Ένα ακόμη κουτί, το Streacom FC8 Evo περνά σήμερα από τον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr. Αν όμως νομίζετε πως θα δείτε κάτι παρόμοιο με τα προϊόντα που έχουμε δει μέχρι στιγμής, τότε οφείλουμε να σας πούμε πως κάνετε λάθος.
Το εν λόγω κουτί, αν και αρκετά μικρών διαστάσεων, είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από αλουμίνιο και, παρόλο που δεν του φαίνεται, ζυγίζει 2.5 κιλά. Μήπως σας φαίνεται λίγο ασυνήθιστη η απουσία πλαστικού; Πράγματι είναι, όμως η επιλογή αυτή δεν έγινε από την εταιρεία για να δικαιολογηθεί η αρκετά ανεβασμένη τιμή του αλλά για ένα πολύ πιο σημαντικό λόγο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το ίδιο το κουτί λειτουργεί σαν ψύκτρα, ψύχοντας παθητικά τον επεξεργαστή που θα εγκατασταθεί σε αυτό.
Αυτή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καινοτομία, την οποία σίγουρα θα εκτιμήσουν όσοι επιθυμούν να φτιάξουν ένα απολύτως αθόρυβο σύστημα το οποίο χάρη στην εξωτερική του εμφάνιση μπορεί πολύ εύκολα να βρει τη θέση του είτε στο γραφείο είτε στο σαλόνι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο κουτί δεν μπορεί να τοποθετηθεί ούτε καν προαιρετικά κάποιος ανεμιστήρας. Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει με το Streacom FC8 Evo ξεκινώντας όπως πάντα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω, παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές του Streacom FC8 Evo
Με μια πρώτη ματιά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Streacom FC8 Evo παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως βλέπουμε η παθητική ψύξη του επεξεργαστή επιτυγχάνεται μέσω τεσσάρων heatpipes, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με to σώμα του κουτιού, ενώ υποστηρίζονται CPUs με κατανάλωση έως και 95W.
Στο εσωτερικό του κουτιού μπορούν να τοποθετηθούν έως και δύο σκληροί δίσκοι ή SSDs καθώς και μια λεπτή οπτική συσκευή, ενώ παραδόξως στο εμπρός panel απουσιάζουν οι ενδεχομένως αναμενόμενες θύρες USB 3.0, και στη θέση τους υπάρχει ένα ζευγάρι θυρών USB 2.0. Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός πως υπάρχουν οι σχετικοί ακροδέκτες όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι που μας κάνει πραγματικά να απορούμε σχετικά με το γιατί η εταιρεία δεν παρέχει και το απαραίτητο καλώδιο μαζί με το κουτί.
Η τιμή του εν λόγω κουτιού στην ελληνική αγορά έχει διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 170€, ενώ είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνεται το τροφοδοτικό. Αυτό πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά (όπως αναφέρεται και στον παραπάνω πίνακα), με την τιμή του να είναι λίγο πάνω από τα 110€.
Το κουτί της σημερινής μας παρουσίασης έρχεται σε μια αρκετά λιτή, ως προς την εξωτερική της εμφάνιση, συσκευασία, μαύρου χρώματος. Το μέγεθος της συσκευασίας είναι αρκετά μικρό και στο πάνω μέρος υπάρχει και μια μικρή πλαστική λαβή για την πιο εύκολη μεταφορά της.
Η πρώτη εικόνα που βλέπουμε, έχοντας μόλις ανοίξει τη συσκευασία του FC8 Evo.
To κουτί βρίσκεται καλά προστατευμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια κομμάτια από φελιζόλ, ενώ υπάρχει και ένα λευκό περιτύλιγμα για αποφυγή τυχόν φθοράς.
Ξεκινώντας με τα παρελκόμενα του FC8 Evo, βλέπουμε πολλές βίδες (η επιμέλεια και η ταξινόμηση της εταιρείας μας εξέπληξε θετικά εδώ), δύο σωληνάρια θερμοαγώγιμης πάστας, καθώς και τα τέσσερα heatpipes (θερμό-αγωγοί) που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Κατά την αφαίρεση του πλαστικού, μέσα στο οποίο βρίσκονται τα heatpipes, χρειάζεται αρκετή προσοχή, γιατί το να στραβώσουν είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαίνεται.
Το εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναλυτικό, καθώς και τα εξαρτήματα τα οποία συνδέουν τα heatpipes με το κουτί.
Και κάπου εδώ μπορούμε να βγάλουμε το κουτί μας από τη συσκευασία του και να ρίξουμε αρχικά μια ματιά στην εξωτερική του όψη.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Όπως είδαμε παραπάνω, στο πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών, το FC8 Evo διατίθεται από την εταιρεία σε δύο χρωματικές εκδόσεις, λευκή και ασημί. Το δείγμα το οποίο λάβαμε από την εταιρεία ήταν ασημί χρώματος.
Μια πρώτη ματιά στην μπροστινή όψη του κουτιού. Διακρίνουμε τις δύο θύρες USB, το δέκτη του remote control, την υποδοχή οπτικών δίσκων και το πλήκτρο ενεργοποίησης.
Μια πιο κοντινή ματιά.
Η αριστερή πλευρά του Streacom FC8 Evo όπου μπορούμε να δούμε και τις γρίλιες εξαερισμού που υπάρχουν στο πάνω μέρος του.
Η πίσω πλευρά, εκει οπου λίγο αργότερα θα υπάρχει το πίσω I/O panel της μητρικής.
Η δεξιά πλευρά του κουτιού είναι τελείως διαφορετική και είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να συμβάλει αποτελεσματική απαγωγή της θερμότητας στο περιβάλλον.
Μια πιο κοντινή ματιά, στα "φύλλα" αλουμινίου, όπου φαίνεται καθαρά η έμφαση στο σχεδιασμό και τη γενικότερη εικόνα του κουτιού, που έχει δώσει η εταιρεία.
Μια άποψη του FC8 Evo από πάνω, όπου μεταξύ άλλων φαίνονται και οι γρίλιες εξαερισμού που έχει τοποθετήσει η εταιρεία.
Στην αθέατη (κάτω) πλευρά του κουτιού υπάρχουν τέσσερις μικρές βάσεις στις οποίες υπάρχει λαστιχένια επένδυση για αποφυγή ολισθήσεων αλλά και απόσβεση τυχόν κραδασμών. Βέβαια η παθητική ψύξη εξ'ορισμού δεν παράγει κραδασμούς (ενδεχομένως μόνο ο σκληρός δίσκος θα μπορούσε να έχει τέτοιο αποτέλεσμα), ωστόσο αυτή η πινελιά είναι σαφώς θετική.
Μια κοντινή ματιά από μια λίγο διαφορετική οπτική γωνία.
Παρατηρήσαμε πως στο κάτω μέρος υπάρχει τυπωμένο το ακριβές όνομα του κουτιού, καθώς και ένα αυτοκόλλητο barcode.
Γενικά, η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει μέχρι στιγμής, από αυτή την πρώτη μας επαφή με το Streacom FC8 Evo, είναι ιδιαίτερα θετική. Η κατασκευή δείχνει (και είναι, στο εξωτερικό τουλάχιστον) πολύ καλής ποιότητας και έτσι ανυπομονούμε να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του για να δούμε τι συμβαίνει και εκεί.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Για την πρόσβαση στο εσωτερικό, αρκεί να αφαιρέσουμε τέσσερις βίδες. Χρειάζεται όμως αρκετή προσοχή καθώς δύο από αυτές βρίσκονται ανάμεσα στα φύλλα αλουμινίου που πρακτικά λειτουργούν ως φινίρισμα. Έτσι η είσοδος του κατσαβιδιού στα σημεία αυτά πρέπει να γίνει προσεκτικά, διότι μπορεί να προκληθεί φθορά πολύ εύκολα.
Το σημείο στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.
Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε έχοντας αφαιρέσει το κάλυμμα του FC8 Evo.
To μαύρο αυτό μεταλλικό τμήμα, είναι εκείνο πάνω στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε τους σκληρούς δίσκους/SSD αλλά και την οπτική συσκευή.
Μια πιο προσεκτική ματιά μας αποκαλύπτει πως στη θέση του σκληρού δίσκου 3.5 ιντσών υπάρχουν λαστιχένια pads, σε τέσσερα σημεία για την απορρόφηση των παραγόμενων κραδασμών. Η έμφαση της εταιρείας στη λεπτομέρεια, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Το εσωτερικό του FC8 Evo έχοντας αφαιρέσει τη βάση που είδαμε παραπάνω.
Τα λιγοστά καλώδια που υπάρχουν στο εσωτερικό του κουτιού μας. Η απουσία καλωδίου USB 3.0 (όπως έχουμε ήδη αναφέρει), ειδικά στο εύρος τιμής που κινείται το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ομολογουμένως κάτι που δεν περιμέναμε.
Μια κοντινή ματιά στους προεγκατεστημένους αποστάτες, πάνω στους οποίους θα εγκαταστήσουμε αργότερα την μητρική του συστήματός μας.
Streacom Nano 150 PSU
Κάπου εδώ αξίζει να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε στο pico PSU που μας έστειλε μαζί με το FC8 Evo, η Streacom, ώστε να μπορέσουμε να το δοκιμάσουμε πλήρως.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, ρίχνοντας πρώτα μια ματιά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά:
Όπως βλέπουμε οι διαστάσεις του τροφοδοτικού είναι εξαιρετικά μικρές μιας και χρησιμοποιεί εξωτερικό μετασχηματιστή, ενώ είναι εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες διατάξεις προστασίας. Όσον αφορά τα βύσματα που διαθέτει, αυτά είναι πολύ λίγα ωστόσο είναι αρκετά για τα hardware που υποστηρίζεται στο συγκεκριμένο κουτί.
Η συσκευασία του τροφοδοτικού, η οποία δεν έχει καμία ομοιότητα με τις συσκευασίες που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.
H συσκευασία, όπως είδαμε και παραπάνω, είναι ιδιαίτερα λιτή. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τροφοδοτικού βρίσκονται τυπωμένα πάνω σε ένα μικρό αυτοκόλλητο, το οποίο είναι τοποθετημένο διακριτικά πάνω στο κουτί.
Έχοντας μόλις ανοίξει τη συσκευασία του Nano150.
O μετασχηματιστής και τα λιγοστά καλώδια για την τροφοδοσία του hardware στο εσωτερικό του κουτιού.
Το ΑΤΧ βύσμα για την τροφοδοσία της μητρικής, πάνω στο οποίο υπάρχει όπως βλέπουμε και μια μικρή πλακέτα. Στην υποδοχή που βρίσκεται πάνω σε αυτή θα κουμπώσει λίγο αργότερα το καλώδιο, πάνω στο οποίο υπάρχουν τα βύσματα SATA κλπ.
Κλείνουμε με την υποδοχή στην οποία συνδέεται η έξοδος του μετασχηματιστή.Όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχει ειδική θέση στο πίσω μέρος του FC8 Evo για την προσαρμογή του εν λόγω βύσματος.
Εγκατάσταση συστήματος
Για να είμαστε ειλικρινείς, μέχρι στιγμής το FC8 Evo μας έχει αφήσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, όμως όπως είναι αυτονόητο ειδικά για ένα τέτοιο κουτί ότι θα δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα και στη διαδικασία της εγκατάστασης του συστήματος.
Πριν όμως ξεκινήσουμε με την εγκατάσταση αξίζει να κάνουμε ορισμένες σημειώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το πρώτο και βασικότερο που θα πρέπει να προσέξετε πριν την επιλογή του εν λόγω κουτιού (ή κατά την επιλογή μητρικής, εάν έχετε ήδη αγοράσει το FC8 Evo) είναι η συμβατότητα με την μητρική που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, υπάρχει μια ειδική σελίδα στην οποία αναφέρονται ορισμένα ενδεικτικά μοντέλα, χωρίς ωστόσο η λίστα αυτή να είναι ιδιαίτερα πλούσια ή ενημερωμένη. Η εταιρεία παρέχει σε ένα σχεδιάγραμμα πολύ αναλυτικά τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν μεταξύ τους, τα στοιχεία της εκάστοτε μητρικής ώστε να είναι συμβατή με το κουτί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ο χρήστης δεν επιλέξει μεταξύ των 2-3 σίγουρων επιλογών που αναφέρονται θα πρέπει να πάρει ένα μέτρο και αφού οπλιστεί με αρκετή υπομονή, να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα και να ξεκινήσει να μετράει.
Οφείλουμε εδώ να ομολογήσουμε πως η αμέλεια αυτή της Streacom μας εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς δεν περιμέναμε σε ένα κουτί το οποίο κοστίζει τόσα χρήματα να πρέπει ο υποψήφιος κάτοχος να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, για να μπορέσει να βρει μια συμβατή μητρική.
Εμείς, για πρακτικούς λόγους, επιλέξαμε μια μητρική από αυτές που αναφέρονταν ως συμβατές, ώστε να μην σπαταλήσουμε πολύτιμο χρόνο και αφού διαβάσαμε το παρεχόμενο manual ξεκινήσαμε τη διαδικασία της εγκατάστασης του συστήματος μέσα στο FC8 Evo. Ωστόσο ακόμη και έτσι, από την όλη διαδικασία δεν έλειψαν διάφορα προβληματάκια.
Πριν ξεκινήσουμε να βιδώσουμε τη μητρική στους αποστάτες του κουτιού, τοποθετήσαμε στην πίσω πλευρά τα καρυδάκια που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Για την στήριξή τους είναι εφοδιασμένα με αυτοκόλλητο και αργότερα θα βιδώσουμε σε αυτά το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή.
Σειρά παίρνει το πίσω Ι/Ο panel της μητρικής του οποίο η τοποθέτηση είναι φυσικά ζήτημα μερικών δευτερολέπτων.
Ακολουθεί η τοποθέτηση της μητρικής. Όλα εύκολα και συνηθισμένα μέχρι εδώ.
Με την τοποθέτηση του επεξεργαστή τελειώνει και το εύκολο κομμάτι της εγκατάστασης. Από εδώ και πέρα αρχίζει το πιο απαιτητικό κομμάτι, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο για να μην σπαταλήσετε το χρόνο σας όσο και για να μην κάνετε λάθη τα οποία θα σας αναγκάσουν να ξεκινήσετε από την αρχή.
Ξεκινάμε εφαρμόζοντας τη θερμοαγώγιμη πάστα στα εξαρτήματα από τα οποία θα απάγεται η θερμότητα του επεξεργαστή, όταν αυτός θα είναι σε λειτουργία.
Με πολύ προσεκτικές κινήσεις τοποθετούμε το σύστημα ψύξης πάνω στον επεξεργαστή και την πίσω πλευρά του κουτιού, όπου και το βιδώνουμε/στερεώνουμε με τέσσερις βίδες από την εξωτερική πλευρά.
Η εγκατάσταση του συστήματος ψύξης ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του άνω μεταλλικού τμήματος που ουσιαστικά στερεώνει και σταθεροποιεί το σύστημα πάνω στην μητρική και τον επεξεργαστή.
Και από κάποιες διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Ίσως το παρατηρήσατε, αλλά ακόμη κι αν δεν το προσέξατε θα σας το πούμε εμείς. Κάπου εδώ υποπέσαμε σε ένα σημαντικό λάθος το οποίο δεν είναι άλλο από την τοποθέτηση (ή για την ακρίβεια, τη μη-τοποθέτηση) του ATX βύσματος στη μητρική. Λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται η σχετική υποδοχή στη μητρική αν δεν το κουμπώσετε πριν την εγκατάσταση των heatpipes, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσετε να το βάλετε. Έτσι θα αναγκαστείτε, όπως κι εμείς, να βγάλετε εντελώς το σύστημα ψύξης και αφού βάλετε το βύσμα στη θέση του, να το τοποθετήσετε ξανά.
Όπως μπορείτε να δείτε, η απόσταση μεταξύ των heatpipes και του ΑΤΧ βύσματος δεν είναι ούτε καν οριακή, αλλά κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Στο manual η εταιρεία δε δείχνει να έχει λάβει υπόψη της την πιθανότητα να βρίσκεται εκεί το εν λόγω βύσμα, παρά μόνο να είναι τοποθετημένο στην κάθετη πλευρά (παράλληλα δηλαδή με τις μνήμες), κάτι που αν ίσχυε και στην περίπτωσή μας, θα διευκόλυνε πολύ την όλη κατάσταση.
Αφού τοποθετήσαμε και την τροφοδοσία της μητρικής στερεώνουμε στην πίσω πλευρά του κουτιού την υποδοχή, πάνω στην οποία θα κουμπώσει αργότερα η έξοδος του παρεχόμενου μετασχηματιστή.
Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση των μνημών όπου αντιμετωπίσαμε μια ακόμη μικρή δυσκολία. Όπως μπορείτε να δείτε και στις παραπάνω φωτογραφίες, το κλιπ ασφαλείας του αριστερού DIMM slot "βρίσκει" οριακά πάνω στην πλακέτα του βύσματος ΑΤΧ και δεν ανοίγει εντελώς. Ευτυχώς εδώ σταθήκαμε τυχεροί και λόγω ενός πολύ μικρού "τζόγου" που υπήρχε, το σπρώξαμε ανεπαίσθητα προς τα δεξιά και άνοιξε. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε είτε να χρησιμοποιήσουμε μια εκ των δύο μνημών είτε να ξαναβγάλουμε τα heatpipes και το βύσμα τροφοδοσίας.
Έχοντας πια, μετά από πολύ ώρα, τελειώσει με το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης του συστήματος, βάζουμε στη μητρική τα καλώδια που έρχονται από το FC8 Evo και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο που δεν είναι άλλο από την τοποθέτηση των αποθηκευτικών μέσων.
Αφού βιδώσουμε σκληρό δίσκο και SSD στο ειδικά διαμορφωμένο μεταλλικό στήριγμα, συνδέουμε τα καλώδια της τροφοδοσίας τους και έχουμε πλέον τελειώσει. Μπορούμε επιτέλους να κλείσουμε το FC8 Evo και να περάσουμε στο στάδιο των μετρήσεων.
Σύστημα και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware που, όπως είδαμε παραπάνω, τοποθετήσαμε στο Streacom FC8 Evo ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε Idle και full load, αλλά και του σκληρού δίσκου όπως και του SSD. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν (κατ'εξαίρεση) μια φορά με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz). Υπό άλλες συνθήκες θα παίρναμε μια ακόμη σειρά μετρήσεων με τον επεξεργαστή υπερχρονισμένο στα 4.0GHz, όμως εκτός του ότι το εν λόγω κουτί δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση για χρήση σε overclocking καταστάσεις, η παθητική ψύξη σίγουρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια πίεσης. Άλλωστε με τις τρέχουσες ρυθμίσεις το σύστημα μπορεί να αντεπεξέλθει κάλλιστα σε οποιαδήποτε λειτουργία αναπαραγωγής μουσικής ή ταινιών στο σαλόνι ή το γραφείο του κατόχου του, χωρίς να ζοριστεί καθόλου.
Επίσης, από τη σημερινή δοκιμή, θα απουσιάσουν όπως θα δείτε οι μετρήσεις θορύβου καθώς δεν υπάρχει κανένας ανεμιστήρας στο εσωτερικό του. Πρακτικά το κουτί είναι απολύτως αθόρυβο και αν δεν ακουγόταν ανεπαίσθητα ο σκληρός δίσκος κυριολεκτικά δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε εάν λειτουργεί ή όχι.
Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη πως όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με θερμοκρασία δωματίου περίπου στους 29 βαθμούς Κελσίου ενώ μετρήσαμε δύο φορές τη θερμοκρασία σε κατάσταση αναμονής (idle). Η πρώτη μέτρηση έγινε δέκα λεπτά μετά το boot του συστήματος και η δεύτερη μετά από μια ώρα. Η μέτρηση σε full load ακολούθησε αμέσως μετά. Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε, φαίνονται στο διάγραμμα που ακολουθεί στην επόμενη ενότητα.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Ακολουθούν οι μετρήσεις θερμοκρασιών από το Streacom FC 8 Evo
Μπορεί οι θερμοκρασίες του εν λειτουργία συστήματος να μην είναι οι ιδανικές, ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον παράγοντα της παθητικής ψύξης. Όταν ο επεξεργαστής ζορίστηκε παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του, όπως και στη θερμοκρασία των υπολοίπων τμημάτων που απαρτίζουν το σύστημα δοκιμών. Αυτό είναι φυσικά απόλυτα λογικό καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά εξαερισμός και το μεγαλύτερο μέρος της ελκυόμενης θερμότητας παραμένει εγκλωβισμένο μέσα στο FC8 Evo.
Αξίζει ωστόσο εδώ να τονίσουμε πως η αποτελεσματική λειτουργία της παθητικής ψύξης φαίνεται πέρα από τις θερμοκρασίες του hardware και από το γεγονός, πως με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας και στο σώμα του κουτιού, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αντιληπτή και με το χέρι.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν δεν μπορούμε παρά να σχηματίσουμε θετικές εντυπώσεις από τον τρόπο λειτουργίας του FC8 Evo καθώς δείχνει πως μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες ενός σύγχρονου συστήματος, με σχετικά χαμηλή μεν κατανάλωση, αλλά και ικανού ταυτόχρονα για να λειτουργήσει ως ένα πλήρως λειτουργικό HTPC.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση φτάνει στο τέλος, και είναι η στιγμή που θα πρέπει να αξιολογήσουμε το Streacom FC8 Evo το οποίο αν μη τι άλλο αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, τόσο ως προς τα προτερήματά του όσο όμως και σε κάποια μειονεκτήματα που έχε, τα οποία είναι ικανά να σας κάνουν τη ζωή αρκετά δύσκολη. Η δουλειά που έχει αφιερώσει η Streacom στη μελέτη και υλοποίηση του εν λόγω κουτιού είναι πραγματικά εξαιρετική, οφείλουμε να το ομολογήσουμε αυτό, καθώς έχει φτιάξει ένα εξαιρετικά ποιοτικό μοντέλο με έμφαση στη λεπτομέρεια, το οποίο συνδυάζει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τη δυνατότητα παθητικής ψύξης με αρκετά καλά μάλιστα αποτελέσματα και σίγουρα δικαιολογεί τα χρήματα που κοστίζει.
Ακριβώς όμως λόγω του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού που απαιτείται για την αγορά του κουτιού, αλλά και των επιπλέον χρημάτων που απαιτούνται για την αγορά τροφοδοτικού, θα περιμέναμε από τη Streacom να έδινε τουλάχιστον μια πλήρη λίστα των συμβατών με το FC8 Evo μητρικών, αντί του να προτείνει να πάμε σε κάποιο κατάστημα και να αρχίσουμε να μετράμε αποστάσεις, καθώς αυτό εκτός του ότι δεν είναι εφικτό (εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι γνωστός σας), είναι μια τεράστια σπατάλη χρόνου.
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του συστήματος (όταν πια βρείτε την κατάλληλη μητρική) είναι μια διαδικασία η οποία όπως είδαμε και στη σχετική ενότητα απαιτεί αρκετό χρόνο και κυρίως πολύ προσοχή, αλλά και λεπτούς χειρισμούς. Το Streacom FC8 EVO είναι ένα κουτί, το οποίο εκ των πραγμάτων δε συγχωρεί τα λάθη. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να μελετήσετε από πριν, το hardware αλλά και τη σειρά με την οποία θα τοποθετήσετε το κάθε εξάρτημα στη θέση του, ώστε να αποφύγετε τυχόν πισογυρίσματα τα οποία θα επιτείνουν κι άλλο την αρκετά χρονοβόρα διαδικασία εγκατάστασης.
Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Streacom FC8 Evo:
Πλεονεκτήματα:
- Όμορφη εμφάνιση και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
- Πλήρως αθόρυβη λειτουργία
- Πολύ καλή ποιότητα βαφής
- Ικανοποιητική απόδοση παθητικής ψύξης
- Πολύ καλή μελέτη και διαμόρφωση του συστήματος ψύξης
- Δυνατότητα εγκατάστασης δέκτη remote control
Μειονεκτήματα:
- Απουσία συγκεκριμένης λίστας συμβατών μητρικών
- Παρουσιάζει πολλές δυσκολίες στην εγκατάσταση του hardware
- Τσιμπημένη τιμή
- Αδικαιολόγητη έλλειψη καλωδίου USB 3.0
Η τιμή του Streacom FC8 Evo στην ελληνική αγορά τη στιγμή που γραφόταν αυτή παράγραφος ήταν στα 173.8€ ενώ το τροφοδοτικό κοστίζει περί τα 112€
Έτσι λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Streacom FC8 Evo είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: crmaris