Μετά από αρκετό καιρό ανεβαίνει και πάλι στο πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr ένα κουτί προερχόμενο αυτή τη φορά από το στρατόπεδο της Silverstone. Πρόκειται για το Silverstone Precision PS13, μια πρόταση της εταιρείας στο χώρο των μικρών κουτιών το οποίο σύμφωνα με τη Silverstone συνδυάζει καλή ποιότητα κατασκευής, προσιτή τιμή αλλά και διάφορα εξαιρετικά χρήσιμα χαρακτηριστικά, τα οποία ενδεχομένως θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη που ψάχνει μια οικονομική αλλά όχι "φθηνιάρικη" λύση για να φιλοξενήσει το σύστημά του.
Το εν λόγω κουτί κυκλοφορεί μόνο σε μαύρο χρώμα αλλά σε δύο διαφορετικές εκδόσεις εκ των οποίων η μία διαθέτει και πλαϊνό παράθυρο, έρχεται με έναν προεγκατεστημένο ανεμιστήρα και ταυτόχρονα διαθέτει αρκετές θέσεις για επιπλέον ανεμιστήρες εφόσον αυτοί κριθούν απαραίτητοι από τον χρήστη. Παράλληλα η εταιρεία έχει προνοήσει για την τοποθέτηση φίλτρων σκόνης σε διάφορα καίρια σημεία ενώ δεν λείπει και ένα αρκετά εύχρηστο front panel με θύρες USB 3.0.
Ας μην σας κουράζουμε όμως άλλο με τα εισαγωγικά και σας περάσουμε στην παρουσίαση του κουτιού μας, η οποία θα ξεκινήσει όπως πάντα με σύντομη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά, τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού που θα μας απασχολήσει το πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη πως η προτεινόμενη από την εταιρεία τιμή λιανικής πώλησης του PS13 είναι 37.5€ (συμπ.ΦΠΑ). Στην ελληνική αγορά δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, παρόλο που στο εξωτερικό η κυκλοφορία του έχει ξεκινήσει κανονικά και έτσι ο μόνος τρόπος να το πάρει κάποιος από Ελλάδα είναι μέσω του Amazon. Ωστόσο η εταιρεία μας ενημέρωσε πως καταβάλει προσπάθειες ώστε να ξεκινήσει επίσημα η διάθεσή και στη χώρα μας.
Το Silverstone PS13, έρχεται σε μια συσκευασία από σκληρό χαρτόνι, η οποία πάνω της έχει ένα κάποια σκίτσα του κουτιού που υπάρχει στο εσωτερικό, μια σύντομη περιγραφή σε διάφορες γλώσσες, απούσης της ελληνικής, καθώς και ένας πίνακας με τις βασικές τεχνικές του προδιαγραφές.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε πως το κουτί μας βρίσκεται προστατευμένο μεταξύ δύο κομματιών από φελιζόλ και εντός μιας πλαστικής σακούλας, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των κουτιών που έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Το PS13 ακόμη εντός των προστατευτικών υλικών έχοντας μόλις βγει από την συσκευασία του.
Η παρούσα ενότητα κλείνει σε αυτό το σημείο με μια ματιά στα λιγοστά παρελκόμενα του κουτιού, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τίποτα περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα. Διάφορες βίδες για την στερέωση τροφοδοτικού και περιφερειακών, το απαραίτητο συνοδευτικό εγχειρίδιο καθώς και ένα αυτοκόλλητο με το ανάγλυφο λογότυπο της εταιρείας.
Φωτογραφίες
Κάπου εδώ μπορούμε πλέον να βγάλουμε το κουτί μας από τα προστατευτικά ώστε να το τοποθετήσουμε κάτω από το φωτογραφικό φακό για να δούμε τις λεπτομέρειές του.
H πρόσοψη του κουτιού, η οποία όπως και όλο το υπόλοιπο κουτί, είναι μαύρου χρώματος έχει ιδιαίτερα λιτό σχεδιασμό. Παραδόξως απουσιάζει παντελώς κάποια ενσωμάτωση του λογοτύπου της εταιρείας και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η εταιρεία το παρέχει σε αυτοκόλλητο μαζί με τα παρελκόμενα του κουτιού. Ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης, όπως βλέπουμε είναι διάτρητο για την είσοδο αέρα στο εσωτερικό και παράλληλα λειτουργεί και ως φίλτρο σκόνης με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο.
Μια πιο κοντινή ματιά στις λεπτομέρειες της πρόσοψης. Αριστερά υπάρχουν δύο θύρες USB 3.0 καθώς και υποδοχές για βύσματα ήχου, ενώ δεξιά βλέπουμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς (reset) του συστήματος καθώς και δύο ενδεικτικά LED.
To PS13 πάλι από μπροστά αλλά από λίγο διαφορετική οπτική γωνία.
Πριν φύγουμε από την πρόσοψη, θα ρίξουμε μια ματιά ακόμη στην ιδιαίτερη διαμόρφωση του σημείου από το οποία ο αέρας εισέρχεται στο εσωτερικό του κουτιού.
Περνάμε στην αριστερή πλευρά, η οποία όπως βλέπουμε είναι και αυτή διάτρητη. Εδώ μπορούμε προαιρετικά, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό να εγκαταστήσουμε έως και δύο ανεμιστήρες όπως άλλωστε είδαμε και στον πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών.
Στην πίσω πλευρά εντοπίζουμε μια ακόμη θέση για εγκατάσταση ανεμιστήρα, ενώ βλέπουμε πως το τροφοδοτικό τοποθετείται σε αυτή την έκδοση στο πάνω μέρος, κάτι που είχαμε αρκετό να δούμε τόσο από την Silverstone όσο και από τις άλλες εταιρείες.
Στην πλευρά αυτή, ενώνονται με το κυρίως σώμα του κουτιού οι δύο πλευρικές λαμαρίνες με δύο χειρόβιδες η κάθε μια.
Κάθε πλευρική λαμαρίνα διαθέτει από μια ιδιαίτερα πρακτική , αν και σχετικά μικρή, χειρολαβή για την ευκολότερη αφαίρεση και επανατοποθέτησή της.
Στο κάτω μέρος, υπάρχουν επτά λαμάκια για τις PCI & PCI-e κάρτες επέκτασης εκ των οποίων οι 6 είναι όμοιες και η μια ξεχωρίζει. Αυτή που ξεχωρίζει είναι και η μοναδική που μπορεί να τοποθετηθεί ξανά στη θέση της ακόμη και αν αφαιρεθεί. Οι υπόλοιπες παρότι μεταλλικές και αυτές, είναι μιας χρήσεως και πραγματικά εδώ δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να κατανοήσουμε το σκεπτικό της εταιρείας.
Η δεξιά πλευρά είναι απόλυτα λιτή και δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι να δούμε εδώ.
Μεταφερόμαστε στην αθέατη, κάτω πλευρά του κουτιού, όπου μεταξύ άλλων παρατηρούμε ακόμη μια θέση για εγκατάσταση ανεμιστήρα, από την οποία ωστόσο απουσιάζει κάποιο φίλτρο σκόνης το οποίο ειδικά για τη συγκεκριμένη θέση θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο (ακόμη και αν δεν χρειαστεί να μπει ανεμιστήρας).
Μια κοντινή ματιά στα ποδαράκια από σκληρό πλαστικό πάνω στα οποία βασίζεται το Silverstone PS13.
Η εσοχή που βλέπετε παραπάνω, όπως θα δούμε και λίγο αργότερα λειτουργεί πρακτικά ως χειρολαβή για την αφαίρεση της πρόσοψης.
Κάπου εδώ είναι πλέον η ώρα να περάσουμε σιγά σιγά στο εσωτερικό, η περιήγηση στο οποίο ξεκινάει από την αριστερή πλευρά, από όπου και θα γίνουν αργότερα όλες οι ενέργειες και χειρισμοί για την εγκατάσταση του συστήματος. Με μια πρώτη ματιά αυτό που τραβάει την προσοχή μας δεν είναι άλλο από το αρκετά πλατύ μεταλλικό τμήμα που βρίσκεται δεξιά. Όπως θα δούμε και στην πορεία, αν και δε του φαίνεται, θα αποδειχθεί χρήσιμο με πολλούς τρόπους.
Μια κοντινή ματιά σε μερικά από τα καλώδια που στην συνέχεια θα συνδεθούν πάνω στη μητρική.
Κοιτώντας στο εσωτερικό της πλευράς που έχουμε ανοίξει από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πως στο τμήμα που βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από την πρόσοψη βρίσκεται ο ένας και μοναδικός προεγκατεστημένος ανεμιστήρας του κουτιού.
Μια πιο κοντινή ματιά στον ανεμιστήρα που είδαμε παραπάνω.
Στην πίσω πλευρά αφαιρώντας την αντίστοιχη πλαϊνή λαμαρίνα, βλέπουμε ένα ευμεγέθες cut out για τη μητρική καθώς και μια ακόμη μακρόστενη οπή για την όδευση καλωδίων. Ωστόσο ο χώρος ανάμεσα στο σκελετό του κουτιού και την πλευρική λαμαρίνα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, οπότε ενδεχομένως ανάλογα και με το τι θα εγκαταστήσετε στο εσωτερικό ίσως να μην μπορέσετε να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Επίσης η ύπαρξη ενός grommet θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη αλλά η απουσία του δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί οβαρη έλλειψη
Περνάμε στην πρόσοψη, η αφαίρεσης της οποίας είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτείται ιδιαίτερη δύναμη για να βγει. Στην παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το εσωτερικό της, στο οποίο μάλιστα υπάρχει και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης.
Το φίλτρο που προαναφέραμε έχοντας βγει από τη θέση του.
Μια κοντινή ματιά στην πίσω πλευρά των πλήκτρων ενεργοποίησης καθώς και την πλακέτα των θυρών USB και των βυσμάτων ήχου.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια φωτογραφία από τμήμα του κουτιού που βρίσκεται πίσω από την πλαστική που πρόσοψη που αφαιρέσαμε προηγουμένως. Έτσι βλέπουμε τον προεγκατεστημένο ανεμιστήρα καθώς και τη μια επιπλέον κενή θέση που υπάρχει. Επίσης βλέπουμε πως το ένα εκ των δύο φατνίων 5.25" είναι καλυμμένο με ένα μεταλλικό τμήμα (το οποίο εφόσον αφαιρεθεί δεν μπορεί να τοποθετηθεί ξανά) ενώ το άλλο όχι.
Εγκατάσταση συστήματος
Έχοντας πλέον πάρει μια σαφή εικόνα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό του Silverstone PS13, μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της εγκατάστασης του συστήματος στο εσωτερικό του.
Ξεκινάμε με μια μικρή προεργασία η οποία δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση των αποστατών πάνω στους οποίους θα πατήσει η μητρική του συστήματός μας. Παρότι το PS13 υποστηρίζει περισσότερους του ενός τύπους μητρικών δεν υπάρχει κάποια σήμανση για το ποιες θέσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση.
Σειρά παίρνει το λαμάκι του πίσω Ι/Ο panel της μητρικής, η τοποθέτηση του οποίου φυσικά είναι υπόθεση λίγων μόνο δευτερολέπτων.
H τοποθέτηση του τροφοδοτικού είναι και αυτή αρκετά εύκολη και γρήγορη. Θα σας προτείναμε ωστόσο εάν έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κάποιο modular ή έστω semi modular τροφοδοτικό καθώς υπάρχει ελάχιστος χώρος για τη διαχείριση καλωδίων, πόσο μάλλον εάν αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε συνδέσει στο τροφοδοτικό τα απαραίτητα καλώδια πριν το βάλετε στο κουτί γιατί και πάλι ο χώρος για προσθαφαιρέσεις είναι λιγοστός.
Ακολουθεί η εγκατάσταση της μητρικής, πάνω στους αποστάτες που τοποθετήσαμε προηγουμένως και στη συνέχεια ο επεξεργαστής μαζί με τις μνήμες.
Το cut out στο πίσω μέρος του κουτιού, αποδεικνύεται αρκετά μεγάλο και για να ακριβολογούμε, φαίνεται πως μάλλον είναι ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό καθώς διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους όποιους χειρισμούς μπορεί να απαιτηθούν.
O SSD τοποθετείται πανέξυπνα πάνω στο μεταλλικό τμήμα που βρίσκεται στα δεξιά. Έτσι εκτός του ότι καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο είναι και τελείως κρυμμένος.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τοποθετείται και ο σκληρός δίσκος 3.5 ιντσών.
Το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα του κουτιού είναι η υποστήριξη μεγάλων καρτών γραφικών. Προς μεγάλη μας έκπληξη στο εσωτερικό του κατάφερε να χωρέσει ακόμη και η θηριώδης Radeon HD5970. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι καταφέραμε να την τοποθετήσουμε δεν θα καταφέρουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε καθώς η εταιρεία δεν έχει προνοήσει να αφήσει χώρο για τα βύσματα τροφοδοσίας εάν αυτά βρίσκονται στο πλάι και όχι στο πίσω μέρος της κάρτας. Έτσι λοιπόν εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε το συγκεκριμένο κουτί και ταυτόχρονα έχετε και μια μεγάλη κάρτα γραφικών ρίξτε πρώτα μια ματιά στις διαστάσεις της και στη θέση των βυσμάτων τροφοδοσίας ώστε να μην έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Μετά την τοποθέτηση κάρτας γραφικών είναι ευκαιρία να ρίξουμε και μια ματιά στην πίσω πλευρά όπου η εταιρεία έχει ένα βάλει ειδικό λαμάκι μέσω των οποίων ασφαλίζουν οι διάφορες κάρτες επέκτασης.
Mε τη σύνδεση των καλωδίων τροφοδοσίας της μητρικής αλλά και των σκληρών δίσκων φαίνεται και μια ακόμη χρησιμότητα του μεταλλικού τμήματος πάνω στο οποίο εγκαταστήσαμε πριν λίγο τον SSD αλλά και τον σκληρό δίσκο 3.5 ιντσών. Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μπορούμε πίσω του να κρύψουμε επιμελώς τον μεγαλύτερο όγκο των καλωδίων και έτσι να εξασφαλίσουμε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα (ειδικά στη περίπτωση που επιλέξουμε την έκδοση με πλαϊνό παράθυρο) ακόμη και παρά την έλλειψη χώρου ή οπών για διαχείριση.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια φωτογραφία από την πίσω πλευρά του κουτιού όπως φαίνεται τώρα που έχει εγκατασταθεί όλο το απαραίτητο hardware. Έτσι λοιπόν, συνδέουμε την ψύκτρα, κλείνουμε τα πλαϊνά και όλα είναι έτοιμα για να περάσουμε σε μερικές τυπικές μετρήσεις.
Σύστημα δοκιμής και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο Raijintek Styx ήταν το εξής:
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού της δοκιμής
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0 GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και των SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνούν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε σύμφωνα με την μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:
Μπορεί να έχει μόνο έναν ανεμιστήρα, αλλά το το PS13 κατάφερε να διατηρήσει τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκληρό δίσκο και τον SSD στο καλύτερο δυνατό επίπεδο θερμοκρασιών ενώ και ο επεξεργαστής δεν ζεστάθηκε ιδιαίτερα. Το γεγονός αυτό αν λάβουμε υπό και το πόσους ακόμη ανεμιστήρες μπορούμε να προσθέσουμε στο εσωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε εγκατεστημένου συστήματος μπορούμε με ένα μικρό έξτρα κόστος (άλλωστε και το κουτί από μόνο του δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό) να διατηρήσουμε εύκολα τις θερμοκρασίες του εσωτερικού στα επιθυμητά επίπεδα.
Στο κομμάτι του θορύβου η μέτρηση, για έναν και μοναδικό ανεμιστήρα, δεν είναι σίγουρα ιδανική όμως στην καθημερινότητα και υπό κανονικές συνθήκες είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο θόρυβος θα φθάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Ωστόσο ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο που αφορά τη δική μας δοκιμή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κακό.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ πλησιάζει πλέον προς το τέλος της μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr και το Silverstone Precision PS13 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στον γράφοντα ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις καθώς προσφέρει αρκετά και κυρίως σημαντικά χαρακτηριστικά καθώς και άριστη ποιότητα κατασκευής σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.
Με αρκετά ευρύχωρο εσωτερικό παρά τις γενικά μαζεμένες του διαστάσεις μας προσφέρει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε στο εσωτερικό του ακόμη και μια ογκωδέστατη κάρτα γραφικών όπως η Radeon HD5970, αν και ταυτόχρονα όπως έχουμε ήδη αναφέρει υπάρχει το σημαντικό μειονέκτημα πως δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για κάρτες που τροφοδοτούνται από το πλάι και όχι από πίσω.
Παράλληλα μπορεί λόγω των μικρών διαστάσεων να μην υπάρχει κάποια ουσιαστική δυνατότητα για τη διαχείριση των καλωδιώσεων του τροφοδοτικού, ωστόσο με το μεταλλικό τμήμα πάνω στο οποίο εγκαθίστανται στα αποθηκευτικά μέσα. o χρήστης μπορεί να τα κρύψει επιμελώς έχοντας ταυτόχρονα ικανοποιητική ροή αέρα στο εσωτερικό η οποία δεν συναντά ιδιαίτερα εμπόδια.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν όλα όσα είδαμε παραπάνω καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά τη δοκιμή του Silverstone PS13:
Πλεονεκτήματα:
- Ποιότητα κατασκευής
- Ελκυστική τιμή
- Ευρύχωρο εσωτερικό
- Δυνατότητα εγκατάστασης ακόμη και πολύ μεγάλων καρτών γραφικών
- Έξυπνα σχεδιασμένος τρόπος εγκατάστασης δίσκων που ταυτόχρονα κρύβει αποτελεσματικά τα καλώδια
- Παρουσία φίλτρων σκόνης
- Δυνατότητα προσθήκης πολλών ανεμιστήρων
- Αισθητικά άνω του μετρίου σχεδιασμός και ιδιαίτερα εύχρηστο front panel.
Μειονεκτήματα:
- Πέρα από το μεταλλικό τμήμα που κρύβει τα καλώδια δεν υπάρχει κανένας τρόπος ουσιαστικής διαχείρισής τους
- Δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν μεγάλες κάρτες γραφικών που τροφοδοτούνται από το πλάι.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά το Silverstone Precision PS13 είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris