Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που πέρασε από τα χέρια μας το πρώτο κουτί της σχετικά νέας εταιρείας, Raijintek, το Agos και όπως ίσως θυμάστε είχαμε μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη γενικότερη απόδοσή του αλλά και γενικότερα από όλα όσα προσέφερε σε σχέση με την τιμή του.
Σήμερα ένα ακόμη κουτί της ίδιας εταιρείας θα περάσει από το εργαστήριό μας, και όπως και το πρώτο, έτσι κι αυτό έχει δανειστεί το όνομά του από την πλούσια ελληνική μυθολογία. Πρόκειται για το Raijintek Metis, πίσω από το όνομα του οποίου βρίσκεται η Μήτις, ένα ίσως όχι και τόσο γνωστό πρόσωπο, το οποίο όμως αναφέρεται από τον Ησίοδο ως η πρώτη σύζυγος του Δία αλλά και αδερφή του Έρωτα και του Αιθέρα.
Το κουτί της σημερινής μας δοκιμής διαφέρει ριζικά από το προηγούμενο, αλλά και γενικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των κουτιών του είδους. Αφενός είναι βασισμένο στο mini-ITX form factor, και αφετέρου, παρά τις πολύ μικρές του διαστάσεις υποστηρίζει ΑΤΧ τροφοδοτικά, ενώ η μητρική τοποθετείται στην αριστερή του πλευρά αντί της δεξιά που έχουμε συνηθίσει. Τέλος, διαθέτει και πλαϊνό παράθυρο από πλεξιγκλάς (plexiglass)!
Όλα αλλά και ακόμη περισσότερα στη συνέχεια της παρουσίασης, η οποία δε θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει όπως πάντα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Φωτογραφίες & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Raijintek Metis:
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, το κουτί της σημερινής μας δοκιμής παρά τις πολύ μικρές του διαστάσεις υποστηρίζει ΑΤΧ τροφοδοτικά, αλλά και ψύκτρες με ύψος έως και 16 εκατοστά. Παράλληλα είναι διαθέσιμο σε έξι διαφορετικές χρωματικές εκδόσεις (το δείγμα που έφτασε στα χέρια μας ήταν το κόκκινο) ενώ διαθέτει και έναν ανεμιστήρα 120 χιλιοστών στο πίσω μέρος, για την εξαγωγή του θερμού αέρα. Tέλος, η προτεινόμενη από την εταιρεία τιμή του έχει οριστεί στα 49.90 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτή η παράγραφος δεν καταφέραμε να το εντοπίσουμε σε κάποιο κατάστημα της ελληνικής αγοράς.Παράλληλα θα διατεθεί και μια ακόμη έκδοση χωρίς πλαϊνό παράθυρο, η οποία θα πωλείται στην τιμή των 45,90 ευρώ.
Το δείγμα που πήραμε στα χέρια μας δεν ήρθε μέσα στην κανονική του συσκευασία, αλλά σε μια απλή χάρτινη συσκευασία χωρίς κανένα διακριτικό που να υποδεικνύει τι περιέχεται σε αυτή, πλην μιας πολύ μικρής ετικέτας όπου υπήρχε γραμμένο με στυλό το όνομα του κουτιού. Αυτό έγινε λόγω του ότι το συγκεκριμένο κουτί ήταν ένα από τα δείγματα που είχε χρησιμοποιήσει η εταιρεία σε πρόσφατη έκθεση στο εξωτερικό. Στον τελικό καταναλωτή θα φτάσει φυσικά με την κανονική του συσκευασία.
Η συσκευασία για την οποία σας μιλήσαμε προηγουμένως.
Στο εσωτερικό της συσκευασίας το κουτί βρίσκεται καλά προστατευμένο ανάμεσα σε δύο χοντρά κομμάτια φελιζόλ ενώ παράλληλα είναι τοποθετημένο μέσα σε μια νάιλον σακούλα.
Τα παρελκόμενα του είναι συγκεντρωμένα όλα σε σακουλάκι και περιορίζονται σε ένα αριθμό μαύρων βιδών και μερικά δεματικά, αλλά και ένα ηχείο για τη μητρική.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Πάμε λοιπόν να δούμε τι κρύβεται μέσα στο περιτύλιγμα της συσκευασίας.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κουτί που έχουμε στα χέρια μας είναι κόκκινου χρώματος και διαθέτει πλαϊνό παράθυρο από plexyglass, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε κουτιά αυτής της κατηγορίας και φυσικά μας εκπλήσσει θετικά.
Στο πάνω μέρος της πρόσοψης υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης του συστήματος. Κάτω, όπως και στο Agos, έχει τοποθετηθεί το λογότυπο της εταιρείας, ενώ στην οροφή διακρίνουμε δύο θύρες USB 3.0 καθώς και υποδοχές εισόδου και εξόδου ήχου. Όπως βλέπουμε απουσιάζει κάποιο άνοιγμα για οπτική συσκευή ή έστω slot loading drive, αλλά αυτό για ένα μέρος τουλάχιστον του κοινού ίσως να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Μια πιο γενική άποψη, από λίγο πιο ψηλά.
Η δεξιά πλευρά του κουτιού, στην οποία βρίσκεται και το παράθυρο. Όπως βλέπετε, λείπει μια από τις τέσσερις βίδες που το συγκρατούν κάτι το οποίο όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ήμασταν οι πρώτοι που πιάσαμε το κουτί στα χέρια μας. Ωστόσο για όσους θελήσουν να τον αγοράσουν από κάποιο κατάστημα του εξωτερικού (ή από Ελλάδα, όταν έρθει), δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Περιστρέφοντας σιγά σιγά το κουτί μας φτάνουμε στην πίσω πλευρά. Εδώ διακρίνουμε τον ανεμιστήρα που υπάρχει προεγκατεστημένος, τις θύρες επέκτασης, αλλά και το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί το πίσω Ι/Ο panel της μητρικής.
Μια μικρή λεπτομέρεια που μας εξέπληξε ευχάριστα είναι πως οι βίδες των PCI slots στο πίσω μέρος του κουτιού καλύπτονται από ένα μικρό και αρκετά διακριτικό καπάκι. Η αφαίρεση του είναι πολύ εύκολη και εξίσου εύκολη και γρήγορη είναι και η τοποθέτησή του πίσω στη θέση του.
Κλείνουμε τη ενότητα αυτή με την αθέατη (κάτω) πλευρά του Raijintek Metis, στην οποία διακρίνουμε το άνοιγμα από το οποίο έχουμε πρόσβαση στο διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του τροφοδοτικού, αλλά και ορισμένες οπές, στην εσωτερική πλευρά των οποίων μπορούμε να βιδώσουμε κάποιον σκληρό δίσκο ή SSD 2.5 ιντσών. Παράλληλα, στις τέσσερις γωνίες υπάρχουν βιδωτά ποδαράκια από πλαστικό τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να αφαιρεθούν εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης.
Έτσι λοιπόν, αφού πήραμε μια πρώτη γεύση από το εξωτερικό του κουτιού είμαστε πια έτοιμοι να πιάσουμε το κατσαβίδι για να ρίξουμε μια ματιά και στο εσωτερικό του.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Με την περιέργεια να μας έχει κυριεύσει σχετικά με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Raijintek Metis αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αφαιρώντας αρχικά το δεξί πλαϊνό, καθώς αυτό είναι που θα μας δώσει πρόσβαση στο χώρο όπου αργότερα θα εγκατασταθεί το τροφοδοτικό, η μητρική αλλά και το υπόλοιπο hardware του συστήματος δοκιμής.
Με μια πρώτη ματιά διακρίνουμε το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί λίγο αργότερα η μητρική μας, αλλά και τον προεγκατεστημένο ανεμιστήρα. Εδώ πραγματικά απορούμε σχετικά με το πώς ακριβώς θα χωρέσει και ένα full ATX τροφοδοτικό σε αυτό το χώρο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει λίγο πιο μετά. Ακόμη όπως βλέπουμε υπάρχουν κάποιες οπές πίσω από τη θέση που τοποθετείται η μητρική, όμως δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο σκόνης. Αυτή η μικρή έλλειψη ελπίζουμε να διορθωθεί σε κάποια μελλοντική έκδοση του κουτιού.
Όπως ίσως προσέξατε, στο εσωτερικό υπάρχει ένας αριθμός καλωδίων που είναι ουσιαστικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τις θύρες ήχου και USB του μπροστινού panel, αλλά και την ενεργοποίηση του συστήματος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εδώ είναι το γεγονός πως στο καλώδιο για τις θύρες USB 3.0 υπάρχει και ένας αντάπτορας για σύνδεση σε υποδοχή USB 2.0 σε περίπτωση εγκατάστασης παλαιότερης μητρικής, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση οι δύο θύρες να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Άλλο ένα εύγε λοιπόν για τη μέριμνα και την έμφαση που δίνει στη λεπτομέρεια η Raijintek.
Ρίχνοντας μια λίγο πιο προσεκτική ματιά, στο εσωτερικό, εντοπίζουμε τέσσερις αποστάτες πάνω στους οποίους θα τοποθετήσουμε λίγο αργότερα τη μητρική.
Ένα από τα θετικά του Raijintek Metis είναι πως με αρκετά μεγάλη ευκολία μπορούμε να αφαιρέσουμε τόσο τον πάτο όσο και την οροφή του. Σε ό,τι αφορά την οροφή του (την οποία και αφαιρέσαμε όπως θα δούμε παρακάτω, για να έχουμε λίγο μεγαλύτερη ευελιξία στους χειρισμούς), αυτή βγαίνει πολύ εύκολα αλλά προϋποθέτει την αφαίρεση δέκα βιδών.
To Metis γυμνό, έχοντας μόλις αφαιρέσει την οροφή του.
Χάρη στην απουσία της οροφής, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξετάσουμε προσεκτικά την πλακέτα πάνω στην οποία βρίσκονται οι θύρες ήχου και USB.
Μια ματιά και από την πίσω πλευρά όπου μεταξύ άλλων διακρίνουμε ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα στο χώρο της μητρικής, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο να αλλάξει ψύκτρα χωρίς να χρειαστεί να βγάλει τη μητρική από το κουτί.
Μια άποψη του εσωτερικού από λίγο πιο ψηλά.
Κλείνουμε την ενότητα αυτή εξετάζοντας και την τροφοδοσία του ανεμιστήρα, όπου όπως βλέπουμε υποστηρίζεται σύνδεση είτε στη μητρική είτε απευθείας στο τροφοδοτικό, μέσω ενός βύσματος 4-pin molex.
Eγκατάσταση συστήματος
Μέσα από την προηγούμενη ενότητα είδαμε διεξοδικά τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του Raijintek Metis και παράλληλα προετοιμάσαμε το έδαφος για το επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση του συστήματος δοκιμών σε αυτό.
Όπως πάντα έτσι και τώρα ξεκινάμε με την εγκατάσταση της μητρική και του panel για τις θύρες της πίσω πλευράς της. Παρά τον αρκετά περιορισμένο χώρο, το βίδωμα της μητρικής πάνω στους αποστάτες είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει το γεγονός ότι η οροφή του κουτιού έχει αφαιρεθεί διευκολύνοντας αρκετά τους χειρισμούς μας.
Στη συνέχεια σειρά παίρνει ο επεξεργαστής με την ψύκτρα του καθώς και οι μνήμες που τοποθετούνται ακριβώς δίπλα.
Ο SSD τοποθετείται σε ένα μάλλον ασυνήθιστο σημείο, μπροστά από τη μητρική, στον πάτο του κουτιού. Βέβαια, η θέση αυτή μας δίνει (ή για την ακρίβεια θα μας δώσει λίγο αργότερα) τη δυνατότητα να κρατήσουμε αρκετά μαζεμένα τα καλώδια που θα συγκεντρωθούν στο εσωτερικό του Metis.
H τοποθέτηση του τροφοδοτικού (full ATX υπενθυμίζουμε) είναι τελικά πολύ πιο εύκολη απ' ότι περιμέναμε. Και όμως χωράει τελικά ! Σίγουρα εδώ πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως το τροφοδοτικό που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν modular. Αντίστοιχο τροφοδοτικό με αποσπώμενες καλωδιώσεις θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα στενέψουν επικίνδυνα.
Όπως ίσως παρατηρήσατε, με το hardware που έχουμε εγκαταστήσει μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πουθενά χώρος για το σκληρό δίσκο 3.5 ιντσών. Η εταιρεία όμως έχει προνοήσει και έχει δημιουργήσει μια ειδική θέση στο εσωτερικό της οροφής (την οποία έχουμε αφαιρέσει). Το μόνο που λείπει από εδώ είναι κάποια προσθήκη για την απορρόφηση των παραγόμενων κραδασμών και για να είμαστε ειλικρινείς μας προξενεί εντύπωση αυτή η παράλειψη.
H πίσω όψη του κουτιού, όπου διακρίνουμε τη θέση στην οποία έχει έρθει η μητρική σε σχέση με το άνοιγμα που υπάρχει. Ακόμη διακρίνεται η κάτω πλευρά του στην οποία βρίσκεται η υποδοχή ρεύματος του τροφοδοτικού αλλά και ο διακόπτης ενεργοποίησης και απενεργοποίησής του.
Και κλείνουμε με μερικά καρέ, από το κουτί μας απόλυτα έτοιμο για το πρώτο του boot.
Σύστημα μετρήσεων και μεθοδολογία
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο CM Elite 120 Advanced ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και των SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε στο Raijintek Metis.
Όπως βλέπουμε, παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο και το στρίμωγμα του συστήματος, οι θερμοκρασίες που μετρήσαμε διατηρήθηκαν σε αρκετά καλά επίπεδα. Πέρα φυσικά από το ότι στη σημερινή μας δοκιμή δεν εγκαταστήσαμε τη θηριώδη (και ζεματιστή) Radeon HD 5970 σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει ο ανεμιστήρας εξαγωγής αλλά και ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού, καθώς σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κανένα άλλο σημείο από το οποίο να μπορεί να μπει ή να βγει πρακτικά αέρας.
Το Metis κινήθηκε σε εξίσου καλά επίπεδα και στον τομέα του θορύβου. Με το θόρυβο στο χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 32 dΒΑ, το όργανο μέτρησης άλλαξε ελάχιστα ένδειξη όταν ενεργοποιήσαμε στο μέγιστο των στροφών του τον προεγκατεστημένο ανεμιστήρα, δείχνοντας μας ουσιαστικά πως το Rajintek Metis είναι σχετικά ήσυχο.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ ακόμη μια παρουσίαση από το Insomnia.gr φτάνει στο τέλος της και μέσα από τις σελίδες της, γνωρίσαμε ένα μικρό κουτί το οποίο έχει όμως μεγάλες δυνατότητες και προσφέρει περισσότερες ευκολίες από όσες μπορεί κάποιος να περιμένει σε αυτή την κατηγορία τιμής.
H Raijintek, καταφέρνει με το Metis να κάνει το δύο στα δύο, αφήνοντάς μας εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με το Agos, το οποίο σας είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό. Με τη χαμηλή του τιμή και το εξαιρετικά μαζεμένο του μέγεθος, τo Metis αποτελεί μια εξαιρετική λύση για HTPC ή ακόμη και για υπολογιστή γραφείου ενώ η πληθώρα χρωματικών εκδόσεων, η ιδιαίτερα προσιτή του τιμή, αλλά και η δυνατότητα επιλογής παραθύρου ή όχι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα ικανοποιήσουν τα γούστα των περισσότερων από εσάς.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Raijintek Metis, υπενθυμίζοντας φυσικά πως η τιμή του κουτιού της δοκιμής έχει οριστεί από την εταιρεία στα 49.90 ευρώ. (ή 45.90 ευρώ χωρίς το πλαϊνό παράθυρο).
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και βαφής
- Προσιτή τιμή
- Καλή διαχείριση του εσωτερικού χώρου και υποστήριξη ΑΤΧ τροφοδοτικών
- πολύ ικανοποιητική απόδοση στον τομέα του θορύβου και των θερμοκρασιών
- Πληθώρα χρωματικών εκδόσεων και δυνατότητα επιλογής μεταξύ έκδοσης με ή χωρίς παράθυρο
- Υποστήριξη USB 2.0 και USB 3.0 για τις θύρες του μπροστινού panel
- Δυνατότητα αφαίρεσης των επιμέρους τμημάτων του κουτιού που διευκολύνει σημαντικά την εγκατάσταση του συστήματος
Μειονεκτήματα:
- Απουσία φίλτρου σκόνης στις οπές που βρίσκονται πίσω από τη θέση της μητρικής
- Έλλειψη αντικραδασμικών υλικών στο σημείο που εγκαθίσταται ο δίσκος
Έτσι σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Raijintek Metis είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris