Αν και κατα καιρούς έχουμε δει λύσεις υδρόψυξης από διάφορες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε για πρώτη φορά μια από τις προτάσεις που παρέχει η γνωστή στους περισσότερους από εμάς, ΝΖΧΤ. Η ΝΖΧΤ έχει εμπνευστεί την ονομασία του εν λόγω προϊόντος, αλλά και ολόκληρης της σειράς από το γνωστό ενδεχομένως θρυλικό θαλάσσιο τέρας της νορβηγικής μυθολογίας, Kraken, θέλοντας βέβαια να υπονοήσει μεταξύ άλλων και το πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες του.
Ευχαριστούμε θερμά την NZXT για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Πρόκειται λοιπόν για την ΝΖΧΤ Kraken X61, ένα κλειστό κύκλωμα υδρόψυξης 280mm, που μπορεί σύμφωνα με την εταιρεία να παρέχει κορυφαίες επιδόσεις σε συνδυασμό με άρτια ποιότητα κατασκευής και το πλεονέκτημα του να μην υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη για οποιαδήποτε συντήρηση σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, με το συγκεκριμένο μοντέλο, η εταιρεία έγινε η πρώτη που ενσωμάτωσε σε λύση τέτοιου είδους αντλία μεταβλητής ταχύτητας ενώ έχει μεριμνήσει και για την πιθανότητα εγκατάστασης σε μεγάλα κουτιά καθώς οι σωλήνες που έχουν ενσωματωθεί έχουν μήκος σχεδόν μισό μέτρο.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας επιφυλάσσει η πρώτη μας συνάντηση με την NZXT και την Kraken X61 μέσα από την παρουσίαση που ακολουθεί και η οποία όπως πάντα θα αρχίσει με την παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία και παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αξίζει να προσθέσουμε πως η εταιρεία παρέχει δωρεάν στους χρήστες και μια μικρή αλλά εξαιρετικά βολική εφαρμογή παρακολούθησης και παραμετροποίησης μέσα από τα Windows της υδρόψυξης, με την ονομασία CAM, για την οποία θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες λίγο παρακάτω.
Ακολουθεί ένα συγκριτικό διάγραμμα κόστους όπου βλέπουμε που ακριβώς πλασάρεται η Kraken X61 σε σχέση με τα άλλα μοντέλα που έχουν περάσει από τα χέρια μας μέχρι στιγμής.
Μπορεί ακόμη να μην έχουμε ούτε την παραμικρή ιδέα για τις επιδόσεις της ωστόσο με το "καλημέρα" η Kraken X61 κατακτάει μια πρωτιά η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του ακριβότερου μοντέλο που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Με την χαμηλότερη τιμή στην ελληνική αγορά να ξεκινάει από τα περίπου 170€ το λιγότερο που μπορούμε να απαιτούμε είναι να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας για κορυφαίες επιδόσεις, χαρακτηριστικά και ποιότητα κατασκευής.
Ο γνωστός πίνακας σύγκρισης του recommended TDP λείπει αυτή τη φορά καθώς η εταιρεία δεν ανακοινώνει ούτε στη ιστοσελίδα της ούτε κάπου αλλού την ακριβή τιμή του και έτσι η τοποθέτηση στο διάγραμμα δεν θα ήταν καθόλου εύστοχη. Ωστόσο μπορούμε σας μεταφέρουμε με επιφύλαξη πως σύμφωνα με διάφορες αναφορές που υπάρχουν στο διάδικτυο το TDP της Kraken X61 είναι περίπου 230-250W.
Το Kraken X61, έρχεται σε μια μέσου μεγέθους συσκευασία η οποία παρέχει πληθώρα πληροφοριών και μας προϊδεάζει σε μεγάλο βαθμό για το προϊόν που βρίσκεται στο εσωτερικό της καθώς πέρα από τα χαρακτηριστικά του, διαθέτει και κάποιες φωτογραφίες.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε πως η υδρόψυξη και τα παρελκόμενα της είναι τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο από σκληρό χαρτόνι.
Για την καλύτερη προστασία τους όλα τα κομμάτια βρίσκονται μέσα σε πλαστικά σακουλάκια ενώ το ψυγείο έχει μια έξτρα προστασία από ένα λεπτό χαρτόνι.
To συνοδευτικό εγχειρίδιο οδηγιών είναι εξαιρετικά λιτό και περιέχει μόνο την απολύτως απαραίτητη καθοδήγηση για την εγκατάσταση της υδρόψυξης στο σύστημα. Μάλιστα, παραλείπεται εντελώς για κάποιο ανεξήγητο λόγο το κομμάτι που αφορά την εγκατάσταση σε συστήματα AMD. Οι κάτοχοι τέτοιων συστημάτων παραπέμπονται λακωνικά στην ιστοσελίδα του προϊόντος ώστε να κατεβάσουν από εκεί τις σχετικές οδηγίες.
Τα διάφορα σετ βιδών για κάθε περίπτωση.
H παρούσα ενότητα κλείνει με μια φωτογραφία από τα δύο μεταλλικά εξαρτήματα που χρειάζονται για την εγκατάσταση του μπλοκ. Σε επεξεργαστές Intel χρησιμοποιείται το αριστερό ως backplate ενώ σε AMD CPUs το αριστερό το οποίο βιδώνει πάνω στο μπλοκ και έπειτα στις υποδοχές της μητρικής.
Παραδόξως μεταξύ των παρελκομένων δεν εντοπίσαμε πουθενά έστω και την παραμικρή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας κάτι που μας κάνει να υποθέσουμε πως είναι από το εργοστάσιο τοποθετημένη πάνω στο μπλοκ. Ωστόσο σε αυτό το κόστος η παράλειψη αυτή είναι αρκετά σημαντική, ιδίως τη στιγμή που σε όσα μοντέλα του ανταγωνισμού έχουμε δει υπάρχει τουλάχιστον ένα μικρό φακελάκι αν όχι σωληνάριο.
Κάτω από το φακό
Πριν περάσουμε στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της παρουσίασής μας θα τοποθετήσουμε την Kraken X61 κάτω από το φωτογραφικό φακό για να πάρουμε μια πιο καλή εικόνα του τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η ΝΖΧΤ.
Ξεκινάμε με μια γενική φωτογραφία της υδρόψυξης όπου βλέπουμε ένα τμήμα του ψυγείου, του μπλοκ καθώς και των σωληνώσεων.
Το ψυγείο αν και πλατύ, είναι ελαφρώς στενότερο από άλλες προτάσεις που κινούνται σε αυτή την κατηγορία.
Από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα της πυκνότητας των πτερυγίων του ψυγείου.
Πάνω στο ψυγείο μπορούν να τοποθετηθούν έως και τέσσερις (4) ανεμιστήρες 140mm , οι δύο εκ των οποίων παρέχονται από την εταιρεία και είναι κατασκευασμένοι από την ίδια.
Οι σωλήνες είναι και αυτοί αρκετά λεπτοί και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σύνδεσή τους με το ψυγείο δεν μπορούν να αφαιρεθούν.
Περνώντας στο μπλοκ, πάνω στο οποίο βρίσκεται φυσικά και η αντλία του κυκλώματος εντοπίζουμε ένα αυτοκόλλητο το οποίο μας προειδοποιεί να συνδέσουμε οπωσδήποτε την αντλία στην τροφοδοσία ρεύματος πριν ενεργοποιήσουμε το σύστημά μας.
Κάτω από το αυτοκόλλητο αυτό υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας το οποίο είναι φωτιζόμενο όπως και οι κυκλικές γραμμές που το περιβάλλουν. Επίσης, όπως βλέπουμε δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο μπορεί να επέμβει ο χρήστης κάτι που σημαίνει πως η Kraken Χ61 δεν χρειάζεται κανενός είδους συντήρηση.
Μέσα από το συνοδευτικό λογισμικό μπορούμε όχι μόνο να προσαρμόσουμε το χρώμα του φωτισμού αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του, αν για παράδειγμα θα ανάβει συνεχόμενα ή αν θα αναβοσβήνει επαναλαμβανόμενα.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά του μπλοκ όπου όπως βλέπουμε οι σωλήνες δεν μπορούν να αφαιρεθούν ούτε και από εδώ, καθώς άλλωστε δεν υπάρχει και κάποιος λόγος. Ωστόσο έχουν τη δυνατότητα μερικής περιστροφής, κάτι που σίγουρα θα διευκολύνει σημαντικά την εγκατάσταση εντός οποιουδήποτε κουτιού.
Η βάση του μπλοκ έρχεται από εργοστάσιο καλυμμένη με ένα σκληρό πλαστικό ενώ υπάρχει ήδη εφαρμοσμένη θερμοαγώγιμη πάστα, όπως είχαμε αρχικά υποθέσει.
Κάτι που μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός καλωδίων που ξεκινούν από την αντλία αντί του ενός απλού καλωδίου τροφοδοσίας που βρίσκουμε στα περισσότερα (αν όχι όλα) τα μοντέλα. Έτσι λοιπόν, έχουμε ένα καλώδιο που συνδέεται σε USB 2.0 header της μητρικής, ένα καλώδιο SATA για την τροφοδοσία των ανεμιστήρων, 4 υποδοχές σύνδεσης ανεμιστήρων καθώς και ένα 3-pin καλώδιο τροφοδοσίας της αντλίας. Μέσω αυτής της συνδεσμολογίας ο χρήστης μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του κυκλώματος ψύξης μέσα από τα Windows και να παρακολουθεί πέραν όλων των άλλων ακόμη και τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού.
Μια κοντινή ματιά στο ένα από τα τέσσερα σημεία όπου το μπλοκ βιδώνει για να ασφαλίσει στο socket του επεξεργαστή.
Οι δύο ανεμιστήρες που συνοδεύουν την ψύκτρα έρχονται με μαύρο πλαίσιο και λευκά πτερύγια. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως στις υποδοχές για τις βίδες η εταιρεία έχει τοποθετήσει λαστιχένια επένδυση για την αποφυγή τυχόν παραγόμενων κραδασμών από τη λειτουργία τους.
Η εγκατάσταση των ανεμιστήρων είναι φυσικά πολύ εύκολη και καθόλου χρονοβόρα και έτσι μας χωρίζουν μόλις λίγα βήματα από την εγκατάσταση του κυκλώματος στο σύστημα δοκιμών και το πρώτο boot.
Λογισμικό - NZXT CAM
Πριν περάσουμε στην αξιολόγηση των επιδόσεων αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να δούμε μερικά screenshots από το λογισμικό ελέγχου της Kraken X61. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εφαρμογή αυτή, η οποία έχει την ονομασία CAM, είναι δωρεάν ωστόσο δεν έρχεται σε κάποιο cd μαζί με την υδρόψυξη, αλλά ο χρήστης πρέπει να την κατεβάσει εφόσον το επιθυμεί από την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Ξεκινώντας, θα πρέπει σημειώσουμε πως το CAM μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε ως guest είτε κάνοντας εγγραφή (μπορεί να γίνει και μέσω social media account) όπου εκεί μπορείτε να κρατήσετε ιστορικό στατιστικών ακόμη και για περισσότερα του ενός συστήματα. Στην καρτέλα Dashboard βλέπουμε πληθώρα πληροφοριών για το σύστημά μας καθώς και για το κύκλωμα υδρόψυξης (θερμοκρασίες επεξεργαστή και υγρού, ταχύτητες ανεμιστήρων και αντλίας κλπ). Η καρτέλα αυτή χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες (Basic, Advanced & Expanded) όπου ανάλογα με την επιλογή μας μπορούμε να έχουμε όσο αναλυτικές πληροφορίες χρειαζόμαστε.
Στην καρτέλα Kraken υπάρχουν πληροφορίες για την εγκατεστημένη υδρόψυξη αλλά και πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης της. Πέρα από την προσαρμογή του φωτισμού μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο από τα 3 προφίλ λειτουργίας ή να θέσουμε τις δικές μας; προτιμήσεις στο Manual.
Σύστημα δοκιμών, μεθοδολογία μετρήσεων και monitoring software
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της ψύκτρας που βλέπουμε στη σημερινή δοκιμή θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Για την καλύτερη καταγραφή της συμπεριφοράς της ψύκτρας θα πραγματοποιήσουμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη θα γίνει σε κατάσταση ηρεμίας και μετέπειτα σε πλήρες φόρτο με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.5 GHz με τάση 1.2 V. Aν και η τάση αυτή δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτής της συχνότητας, θα ανεβάσει ωστόσο σημαντικά το θερμικό φορτίο του επεξεργαστή που είναι και το ζητούμενο σε αυτού του είδους τις δοκιμές. Για να φέρουμε τον επεξεργαστή σε 100% load χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή εφαρμογή AIDA 64 Extreme Edition. Αρχικά τρέξαμε ένα συνδυασμένο φορτίο (CPU + FPU stress) και στη συνέχεια μόνο του το FPU stress test το οποίο φέρνει κυριολεκτικά στα όρια του τον επεξεργαστή ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία του. Το πρώτο τεστ είχε διάρκεια 15 λεπτών ενώ το δεύτερο διήρκεσε 10 λεπτά. Μεταξύ των μετρήσεων υπήρξε ένα διάστημα 15 λεπτών ηρεμίας (idle) και σε κάθε περίπτωση μετρήθηκε το peak της θερμοκρασίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα της δοκιμής
Παράλληλα για να διατηρήσουμε τις μετρήσεις μας όσο γίνεται πιο καθαρές από πλευράς σφαλμάτων οι ανεμιστήρες θα δουλεύουν στο 100% των στροφών τους συνδεδεμένοι στα 12V του τροφοδοτικού καθ'όλη τη διάρκεια των δοκιμών.
Ακόμη, επειδή ουσιαστικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμπεριφορά της ψύκτρας σε σχέση πάντα με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, στα διαγράμματα των αποτελεσμάτων θα παρουσιάσουμε τη διαφορά (delta) μεταξύ της θερμοκρασίας του επεξεργαστή και της θερμοκρασίας του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές (ambient). Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι μπορεί να καταφέρει η ψύκτρα και φυσικά μπορεί να προσαρμόσει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του με βάση το χώρο στον οποίο λειτουργεί το σύστημά του.
Τέλος, η μέτρηση του θορύβου που παράγουν οι ανεμιστήρες θα πραγματοποιηθεί από ένα ντεσιμπελόμετρο μεγίστης ευαισθησίας 30db(A) στημένο σε τρίποδο σε απόσταση ενός μέτρου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω :
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στο κομμάτι των θερμοκρασιών, η Kraken κατάφερε πράγματι να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της ΝΖΧΤ και έχοντας και την βοήθεια των δύο εξαιρετικά αποδοτικών όπως φάνηκε ανεμιστήρων της, πλασαρίστηκε μεταξύ των κορυφαίων μοντέλων σε όλο το εύρος των δοκιμών μας.
Παράλληλα οι ανεμιστήρες στο 100% των στροφών τους αποδείχθηκαν ελαφρώς πιο ήσυχοι από τους αντίστοιχους της Deepcool και ελάχιστα πιο θορυβώδεις από τον έναν ανεμιστήρα της Raijintek Triton 140, γεγονός που ερμηνεύεται αρκετά θετικά. Ο λόγος είναι φυσικά πως πρόκειται για το πιο δυσμενές σενάριο, στο οποίο σπάνια θα χρειαστεί να φτάσει κάποιος και για την καθημερινή χρήση, αν λάβουμε υπόψη τις εξαιρετικές δυνατότητες που μας δίνει το CAM αλλά και τη γενικά ανεπαίσθητη λειτουργία της αντλίας, τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η συγκεκριμένη υδρόψυξη θα μας απασχολήσει μάλλον λιγότερο από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματός μας.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ έρχεται πλέον η στιγμή να απενεργοποιήσουμε το σύστημα δοκιμών και η ΝΖΧΤ Kraken X61 θα επιστρέψει στη συσκευασία της αφού κατάφερε όμως να μας αφήσει θετικές εντυπώσεις από την επαφή που είχαμε μαζί του.
Με το εν λόγω προϊόν η ΝΖΧΤ μας έδειξε πως δεν είναι τυχαία η καταξίωση που έχει λάβει η σειρά Kraken καθώς κατάφερε να πετύχει πολύ καλές επιδόσεις τόσο στον τομέα των θερμοκρασιών όσο και στο πολύ ευαίσθητο κομμάτι του παραγόμενου θορύβου. Συνδυάζοντας ταυτόχρονα εξαιρετικά ποιοτική κατασκευή, maintenance-free λειτουργία και ιδιαίτερα απλή και σύντομη εγκατάσταση με το λογισμικό ελέγχου CAM, αντίστοιχο του οποίου δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι στιγμής μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η Kraken X61 θα μπορέσει να καλύψει ολοκληρωμένα και με επιτυχία, τις ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών χρηστών.
Όλα αυτά ωστόσο έρχονται με ένα ιδιαίτερα σημαντικό τίμημα, το οποίο δεν είναι φυσικά άλλο από το πολύ υψηλό κόστος απόκτησης το οποίο μπορεί σίγουρα να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό εδώ να διευκρινίσουμε πως οποιοσδήποτε αποφασίσει να διαθέσει το απαιτούμενο ποσό για να αποκτήσει την ΝΖΧΤ Kraken X61 θα έχει το κεφάλι του ήσυχο για πολλά χρόνια τόσο από απόψη λειτουργικότητας όσο και από την άποψη των επιδόσεων που μπορεί να προσφέρει.
Κλείνουμε λοιπόν τη σημερινή μας παρουσίαση συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην NZXT Kraken X61 κατά την ενασχόλησή μας με αυτή.
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετικές επιδόσεις
- Κορυφαία ποιότητα κατασκευής
- Δεν χρειάζεται κανενός είδους συντήρηση σε βάθος χρόνου
- Το λογισμικό ελέγχου είναι ακριβέστατο και με εξαιρετικές δυνατότητες
- Αθόρυβη αντλία
- Εξαετής εγγύηση
Μειονεκτήματα:
- Πολύ υψηλό κόστος απόκτησης
- Δεν συνοδεύεται ούτε από τη στοιχειώδη ποσότητα επιπλέον θερμοαγώγιμης πάστας, πράγμα απαράδεκτο για την τιμή της.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η NZXT Kraken X61 είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris