Mπορεί η Noctua να μας έχει συνηθίσει σε ψύκτρες αρκετά έως πολύ μεγάλων διαστάσεων (και αντίστοιχα πολύ υψηλών επιδόσεων) όμως πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέσα από το Insomnia.gr ένα νέο μοντέλο με την ονομασία NH-D9L που βασίζεται σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ένα ακόμη μοντέλο της συγκεκριμένης προσέγγισης το οποίο έχει την ονομασία NH-U9S και στοχεύει, σύμφωνα τουλάχιστον με την εταιρεία, σε όσους αναζητούν μια compact λύση για HTPC ή παρεμφερείς υλοποιήσεις χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται χαμηλές επιδόσεις.
Πάμε λοιπόν να δούμε, μέσα από τις ενότητες που ακολουθούν, τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η Noctua αυτή τη φορά ξεκινώντας, όπως πάντα, με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της U9s :
H συσκευασία της ψύκτρας της σημερινής μας δοκιμής ακολουθεί το κλασσικό μοτίβο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η Noctua. Λιτή εμφάνιση χωρίς πολλά εικαστικά, ενώ στα πλάγια αναφέρονται επιγραμματικά κάποιες από τις σημαντικότερες τεχνικές προδιαγραφές της.
Ανοίγοντας τη συσκευασία το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι η επιμέρους συσκευασία με τα παρελκόμενα της ψύκτρας.
Μέσα σε αυτή τη μικρή συσκευασία, από σκληρό χαρτόνι βρίσκουμε απόλυτα τακτοποιημένα όλα τα retention kits, τη θερμοαγώγιμη πάστα, ελάσματα για εγκατάσταση δεύτερου ανεμιστήρα, αλλά και ένα κατσαβίδι για να μπορέσουμε να την εγκαταστήσουμε στη μητρική μας. Ακόμη υπάρχουν και ξεχωριστά φυλλάδια οδηγιών ανάλογα με το socket το οποίο χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής μας.
Ακριβώς κάτω από τα παρελκόμενα,βρίσκεται η ψύκτρα τοποθετημένη με ασφάλεια σε μια σκληρή μάζα από χαρτόνι έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητας ζημιάς κατά τη μεταφορά της.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια πιο "καθαρή" φωτογραφία όπου βλέπουμε πώς ακριβώς είναι τοποθετημένη η ψύκτρα ώστε να μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια.
Φωτογραφίες
Kάπου εδώ είναι πια καιρός, πριν παραθέσουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών μας, να βγάλουμε τη NH-U9S από τη συσκευασία της ώστε να την εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά.
Ξεκινάμε με τρεις φωτογραφίες της ψύκτρας κοιτώντας την ουσιαστικά από μπροστά. Όπως σε όλες τις ψύκτρες της Noctua που έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τα χέρια μας, έτσι και η NH-U9S έρχεται με τον ανεμιστήρα της προεγκατεστημένο, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό. Όπως έχουμε ξαναπεί ο ανεμιστήρας θα πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να μπορέσουμε να την εγκαταστήσουμε στη μητρική.
Κοιτώντας την NH-U9S βλέπουμε καλύτερα την "συμπαγή" κατασκευή της. Ακόμη, πάνω στο τελευταίο έλασμα αλουμινίου διακρίνουμε τις απολήξεις των πέντε heatpipes αλλά και το λογότυπο της εταιρείας το οποίο είναι ανάγλυφα χαραγμένο πάνω σε αυτό.
Μια πιο κοντινή ματιά στα αλουμινένια fins μας αποκαλύπτει την προσεκτική και ιδιαίτερα λεπτομερή διαμόρφωσή τους από την εταιρεία η οποία φυσικά έχει σκοπό την ταχύτερη και αποδοτικότερη απαγωγή της θερμότητας που εκλύεται από τον επεξεργαστή.
Λεπτομέρεια από την ψύκτρα μας, από την οποία έχουμε αφαιρέσει τον παρεχόμενο ανεμιστήρα.
Γυρνώντας την ψύκτρα από την άλλη πλευρά αποκτούμε οπτική επαφή με την επινικελωμένη βάση χαλκού που διαθέτει αλλά και τα σημεία από όπου ξεκινούν ουσιαστικά τα heatpipes. Οι βίδες που βρίσκονται εκατέρωθεν της βάσης αποτελούν το γνωστό σύστημα προσαρμογής στη μητρική, Noctua SecuFirm2.
Η λείανση της βάσης είναι αψεγάδιαστη.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες από τον ανεμιστήρα NF-A9 PWM που συνοδεύει τη ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής. Όπως βλέπουμε στις τέσσερις γωνίες του υπάρχει λαστιχένια επένδυση ώστε οι τυχόν κραδασμοί να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της Noctua NH-D9L, εγκαταστήσαμε την ψύκτρα στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.2 GHz. Για την καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που λάβαμε από τις μετρήσεις, θα γίνει μια σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων μοντέλων που έχουν περάσει από τα χέρια μας κατά καιρούς.
Oι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού, με τη θερμοκρασία του χώρου στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πήραμε, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:
Στο τομέα των επιδόσεων, όπως βλέπουμε η ψύκτρα κινήθηκε σε καλά για την κατηγορία της επίπεδα, με τις θερμοκρασίες επεξεργαστή να είναι παραπλήσιες αυτών της NH-D9L που είχαμε δοκιμάσει πρόσφατα. Ένα εξίσου σημαντικό όμως κομμάτι, ίσως και το σημαντικότερο για κάποιους, είναι αυτό το παραγόμενου θορύβου, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι τα μικρών διαστάσεων κουτιά για τα οποία και προορίζεται η εν λόγω ψύκτρα, προορίζονται πολλές φορές για HTPC. Για μια ακόμη φορά όμως, οι υποψήφιοι κάτοχοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς όπως και στη NH-D9L έτσι και στη U9S έχει χρησιμοποιηθεί ο απολύτως αθόρυβος ανεμιστήρας NF-A9 PWM. Ακολουθώντας την παράδοση όλων των ανεμιστήρων της Noctua, ο συγκεκριμένος παραμένει απολύτως αθόρυβος ακόμη και από πολύ κοντινή απόσταση με αποτέλεσμα εάν τοποθετηθεί σε κλειστό κουτί, η λειτουργία του να είναι όχι μόνο διακριτική αλλά ανεπαίσθητη.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της και η σημερινή μας παρουσίαση και η ψύκτρα που δοκιμάσαμε αυτή τη φορά, κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών αφήνοντάς μας εξίσου θετικές εντυπώσεις με τη D9L. Διατηρώντας τις καλές επιδόσεις για την κατηγορία στην οποία απευθύνεται αλλά και έχοντας για μια ακόμη φορά ως βασικό "όπλο" την εντυπωσιακά αθόρυβη λειτουργία, η Noctua καταφέρνει να προσφέρει άλλη μια ποιοτική λύση αν και σε αρκετά αλμυρή τιμή. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο το οποίο έχει προβλέψει πολύ σωστά η εταιρεία και το έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της, είναι η δυνατότητα εγκατάστασης της ψύκτρας με οποιοδήποτε προσανατολισμό (τουλάχιστον σε Intel sockets) κάτι που θα μας λύσει τα χέρια σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα με ψύκτρες μνημών ή όδευση του αέρα που έρχεται από τους ανεμιστήρες στο επιθυμητό σημείο.
Συνοψίζοντας λοιπόν από όλα τα παραπάνω, πάμε να δούμε επιγραμματικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Noctua NH-U9S, η τιμή της οποία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ξεκινάει στην ελληνική αγορά από τα 61.30€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ καλές επιδόσεις
- Αθόρυβη λειτουργία
- Συμβατότητα με πολλά socket
- Δυνατότητα εγκατάστασης ανεξαρτήτως προσανατολισμού
- Δυνατότητα εγκατάσταση δεύτερου ανεμιστήρα
- Παροχή θερμοαγώγιμης πάστας που επαρκεί για αρκετές χρήσεις
- Εγγύηση έξι ετών
Μειονεκτήματα:
- Αρκετά υψηλή τιμή
- Υψηλό κόστος απόκτησης δεύτερου ανεμιστήρα (~19€)
Έτσι λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-U9S είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris