Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, είχαμε δει στο Insomnia.gr την παρουσίαση μιας σχετικά απλής και μάλλον συνηθισμένης βάσης στήριξης-ψύξης από τη Silverstone, την ΝΒ04. Προσφάτως η εταιρεία μας έστειλε ακόμη μια τέτοια βάση, η οποία αν και θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, λόγω ονόματος, πως είναι η βελτιωμένη έκδοση της NB04 ωστόσο τελικά δε μοιάζει σε τίποτα απολύτως με αυτή.
Ευχαριστούμε θερμά τη SilverStone για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Ο λόγος για την ΝΒ05 η οποία λειτουργεί όχι μόνο ως βάση στήριξης και ψύξης του φορητού μας υπολογιστή αλλά και ως ένα μικρό docking station, ενώ η αρκετά πρωτότυπη εμφάνισή της και ο crossflow ανεμιστήρας της τραβούν αμέσως την προσοχή.
Πάμε λοιπόν να δούμε σιγά - σιγά τι μπορεί να καταφέρει μια βάση η οποία σχεδιαστικά ξεφεύγει από τη συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων της κατηγορίας, ξεκινώντας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών της χαρακτηριστικών.
Tεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος της σημερινής μας δοκιμής:
Όπως βλέπουμε από τον παραπάνω πίνακα, η βάση της σημερινής μας δοκιμής δε λειτουργεί μόνο ως βάση στήριξης και ψύξης αλλά και ως docking station καθώς προσφέρει τρεις θύρες USB 3.0 αλλά και θύρα δικτύου. Παραδόξως δεν περιλαμβάνεται καλώδιο ρεύματος (αν και σίγουρα θα ήταν χρήσιμο) ενώ η τιμή της στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 55.76 ευρώ. Παράλληλα είναι εξοπλισμένη με cross-flow ανεμιστήρα κάτι που είναι πραγματικά προτότυπο καθώς η αγορά κατακλύζεται από βάσεις που φέρουν τους γνωστούς τετράγωνους ανεμιστήρες, ή ελαφρώς διαφοροποιημένες παραλλαγές τους. Οι ανεμιστήρες αυτοί, σε μεγαλύτερη κλίμακα βέβαια, χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία των κλιματιστικών μηχανημάτων και όχι μόνο, λόγω του μεγέθους τους, της χαμηλής στάθμης παραγόμενου θορύβου κατά της λειτουργία τους και φυσικά της καλής τους απόδοσης.
Η συσκευασία της ΝΒ05 είναι αρκετά λιτή. Στην μπροστινή όψη της υπάρχει ένα διάφανο κενό απ' όπου διακρίνεται το προϊόν που υπάρχει μέσα ενώ στην πίσω πλευρά αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς και μια σύντομη περιγραφή σε διάφορες γλώσσες.
Τα παρελκόμενα είναι εξίσου λιγοστά και λιτά, αφού άλλωστε δε χρειάζεται κάτι περισσότερο. Έτσι τα μόνα που βρίσκουμε μέσα στη συσκευασία είναι ένα καλώδιο USB 3.0 καθώς και ένα μικρό κομμάτι λάστιχου (με αυτοκόλλητο στην πίσω όψη) για την προστασία από ολίσθηση ή φθορές στην επιφάνεια τοποθέτησης.
Φωτογραφίες
Από τις φωτογραφίες της συσκευασίας που είδαμε παραπάνω, παρατηρήσαμε πως το μοντέλο της σημερινής δοκιμής δεν έχει το γνωστό τετραγωνισμένο σχήμα αλλά είναι μακρόστενο. Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένες φωτογραφίες για να καταλάβουμε καλύτερα πώς ακριβώς είναι σχεδιασμένη και τι προσφέρει η ΝΒ05.
Ξεκινάμε με την μπροστινή πλευρά της ΝΒ05, όπου όπως βλέπετε υπάρχει ευδιάκριτα τυπωμένο το λογότυπο της εταιρείας καθώς και ένα μακρόστενο άνοιγμα από το οποίο βγαίνει ο αέρας του ενσωματωμένου ανεμιστήρα.
Συνεχίζοντας με την πίσω πλευρά, παρατηρούμε πως ένα μικρό τμήμα της έχει γυαλιστερή υφή, που αισθητικά σε εμάς τουλάχιστον άρεσε. Στα αριστερά υπάρχει μια θύρα δικτύου, που απουσιάζει από τη συντριπτική πλειοψηφεία των προϊόντων αυτής της κατηγορίας.
Παρατηρώντας την ΝΒ05 από το πλάι διακρίνουμε ξεκάθαρα την κλίση που έχει διαμορφώσει η Silverstone, έτσι ώστε να είναι πιο άνετη και βολική η χρήση του laptop. Ακόμη, όπως βλέπουμε, στη μια από τις δύο πλευρές υπάρχουν τρεις θύρες εισόδου USB 3.0, η θύρα σύνδεσης με τον υπολογιστή αλλά και η υποδοχή της τροφοδοσίας.
Mια πιο κοντινή ματιά.
Mια ματιά και στην πίσω όψη της ΝΒ05 η οποία όπως βλέπουμε διαθέτει στο πάνω τμήμα της γρύλιες για την είσοδο φρέσκου αέρα στον ανεμιστήρα, ο οποίος με τη σειρά του θα τον διοχετεύσει στη θερμή επιφάνεια του φορητού μας υπολογιστή. Ακόμη διακρίνουμε και εννιά βίδες οι οποίες μας βάζουν στον πειρασμό να πιάσουμε το κατσαβίδι, ώστε να δούμε τι ακριβώς κρύβεται στο εσωτερικό.
Προτού πιάσουμε όμως το κατσαβίδι, δε θα μπορούσαμε να μη δούμε πώς ακριβώς είναι η βάση μας, έχοντας πάνω της ένα φορητό υπολογιστή 15 ιντσών.
Αφαιρώντας με προσοχή τις εννιά βίδες που είδαμε παραπάνω, η ΝΒ05 χωρίζεται με αρκετά μεγάλη ευκολία σε δύο τμήματα και έτσι αποκαλύπτεται το εσωτερικό της.
Η πλακέτα τροφοδοσίας, η οποία ταυτόχρονα φιλοξενεί τις διάφορες θύρες της ΝΒ05, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ανεμιστήρα. Ο δε ανεμιστήρας τροφοδοτείται από την πλακέτα με το γνωστό βύσμα 3-pin που συναντούμε και σε πολλούς ανεμιστήρες ΑΤΧ (και όχι μόνο) κουτιών.
Κλείνουμε με δύο κοντινά πλάνα στον crossflow ανεμιστήρα της ΝΒ05 έτσι ώστε να δούμε τη διαμόρφωση των πτερυγίων του.
Εμπειρία από την καθημερινή χρήση και μέτρηση θερμοκρασιών
Mέχρι να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε σε θέση να γράψουμε την παρούσα ενότητα του review χρειάστηκε να περάσουμε αρκετές μέρες καθημερινής χρήσης, ώστε να δούμε τι πραγματικά αξίζει και πόσο βολική (ή όχι) είναι η συγκεκριμένη βάση.
Η ΝΒ05 παρά την ασυνήθιστη κατασκευή της αποδείχθηκε εξαιρετικά βολική και άνετη κατά τη χρήση του φορητού υπολογιστή ακόμη και μετά από πολύωρη χρήση. Η κλίση που δίνει σε συνδυασμό με τις θύρες USB 3.0 αλλά και τη θύρα δικτύου μπορούν πρακτικά να βρουν εξαιρετική εφαρμογή τόσο στο σπίτι όσο και σε περιβάλλον γραφείου, παρέχοντας ευελιξία και παραγωγικότητα χωρίς οποιαδήποτε ενόχληση. Ακόμη και μετά από αρκετά μεγάλα διαστήματα δακτυλογράφησης κειμένων αλλά και γενικής χρήσης ο γράφων παρέμεινε ξεκούραστος όπως και ακόμη δύο χρήστες οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν περιστασιακά.
Παράλληλα, ο ανεμιστήρας αν και δε διαθέτει κάποιο διακόπτη απενεργοποίησης ή ρύθμισης των στροφών του είναι τελείως αθόρυβος, όπως υπόσχεται στις προδιαγραφές του προϊόντος η εταιρεία. Ταυτόχρονα προσφέρει μια τουλάχιστον ικανοποιητική απόδοση η οποία μάλιστα είναι και ελαφρώς καλύτερη από αυτή της ΝΒ04, όπως θα δούμε και στο σχετικό διάγραμμα που ακολουθεί παρακάτω.
Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τις επιδόσεις της ΝΒ05 σε σύγκριση τόσο με τις κανονικές θερμοκρασίες του υπολογιστή που χρησιμοποιήσαμε (Dell Inspiron 1525) όσο και σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες που είχε πετύχει η ΝΒ04. Η θερμοκρασία στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές ήταν και στις δύο περιπτώσεις περίπου στους 27 βαθμούς Κελσίου.
Η μικρή μεν, αλλά αισθητή δε, διαφορά στις θερμοκρασίες σε σχέση με την ΝΒ04, ειδικά σε πλήρες φορτίο, είναι κάτι που μας άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις. Σε συνδυασμό με το μηδενικό θόρυβο από τον ανεμιστήρα η ΝΒ05 φαίνεται πως είναι ένα προϊόν που ήρθε με σκοπό να προσελκύσει όσους αναζητούν μια ουσιαστική λύση all-in-one σε σχετικά προσιτή τιμή αλλά με τουλάχιστον αξιοπρεπές επίπεδο επιδόσεων. Οφείλουμε ακόμη να τονίσουμε τη μεγάλη χρησιμότητα των ενσωματωμένων θυρών USB 3.0 αλλά και της θύρας δικτύου, που θα εκτιμήσουν όλοι, ειδικά όσοι χρησιμοποιούν το φορητό τους υπολογιστή και στο σπίτι ως desktop replacement.
Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, πάμε να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ΝΒ05, η τιμή της οποίας όπως αναφέραμε και νωρίτερα στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 55.76 ευρώ.
Πλεονεκτήματα:
- Μικρός όγκος με παράλληλη υποστήριξη φορητών έως 17 ίντσες
- Αθόρυβος ανεμιστήρας
- Τρείς θύρες USB 3.0 και θύρα δικτύου
- Άνω του ικανοποιητικού απόδοση στο κομμάτι των θερμοκρασιών
Μειονεκτήματα:
- Τσιμπημένη τιμή
- Απουσία καλωδίου ρεύματος / εξωτερικής τροφοδοσίας
Έτσι, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Silverstone NB05 είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris