Μας άρεσε
- Premium τεχνικά χαρακτηριστικά και κορυφαία απόδοση, όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις σας
- Σύστημα ψύξης που του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του
- Υπέροχη οθόνη με σπουδαία ποιότητα εικόνας
- Άψογη ποιότητα κατασκευής, εντυπωσιακή στιβαρότητα και κομψό στυλ
- Βολικό πληκτρολόγιο και touchpad με DialPad
- Το ProArt Creator Hub διαθέτει μια σειρά εργαλείων ό,τι πρέπει για δημιουργούς περιεχομένου
- Ευρεία γκάμα generative AI λειτουργιών
Δεν μας άρεσε
- Χαμηλή φωτεινότητα οθόνης
- Ενσωματωμένη RAM δίχως δυνατότητα αναβάθμισης
- Η τιμή ολίγον σοκάρει
Με τη σειρά ProArt, η ASUS κλείνει το μάτι στους δημιουργούς περιεχομένου που απαιτούν ευελιξία ως προς τον χώρο εργασίας. Είναι αρκετά σύνηθες άλλωστε φωτογράφοι, μοντέρ, σχεδιαστές, γραφίστες, vloggers και λοιποί συναφείς επαγγελματίες να εργάζονται από διαφορετικό μέρος κάθε μέρα, ανάλογα με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, οπότε ως εκ τούτου, ένα laptop στιβαρό μεν αλλά συμπαγές και αρκούντως ελαφρύ δε, με άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά τελευταίας γενιάς και λειτουργίες AI, μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο συνεργάτη.
Αυτό ακριβώς έρχεται λοιπόν να τους προσφέρει η ASUS με το P16 H7606, τη μεγάλη έκδοση (υπάρχει και μικρότερη στις 13 ίντσες που είδαμε στη Computex 2024) της πιο πρόσφατης γενιάς ProArt. Τι εντυπώσεις μας άφησε αυτό στο διάστημα που περάσαμε μαζί του; Για να δούμε…
Σχεδιασμός
Το ProArt P16 H7606 ανήκει στην κατηγορία μεγέθους των 16 ιντσών. Έχει διαστάσεις 35,49 x 24,69 x 1,49 εκατ. και βάρος 1,85 κιλών. Δεν μιλάμε δηλαδή για ένα «λεπτό και ελαφρύ» laptop όπως το Zenbook S 16 (35,36 x 24,30 x 1,19 εκατ. με βάρος 1,5 κιλού) αλλά από την άλλη η διαφορά τους δεν είναι δα και χαοτική. Από άποψη αισθητικής βέβαια τα δύο συστήματα είναι η μέρα με τη νύχτα, με το ProArt P16 να έρχεται σε ένα εντυπωσιακό μαύρο χρώμα υιοθετώντας -ακόμα πιο- μίνιμαλ στυλ. Διαθέτει ενιαίο σώμα αλουμινίου που έχει υποβληθεί σε κατεργασία CNC. Σε ό,τι αφορά δε το καπάκι, η ASUS έχει εφαρμόσει μία διαδικασία ανοδίωσης χάρη στην οποία αυτό έχει αποκτήσει μία «νανομικροπορώδη» υφή με υδροφοβικές ιδιότητες που δύσκολα συγκρατεί δαχτυλιές. Το ίδιο ισχύει μάλιστα και με την επιφάνεια δεξιά και αριστερά του touchpad στο εσωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, το laptop διατηρεί το κομψό του look ακόμα κι έπειτα από μία μέρα στενών επαφών. Το laptop πληροί τις προδιαγραφές του προτύπου MIL-STD-810H, όντας έτσι σε θέση να ανταπεξέλθει σε λειτουργία υπό αντίξοες συνθήκες και να αντέξει κραδασμούς και πτώσεις (σε λογικό πλαίσιο).
Ως μοντέλο 16 ιντσών, το ProArt P16 διαθέτει πλήρη γκάμα θυρών συνδεσιμότητας, προσφέροντας έτσι στον χρήστη την ευελιξία που χρειάζεται για να συνδέσει λοιπές συσκευές, αξεσουάρ και περιφερειακά -κάτι που θα ικανοποιήσει απόλυτα το κοινό στο οποίο απευθύνεται το εν λόγω σύστημα. Έτσι λοιπόν η ASUS το έχει εφοδιάσει με δύο USB 3.2 Gen 2 Type-A, μία USB 3.2 Gen 2 Type-C, μία USB 4.0 Gen 3 Type-C (οι δύο Type-C υποστηρίζουν εξωτερικές οθόνες και PowerDelivery), μία HDMI 2.1 FRL, σύνθετη θύρα ήχου 3,5 χιλ., αναγνώστη καρτών SD Express και θύρα φόρτισης η οποία εν αντιθέσει με άλλα συστήματα έχει τετράγωνο σχήμα αντί για στρογγυλό. Στα της ασύρματης συνδεσιμότητας, προσφέρεται υποστήριξη Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4. Κοιτώντας την οθόνη δεν γινόταν να μην παρατηρήσουμε το σχετικά μεγάλο πλαίσιο στο επάνω τμήμα της, εκεί όπου βρίσκεται και η κάμερα του laptop. Περιφερειακά της οθόνης το φινίρισμα διαθέτει κάθετες γραμμώσεις (οδοντωτές) που αποτελούν μία ενδιαφέρουσα και καλαίσθητη λεπτομέρεια.
Η οθόνη του υπολογιστή δεν περιστρέφεται μέχρι πίσω (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί αυτό συγκαταλέγεται στα αρνητικά του παρόντος συστήματος) παρά φτάνει ως τις 120-130ο. Ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τη διπλή ιδιότητα του μηχανισμού άρθρωσης με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό που συν τοις άλλοις συμβάλλει και στην ψύξη του ProArt P16. Κατά τα άλλα το πληκτρολόγιο διαθέτει οπίσθιο λευκό φωτισμό και περιστοιχίζεται δεξιά και αριστερά από τα ηχεία. Ακριβώς από κάτω και στο κέντρο της όλης επιφάνειας βρίσκεται το touchpad το οποίο στην επάνω αριστερή του γωνία φέρει και το ASUS DialPad, ένα ανάγλυφο κυκλικό εργαλείο ελέγχου, η χρήση του οποίου είναι καθαρά προαιρετική. Δυστυχώς δεν υπάρχει numpad, παρ’ ό,τι ενδεχόμενη τοποθέτηση των ηχείων σε άλλη θέση θα απελευθέρωνε τον απαραίτητο χώρο. Όλες οι επιφάνειες του ProArt P16 έχουν το ίδιο μαύρο χρώμα με τις μοναδικές αναφορές στο brand (η ονομασία του laptop και το λογότυπο της σειράς) να γίνονται με απόλυτα διακριτικό τρόπο στο καπάκι.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Στοχεύοντας σε ένα κοινό που δίνει έμφαση στην ποιότητα της εικόνας, το ProArt P16 δεν θα μπορούσε παρά να ενσωματώνει μία κορυφαία οθόνη. Πρόκειται λοιπόν για μία Lumina OLED 16 ιντσών με 4K ή για να ακριβολογούμε 4K+ ανάλυση (3840 x 2400 pixels) και λόγο διαστάσεων 16:10 που καταλαμβάνει το 88% της επιφάνειας πρόσοψης. Διαθέτει τεχνολογία αφής και υποστηρίζει και γραφίδα (η οποία, να σημειώσουμε, περιλαμβάνεται στη συσκευασία). Προσφέρει χρόνο απόκρισης 0,2 ms, ρυθμό ανανέωσης 60 Hz, αντίθεση 1.000.000:1, φωτεινότητα 400 nits (και μέγιστη φωτεινότητα HDR 500 nits) και κάλυψη χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 100%. Υποστηρίζει HDR και Dolby Vision και φέρει πιστοποιήσεις από τη VESA (DisplayHDR True Black 500), την Pantone (Pantone Validated) και την TUV Rheinland (μειωμένες εκπομπές βλαβερής μπλε ακτινοβολίας). Προστατεύεται δε από γυαλί Corning Gorilla Glass.
Από τα παραπάνω και μόνο, αντιλαμβάνεστε πως η οθόνη του ProArt P16 είναι εξαιρετική και όντως, έτσι έχουν τα πράγματα και στην πράξη. Η εμπειρία που μας προσέφερε ήταν εξαιρετική με ισορροπημένα χρώματα και άψογη απόκριση. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμισή της, θα βρείτε όλες τις επιλογές που χρειάζεστε στο myASUS, αν και οι φορές που κληθήκαμε να επέμβουμε ήταν ελάχιστες.
Η φωτεινότητα δυστυχώς κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε το laptop σε εξωτερικούς χώρους. Η δε τεχνολογία αφής θα μπορούσε να είναι πολύ πιο χρήσιμη, αν η οθόνη περιστρεφόταν σε μεγαλύτερη γωνία (270 ή 360ο για παράδειγμα), ώστε το laptop να μπορεί να σταθεί σε tent mode ή να χρησιμοποιηθεί και ως tablet. Δυστυχώς στην περίπτωση του ProArt P16 δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο ενώ επιπρόσθετα, δεν προσφέρεται επιλογή οθόνης άνευ τεχνολογίας αφής.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του συστήματος, ξεχωρίζει φυσικά ο επεξεργαστής AMD Ryzen AI 9 HX 370. Ουσιαστικά αποτελεί εξίσου ισχυρή πρόταση με τον HX 375 της ίδιας σειράς αφού ο τελευταίος προσφέρει όλα κι όλα 5 TOPS επιπλέον σε ό,τι αφορά την απόδοση της NPU. Ο δε HX 370 διαθέτει 36 MB cache, 12 πυρήνες, 24 νήματα και συχνότητα έως 5,1 GHz, καθώς επίσης και ενσωματωμένη NPU με απόδοση 50 TOPS, οπότε ως εκ τούτου, ναι, το ProArt P16 πληροί τις προδιαγραφές των Copilot+ PC (διότι προφανώς έχει και σχετικό αποκλειστικό πλήκτρο στο πληκτρολόγιό του). Κατά τα άλλα, αν επιλέξετε την ισχυρότερη υλοποίησή του, σας περιμένουν ακόμα κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 4070 με 8 GB GDDR6, 64 GB LPDDR5X RAM στα 7500 MHz (δυστυχώς ενσωματωμένης) και δύο δίσκοι M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD των 2 TB έκαστος. Η μπαταρία του συστήματος είναι της τάξης των 90 Wh προσφέροντας αυτονομία γύρω στις 10 ώρες (σε τυπική χρήση πάντα).
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Το ProArt P16 κατατάσσεται στην κατηγορία των premium laptops από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, οπότε δύσκολα θα μπορούσαμε να είχαμε παράπονο από την εμπειρία χρήσης του. Η σειρά των AMD Ryzen AI 9 HX 300 είναι άλλωστε κορυφαία, αποδίδοντας εξαιρετικά σε κάθε σενάριο -από τα benchmarks στα οποία σάρωσε, μέχρι πραγματικές καταστάσεις με απαιτητικές εφαρμογές και hardcore multitasking. Σε ό,τι σχετίζεται με την αρχιτεκτονική, ο Zen 5 επεξεργαστής του Ryzen AI 9 HX 370 πλαισιώνεται από μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας XDNA 2 και ενσωματωμένα γραφικά RDNA 3.5 με τα τελευταία πάντως να μην παίζουν κάποιο ρόλο αφού παιχνίδι κάνει η ανεξάρτητη κάρτα της NVIDIA (σημειώστε ότι δεν υπάρχει MUX). Η τελευταία μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα «θηρία» της σειράς RTX 4000 όμως για τις ανάγκες του επαγγελματία χρήστη του συστήματος, φτάνει και περισσεύει (και φυσικά θα τον καλύψει και στο gaming με ορισμένες μικρές παραχωρήσεις).
Εδώ θα ανοίξουμε μία ευμεγέθη παρένθεση για να μιλήσουμε για την AI και τις δυνατότητες που προσφέρει εκείνη επί του παρόντος. Όπως προαναφέραμε, το πληκτρολόγιο διαθέτει πλήκτρο με το πάτημα του οποίου εκκινεί άμεσα ο Copilot για άμεση βοήθεια και προσωποποιημένες απαντήσεις στις ερωτήσεις/απορίες σας. Από εκεί και πέρα, με τη βοήθεια της AI και το Windows Studio Effects θα είστε σε θέση να βελτιώσετε την εικόνα σας κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων (θολώνοντας το παρασκήνιο, ενισχύοντας τον φωτισμό, εστιάζοντας το βλέμμα σας στον φακό κ.α.). Τα Windows προσφέρουν ακόμα δυνατότητα προβολής υποτίτλων (ή λεζαντών για να ακριβολογούμε) ενώ έχουν μπει και στα χωράφια της generative AI με το Cocreator που θα δημιουργήσει εικόνες βάσει των σκίτσων και των εντολών σας.
Στη διάθεση των δημιουργών περιεχομένου βρίσκονται και ορισμένα άλλα εργαλεία όπως το Amuse Design, το Camo Studio, το Arkrunr και το D5 Render στα οποία είχαμε πρόσβαση για τις ανάγκες της παρουσίασης. Καθένα εξ αυτών καλύπτει και διαφορετικές ανάγκες όμως όλα τους αντικατοπτρίζουν τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η AI στους επαγγελματίες (ιδίως τους solo freelancers που δεν έχουν τους πόρους και τη στήριξη μίας ευρύτερης ομάδας). Φυσικά υπάρχουν και οι λειτουργίες της ASUS από τις οποίες ξεχωρίζει το StoryCube, μία εφαρμογή που έρχεται να αλλάξει άρδην τον ρόλο της βιβλιοθήκης πολυμέσων, προσφέροντας ευκολότερη αναζήτηση (μπορείτε να περιγράψετε απλά τι ψάχνετε και η AI θα «διαβάσει» το περιεχόμενο των εικόνων σας), περισσότερες και καλύτερες μεθόδους ταξινόμησης, ταχύτερη εισαγωγή αρχείων από άλλες συσκευές κ.α.
Επιστρέφουμε στην ανάλυση των προδιαγραφών του συστήματος για να μείνουμε λίγο στην κάρτα γραφικών του. Όπως είπαμε, πρόκειται για τη GeForce RTX 4070 της NVIDIA, μία πολύ ισχυρή κάρτα (8 GB GDDR6, 321 AI TOPS, 4608 πυρήνες CUDA, τέταρτης γενιάς πυρήνες Tensor, τρίτης γενιάς πυρήνες Ray Tracing, αρχιτεκτονική Ada Lovelace, DLSS 3) που μάλιστα έρχεται με οδηγούς NVIDIA Studio για μεγαλύτερη αξιοπιστία και σταθερότερη λειτουργία (σε αντίθεση με τους Game Ready που ανανεώνονται συχνότερα και ταχύτερα αλλά δεν αποτελούν την ιδανική λύση για τους επαγγελματίες). Όσο απαιτητική σε γραφικά κι αν είναι η εκάστοτε εργασία σας, το σύστημα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί. Τουλάχιστον σε ό,τι δοκιμάσαμε εμείς, από video rendering στο Premiere και batch επεξεργασία εικόνων στο PhotoShop, μέχρι 3D rendering στο Blender. Στα του gaming, όσον αφορά την απόδοση, η 4070 τα πήγε μια χαρά αφότου ρίξαμε την ανάλυση. Μη φανταστείτε κάτι δραματικό: από το 4K πέσαμε στα 3200 x 1800 pixels. Παίζοντας διάφορους τίτλους, όπως Cyberpunk 2077, Baldur’s Gate 3, Elden Ring και Metro Exodus, το σύστημα μας χάρισε απόδοση με σταθερά frame rates που ξεπερνούσαν (και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις κατά πολύ) τα 60 fps.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή αναφορά στο σύστημα ψύξης του ProArt P16 το οποίο στάθηκε στο ύψος του κατά διάρκεια των δοκιμών μας. Αυτό περιλαμβάνει τρεις ανεμιστήρες (ένας στον επεξεργαστή, ένας στην κάρτα γραφικών και ένας που ωθεί τον αέρα προς τους αεραγωγούς στην πίσω και την κάτω πλευρά του συστήματος) καθώς και υγρό μέταλλο της Thermal Grizzly αντί θερμοαγώγιμης πάστας. Η λειτουργία των ανεμιστήρων προσαρμόζεται αυτόματα βάσει συγκεκριμένων σεναρίων που σχετίζονται με τον φόρτο εργασίας. Στις σπάνιες περιπτώσεις που θα κάνετε τα απολύτως βασικά (ή το σύστημα απλά θα είναι αδρανές), οι ανεμιστήρες δεν θα λειτουργούν καν. Σε συνθήκες χαμηλού φόρτου μπορείτε να περιμένετε θόρυβο περί τα 35 dB ενώ όταν τα πράγματα «ανάψουν», εκεί θα φτάσετε και τα 45 dB. Υπάρχει φυσικά και δυνατότητα να προσαρμόσετε το όλο σύστημα ψύξης χειροκίνητα εφ’ όσον το θέλετε. Πάντως οι θερμοκρασίες στις εξωτερικές επιφάνειες του laptop παραμένουν σε λογικά επίπεδα ακόμα κι όταν αυτό είναι… έτοιμο προς απογείωση.
Το ProArt P16 έρχεται με προεγκατεστημένο το σύνηθες λογισμικό της ASUS (ScreenXpert, MyASUS, GlideX, App Switcher κλπ) στο οποίο έχουμε πολλάκις αναφερθεί. It is what it is. Η διαφορά βέβαια εδώ είναι πως σας περιμένει και το ProArt Creator Hub, ένα εργαλείο που απευθύνεται σε επαγγελματίες δημιουργούς, προσφέροντας ευκολότερη βελτιστοποίηση ρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των χρωμάτων (βαθμονόμηση, θερμοκρασία, χώρος κλπ) και την ανάλυσή τους, την απόδοση του συστήματος αλλά και τη βελτιστοποίηση του τρόπου που χρησιμοποιούν το laptop (μέσω έξτρα δημιουργικών λύσεων, ομάδων εφαρμογών κ.α.). Κάποια από αυτά ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμα, κάποια άλλα όχι αλλά σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για επιπρόσθετες και καθαρά προαιρετικές λύσεις.
Το πληκτρολόγιο είναι αρκετά βολικό με μεγάλα πλήκτρα που έχουν ικανοποιητική απόσταση διαδρομής. Όπως προείπαμε δεν εκτείνεται από άκρη σε άκρη διότι δεξιά κι αριστερά του υπάρχουν τα ηχεία του συστήματος. Θα μπορούσαμε να παραπονεθούμε στη λογική ότι αν τοποθετούνταν αλλού, τότε θα χωρούσε άνετα κι ένα numpad αλλά η ποιότητά τους είναι τέτοια που δεν μας το επιτρέπει. Το σύστημα έρχεται με έξι ηχεία (δυο tweeters και τέσσερα woofers) που ενσωματώνουν τεχνολογία έξυπνης ενίσχυσης, υποστηρίζουν τεχνολογία Dolby Atmos και είναι πιστοποιημένα από τη Harman Kardon, προσφέροντας πάρα πολύ καλό ήχο με σπουδαίο βάθος και δυνατά μπάσα.
Το touchpad είναι μεγάλου μεγέθους και ξεχωρίζει διότι στην επάνω αριστερή του γωνία φέρει το ASUS DialPad που προαναφέραμε. Αυτό είναι ένα ανάγλυφο (και όχι φυσικό όπως σε παλαιότερες εκδόσεις) κυκλικό εργαλείο ελέγχου με το οποίο θα ρυθμίσετε διάφορες παραμέτρους του συστήματος ή εφαρμογών (βλ. Adobe, Microsoft). Στην αρχή ίσως να σας παραξενέψει, όμως μόλις το συνηθίσετε, δεν θα μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτό ειδικά όταν το λογισμικό που το συνοδεύει είναι μαγικό, δίνοντας τη δυνατότητα παραμετροποίησης σε όσες εφαρμογές επιθυμείτε, ενεργοποιώντας και πάλι λειτουργίες τους που εσείς θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση. Βεβαίως, για δημοφιλής εφαρμογές γραφείου όπως Office, CapCut και Creative Cloud υπάρχουν έτοιμα presets που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους προκειμένου να γλυτώσετε χρόνο.
Συμπέρασμα
Ολοκληρώνοντας, το ProArt P16 είναι ένα μοντέλο που έρχεται να προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες χρήσης σε επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου. Διαθέτει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, ανθεκτική κατασκευή που δεν υπονομεύει το στυλ και την αισθητική του και μία ενδιαφέρουσα σειρά λειτουργιών, AI και μη, που θα καλύψουν στο έπακρο όσους σκοπεύουν να το χρησιμοποιούν… στα κόκκινα, ακόμα κι όταν βρίσκονται εκτός έδρας (εκτός από τη γραφίδα, στη συσκευασία περιλαμβάνεται και ένα βολικότατο backpack).
Οι όποιες ατέλειές του είναι εξαιρετικά περιορισμένες με εξαίρεση ίσως τη χαμηλή φωτεινότητα της οθόνης και ουσιαστικά ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αποβεί ανασταλτικός είναι η τιμή που ξεπερνά το φράγμα των €3000. Από την άλλη πρόκειται για εργαλείο δουλειάς. Τα ζυγίζετε και πράττετε αναλόγως.