Νέα χρονιά και ένα νέο κουτί ανεβαίνει σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr προκειμένου να το αξιολογήσουμε προερχόμενο αυτή τη φορά από τη γνωστή πλέον στους περισσότερους από εμάς, Raijintek.
Με σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στα κουτιά και τις λύσεις ψύξης η εν λόγω εταιρεία πέρα από την ποιότητα των προϊόντων της μας είναι γνωστή και για το γεγονός πως σε όλο το εύρος των μοντέλων της χρησιμοποιεί ονόματα παρμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Το σημερινό κουτί, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα και έρχεται με την ονομασία Asterion (Αστερίων), από τον πρώτο βασιλιά της Κρήτης ο οποίος ήταν σύζυγος της Ευρώπης και ένας από τους πιο δεινούς τοξοβόλους.
Πίσω στο 2017, το Asterion είναι σύμφωνα με την εταιρεία ένα κουτί-πολυεργαλείο το οποίο προσφέρει premium κατασκευή, άπλετο χώρο και έχει πολλαπλές δυνατότητες σε ό,τι αφορά την ψύξη, δηλαδή την εγκατάσταση ανεμιστήρων ή και κυκλωμάτων υδρόψυξης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
To Asterion έφτασε στα χέρια μας σε μια κάπως μεγάλη και εμφανώς ταλαιπωρημένη από τη διαδρομή συσκευασία από σκληρό χαρτόνι. Στο εξωτερικό της υπάρχουν κάποιες αποτυπώσεις του κουτιού καθώς και ένας ιδιαίτερα κατατοπιστικός πίνακας με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.
Στο εσωτερικό της συσκευασίας το Asterion βρίσκεται προστατευμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια από φελιζόλ αλλά και εντός μιας πλαστικής σακούλας. Έτσι παρά την όποια ταλαιπωρία μπορεί να έχει υποστεί η συσκευασία το κουτί θα φτάσει στα χέρια του τελικού χρήστη σε άριστη κατάσταση.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με το συνοδευτικό εγχειρίδιο οδηγιών, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως υπάρχουν και διάφορες βίδες για εγκατάσταση σκληρών δίσκων, περιφερειακών κλπ.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Ξεκινάμε τη φωτογραφική αποτύπωση του κουτιού μας από το εξωτερικό, όπως πάντα άλλωστε, όπου θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από την ποιότητα κατασκευής του αλλά και τα τυχόν νέα χαρακτηριστικά που έχει επιλέξει να ενσωματώσει η Raijintek.
Ξεκινάμε με μια φωτογραφία από την πρόσοψη του κουτιού η οποία είναι βαμμένη σε μαύρο χρώμα. Στο πάνω μέρος της βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης του συστήματος ενώ κάτω έχει τοποθετηθεί το λογότυπο.
Μια πιο κοντινή ματιά
Στην οροφή του κουτιού, πάνω από το πλήκτρο ενεργοποίησης βρίσκουμε τέσσερις (4) θύρες USB 3.0 καθώς υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο.
Το μεγαλύτερο μέρος της οροφής είναι καλυμμένο από ένα μεταλλικό φίλτρο σκόνης καθώς κάτω από αυτό, όπως θα δούμε αργότερα, μπορεί να τοποθετηθεί ψυγείο υδρόψυξης.
Κοιτώντας το κουτί από το πλάι ερχόμαστε για πρώτη φορά σε οπτική επαφή με το πλαϊνό παράθυρο το οποίο σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κουτιών της αγοράς δεν είναι φτιαγμένο από πλέξυ αλλά από φιμέ κρύσταλλο κάτι το οποίο δίνει μια εξαιρετική εικόνα ως προς την ποιότητα του συγκεκριμένου μοντέλου.
Το τζάμι στηρίζεται στο κουτί με 4 βίδες οι οποίες βρίσκονται στις αντίστοιχες γωνίες. Στο κάτω μέρος τους υπάρχει λάστιχο έτσι ώστε κατά το βίδωμα να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να παρουσιαστούν γρατσουνιές ή φθορές.
Στην κάτω αριστερή γωνία υπάρχει ένα ευδιάκριτο προειδοποιητικό αυτοκόλλητο το οποίο μας εφιστά την προσοχή για να προσέξουμε με το υλικό που έχουμε στα χέρια μας έτσι ώστε να μην προξενήσουμε κάποια ζημιά κατά λάθος.
Από μια άλλη οπτική γωνία όπου βλέπουμε όλο το πλαϊνό παράθυρο αλλά και ένα τμήμα της πίσω όψης.
Στην πίσω πλευρά του κουτιού διακρίνουμε πληθώρα θέσεων για κάρτες επέκτασης, έναν ανεμιστήρα εξαγωγής αέρα, καθώς και οπές για όδευση σωλήνων υδρόψυξης. Όπως φαίνεται επίσης το τροφοδοτικό τοποθετείται στην κάτω πλευρά και από την εξωτερική μεριά αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε το μεταλλικό έλασμα με το οποίο ασφαλίζει.
Τα ελάσματα των θυρών PCI είναι όπως είδαμε μεταλλικά και δεν είναι μίας χρήσης. Για αισθητικούς λόγους η εταιρεία έχει επιλέξει να τα κρύψει με το μεταλλικό κάλυμμα που βλέπουμε παραπάνω το οποίο συγκρατείται με δύο χειρόβιδες. Εδώ θα προτιμούσαμε, για να είμαστε ειλικρινής, η τοποθέτηση να είναι κουμπωτή ή συρταρωτή.
Η δεξιά πλευρά είναι πρακτικά όμοια με την αριστερή και είναι ιδιαίτερα θετικό, ως προς την αίσθηση που δίνει στον χρήστη, το γεγονός ότι και εδώ υπάρχει το ίδιο ακριβώς φιμέ τζάμι.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μερικές εικόνες από την αθέατη, κάτω πλευρά, του κουτιού. Εδώ εντοπίζουμε δύο αφαιρούμενα φίλτρα σκόνης καθώς και 4 ποδαράκια με επένδυση από λάστιχο για την αποφυγή ολίσθησης και ενδεχόμενων κραδασμών. Τα φίλτρα συγκρατούνται στις θέσεις τους με τέσσερις βίδες το καθένα κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα βολικό σε σχέση με τη συρταρωτή τοποθέτηση που προτιμάται σε άλλες υλοποιήσεις.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Πάμε να ρίξουμε και στο εσωτερικό του Asterion μια ματιά πριν περάσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος δοκιμών.
Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του κουτιού χρειάζεται να αφαιρέσουμε όπως είναι αυτονόητο τα δύο πλευρικά κρύσταλλα. Εδώ, κατά την αφαίρεση των βιδών, χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσοχή ώστε να μην έχουμε κάποιο μη αναστρέψιμο ατύχημα.
Μια πρώτη γενική ματιά στο εσωτερικό του κουτιού μας αποκαλύπτει πως, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, είναι και αυτό μαύρο, σε πλήρη αρμονία με το εξωτερικό του αλλά και με τα πλευρικά κρύσταλλα.
Και από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Ο χώρος στον οποίο τοποθετείται το τροφοδοτικό καλύπτεται και ουσιαστικά απομονώνεται από το υπόλοιπο σύστημα το οποίο είναι αρκετά θετικό ιδιαίτερα ως προς το αισθητικό κομμάτι. Πάνω σε αυτό το κομμάτι μετάλλου είναι χαραγμένη η ονομασία της εταιρείας.
Κοιτώντας πιο προσεκτικά στο εσωτερικό βλέπουμε πως η εταιρεία έχει επιλέξει να προεγκαταστήσει τους αποστάτες πάνω στους οποίους θα πατήσει αργότερα η μητρική του συστήματος δοκιμών αλλά και 4 οπές με λαστιχένια grommets για την όδευση καλωδίων και σωλήνων υδρόψυξης.
Πίσω από την πρόσοψη βρίσκουμε τους δυο από τους τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού μας οι οποίοι όπως βλέπουμε έχουν ιδιαίτερα καλή κατασκευή και διαθέτουν επένδυση από λάστιχο στις γωνίες με σκοπό τη βέλτιστη απορρόφηση των τυχόν παραγόμενων κραδασμών.
Η μεταλλική βάση πάνω στην οποία τοποθετούνται οι ανεμιστήρες μπορεί να αφαιρεθεί και εάν βγάλουμε από αυτή τους ανεμιστήρες μπορεί πάνω της να τοποθετηθεί κάποιο επιπλέον ψυγείο υδρόψυξης.
Στην επιφάνεια πάνω από το χώρο όπου εγκαθίσταται το τροφοδοτικό υπάρχουν κάποιες οπές στις οποίες με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων βιδών οι οποίες υπάρχουν στα παρελκόμενα μπορούμε να εγκαταστήσουμε με απίστευτη ευκολία όπως θα δούμε παρακάτω ένα σκληρό δίσκο 3.5 ιντσών και έναν SSD 2.5 ιντσών.
Έχοντας αφαιρέσει τα πλευρικά κρύσταλλα βλέπουμε πια και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σταθούν με μια σχετική ασφάλεια στη θέση τους κατά τη διάρκεια αφαίρεσης ή εγκατάστασής τους.
Μια ματιά στην οροφή, και στο αφαιρούμενο τμήμα της το οποίο μπορεί να απεγκατασταθεί και να τοποθετηθεί ξανά στη θέση του με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, από κάτω μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε ανεμιστήρες είτε ένα διπλό ψυγείο υδρόψυξης.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά όπου πλέον έχουμε οπτική, και όχι μόνο, πρόσβαση στο χώρο όπου θα τοποθετηθεί το τροφοδοτικό ενώ βλέπουμε και τα καλώδια που προορίζονται να συνδεθούν στη μητρική τακτοποιημένα.
Όπως και στο εσωτερικό από την άλλη πλευρά, έτσι κι εδώ στην πλάτη, υπάρχουν οι οπές που είδαμε για την εγκατάσταση αποθηκευτικών μέσων. Ωστόσο σε περίπτωση που επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε και τη θέση που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή θυσία στη δυνατότητα διαχείρισης καλωδίων, αφού η μια οπή θα καλυφθεί.
Στο κάτω μέρος, ακριβώς πίσω από το τροφοδοτικό η εταιρεία έχει τοποθετήσει ένα cage στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν δύο επιπλέον σκληροί δίσκοι 3.5 ιντσών.
Εγκατάσταση συστήματος
Έχοντας πάρει πλέον μια καλή γεύση και από το εσωτερικό του Asterion μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση του hardware η οποία θα αναδείξει και τα τυχόν ουσιαστικά ελαττώματα που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο κουτί.
Ξεκινάμε όπως πάντα από τα εύκολα και πρώτο τοποθετείται το λαμάκι του πίσω Ι/Ο panel της μητρικής μας.
Στη συνέχεια κατεβαίνουμε λίγο παρακάτω και αφαιρούμε το μεταλλικό πλαίσιο που βλέπουμε στις φωτογραφία έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του τροφοδοτικού.
Το τροφοδοτικό τοποθετείται και ασφαλίζει στη θέση του πολύ εύκολα και σε αυτό βοηθούν οι εσωτερικές βάσεις τις οποίες έχει τοποθετήσει η εταιρεία στον πάτο του κουτιού. Εδώ ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως σε περίπτωση που έχετε modular τροφοδοτικό θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει από πριν όλα τα καλώδια που πρόκειται να χρειαστείτε καθώς η εκ των υστέρων τοποθέτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη λόγω του πολύ περιορισμένου χώρου.
Σειρά παίρνει η μητρική μας η οποία τοποθετείται και αυτή πολύ γρήγορα χάρη αφενός στους προεγκατεστημένους αποστάτες και αφετέρου στον άφθονο χώρο που υπάρχει για χειρισμούς στο εσωτερικό του κουτιού.
Πριν τοποθετήσουμε τον SSD χρειάζεται να βιδώσουμε τις ειδικά διαμορφωμένες βίδες που αναφέραμε νωρίτερα.
Στη συνέχεια δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να τον ασφαλίσουμε συρταρωτά στην θέση του, ενώ εξίσου εύκολη είναι και η απεγκατάσταση του. Ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι η ύπαρξη λαστιχένιας επένδυσης στις βίδες η οποία ουσιαστικά απομονώνει τυχόν κραδασμούς (σε περίπτωση που εγκαταστήσουμε κατ'αυτό τον τρόπο και σκληρούς δίσκους αντί για SSD) από την μεταλλική επιφάνεια εγκατάστασης.
Έχοντας πλέον εγκαταστήσει τη μητρική βλέπουμε πως το cut-out που υπάρχει στην πλάτη του κουτιού είναι μεγάλο αλλά θα έπρεπε να είναι 2-3 εκατοστά μεγαλύτερο καθώς στη συγκεκριμένη τουλάχιστον μητρική καλύπτει τις δεξιές οπές του socket με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έχει φτιαχτεί. Καλό θα είναι λοιπόν πριν βασιστείτε στην ύπαρξή του να κάνετε μια δοκιμή καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να εγκαταστήσετε την ψύκτρα σας στην μητρική πριν τοποθετήσετε τη δεύτερη.
Συνεχίζουμε με την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών, η οποία παρότι τεράστια σε μέγεθος (Radeon HD 5970) χωράει με άνεση και τοποθετείται πολύ εύκολα. Η εγκατάστασή της βέβαια θα ήταν πιο σύντομη αν δεν χρειαζόταν να αφαιρέσουμε και να επανατοποθετήσουμε το κάλυμμα των βιδών που βρίσκεται στο εξωτερικό της πίσω πλευράς.
Πλησιάζοντας προς το τέλος εγκαταστήσαμε και μια αρκετά ογκώδη υδρόψυξη στη οροφή, την CM Eisberg 240 η οποία δεν δημιούργησε ωστόσο κανένα πρόβλημα στη διάταξη του υπόλοιπου συστήματος.
Με τις απαραίτητες συνδέσεις των καλωδίων του τροφοδοτικού το σύστημά μας είναι έτοιμο για την πρώτη του ενεργοποίηση. Εδώ αξίζει να πούμε ότι η εταιρεία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι της διαχείρισης των καλωδίων και όσο hardware και αν εγκαταστήσει κάποιος είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα καλώδια.
Κλείνοντας την παρούσα ενότητα αξίζει να δούμε μερικές φωτογραφίες του κουτιού με τους ανεμιστήρες σε λειτουργία. Το εφέ που παράγουν είναι εξαιρετικό αν και χάνεται σε βαθμό λόγω της αδιαφάνειας των πλευρικών κρυστάλλων.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο Asterion ήταν το εξής:
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού της δοκιμής
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και των SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνούν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρτήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε σύμφωνα με την μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:
Στο κομμάτι των θερμοκρασιών παρότι με τρεις ανεμιστήρες προεγκατεστημένους το Asterion κατέγραψε μέτριες επιδόσεις και αυτό αντικατοπτρίζεται και από την θέση στην οποία τοποθετήθηκε στα σχετικά διαγράμματα. Βέβαια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον επεξεργαστή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει εάν οι μπροστινοί ανεμιστήρες τοποθετηθούν για παράδειγμα στην οροφή καθώς στο σημείο όπου έχουν αρχικά εγκατασταθεί δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εισαγωγή αέρα.
Εξαιρετική δουλειά από την άλλη πλευρά φαίνεται να έχει γίνει από την εταιρεία στο κομμάτι του θορύβου καθώς οι τρεις ανεμιστήρες ακόμη και στο 100% των στροφών τους αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αθόρυβοι γεγονός που θα μπορεί μόνο να ενθουσιάσει τους φίλους της ησυχίας. Το γεγονός αυτό είναι θετικό και διότι εάν ο χρήστης αποφασίσει να εγκαταστήσει οποιαδήποτε λύση ψύξης, η επιβάρυνση στο θόρυβο από τους ανεμιστήρες του κουτιού θα είναι ελάχιστη αφού σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr πλησιάζει προς το τέλος της και το Raijintek Asterion κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις γενικά αν και υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία μάλλον ξέφυγαν από την κατά τα άλλα προσεκτική υλοποίηση της εταιρείας.
Με το εν λόγω κουτί θα μπορούσαμε να πούμε πως η εταιρεία ανέβασε σημαντικά τον πήχη της συγκεκριμένης κατηγορίας καθώς η ποιότητα κατασκευής του αλλά και όλη δομή του Asterion είναι απλά εξαιρετική δίνοντας ένα τεράστιο εύρος επιλογών και πιθανών λύσεων στον τελικό χρήστη. Με εξαιρετικά ευρύχωρο και άριστα διαρρυθμισμένο εσωτερικό ο κάτοχος του Asterion έχει δυνατότητα να στήσει οποιοδήποτε σύστημα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαχειριστεί με μεγάλη ευκολία των όγκο των καλωδίων του. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εξαιρετική αισθητική πινελιά με τα πλευρικά κρύσταλλα αλλά και τον διακριτικό LED φωτισμό των τριών προεγκατεστημένων ανεμιστήρων.
Με δεδομένα τα παραπάνω πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως η Raijintek δεν ακολούθησε ένα περισσότερο tool-free προσανατολισμό τόσο ως προς την εγκατάσταση των αποθηκευτικών μέσων όσο κυρίως και ως προς τα φίλτρα σκόνης που υπάρχουν στην κάτω πλευρά. Με τον τρόπο που έχει επιλεχθεί, η αφαίρεσή τους είναι μακράν πιο χρονοβόρα από άλλες λύσεις της αγοράς που έχουν επιλέξει έναν άλλο τρόπο εγκατάστασης για να μην αναφέρουμε το ότι το κουτί πρέπει να μετακινηθεί αρκετά. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε την αδυναμία εγκατάστασης οπτικού μέσου, έστω και slim, καθώς παρότι η συγκεκριμένη ανάγκη δεν είναι ενδεχομένως τόσο έντονη όσο παλαιότερα, σίγουρα πολλοί από εμάς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάποια συσκευή εγγραφής/ανάγνωσης dvd ή Blu-ray.
Κλείνοντας λοιπόν, ας συνοψίσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στο Raijintek Asterion κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με αυτό, υπενθυμίζοντας πως η τιμή του στην ελληνική αγορά τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεκινάει από τα 149.90 ευρώ.
Πλεονεκτήματα
- Εκπληκτική ποιότητα κατασκευής
- Εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό
- Αθόρυβοι ανεμιστήρες
- Δυνατότητα εγκατάστασης περισσότερων του ενός κυκλωμάτων υδρόψυξης
- Πολύ καλή δυνατότητα διαχείρισης καλωδίων
- Τέσσερις θύρες USB 3.0 στην πρόσοψη
- Δυνατότητα εγκατάστασης μεγάλων ψυκτρών και καρτών γραφικών
Μειονεκτήματα
- Μέτριες επιδόσεις στο κομμάτι των θερμοκρασιών
- Έλλειψη tool-free σχειδασμού
- Τα φίλτρα της κάτω πλευράς είναι δύσκολο να αφαιρεθούν
- Αδυναμία εγκατάστασης οπτικού μέσου
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris