Μια από τις εταιρείες που έρχονται αμέσως στο μυαλό μας όταν αναζητούμε μια καλή, αποδοτική και ταυτόχρονα ποιοτική λύση στον τομέα της ψύξης του επεξεργαστή μας είναι αναμφισβήτητα η Noctua στη γκάμα της οποίας υπάρχουν μερικές από τις πιο πολυβραβευμένες ψύκτρες όλων των εποχών. Εξίσου γνωστή όμως είναι και για τους ιδιαίτερα αποδοτικούς και ασυνήθιστα αθόρυβους ανεμιστήρες της, τους οποίους προτιμά μάλιστα και μεγάλη μερίδα των enthusiast χρηστών ανά τον κόσμο.
Μέρος αυτής της φιλοσοφίας που ακολουθεί η εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια είναι και η ψύκτρα NH-U14S, η οποία διαθέτει έξι heapipes και προσφέρει συμβατότητα αφενός με όλα τα σύγχρονα socket επεξεργαστών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά και αφετέρου με μνήμες RAM οι οποίες έρχονται με αρκετά ψηλά heatsinks. H εν λόγω ψύκτρα, συνοδευόμενη από έναν ανεμιστήρα NF-A15 έφτασε πρόσφατα στο εργαστήριό μας (λίγο καιρό μετά την πρόσφατη δοκιμή και της NH-U12S) για δοκιμές προκειμένου να την αξιολογήσουμε και να σας την παρουσιάσουμε.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στους δύο πίνακες που ακολουθούν βλέπουμε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο της ψύκτρας που θα δοκιμάσουμε όσο και του ανεμιστήρα που τη συνοδεύει :
Όπως και η NH-U12S, έτσι και η ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής έρχεται σε μια σχετικά μικρών διαστάσεων συσκευασία. Στο εξωτερικό της υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και η εμφάνισή της είναι αρκετά δωρική, κάτι που είναι λογικό καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τα προϊόντα της.
Ανοίγοντας τη συσκευασία το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι τα παρελκόμενα της ψύκτρας σε απόλυτη τάξη, χωρισμένα ανά είδος, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική της εταιρείας και δίνει στον κάτοχο μια πολύ θετική πρώτη εντύπωση.
Τα παρελκόμενα της ψύκτρας έξω από τα κουτάκια τους. Όπως βλέπουμε υπάρχουν mounting kits για επεξεργαστές Intel και AMD καθώς και ένα ακόμη κουτάκι με θερμοαγώγιμη πάστα, κατσαβίδι, και τα μεταλλικά brackets που προσαρμόζουν κάποιο δεύτερο ανεμιστήρα πάνω στην ψύκτρα. Μέσα σε κάθε κουτάκι υπάρχει και ένα φυλλάδιο με οδηγίες για την εγκατάσταση της ψύκτρας σε κάθε περίπτωση.
Τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την προσαρμογή σε Intel sockets είναι αρκετά περισσότερα. Ωστόσο όπως θα δούμε και παρακάτω η τοποθέτησή της απαιτεί ελάχιστο χρόνο.
Τέλος, κάτω από τα διάφορα παρελκόμενα, και προστατευμένη μέσα σε μια συμπαγή μάζα από χοντρό χαρτόνι βρίσκεται η NH-U14S την οποία θα δούμε πιο αναλυτικά στην ενότητα που ακολουθεί.
Φωτογραφίες
Στο σημείο αυτό, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της εγκατάστασης και των μετρήσεων θα ρίξουμε μερικές ματιές στην ψύκτρα που έχουμε στα χέρια μας καθώς και στον ανεμιστήρα NF-A15
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες από τη μπροστινή και την πίσω (αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι) όψη της ψύκτρας. Όπως και στην ΝΗ-U12S έτσι και στηv NH-U14S ο ανεμιστήρας έρχεται προεγκατεστημένος από το εργοστάσιο. Στην πράξη όμως, ο κάτοχος θα πρέπει να τον αφαιρέσει για να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάστασή της πάνω στη μητρική. Αυτό συμβαίνει γιατί με τον ανεμιστήρα προσαρμοσμένο στην ψύκτρα, δεν υπάρχει χώρος για το κατσαβίδι ώστε να φτάσει και να βιδώσει τη μία εκ των δύο βιδών του συστήματος SecuFirm 2.
Κοιτώντας την ψύκτρα μας από ψηλά βλέπουμε τις απολήξεις των 6 heatpipes. Παράλληλα στο τελευταίο (πάνω) φύλλο αλουμινίου βλέπουμε χαραγμένα ανάγλυφα το όνομα και το λογότυπο της εταιρείας.
Μια πιο κοντινή ματιά στο τελείωμα των heatpipes.
Συνεχίζουμε με μερικές φωτογραφίες από την αρκετά λεπτομερή διαμόρφωση των fins αλουμινίου τα οποία είναι σχεδιασμένα για να απάγουν όσο γίνεται γρηγορότερα την εκλυόμενη θερμότητα από την ψύκτρα.
Γυρνώντας την ψύκτρα στο πλάι, είμαστε σε θέση να δούμε την διάταξη των heatpipes από την πλευρά αυτή αλλά και ορισμένες ακόμη λεπτομέρειες από τη διαμόρφωση του φινιρίσματος.
Η ίδια ακριβώς εικόνα και από την αντίθετη μεριά. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως ο ανεμιστήρας παρότι προσαρμόζεται στην ψύκτρα με τα δύο ελάσματα που φαίνονται παραπάνω, εντούτοις είναι απόλυτα σταθερός οποιοσδήποτε και αν είναι ο προσανατολισμός της ψύκτρας .
Η βάση της ψύκτρας, όπως και τα heatpipes της είναι χάλκινα και επινικελωμένα. Η λείανση όπως βλέπουμε είναι αρκετά καλή και για τις όποιες ατέλειες θα φροντίσει η παρεχόμενη θερμοαγώγιμη πάστα.
Όπως πιθανόν παρατηρήσατε στις παραπάνω φωτογραφίες, στις άκρες της ψύκτρας υπάρχουν δύο μικρές προεξοχές. Πρόκειται για τις δύο βίδες οι οποίες χρησιμεύουν στην προσαρμογή της ψύκτρας πάνω στις βάσεις της μητρικής και οι οποίες αποτελούν μέρος του συστήματος SecuFirm 2 της Noctua.
Στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών αναφέραμε πως πάνω στην ψύκτρα υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί και δεύτερος ανεμιστήρας. Η εταιρεία, μας έστειλε έναν ακόμη μαζί με την ψύκτρα και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την απόδοσή της και με διάταξη ανεμιστήρων push-pull. Ο ανεμιστήρας που συνοδεύει την ψύκτρα (και που μας έστειλε και ξεχωριστά η εταιρεία) είναι ο NF-A15 PWM και έρχεται μέσα σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη θήκη τύπου βιβλίου.
Ανοίγοντας τη θήκη μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα παρελκόμενα που έρχονται μαζί με τον ανεμιστήρα και τον τρόπο λειτουργίας του μαζί με κάποιες απλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Μέσα στη συσκευασία του ανεμιστήρα υπάρχει ένα προσεκτικά διπλωμένο φυλλάδιο στην εξωτερική πλευρά του οποίου έχει τοποθετηθεί το λογότυπο της εταιρείας. Ανοίγοντάς το βλέπουμε ένα σύντομο μήνυμα από τον CEO της Noctua, Roland Mosig, ο οποίος μας δίνει μια πολύ μικρή γεύση για το χρόνο που έχει επενδύσει σε έρευνα η εταιρεία πάνω σε αυτόν τον ανεμιστήρα ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν οδηγίες χρήσης.
Τα παρελκόμενα του ανεμιστήρα βρίσκονται ξεχωριστά τοποθετημένα γύρω από αυτόν. Όπως ίσως παρατηρείτε απουσιάζουν τα συρματάκια στήριξης καθώς το επιπλέον ζευγάρι έρχεται με τα παρελκόμενα της ψύκτρας.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες από τον ανεμιστήρα NF-A15 όπου βλέπουμε τη διαμόρφωση των πτερυγίων του αλλά και του πλαισίου του. Για την αποτελεσματικότερη απόσβεση κραδασμών κατά τη λειτουργία του η εταιρεία έχει τοποθετήσει λαστιχένια επένδυση στις τέσσερις γωνίες του.
Καθώς πλέον όλα είναι έτοιμα για να πάρουμε τις μετρήσεις μας, θα κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της Noctua NH-U14S, εγκαταστήσαμε την ψύκτρα στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2GHz και στη συνέχεια στα 4.2GHz. Στην αρχή μετρήσαμε τις θερμοκρασίες με την απλή εργοστασιακή του ψύκτρα και στη συνέχεια εγκαταστήσαμε την ψύκτρα της Noctua. Με την Noctua εγκατεστημένη, πήραμε δύο επιμέρους μετρήσεις, μια με τον έναν ανεμιστήρα (που έρχεται προεγκατεστημένος από το εργοστάσιο) και μια ακόμη με τον δεύτερο σε διάταξη push-pull. Σε κάθε περίπτωση κοινός παράγοντας ήταν η θερμοαγώγιμη πάστα της Noctua που έρχεται μαζί με την ψύκτρα έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα δυσανάλογων συγκρίσεων.
Oι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού, με τη θερμοκρασία του χώρου στους περίπου 27 βαθμούς. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στα διαγράμματα που ακολουθούν στην επόμενη ενότητα.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε, βασισμένοι φυσικά στη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:
Μπορεί η Noctua NH-U12S, που είδαμε πριν από λίγο καιρό να μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις όμως η U14S κατάφερε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές επιδόσεις που είχαμε μετρήσει.
Παράλληλα διατηρείται και εδώ η πραγματικά αθόρυβη λειτουργία που ακόμη και με δύο ανεμιστήρες πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον εγκατασταθεί και εντός κάποιου κουτιού η λειτουργία της θα περνάει ουσιαστικά απαρατήρητη.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Kάπου εδώ κλείνει μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr και η Noctua ΝΗ-U14S κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας καταφέρει και αυτή να κερδίζει επάξια τις θετικές μας εντυπώσεις. Ο λόγος είναι πως η εν λόγω ψύκτρα κατάφερε όχι μόνο να πετύχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από την NH-U12S που δοκιμάσαμε πρόσφατα με τον ίδιο επεξεργαστή αλλά διατήρησε και την πραγματικά αθόρυβη λειτουργία της ακόμη και με δύο ανεμιστήρες τοποθετημένους πάνω σε αυτή.
Όλα αυτά ωστόσο, σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και την εγγύηση του ονόματος (και όχι μόνο) της Noctua έρχονται με το ανάλογο κόστος. Έτσι, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η τιμή της Noctua NH-U14S στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 75.90 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) ενώ εάν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε και έναν δεύτερο ανεμιστήρα Noctua NF-A15 θα πρέπει να αυξήσετε το budget σας κατά επιπλέον 24.10 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ).
Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην Noctua NH-U14S.
Πλεονεκτήματα:
- Απολύτως αθόρυβη λειτουργία ακόμη και με δύο ανεμιστήρες
- Εξαιρετικές επιδόσεις
- Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
- Υποστήριξη δεύτερου ανεμιστήρα
- Πολύ εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση
- Πληθώρα παρελκόμενων και συμβατότητα με πολλά sockets
Μειονεκτήματα:
- Τσιμπημένη τιμή (τόσο για την ψύκτρα όσο και για την αγορά ενός δεύτερου Noctua ανεμιστήρα)
- Παροχή μόνο ενός ανεμιστήρα
Έτσι, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-U14S είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris