Μας άρεσε
- Ισχυρός επεξεργαστής και άπλετη RAM για τα δεδομένα του
- Δυνατές επιδόσεις σε εφαρμογές γραφείου και καθημερινές συνθήκες
- Οι θερμοκρασίες των επιφανειών του παραμένουν ικανοποιητικές ακόμα κι όταν ζορίζεται
- Επαρκής αυτονομία
- Καλή σχέση τιμής/απόδοσης
Δεν μας άρεσε
- Μέτρια απόδοση οθόνης
- Απουσία θυρών USB Type-C και αναγνώστη καρτών microSD
- Περιορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας
Η κατηγορία των laptops γενικής χρήσης που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, δεν περνά και τα καλύτερα χρόνια της. Η ραγδαία ανάπτυξη των tablets τα οποία υιοθετούν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που παραπέμπουν σε φορητό υπολογιστή – αντί για smartphone – έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες που αναζητούν ένα σύστημα για να καθημερινή εργασία (από τον έλεγχο emails και τη χρήση εφαρμογών γραφείου, μέχρι το browsing και το streaming περιεχομένου) να στρέφονται προς αυτά.
Ακόμα κι έτσι όμως, πάντα θα υπάρχει χώρος για τα all-around laptops και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν την απαραίτητη ισχύ για να τρέξουν απαιτητικότερες εφαρμογές – που σε συνδυασμό με το περιβάλλον των Windows και τα όσα προσφέρει αυτό (υποστήριξη εφαρμογών, κορυφαίο multitasking, οικειότητα κλπ) θα καλύψουν σημαντική μερίδα του κοινού.
Ένα τέτοιο σύστημα είναι και το Acer Aspire 3 και συγκεκριμένα το μοντέλο A315-59-76DA. Τοποθετείται στο ανώτατο όριο της budget κατηγορίας αφού με τιμή €649 είναι μεν σημαντικά ακριβότερο από ένα τυπικό tablet, όμως τα άρτια χαρακτηριστικά του θα δώσουν τη δυνατότητα στον καθένα να τρέξει τα προγράμματα που χρειάζεται στην καθημερινότητά του, ακόμα κι όταν εκείνα είναι αρκετά απαιτητικά, προσφέροντας πολλά περισσότερα.
Με άνετο πληκτρολόγιο -που περιλαμβάνει μάλιστα και αριθμητικό- και αρκετά συμμαζεμένες διαστάσεις και βάρος, συνιστά ένα laptop που μπορεί να μεταφερθεί με σχετική ευκολία, καλύπτοντας τον κάτοχό του ένα ικανοποιητικό εύρος περιστάσεων. Τι θα πρέπει να γνωρίζει όμως κάποιος πριν εξετάσει σοβαρότερα την αγορά του; Ας του ρίξουμε μια ματιά.
Σχεδιασμός
Το design του Acer Aspire 3 δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες. Το σύστημα εξ άλλου εντυπωσιάζει με το value for money του και όχι τον σχεδιασμό του. Το καπάκι και το σώμα είναι πλαστικά, δίχως να προσδίδουν τρομερά premium αέρα αλλά τουλάχιστον συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους σε λογικά επίπεδα ενώ δεν αφήνουν και δαχτυλιές. Τα 1,78 κιλά δεν είναι βέβαια και λίγα αλλά διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αν και μιλάμε για 100-200 γραμμάρια οπότε είναι αμελητέες. Ως προς τις διαστάσεις του τώρα, το Acer Aspire 3 κυμαίνεται στα 362 x 241 x 19,9 χιλ. που είναι σε γενικές γραμμές κοντά στον μέσο όρο της κατηγορίας των 15,6 ιντσών.
Η στιβαρότητα δεν συγκαταλέγεται στα δυνατά χαρακτηριστικά του συστήματος. Εφαρμόζοντας πίεση τόσο στο καπάκι της οθόνης, όσο και στη βάση, αμφότερες οι επιφάνειες κάμπτονται – όχι σε τρομακτικό βαθμό αλλά όσο να ‘ναι, το θέαμα δεν εμπνέει ακριβώς εμπιστοσύνη. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη δεν είναι ιδιαίτερα λεπτό, κάτι αναμενόμενο. Στην επάνω πλευρά του φιλοξενείται η κάμερα του laptop. Στη δε βάση, το touchpad βρίσκεται στο αριστερό μέρος, κάτω από το spacebar. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις θύρες επικοινωνίας, το Acer Aspire 3 έρχεται με δύο USB Type-A 3.2 Gen 1, μία HDMI, Ethernet και τροφοδοσίας στην αριστερή πλευρά του. Στη δεξιά συναντάμε ακόμα μία USB Type-A 3.2 Gen 1, μία 3,5 χιλ. και υποδοχή ασφαλείας Kensington. Η USB Type-C και ο αναγνώστης καρτών μνήμης λάμπουν διά της απουσίας τους.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Δεδομένου του budget χαρακτήρα του, το Acer Aspire 3 δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα αναφορικά με την οθόνη του και την εμπειρία θέασης που προσφέρει εκείνη. Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μία 15,6 ιντσών που χρησιμοποιεί πάνελ IPS με ανάλυση 1920 x 1080 pixels και ρυθμό ανανέωσης 60 Hz. Τα παραπάνω δεν προϊδεάζουν για κάτι το ξεχωριστό και πράγματι, έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση. Το laptop άλλωστε δεν υπόσχεται κρυστάλλινη εικόνα ή συγκλονιστικά χρώματα σε καμία περίπτωση, οπότε οι προσδοκίες μας (και κατ’ επέκταση εκείνου που θα το επιλέξει) ήταν ανάλογες. Η μέγιστη φωτεινότητα δεν ξεπέρασε τα 300 nits στις δοκιμές μας, κάτι που αντιληφθήκαμε και οι ίδιοι στην πράξη.
Τα χρώματα ήταν οριακά ικανοποιητικά (μετρήσαμε κάλυψη του χρωματικού χώρου sRGB σε ποσοστό 53%) και μολονότι δεν συγκρίνονται επ’ ουδενί με εκείνα μίας οθόνης OLED, επαρκούν για την περιστασιακή παρακολούθηση περιεχομένου. Αυτή που θα πρέπει να προσέξει ωστόσο κάποιος είναι η γωνία θέασης. Περιστρέφοντας την οθόνη, διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές στην αντίθεση και την ποιότητα της εικόνας, οπότε πριν ξεκινήσετε την εργασία σας στο Acer Aspire 3 – και ειδικά αν πρόκειται να streamάρετε σειρά ή ταινία – βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά τη θέση της οθόνης. Η λειτουργία της πάντως γίνεται χωρίς τρεμόπαιγμα ενώ ακόμα και έπειτα από παρατεταμένες περιόδους χρήσης (με εναλλαγή ανάμεσα σε browsing, streaming και εργασία γραφείου) η κόπωση των ματιών μας ήταν ανεπαίσθητη – παρ’ ό,τι δεν υπάρχει πιστοποίηση χαμηλών εκπομπών μπλε ακτινοβολίας.
Περνώντας στις υπόλοιπες τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, η Acer το έχει εφοδιάσει με έναν επεξεργαστή Intel Core i7-1255U 12ης γενιάς. Ο εν λόγω Alder Lake δεν είναι και ο πιο πρόσφατος αλλά αν μη τι άλλο αποδίδει πολύ καλά χάρη στον συνδυασμό πυρήνων παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας (έρχεται με δύο P-cores και οκτώ E-cores, ήτοι 10 πυρήνες συνολικά). Ενσωματώνει 12 MB Intel Smart Cache και προσφέρει μέγιστη ισχύ 55 W, σκοράροντας 7894 στο Cinebench 23. Για να έχετε μία εικόνα, το σκορ του αντίστοιχου (ή τέλος πάντων ενός παρεμφερούς) μοντέλου στην 14η και πιο πρόσφατη σειρά επεξεργαστών της Intel, Core Ultra 5 125HL, είναι 14.870. Η μεταξύ τους σύγκριση βέβαια δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μιας που στην περίπτωση του Core i7-1255U πρακτικά μιλάμε για μοντέλο τριετίας, αλλά αν μη τι άλλο καταδεικνύει τη budget προσέγγιση της Acer. Στο δε PCMark 10, το σκορ του laptop ήταν 5355.
Ο επεξεργαστής πλαισιώνεται από 16 GB DDR4 RAM ενώ υπάρχει και δίσκος Μ.2 SSD χωρητικότητας 512 GB. Ανεξάρτητη κάρτα γραφικών δεν παίζει. Αντίθετα, το σύστημα βασίζεται στην ενσωματωμένη στον επεξεργαστή Intel Iris Xe. Αν κάποιος θέλει εν καιρώ πάντως, μπορεί να αναβαθμίσει τα χαρακτηριστικά του laptop, καθώς συνολικά διατίθενται δύο υποδοχές SODIMM DDR4 RAM – με υποστήριξη dual-channel τεχνολογίας μάλιστα – και άλλες τόσες PCIe, κάτι πολύ σημαντικό αφού δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δυνατότητες αναβάθμισης σ' αυτή την τιμολογιακή κατηγορία laptop.
Στα της δικτύωσης σας περιμένουν Wi-Fi 5 και Gigabit Ethernet ενώ για την ασύρματη σύνδεση περιφερειακών, αξεσουάρ και άλλων συσκευών θα βρείτε Bluetooth 5.0. Η μπαταρία του συστήματος, τέλος, είναι ιόντων λιθίου τριών κελιών 43 Wh, με τη φόρτισή της να γίνεται μέσω «παραδοσιακού» φορτιστή ισχύος 45 W με κυλινδρικό βύσμα, απόρροια της απουσίας USB Type-C.
Εμπειρία χρήσης
Θεωρούμε πως το Acer Aspire 3 απευθύνεται ως επί το πλείστον σε χρήστες οι οποίοι αναζητούν ένα σύστημα για καθημερινή επαγγελματική και προσωπική χρήση χωρίς να χρειάζονται κορυφαία χαρακτηριστικά, δίνοντας προτεραιότητα στο συνδυασμό απόδοσης τιμής. Ίσως όχι νεαρούς σε ηλικία entrepreneurs και στελέχη επιχειρήσεων αλλά σε λίγο μεγαλύτερους ελεύθερους επαγγελματίες που ναι μεν θέλουν κάτι αξιόπιστο και αρκούντως ισχυρό, χωρίς όμως να έχουν ανάγκη χαρακτηριστικά όπως την οθόνη OLED, τις λειτουργίες AI ή τα high-end γραφικά. Κατά κύριο λόγο λοιπόν δοκιμάσαμε τον υπολογιστή σε συνθήκες γραφείου και στο σπίτι και εκείνος δεν μας απογοήτευσε. Είχαμε τη δυνατότητα να αναλωθούμε σε άπλετο multitasking με δεκάδες tabs ανοιχτά στον browser και προγράμματα όπως Office, Slack και Photoshop να τρέχουν, με το Acer Aspire 3 να μην έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί σε αυτά.
Όταν το ζορίσαμε, τόσο σε πραγματικές συνθήκες, όσο και μέσω benchmarks, είδαμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του να αυξάνεται μεν, χωρίς όμως οι θερμοκρασίες στις επιφάνειές του να γίνονται ανυπόφορες όπως και ο θόρυβος των ανεμιστήρων που κρατείται σε χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά ήταν περισσότερο αισθητή στο κεντρικό τμήμα του πληκτρολογίου και ακριβώς κάτω/πίσω από την οθόνη, εκεί όπου βρίσκονται δηλαδή οι βασικοί αεραγωγοί. Αξίζει να σημειώσουμε πως περιστρέφοντας την οθόνη, ανασηκώνεται ελαφρώς (αλλά πολύ ελαφρώς) το πίσω τμήμα της βάσης του laptop, βοηθώντας έτσι στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση του θερμού αέρα, φτάνει να μην υπάρχει κάποιο άλλο εμπόδιο. Το σύστημα ψύξης του Acer Aspire 3 δεν είναι κάτι το τρομερό, οπότε αν σκοπεύετε να δοκιμάζετε συχνά τις αντοχές του (βλ. επεξεργασία βίντεο, gaming, δημιουργία βάσεων δεδομένων κώδικα, ανάλυση δεδομένων, χρήση εικονικών μηχανών κ.α.) καλό θα ήταν να πάρετε μια βάση.
Οι αντοχές της μπαταρίας ποικίλουν ανάλογα το τι περιλαμβάνει η μέρα σας ενώ με λίγη προσοχή επιτυγχάνεται εύκολα αυτονομία πλήρους εργάσιμης ημέρας αν μιλάμε για browsing, email και όχι απαιτητικές εργασίες . Αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το Acer Aspire 3 ως desktop replacement, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφ’ όσον όμως η καθημερινότητά του περιλαμβάνει μετακινήσεις (ακόμα κι αν πρόκειται για καταστάσεις σπίτι-γραφείο/γραφείο-σπίτι), τότε σε συνδυασμό και με τον φορτιστή (είπαμε, δεν υπάρχει δυνατότητα φόρτισης μέσω USB Type-C) τα πράγματα δυσκολεύουν αχρείαστα.
Η παρουσία onboard κάρτας γραφικών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή παρεξηγήσεων όσον αφορά στο gaming: το Acer Aspire 3 δεν είναι ένα σύστημα που προορίζεται για την αναπαραγωγή video games. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας με κάποιο τίτλο χαμηλών απαιτήσεων στα 1080p/30fps και τα settings στο mid ή το low. Εμείς π.χ. τεστάραμε το σύστημα με παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto V, το League of Legends, το Diablo 3, το Dave the Diver και το Valorant και η όλη εμπειρία ήταν τουλάχιστον ομαλή. Ναι, κανένα εκ των παραπάνω δεν μας «θάμπωσε» με την εικόνα του, ενώ και το σύστημα ψύξης χρειάστηκε να δουλέψει υπερωρίες, όμως αν μη τι άλλο το laptop απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και στο περιστασιακό gaming.
Το περιβάλλον χρήσης είναι εκείνο των Windows 11 Home. Ξεκινώντας την προσαρμογή του συστήματος, αμέσως αφότου το βγάλαμε από τη συσκευασία του (σημειωτέον, αυτή αποτελείται από 100% ανακυκλώσιμα υλικά) διαπιστώσαμε πως υπήρχε ελάχιστη παρουσία bloatware (McAffee και Express VPN), με πανεύκολη απεγκατάσταση. Μας χαροποίησε η δυνατότητα απόκτησης 100GB στο dropbox για 1 χρόνο, μία από τις καλύτερες υπηρεσίες φιλοξενίας αρχείων. Όπως όλα τα μηχανήματα της Acer, έτσι και το συγκεκριμένο διαθέτει προεγκατεστημένο το Acer Care Center, η παρουσία του οποίου δεν κρίνεται απαραίτητη. Θα έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε τυχόν ενημερώσεις οδηγών απ’ ευθείας από το εργαλείο των Windows, οπότε μπορείτε κάλλιστα να το διαγράψετε, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους συστήματος.
Η κάμερα του Acer Aspire 3 είναι ανάλυσης HD. Δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω οπότε τηρουμένων των αναλογιών, τη δουλειά της την κάνει μια χαρά. Το σύστημα έρχεται με ένα μικρόφωνο και άνευ τεχνολογίας εξουδετέρωσης θορύβου περιβάλλοντος, οπότε αν δεν διαθέτετε σετ ακουστικών, καλό θα ήταν να αναζητήσετε κάποιο ήσυχο μέρος πριν μπείτε σε κάποια κλήση. Τα στερεοφωνικά ηχεία είναι από την πλευρά τους τυπικά με τον ήχο να μην παρουσιάζει κάτι το αξιοσημείωτο, η δε ένταση τους είναι αρκετά χαμηλή και αν σκοπεύετε να επιδοθείτε σε gaming ή streaming, θα σας προτείναμε να εξοπλιστείτε με ακουστικά.
Συμπέρασμα
Η περίπτωση του Acer Aspire 3 απαιτεί ανάλυση. Ναι μεν είναι ένα budget laptop, όχι όμως τόσο budget ώστε να απευθύνεται σε όσους βάζουν πάνω απ’ όλα το κόστος. Ο λόγος γι’ αυτό είναι τα άρτια τεχνικά του χαρακτηριστικά, χάρη στα οποία καλύπτει πλήρως όσους αναζητούν μία ισχυρή PC πρόταση, ικανή να τους καλύψει στις – άνω του μέσου όρου – καθημερινές τους απαιτήσεις.
Δεν συγκαταλέγεται στα λεπτά και ελαφριά φορητά συστήματα – αν ψάχνετε κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να κατέβετε στις 13-13,5 ίντσες και να ανεβείτε εκθετικά στο budget. Ως εκ τούτου ανταποκρίνεται άψογα στον ρόλο του desktop replacement με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγικότητα. Δεν έχει την οθόνη για να ικανοποιήσει όσους ασχολούνται με γραφικά, design και βίντεο (πέραν του περιστασιακού streaming περιεχομένου και gaming) όμως μπορεί να σηκώσει βαριές εφαρμογές δίχως πρόβλημα.
Για κακή του τύχη όμως, υστερεί σημαντικά στον τομέα της δικτύωσης αφού η απουσία αναγνώστη κάρτας microSD και έστω μίας USB Type-C, καθώς επίσης και η έλλειψη υποστήριξης Wi-Fi 6, δεν περνούν απαρατήρητα εν έτει 2024, ακόμα κι όταν μιλάμε για budget σύστημα. Τα όποια χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ανεπαρκή κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι το σκέφτονται για εταιρική χρήση, αφού λείπει κάποιος τρόπος πρόσβασης με βιομετρικά χαρακτηριστικά Ως εκ τούτου, το Acer Aspire 3 δεν είναι σε θέση να σταθεί επάξια σε ένα σύγχρονο business περιβάλλον εκτός, όπως εξηγήσαμε, κι αν πρόκειται για έναν ελεύθερο επαγγελματία που τουλάχιστον δεν κρατά σε αυτό πολύτιμα δεδομένα.
Αν είστε στο ψάξιμο για ένα budget all-around laptop, δώστε μία ευκαιρία στη λύση της Acer. Εφ’ όσον η βασική σας προτεραιότητα είναι η παραγωγικότητα και μπορείτε να αντέξετε τα αρνητικά του, έχει τα φόντα να σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Στην ελληνική αγορά, μπορούμε να βρούμε το Aspire 3 διαθέσιμο στα 649€, μέσω των καταστημάτων «Κωτσόβολος.
Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.