Η Seasonic αποτελεί μια από τις πιο παλιές εταιρίες στο χώρο κατασκευής τροφοδοτικών (PSUs) και ταυτόχρονα είναι και μια από τις καλύτερες σήμερα μιας το σύνολο των προϊόντων της είναι άκρως ποιοτικό, αν και έρχεται σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Προσφάτως η ίδια εταιρία πρόσθεσε και δεύτερο μέλος στη σειρά Snow Silent η οποία μέχρι στιγμής είχε ως μοναδικό αντιπρόσωπο το Snow Silent-1050. Το καινούριο μέλος έχει 750 W χωρητικότητα, με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του να είναι παραπλήσια με αυτά του μεγαλύτερου μοντέλου.
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Το Snow Silent-750 εκτός από αθόρυβη λειτουργία προσφέρει 80 PLUS Platinum αποδοτικότητα και κορυφαίες επιδόσεις. Επιπρόσθετα ο άσπρος χρωματισμός του θα το κάνει ιδανικό για ιδίου χρώματος κουτιά, αρκεί βέβαια να διαθέτετε τα αρκετά λεφτά που ζητά η Seasonic για το συγκεκριμένο προϊόν. Δυστυχώς όλα τα ποιοτικά προϊόντα κοστίζουν και επιπρόσθετα τo συγκεκριμένο εκτός από άκρως ποιοτικά υπoσυστήματα υποστηρίζεται και από μια επταετή εγγύηση που είναι από τις μεγαλύτερες που θα βρείτε σε PSUs. Για την ακρίβεια μόνο η EVGA προσφέρει μεγαλύτερη εγγύηση (δέκα χρόνια) στα κορυφαία της μοντέλα.
Χαρακτηριστικά
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Snow Silent-750 παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
To Snow Silent-750 μπορεί να αποδώσει την πλήρη ισχύ του ακόμη και στους 50C, όπως επιβάλλεται για ένα υψηλής ποιότητας τροφοδοτικό. Επιπλέον εξοπλίζεται με όλες τις απαραίτητες προστασίες οι οποίες προστατεύουν τόσο το ίδιο το PSU όσο και το σύστημα που αυτό τροφοδοτεί. Επιπρόσθετα διαθέτει μόνο αποσπώμενα καλώδια καθώς και έναν υψηλής ποιότητας ανεμιστήρα με υδραυλικά ρουλεμάν (Fluid Dynamic Bearing).
Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του Snow Silent-750.
Το Snow Silent-750 διαθέτει τέσσερις υποδοχές PCIe οπότε και θα καλύψει πλήρως ένα ισχυρό gaming σύστημα. Η μόνη σοβαρή παράλειψη στον τομέα των καλωδιώσεων είναι ότι δε διαθέτει δεύτερο EPS connector, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιον μετατροπέα σε περίπτωση που η μητρική σας πλακέτα έχει δύο EPS υποδοχές ή μια EPS και μια ATX12V (4-pin).
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του Snow Silent-750.
To Snow Silent-750 διαθέτει ένα μόνο +12V rail το οποίο μπορεί να αποδώσει το σύνολο της ισχύος του τροφοδοτικού από μόνο του. Τα δευτερεύοντα rails είναι αρκετά ισχυρά για ένα σύγχρονο σύστημα και τέλος η γραμμή των 5VSB αποδίδει μέχρι 3 Ampere, οπότε και θα καλύψει πλήρως την πληθώρα των χρηστών.
Μια ματιά στα ενδότερα του Snow Silent-750
H Seasonic χρησιμοποίησε υψηλής ποιότητας εξαρτήματα στο συγκεκριμένο τροφοδοτικό συμπεριλαμβανομένων ιαπωνικών πυκνωτών τόσο πολυμερικών όσο και ηλεκτρολυτικών. Στο πρωτεύον μέρος χρησιμοποιείται μια full-bridge τοπολογία σε συνδυασμό με έναν LLC resonant μετατροπέα και στο δευτερεύον μέρος μόνο ενεργά (active) εξαρτήματα ανορθώνουν τις γραμμές εξόδου. Επιπλέον οι δύο DC-DC μετατροπείς (converters) είναι τοποθετημένοι πάνω στη modular πλακέτα για μειωμένες ενεργειακές απώλειες.
Με τόσο υψηλή ποιότητα κατασκευής καθώς και με τα ιδιαίτερα ακριβά εξαρτήματα που χρησιμοποίησε η Seasonic για την κατασκευή του συγκεκριμένου τροφοδοτικού δεν είναι να απορεί κανείς για την υψηλή τιμή του, καθώς και για τη μεγάλη αξιοπιστία του σε βάθος χρόνου. Πέρα από την ποιότητα των πυκνωτών πολύ σημαντικό ρόλο για την αξιοπιστία ενός τροφοδοτικού παίζει και ο ανεμιστήρας που το ψύχει και σε αυτή την περίπτωση ο FDB ανεμιστήρας του Snow Silent-750 θα λειτουργεί απροβλημάτιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χάρη στο υδραυλικό ρουλεμάν του αλλά και τη λειτουργία semi-passive. Η τελευταία τον απενεργοποιεί εντελώς σε χαμηλά και μεσαία φορτία, οπότε και δε ζορίζεται καθόλου ενώ και ο παραγόμενος θόρυβος είναι ουσιαστικά μηδενικός.
Μετρήσεις Load Regulation, Efficiency και Θορύβου
Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS2072A (hacked to Rigol DS2302A), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Επίσης στη διάθεση μας έχουμε και ένα Class 1 Bruel & Kjaer 2250-L G4 Sound Analyzer, το οποίο και έχουμε εξοπλίσει με ένα type 4189 μικρόφωνο που καλύπτει ένα εύρος από 16.6 ως 140 dBA.
Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του Snow Silent-750 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Τα φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχούν σε 10-110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU, με βήματα των 10%. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 0.1 A. Στη συνέχεια θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.
Ιδιαίτερα υψηλή αποδοτικότητα (efficiency) καθώς και πολύ χαμηλές διακυμάνσεις σε όλες τις τάσεις εξόδου. Επιπρόσθετα το PSU λειτούργησε άνετα ακόμη και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με πλήρες φορτίο. Τέλος, τα επίπεδα θορύβου είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τις άλλες κορυφαίες προτάσεις της Seasonic, πλην του μεγάλου αδερφού Snow Silent-1050.
Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του Snow Silent-750 σε πολύ μικρά φορτία. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.
Σε πολύ χαμηλά φορτία η αποδοτικότητα είναι κορυφαία και επιπλέον το τροφοδοτικό λειτουργεί σε passive κατάσταση, δηλαδή ο ανεμιστήρας του δε περιστρέφεται, παρόλο που στις συγκεκριμένες δοκιμές η θερμοκρασία λειτουργίας ήταν κοντά στους 40C.
Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το τροφοδοτικό βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το τροφοδοτικό βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).
Η κατανάλωση σε κατάσταση standby κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε και το Snow Silent-750 πέρασε με άνεση τις απαιτήσεις της προδιαγραφής ErP Lot 6 2013.
Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.
To 5VSB rail είχε πολύ καλή αποδοτικότητα, κάτι στο οποίο βοήθησε και η χαμηλή κατανάλωση σε κατάσταση standby.
Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του Snow Silent-750 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 10-110% (tests#1-11) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η διακύμανση όλων των rails (σε ποσοστό %), στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-10 και τέλος στα τελευταίο δύο ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του, σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.
Δοκιμές Transient Response & Hold-up Time
Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του τροφοδοτικού σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.
Advanced Transient Response Charts with 20% Load
Advanced Transient Response Charts with 50% Load
Στις παραπάνω δοκιμές το Snow Silent-750 τα πήγε πολύ καλά, ιδιαίτερα στο +12V rail το οποίο είναι και το πιο σημαντικό σήμερα, μιας και όλα σχεδόν τα υποσυστήματα το χρησιμοποιούν ως κύριο.
Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του τροφοδοτικού σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του τροφοδοτικού. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το τροφοδοτικό (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το τροφοδοτικό σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το τροφοδοτικό (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του τροφοδοτικού και δίνουμε ρεύμα στο τροφοδοτικό. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι οι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).
Εκτός από μερικές πολύ μικρές αιχμές στα δύο τελευταία τεστ, σε γενικές γραμμές η απόδοση στα turn-on τεστ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.
Όπως βλέπετε από το παραπάνω screenshot ο χρόνος hold-up ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση όχι μόνο τα 16 ms που απαιτεί το πρότυπο ATX, αλλά και τα 20 ms, πράγμα αρκετά σπάνιο ακόμη και για high-end τροφοδοτικά.
Μετρήσεις Ripple
Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του Snow Silent-750. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.
Τα επίπεδα ripple που μετρήσαμε στις γραμμές του Snow Silent-750 ήταν πολύ χαμηλά, κάτι αναμενόμενο για μια κορυφαία πλατφόρμα της Seasonic.
Επίλογος
Αν θέλετε κάτι πραγματικά κορυφαίο σε αυτά τα Watt τόσο σε επιδόσεις, όσο και σε εμφάνιση και με χαμηλά επίπεδα θορύβου, τότε το Snow Silent-750 αποτελεί μια άριστη επιλογή αρκεί να μπορεί να το "σηκώσει" η τσέπη σας και να το βρείτε φυσικά στην Ελλάδα. Από όσο γνωρίζουμε η Seasonic διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά μέσω του e-shop.gr, οπότε μπορείτε να το αναζητήσετε στο συγκεκριμένο κατάστημα μόλις ξεκινήσει η διάθεση του εν λόγω τροφοδοτικού στην Ευρωπαϊκή αγορά. Με τον υψηλής ποιότητας ανεμιστήρα και τους ιαπωνικούς πυκνωτές που χρησιμοποίησε η Seasonic για την κατασκευή του, το Snow Silent-750 θα διατηρήσει για πάρα πολύ καιρό τις υψηλές επιδόσεις του και επιπλέον το όνομα της Seasonic διασφαλίζει την καλή υποστήριξη που υπόσχονται μέσω της επταετής εγγύησης.
Η επίσημη τιμή του Snow Silent-750 της Seasonic αγγίζει τα 190€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στην Ευρώπη και αναμένεται να φθάσει στα καταστήματα στις αρχές με μέσα Αυγούστου. Τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Κορυφαίες επιδόσεις
- Υψηλή αποδοτικότητα
- Χαμηλά επίπεδα θορύβου
- Όλα τα καλώδια είναι αποσπώμενα
- Δυνατότητα επιλογής semi-passive ή κανονικής λειτουργίας
- Υψηλής ποιότητας πυκνωτές
- Μεγάλος χρόνος hold-up
- Εμφάνιση και ποιοτικό φινίρισμα
- Επταετή εγγύηση
Μειονεκτήματα
- Υψηλή τιμή
- Ένας μόνο EPS connector
- Θα μπορούσε να έρχεται με άσπρα καλώδια
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης