Η έλευση των επεξεργαστών Intel Core 5ης γενιάς είναι εδώ και αρκετό καιρό γεγονός και η Shuttle, μια εταιρεία με βαρύ όνομα στο χώρο των Mini PCs και barebones, δε θα μπορούσε να μην παρουσιάσει τις δικές τις υλοποιήσεις που πάντα καταφέρνουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις μας με το πλήθος χαρακτηριστικών, την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την προσοχή στη λεπτομέρεια που συνήθως προσφέρουν. Μια από αυτές τις υλοποιήσεις αποτελεί και το Shuttle DS57U το οποίο θα δοκιμάσουμε εκτενώς στα πλαίσια της σημερινής παρουσίασης.
To DS57U αποτελεί στην ουσία τον αντικαταστάτη των DS47 και DS437 και προσφέρει πληθώρα εισόδων-εξόδων, εντελώς αθόρυβη (fanless) λειτουργία και πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση σε ένα πολύ μικρό πακέτο. Ο ενσωματωμένος Celeron 3205U από τη σειρά Broadwell της Intel προσφέρει επαρκείς επιδόσεις για βασική χρήση και αναπαραγωγή πολυμέσων υψηλής πιστότητας με ενεργειακή κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 15 W, κάτι που κάνει εύκολα δυνατή την ψύξη του χωρίς την ανάγκη ανεμιστήρων και επομένως την εντελώς αθόρυβη λειτουργία του. Σε ένα κουτί όγκου μόλις 1,3 λίτρων, το DS57U προσφέρει γκάμα θυρών εισόδου-εξόδου εφάμιλλη με υπολογιστή κανονικού μεγέθους ενώ οι αυξημένες δυνατότητες δικτύωσης με δύο θύρες Gigabit ethernet σε συνδυασμό με ενσωματωμένο προσαρμογέα ασύρματου δικτύου εκπλήσσουν ευχάριστα.
Αν και το DS57U δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες όπου απαιτείται υψηλή επεξεργαστική ισχύς, αφού δε σχεδιάστηκε για αυτό, είναι ιδανικό για εφαρμογές πολυμέσων σε βιομηχανικό επίπεδο ή στο σαλόνι σας, εφαρμογές γραφείου και πλοήγησης στο διαδίκτυο ενώ εύκολα μπορεί να εκτελέσει και καθήκοντα εξυπηρετητή (server) χαμηλών απαιτήσεων σε βάση αδιάκοπης λειτουργίας αν οι ανάγκες το απαιτούν.
Επιπλέον το μικρό του μέγεθός, η ανθεκτική κατασκευή του και η fanless λειτουργία του το κάνουν ιδανικό για χρήση σε μέρη όπου ο χώρος και η ευκολία τοποθέτησης είναι περιορισμένα ή επικρατούν δύσκολες συνθήκες, όπως ή ύπαρξη σκόνης, που θα έκανε απαραίτητη την πολύ τακτική συντήρηση ενός συστήματος με ενεργή ψύξη.
Από τον Ιούνιο το DS57U αποτελεί μέλος μιας μεγαλύτερης οικογένειας αφού η Shuttle διαθέτει πλέον στην αγορά τα DS57U3, DS57U5 και DS57U7 τα οποία αποτελούν στην ουσία διαμορφώσεις του DS57U με επεξεργαστές Core i3, Core i5 και Core i7 κάνοντας ελκυστική την πλατφόρμα και για εφαρμογές με αυξημένες σε επεξεργαστική ισχύ απαιτήσεις.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Παρακάτω παραθέτουμε τον πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shuttle DS57U όπως και των μεγαλύτερων αδερφών του.
To DS57U Slim-PC της Shuttle ανήκει στην κατηγορία Mini-PC μεγέθους ενός λίτρου και αποτελεί το πρώτο barebone της εταιρείας που βασίζεται στην πέμπτη γενιά (Broadwell) επεξεργαστών της Intel καθώς ενσωματώνει έναν διπύρηνο Celeron 3205U βασισμένο στην αρχιτεκτονική των 14 nm. Το DS57U αποτελεί το πιο οικονομικό μοντέλο της σειράς DS57U η οποία αποτελείται από τα μοντέλα DS57U, DS57U3, DS57U5 και DS57U7 τα οποία διαφοροποιούνται αποκλειστικά και μόνο στον ενσωματωμένο επεξεργαστή. Στα πιο ακριβά και ισχυρά μοντέλα της σειράς, όπως ίσως υποδηλώνει και η ονομασία τους, χρησιμοποιούνται οι επεξεργαστές Core i3-5005U (DS57U3), Core i5-5200U (DS57U5) και Core i7-5500U (DS57U7).
Τα barebones της σειράς DS57U χρησιμοποιούν όλα παθητική ψύξη με αποτέλεσμα να έχουμε μηδαμινή παραγωγή θορύβου και ελάχιστη ανάγκη για συντήρηση ακόμα και σε περιβάλλον με πολύ σκόνη. Παρά τη χρήση αποκλειστικά παθητικής ψύξης η Shuttle εγγυάται την απροβλημάτιστη λειτουργία όλων των μοντέλων της σειράς σε αδιάκοπη (24/7) λειτουργία, ειδικά στην περίπτωση που στο σύστημα εγκατασταθεί μονάδα αποθήκευσης τεχνολογίας SSD. Η σειρά,παρά το πολύ μικρό μέγεθός, είναι εφοδιασμένη με πληθώρα θυρών για σύνδεση περιφερειακών και δικτύωση. Συγκεκριμένα έχουμε συνολικά έξι θύρες USB, εκ των οποίων οι δύο είναι USB 3.0, δυο σειριακές, έξοδο HDMI και DisplayPort, αναγνώστη καρτών μνήμης SD, είσοδο και έξοδο ήχου και τέλος διπλή διεπαφή Gigabit ethernet.
Για τις ανάγκες δικτύωσης τα barebones είναι εφοδιασμένα και με διεπαφή ασύρματου δικτύου 802.11n με ταχύτητά διαμεταγωγής 150 Mbps. Με σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό η σειρά DS57U διαθέτει πλήθος ευκολιών για την εγκατάσταση σε δύσκολα σημεία και τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης λειτουργίας των μηχανημάτων με τη λιγότερη δυνατή επίβλεψη. Για τη λειτουργία των mini-PC είναι απαραίτητη η ξεχωριστή αγορά και εγκατάσταση ενός ή δύο στικ μνήμης DDR-3L SO-DIMM τάσης 1.35 V, όπως και η αγορά οδηγού αποθήκευσης που μπορεί να εγκατασταθεί είτε μέσω της υπάρχουσας διεπαφής SATA 3 είτε στην υποδοχή mini-PCIe αξιοποιώντας το πρωτόκολλο μεταφοράς mSATA.
Συσκευασία & περιεχόμενα
Το DS57U έρχεται σε μια σχετικά μικρή σκληρή χάρτινη κούτα με λιτό σχεδιασμό. Στο πάνω μέρος της βρίσκουμε μια χειρολαβή για ακόμα πιο εύκολη μεταφορά.
Στο πλάι μια μεγάλη κόκκινη ετικέτα μας παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Ήδη από την ανάγνωσή αυτών εύκολα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα με πιο επαγγελματικό προσανατολισμό από τα συνηθισμένα mini-PCs που κυκλοφορούν στην αγορά.
Η συσκευασία ανοίγει εύκολα από το πάνω μέρος
Εντός της συσκευασίας βρίσκουμε το DS57U πολύ καλά προστατευμένο μέσα σε αφρώδες υλικό, ένα κουτί με όλα τα παρελκόμενα του καθώς και έναν πολύγλωσσο και αρκετά αναλυτικό οδηγό χρήσης.
Στο κουτί πέρα από τέσσερα σακουλάκια με διαφορές βίδες που μπορεί να χρειαστούμε, περιέχεται η βάση κάθετης στήριξης, μια βάση στήριξης VESA και το τροφοδοτικό.
Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι η Shuttle στα βασικά παρελκόμενα παρέχει και τη βάση στήριξης VESA που μας δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε το DS57U στο πίσω μέρος οποιασδήποτε συμβατής οθόνης ή με λίγη εφευρετικότητα να τοποθετήσουμε το mini-PC σε άλλα δύσκολα σημεία. Η βάση συνοδεύεται από δικό της οδηγό χρήσης.
Το τροφοδοτικό, το οποίο κατασκευάζεται από την Asian Power Devices, μπορεί να παρέχει έως και 65 W ισχύος στα 19 V με ρεύμα 3.42 A. Η ισχύς του είναι κάτι παραπάνω από επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του mini-PC μας.
Μια πιο κοντινή ματιά - Εξωτερικά
Με το που πιάνουμε το DS57U στα χέρια μας, ξεχωρίζοντας το από τα υπόλοιπα υλικά που υπάρχουν στη συσκευασία, μας δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για πολύ ποιοτική και ανθεκτική συσκευή. Το μέγεθός του είναι αρκετά μικρό για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και το πλήθος και ποικιλία των θυρών που διαθέτει, πράγμα που κάνει εύκολη και διακριτική την τοποθέτηση του σε οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί. Εξωτερικά το DS57U διαθέτει περισσότερο ουσία παρά αισθητική έχοντας αρκετά λιτή, σπαρτιάτικη, σχεδιαστικά εμφάνιση.
Οι γρίλιες που καλύπτουν τις δυο πλευρές του εκατέρωθεν είναι ο μόνος τρόπος κυκλοφορίας αέρα και ψύξης του εσωτερικού του, καθώς δε διαθέτει ανεμιστήρες και για το λόγο αυτό δε θα πρέπει να είναι καλυμμένες σε καμιά περίπτωση. Η Shuttle πολύ σωστά συστήνει την κάθετη τοποθέτηση του συστήματος για βέλτιστη παθητική κυκλοφορία αέρα, πάντα με τη χρήση κάποιας βάσης ώστε οι γρίλιες εξαερισμού να μένουν ανοιχτές.
Στην πρόσοψη έχουμε τέσσερις (!) θύρες USB 2.0, δύο σειριακές RS232 (με υποστήριξη RS422 και RS-485) καθώς και ενσωματωμένη συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης. Μπροστά βρίσκεται και το κουμπί ενεργοποίησης μαζί με τα ενδεικτικά LED λειτουργίας και δραστηριότητας σκληρού δίσκου.
Στο πίσω μέρος βρίσκουμε εξόδους HDMI και DisplayPort, δύο θύρες 3,5 mm για είσοδο και έξοδο ήχου, δύο θύρες USB 3.0, δύο θύρες Gigabit ethernet καθώς και την είσοδο για την τροφοδοσία. Η μικρή τετράπινη διεπαφή αριστερά μας επιτρέπει να συνδέσουμε κάποιο απομακρυσμένο χειριστήριο για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση και καθαρισμό CMOS για την περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετήσουμε το DS57U σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο
Μια πιο κοντινή ματιά - Εσωτερικά
H Shuttle έχει προνοήσει ώστε η πρόσβαση στους χώρους που βρίσκονται οι υποδοχές μνήμης και η θύρα SATA για την εγκατάσταση του οδηγού αποθήκευσης να είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Τα δύο καπάκια συγκρατούνται μόνο από δύο βίδες.
Αφού τις αφαιρέσουμε μπορούμε εύκολα να απομακρύνουμε τα δύο καπάκια.
Αμέσως διακρίνουμε τις θέσεις όπου θα βάλουμε τη μνήμη και το δίσκο μας.
Ο δίσκος βιδώνεται και ασφαλίζει με χρήση της παραπάνω βάσης.
Εύκολη είναι και η πρόσβασή στη θύρα mini PCIe μισού μεγέθους, όπου βρίσκεται προεγκατεστημένη η κάρτα ασύρματου δικτύου, όπως και από την άλλη πλευρά στη θύρα mini PCIe πλήρους μεγέθους, η οποία έχει και υποστήριξη mSATA
Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του υλικού μας, ας ρίξουμε μια ματιά στα ενδότερα του DS57U. Πιο πάνω βλέπετε ένα σχεδιάγραμμα της μητρικής, το οποίο υπάρχει και στο εγχειρίδιο του προϊοντος, το οποίο θα μας βοηθήσει σε μια μικρή ξενάγηση σε κάποια κύρια σημεία από το εσωτερικό του DS57U. Στη δεύτερη από τις πιο πάνω φωτογραφίες φαίνεται μια γενική εικόνα της μητρικής, αφού έχουμε αφαιρέσει πλήρως το πάνω μέρος του κουτιού.
Η προ εγκατεστημένη κάρτα ασύρματου δικτύου είναι βασισμένη στο RTL8188 της Realtek, διαθέτει μία κεραία και είναι ικανή για ταχύτητα έως και 150 Mbps
Τις ανάγκες αναπαραγωγής και σύλληψης ήχου καλύπτει το επεξεργαστής ψηφιακού σήματος ALC662 της Realtek
Δυο ρυθμιστές τάσης ελέγχουν το ρεύμα που φτάνει στον επεξεργαστή. Το jumper μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του συστήματος μετά από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
Η μητρική παρέχει εσωτερικά και μια έξοδο eDP (Embedded DisplayPort). Δίπλα της υπάρχει ο ελεγκτής για τις θύρες USB 2.0.
Αφαιρώντας το κάτω μέρος θα μπορέσουμε να εξετάσουμε το κάτω μέρος της μητρικής και να ρίξουμε μια ματιά στον ενσωματωμένο επεξεργαστή, καθώς αυτό αποτελεί τη βασική ψύκτρα του.
Όλη η θερμότητα του επεξεργαστή διαχέεται στην κάτω πλευρά του κουτιού, η οποία αποτελείται από δύο μέρη με το αλουμινένιο μέρος που εφάπτεται στον επεξεργαστή να έχει πτερύγια για καλύτερη αποβολή θερμότητας.
Αφού αφαιρέσαμε την ψύκτρα μπορούμε να δούμε και τον Celeron 3205U ο οποίο είναι συγκολλημένος χωρίς δυνατότητα αφαίρεσης.
Σε αυτή την πλευρά βρίσκουμε επίσης τον αναγνώστη καρτών μνήμης που φαίνεται να ελέγχεται από έναν ελεγκτή GL827L της Genesys Logic.
Για τις ανάγκες παρακολούθησης του υλικού μας υπεύθυνο είναι ένα ITE IT8728F το οποίο είναι σε θέση παίρνει τα δεδομένα από τους διάφορους αισθητήρες της μητρικής.
Καθήκοντα ελέγχου των δυνατοτήτων ενσύρματης δικτύωσης για τις δύο Gigabit ethernet, έχουν αντιστοίχως δύο ελεγκτές i211 και i218LM της Intel, οι οποίοι είναι απομονωμένοι ηλεκτρικά σε σχέση με τις θύρες έχοντας στο ενδιάμεσο επίσης δύο GST5009.
Παραπάνω διακρίνουμε την κεραία του ασύρματου δικτύου.
Δύο ολοκληρωμένα MAX3243C της Texas Instruments είναι υπεύθυνα για το έλεγχό των σειριακών θυρών.
Τελειώνοντας με τη σύντομη ξενάγηση ήρθε η ώρα να εγκαταστήσουμε τις μνήμες και το δίσκο μας προκειμένου να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των επιδόσεων.
Ξεκινάμε με την εγκατάσταση των SODIMM η οποία είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Τα τοποθετούμε προσεκτικά στις δύο θυρίδες που διαθέτει η μητρική και τα πιέζουμε προς τα κάτω για να ασφαλίσουν. Η κίτρινη ετικέτα μας τονίζει ότι το DS57U υποστηρίζει μόνο μνήμες χαμηλής τάσης 1.35 V
Για κύριο αποθηκευτικό μέσο εγκαταστήσαμε έναν 840 EVO της Samsung με χωρητικότητα 120 GB. Για την εγκατάσταση του δίσκου χρησιμοποιήσαμε τη βάση που υπήρχε και τις παρεχόμενες βίδες.
Αφού εγκαταστήσαμε τα εξαρτήματα και ασφαλίσαμε πάλι τα καπάκια είμαστε έτοιμοι για εγκατάσταση λειτουργικού και μετρήσεις!
BIOS
Παρόλο που το DS57U διαθέτει υποστήριξη UEFI η διεπαφή παραμετροποίησης που προσφέρει δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα με αυτή των κλασσικών BIOS.
Όπως περιμέναμε δε βρήκαμε επιλογές για οποιουδήποτε είδους υπερχρονισμό.
Διατίθενται οι βασικές επιλογές σχετικά με τη λειτουργία των θυρών, την ενεργειακή διαχείρισή όπως και δυνατότητα παρακολούθηση θερμοκρασίας και τάσης.
Τέλος, δίνονται αρκετές επιλογές σχετικές με την υποστήριξη UEFI και τη λειτουργία ασφαλούς εκκίνησης. Δίνεται επίσης δυνατότητα ρύθμισης για υποστήριξη UEFI ή παραδοσιακών λειτουργικών συστημάτων.
Επιδόσεις
Για τις ανάγκες της δοκιμής στο σύστημα εγκαταστήσαμε έναν Samsung 840 EVO SSD χωρητικότητας 120 GB, καθώς και δύο stick μνήμης Vengeance SO-DIMM DDR3 4 GB 1866 MHz της Corsair. Η επιλογή των εξαρτημάτων έγινε έτσι ώστε να μην εισάγουμε κάποιο bottleneck από πλευράς μας κατά την μέτρηση των επιδόσεων του συστήματος. Δε χρειάστηκε η εγκατάσταση επεξεργαστή αφού το σύστημα διαθέτει ενσωματωμένο, ο οποίος και αξιολογήθηκε. Οι οποιεσδήποτε μετρήσεις γίνονται πάντα σε περιβάλλον Windows 7 64 bit αφού έχουν εγκατασταθεί πρώτα όλοι οι απαραίτητοι οδηγοί.
Παρά τον αδύναμο επεξεργαστή DS57U τα καταφέρνει αρκετά καλά στα τεστ του PCMark 7. Ο ταπεινός Celeron 3205U σε πολλές περιπτώσεις αφήνει πίσω τον θεωρητικά κατά πολύ ταχύτερο Pentium G3258 του DS81!
Στις μετρήσεις του Passmark 8 υπάρχει αντίστοιχη εικόνα με τον επεξεργαστή όμως στο "CPU Mark" να δείχνει την αδυναμία του σε υπολογισμούς γενικού σκοπού καθώς βρίσκεται αρκετά πίσω από τον επίσης πολύ χαμηλής κατανάλωσης J1900 του XS35V4.
Και στο benchmark του 7z βλέπουμε τους τέσσερις πυρήνες του J1900 να υπερτερούν έναντι των δύο του 3205U παρά την ξεκάθαρη υπεροχή μεμονωμένα του κάθε πυρήνα του δεύτερου.
Ο 3205U του συστήματος της δοκιμής διαθέτοντας ταχύτερο ελεγκτή μνήμης εδώ θα έπρεπε να υπερτερεί σε σχέση με τον συνδυασμό DS81 με G3258. Η πράξη όμως φαίνεται να μη συναντά τη θεωρία.
Ο ελεγκτής SATA 3 του DS57U μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του SSD μας.
Οι επιδόσεις του ενσωματωμένου κυκλώματος γραφικών του επεξεργαστή είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Δυστυχώς η επίδοσή του σε υπολογισμούς γενικού σκοπού δε συμβαδίζει.
Το DS57U αν και δεν κάνει για gaming PC, με κάποιες παραχωρήσεις στην ποιότητα, θα τρέξει με σχετική ευκολία κάποια παλιότερα παιχνίδια.
Η επιτάχυνσή υλικού αναλαμβάνει όλο το φόρτο αποκωδικοποίησης κατά στην αναπαραγωγή βίντεο High Definition και η αναπαραγωγή από youtube είναι επίσης απροβλημάτιστη. Η αναπαραγωγή βίντεο σε Ultra High Definition 4K δεν ήταν ομαλή με τον επεξεργαστή να μη φαίνεται ικανός να ανταπεξέλθει.
Οι δύο προσαρμογείς ενσύρματου δικτύου απέδωσαν σχεδόν στο μέγιστο που ορίζουν οι προδιαγραφές για το Gigabit ethernet. Η επίδοση του προσαρμογέα ασύρματου δικτύου επίσης ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Θερμοκρασίες, κατανάλωση και θόρυβος
Με θερμοκρασία δωματίου 23C η θερμοκρασία του επεξεργαστή σε πλήρη φόρτο έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το σύστημα ψύχεται αποκλειστικά με παθητικό τρόπο. Ακόμα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη των 40C θεωρούμε ότι το Mini-PC μας μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα όλο το 24ωρο.
Η ενεργειακή κατανάλωση ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα πράγμα που ήταν αναμενόμενο λόγω του ULV επεξεργαστή.
Γενικές εντυπώσεις και βαθμολογία
Η Shuttle με το DS57U για ακόμα μία φορά μας αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις, αξιοποιώντας με πολύ καλό τρόπο την εμπειρία της στο χώρο των mini-PC με επαγγελματικό προσανατολισμό. Η ανθεκτική κατασκευή, το μικρό μέγεθος και η fanless λειτουργία κάνουν το DS57U ιδανικό για χρήση σε δυσπρόσιτα σημεία ή μέρη που επικρατούν δύσκολες συνθήκες, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του επιτρέπουν να λειτουργεί ασταμάτητα για απεριόριστο διάστημα χωρίς την ανάγκη συντήρησης.
Επιπρόσθετα, το διακριτικό του μέγεθός και ο μηδαμινός παραγόμενος θόρυβος επιτρέπουν τη χρήση του για εφαρμογές πολυμέσων ασχέτως αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε κάποιο studio ή μουσείο ή ακόμα και το σαλόνι σας. Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας είτε πρόκειται για μεταφορά δεδομένων, είτε για πολυμέσα ή για λοιπά περιφερειακά, όργανα και αυτοματισμούς, είναι εντυπωσιακές για το μέγεθός του ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ευελιξία στις περιπτώσεις χρήσης του DS57U.
Μιλώντας για ευελιξία, τα όρια θα τα θέσει μόνο ο ενσωματωμένος ULV Celeron 3205U που αν και προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις για απλές εφαρμογές multimedia, γραφείου, δικτύωσης και ελέγχου αυτοματισμών, θα τα βρει σκούρα σε πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η αποκωδικοποίηση UHD βίντεο. Για πιο αυξημένες απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ τα ισχυρότερα, αλλά και κατά πολύ ακριβότερα, DS57U3, DS57U5 και DS57U7 αποτελούν επιλογές που θα πρέπει να εξετασθούν καθώς η σειρά αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για πολλές περιπτώσεις.
Όσον αφορά τις δυνατότητες επεξεργασίας 3D γραφικών, τουλάχιστον για ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και απλές 3D εφαρμογές ή παλιότερα παιχνίδια μπορεί να τρέξουν με σχετική άνεση. Η πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι επίσης ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον ενσωματωμένο επεξεργαστή, καθώς πέρα του ότι κάνει δυνατή την παθητική ψύξη του, σε μόνιμη αδιάκοπη λειτουργία του DS57U έχει υπολογίσιμο αντίκτυπο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κυρίως στις απαιτήσεις για UPS.
Τέλος, συνοψίζοντας όλα τα δεδομένα και εφόσον δεν υπάρχουν ανάγκες για απαιτητικές εφαρμογές ή σοβαρό gaming, δε θα μπορούσαμε πάρα να προτείνουμε το DS57U καθώς πρόκειται για μια πολύ ποιοτική και ευέλικτη πλατφόρμα με μεγάλες δυνατότητες, που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε χώρο ασχέτως αν πρόκειται για σπίτι, γραφείο, πολυμέσα ή ακόμα και βαριά βιομηχανία.
Καθώς η επιλογή μνήμης και οδηγού αποθήκευσης είναι δική σας θα προτείναμε το συνδυασμό του με κάποιο οδηγό SSD, ο οποίος πέρα από τη ζωντάνια που θα αναπληρώσει από το σχετικά αδύναμο επεξεργαστή, θα διατηρήσει το σύστημα χωρίς μηχανικά μέρη με μηδαμινό παραγόμενο θόρυβο και αυξημένη αξιοπιστία.
To DS57U της Shuttle θα το βρείτε στην ελληνική αγορά σε τιμές από 226€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Η τιμή του θεωρούμε ότι είναι αρκετά καλή για τις δυνατότητες και αυτά που προσφέρει. Τα κυρία σημεία στα οποία εστιάσαμε είναι τα εξής:
Πλεονεκτήματα:
- Λογική τιμή
- Πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες σε εξαιρετικά μικρές διαστάσεις
- Παθητική ψύξη
- Εντελώς αθόρυβη λειτουργία
- Ανθεκτική κατασκευή
- Απουσία μηχανικών μερών
- Επιδόσεις γραφικών
- Υποστήριξη SATA 3
- Χαμηλές θερμοκρασίες
- Άφθονες θύρες USB
- Δυο θύρες Gigabit ethernet
- Ασύρματο δίκτυο
- Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
- Εύκολη εγκατάσταση οδηγού αποθήκευσης και μνήμων
- Ενσωματωμένος αναγνώστης καρτών SD
- Δύο σειριακές θύρες μια εκ των οποίων με υποστήριξη RS-422 και RS-485
- Στα παρελκόμενα παρέχεται βάση στήριξης VESA
- Ποιοτικό τροφοδοτικό
Μειονεκτήματα:
- Αδύναμος επεξεργαστής
- Αδυναμία αποκωδικοποίησης υλικού UHD
- Δεν παρέχεται μετατροπέας προς DVI ή D-Sub
- Απαρχαιωμένη διεπαφή UEFI
- Οι οδηγοί θα ήταν καλύτερα να έρχονται σε USB stick ή κάρτα SD
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Shuttle D57U είναι:
Σύνταξη: Γιάννης Καραγιάννης
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Ζαννής Σκουλάξινος