξενο σημείο και συχνά εμποδίζουν τη βασική χρήση. Είναι πολύ δυνατό για πλήθος εργασιών, όμως η αυτονομία του είναι πολύ χαμηλή. Μπορεί να παίξει παιχνίδια, όμως για να γίνει πραγματικό gaming PC χρειάζεται ένα εξωτερικό dock. Μεταφέρεται εύκολα λόγω μεγέθους και βάρους, όμως αν κάποιος θέλει να το αξιοποιήσει πλήρως θα πρέπει να έχει μαζί και το dock.
Για ένα laptop τέτοιας κατηγορίας, είναι αρκετά τα «στραβοπατήματα» που καθιστούν το Asus ROG Flow X13 μια απλώς καλή κι όχι μια τέλεια επιλογή. Τα εξαρτήματα που το απαρτίζουν είναι ικανά για πλήθος εργασιών, η οθόνη και τα ηχεία του είναι πολύ αξιόλογα, το γενικό του design το κάνει άνετο για μεταφορά και χρήση οπουδήποτε όμως οι «θυσίες» που πρέπει να έχει κατά νου ο χρήστης ενδεχομένως να είναι περισσότερες από όσες αρχικά υπολόγιζε.
Ευχαριστούμε θερμά τα καταστήματα Κωτσόβολος για την προμήθεια του δείγματος για τις ανάγκες της δοκιμής.
- 1