Ένα από τα σημεία που αξίζουν την προσοχή μας είτε όταν αναβαθμίζουμε το σύστημά μας είτε όταν στήνουμε ένα νέο, εκτός του επεξεργαστή και του υπολοίπου hardware, είναι και το σύστημα ψύξης το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε. Το σύστημα ψύξης είναι υπεύθυνο σε ένα μεγάλο βαθμό για την εύρυθμη και απροβλημάτιστη λειτουργία του συστήματός μας και φυσικά πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σ' αυτό.
Στη σημερινή παρουσίαση θα δούμε την πιο πρόσφατη πρόταση της Noctua στον τομέα της ψύξης επεξεργαστών, που δεν είναι άλλη από την ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων ψύκτρα NH-D15.
Mε σκοπό να προσφέρει ποιοτική κατασκευή και υψηλές επιδόσεις, η εν λόγω ψύκτρα ήρθε πρόσφατα και στην ελληνική αγορά σε τιμή που κινείται γύρω στα 100 ευρώ και μέσα από την παρουσίασή μας θα προσπαθήσουμε να δούμε αν πράγματι αξίζει τα (πολλά) χρήματα που ζητάει.
Ξεκινώντας θα δούμε όπως πάντα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Βασισμένη ως ένα βαθμό στην κατασκευή της γνωστής και εξαιρετικής NH-D14, η νέα NH-D15 έρχεται και αυτή με σχεδιασμό διπλού πύργου και είναι εξοπλισμένη με επινικελωμένη βάση χαλκού αλλά και 6 χάλκινα heatpipes (επίσης επινικελωμένα) συνδυασμένα με φινίρισμα αλουμινίου.
Στο εν λόγω μοντέλο της Noctua (και όχι μόνο σε αυτό φυσικά) έχει γίνει χρήση του συστήματος προσαρμογής σε μητρικές SecuFirm2, το οποίο την καθιστά συμβατή με όλα τα σύγχρονα sockets επεξεργαστών συμπεριλαμβανομένων και των Intel LGA2011, LGA1156, LGA1155, LGA1150 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 και FM2+ .
Με διαστάσεις 160mm x 150mm x 135mm η NH-D15 έχει βάρος 1000 γραμμάρια (1320 γρ. με εγκατεστημένο έναν ανεμιστήρα) και συνοδεύεται από δύο ανεμιστήρες ΝF-A15 PWM ( ο ένας εκ των οποίων έρχεται προ-εγκατεστημένος) καθώς και τη θερμοαγώγιμη πάστα NT-H1.
Οι εν λόγω ανεμιστήρες λειτουργούν στις περίπου 1500 στροφές (ή 1200 στροφές εάν χρησιμοποιηθούν οι παρεχόμενοι Low Noise adaptors), παράγοντας ροή αέρα έως και 140,2 m³/h και θόρυβο από 19,2 έως και 24,6 dba, ενώ ο μέσος χρόνος ζωής τους έχει υπολογιστεί από την εταιρεία σε περισσότερες από 150.000 ώρες.
Κλείνοντας την ενότητα αυτή είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως η NH-D15 συνοδεύεται από επίσημη εγγύηση 6 ετών και η τιμή της αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα περίπου 104 ευρώ.
Συσκευασία και περιεχόμενα
Αν και όπως είδαμε στην παραπάνω ενότητα, η NH-D15 είναι ιδιαίτερα ογκώδης, έρχεται μέσα σε μια σχετικά μαζεμένη συσκευασία, στην οποία εκτός από την ψύκτρα περιέχονται και όλα τα παρελκόμενα που αναφέραμε.
Αρκετά λιτή στην εξωτερική της εμφάνιση, η συσκευασία της ψύκτρας αναφέρει επιγραμματικά ορισμένες πληροφορίες για την ψύκτρα σε διάφορες γλώσσες, αλλά και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά ενώ παραδόξως δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία του προϊόντος πάνω σε αυτή.
Ανοίγοντας το κουτί, αντικρίζουμε ένα εξαιρετικά τακτοποιημένο εσωτερικό με όλα τα παρελκόμενα να είναι ομαδοποιημένα σε ξεχωριστές συσκευασίες από σκληρό χαρτόνι, οι οποίες υπάρχει τυπωμένη ένδειξη του τι περιέχει η κάθε μια. Κάτω από τα παρελκόμενα, ασφαλισμένη και επίσης κλειστή σε ξεχωριστή συσκευασία βρίσκεται η ψύκτρα
Ας δούμε λοιπόν συγκεντρωτικά τι ακριβώς περιέχει η συσκευασία της Noctua NH-D15
Aς πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στα περιεχόμενα της κάθε επιμέρους συσκευασίας.
Στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τα retention kits για Intel και AMD επεξεργαστές καθώς και τα παρεχόμενα αξεσουάρ για την εγκατάσταση της ψύκτρας μαζί με τις συσκευασίας.
Ακολουθούν δύο φωτογραφίες από τον δεύτερο ανεμιστήρα που συμπεριλαμβάνει η εταιρεία μαζί με την ψύκτρα:
Tέλος, μέσα στη συσκευασία βρήκαμε και ένα διπλωμένο χαρτί στην εξωτερική πλευρά του οποίου υπάρχει μια σύντομη "επιστολή" από τον CEO της Noctua, Roland Mossig. Ανοίγοντας το αποκαλύπτονται οι αναλυτικές οδη
Noctua NHD15-Μια πιο κοντινή ματιά
Αφού είδαμε τη συσκευασία και τα διάφορα παρελκόμενα τς NH-D15 ήρθε επιτέλους η στιγμή για να εστιάσουμε την προσοχή μας και στην ίδια την ψύκτρα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με δύο γενικές φωτογραφίες, όπου μπορείτε να διακρίνετε τα αρκετά πυκνά πτερύγια της αλλά και τον κεντρικό ανεμιστήρα που βρίσκεται τοποθετημένος στην ψύκτρα από το εργοστάσιο.
Κοιτώντας την ψύκτρα από ψηλά, στο πάνω φύλλο αλουμινίου υπάρχει ανάγλυφα χαραγμένο το όνομα και το λογότυπο της εταιρείας:
Γυρνώντας την ψύκτρα από την άλλη πλευρά αποκαλύπτεται η επινικελωμένη βάση της (κατασκευασμένη από χαλκό), το κάτω τμήμα των heatpipes αλλά και η ιδιαιτερότητα στην κατασκευή του φινιρίσματος (το μικρότερο δηλαδή πλάτος σε ένα τμήμα) που δε δημιουργεί πρόβλημα με τις μνήμες RAM εφόσον των ύψος των ψυκτρών τους δεν ξεπερνά τα 64 χιλιοστά.
Σχετικά με τη βάση της ψύκτρα, την οποία είδαμε παραπάνω, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά τα κατάφερε στη λείανση της η εταιρεία. Ακολουθούν δύο ενδεικτικές φωτογραφίες από ένα κέρμα τοποθετημένο πάνω σε αυτή:
Τέλος, μιας και σίγουρα οι περισσότεροι θα έχετε ήδη αναρωτηθεί πόσο μεγάλη μπορεί να είναι πια η NH-D15, τη φωτογραφίσαμε δίπλα στην εργοστασιακή ψύκτρα του AMD Phenom II x6 1090T (πάνω στον οποίο θα πάρουμε τις μετρήσεις μας στη συνέχεια) για να σας δώσουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα.
Σύστημα δοκιμών, μεθοδολογία μετρήσεων και εγκατάσταση
Για τη δοκιμή της ψύκτρας της σημερινής μας παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε καταρχάς το ακόλουθο σύστημα:
Κουτί: Silverstone PS10
Επεξεργαστής: AMD Phenom II x6 1090t
Κάρτα γραφικών: AMD Radeon 5970
SSD 1: Vertex 2 60GB
SSD 2: Vertex 4 120GB
PSU: Corsair HX 850W
Coolers: Arctic Freezer XTREME Rev. 2 (για reference)
Noctua NH-D15
Όπως σημειώσαμε παραπάνω, στο πλαίσιο των δοκιμών έγιναν μετρήσεις, πέρα από τη NH-D15 και με μια ακόμη ψύκτρα η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά από τον γράφοντα, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέτρο σύγκρισης των αποτελεσμάτων.
Το default setup (δηλαδή με την ψύκτρα Arctic Freezer XTREME rev 2) περιλαμβάνει τον εργοστασιακό ανεμιστήρα της και έναν ακόμη ο οποίος είναι τοποθετημένος στην πίσω πλευρά του κουτιού και αποβάλλει τον θερμό αέρα.
Έτσι οι μετρήσεις που θα πάρουμε θα αφορούν αρχικά αυτό το setup, σε idle, 50% load και 100% load και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε την ψύκτρα της Noctua όπου θα πάρουμε τις αντίστοιχες μετρήσεις αρχικά με τον ανεμιστήρα που έρχεται προεγκατεστημένος πάνω της και στη συνέχεια τοποθετώντας και το δεύτερο.
Κάθε δοκιμή υπό φορτίο (load) πραγματοποιήθηκε με το OCCT tool και διήρκεσε 15 λεπτά. Μεταξύ των δοκιμών μεσολαβούσε πάντα ένα κενό 20 λεπτών, με τον επεξεργαστή σε κατάσταση idle.
H εγκατάσταση της ψύκτρας είναι αρκετά εύκολη, παρά το μεγάλο της μέγεθος, και δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
Αρχικά βιδώνουμε στο backplate της μητρικής τα δύο μεταλλικά ελάσματα που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τη μητρική και βιδώνουμε τις βίδες που υπάρχουν πάνω σε αυτή, στις ήδη τοποθετημένες βάσεις.
Να σημειώσουμε εδώ πως στην αρχή χρειάζεται ελάχιστο βίδωμα στη βίδα που θα μπει πρώτη καθώς αν τη βιδώσουμε περισσότερο η δεύτερη θα είναι αδύνατο να μπει στη θέση της (καθώς είναι ήδη τοποθετημένες και ασφαλισμένες πάνω στην ψύκτρα).
Μετά την εγκατάσταση διαπιστώσαμε πως η ψύκτρα χώρεσε οριακά (ευτυχώς) στο κουτί μας. Εδώ παρατηρήσαμε και τον αρκετό ελεύθερο χώρο που υπάρχει μεταξύ των μνημών και της ψύκτρας. Το μόνο κομμάτι στο οποίο χρειάζεται προσοχή είναι εάν το σημείο σύνδεσης του ανεμιστήρα του επεξεργαστή βρίσκεται κοντά ή κάτω από την ψύκτρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνδέσετε τον ανεμιστήρα πριν βιδώσετε την ψύκτρα καθώς διαφορετικά θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η σύνδεσή του.
Πριν ξεκινήσουμε τις μετρήσεις θα κάνουμε μια ακόμη σύγκριση μεγεθών, αυτή τη φορά με τη D15 και την ψύκτρα που θα χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο σύγκρισης των αποτελεσμάτων μας.
Μετρήσεις
Ξεκινάμε την ενότητα των μετρήσεων με τις επιδόσεις σε idle, 50% load & 100% cpu load της Arctic Freezer Xtreme.
Στην συνέχεια επειδή πραγματοποιήσαμε μετρήσεις με τους ανεμιστήρες σε διάφορες διατάξεις, δίπλα από τον αύξοντα αριθμό κάθε μέτρησης υπάρχει ένα link που οδηγεί στη φωτογραφία της εκάστοτε διάταξης.
Μέτρηση Νο.1 (reference)-Arctic Freezer
Μέτρηση Νο.2 (Noctua) - 1 ανεμιστήρας στην ψύκτρα + 1 ανεμιστήρας στο κουτί (ο ίδιος με της πρώτης μέτρησης)
Μέτρηση Νο.3 (Noctua) - Δύο ανεμιστήρες Noctua σεδιάταξη push/pull (η διάταξη αυτή, όπως και οι δύο επόμενες ενδέχεται να μην μπορούν να υλοποιηθούν εάν στο σύστημα υπάρχουν μνήμες RΑΜ με ψηλές ψύκτρες).
Mέτρηση Νο.4 (Noctua) - Δυο ανεμιστήρες Noctua σε διαφορετική διάταξη push/pull
Μέτρηση Νο.5 (Noctua) - Το παραπάνω setup με την προσθήκη του αρχικού ανεμιστήρα σε θέση που αποβάλλει το θερμό αέρα άμεσα έξω από το κουτί
Τελικές σκέψεις-Συμπεράσματα
Κάπου εδώ έφτασε και η σημερινή μας παρουσίαση στο τέλος της. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε μια ιδιαίτερα αποδοτική και ταυτόχρονα ήσυχη ψύκτρα, την Noctua NH-D15.
Όπως είδαμε και μέσα από τις μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε στην προηγούμενη ενότητα, η D15 πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις σε όλα τα σενάρια που τη δοκιμάσαμε και φαίνεται τελικά πως η Noctua κατάφερε να φτιάξει έναν άξιο αντικαταστάτη της θρυλικής NH-D14, η οποία είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια και ακόμη συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της.
Πέρα όμως από τις επιδόσεις με τις οποίες πλέον ο πήχης των επιδόσεων τίθεται ακόμη ψηλότερα, η Noctua έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, προϊόν. Μιλάμε φυσικά για τον δεύτερο ανεμιστήρα, τη συμβατότητα με όλα τα σύγχρονα sockets, τα παρεχόμενα εργαλεία για την εγκατάσταση της ψύκτρας στο εκάστοτε σύστημα, τα καλώδια μείωσης στροφών των ανεμιστήρων, το καλώδιο Υ για την σύνδεση δύο ανεμιστήρων σε μια υποδοχή της μητρικής αλλά και την παρεχόμενη θερμοαγώγιμη πάστα η οποία επαρκεί για αρκετές χρήσεις.
Και μπορεί η τιμή της να είναι αρκετά κοντά στο "ψυχολογικό" όριο των 100€ όμως λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις επιδόσεις της που είναι εφάμιλλες υδρόψυξης και τον πολύ χαμηλό θόρυβο λειτουργίας, τότε το κόστος μάλλον είναι αρκετά ρεαλιστικό για όλα αυτά που προσφέρει, δεδομένου μάλιστα ότι ο κάτοχός της δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μελλοντικές αγορές για να τη βελτιώσει.
Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει η NH-D15 είναι φυσικά ο πολύ μεγάλος όγκος και το αντίστοιχα υψηλό βάρος της, προβλήματα που είναι όμως κοινός τόπος για ψύκτρες που ακολουθούν τη σχεδίαση διπλών πύργων. Βλέπετε δεν μπορείτε να τα έχετε όλα τουλάχιστον με την υπάρχουσα τεχνολογία: υψηλές επιδόσεις, χαμηλό βάρος και μικρό όγκο.
Κλείνοντας, η τιμή της Noctua NH-D15 στην ελληνική αγορά τη στιγμή που γραφόταν η εν λόγω δοκιμή ξεκινούσε λίγο πάνω από τα 100€ (συμπεριλαμβανομένου 23% ΦΠΑ) και συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα:
-Εξαιρετικές επιδόσεις και ποιότητα κατασκευής
-Χαμηλού θορύβου και υπέρ-υψηλής ποιότητας ανεμιστήρες
-Ευκολία εγκατάστασης
-Υποστήριξη όλων των σύγχρονων sockets
-Πληθώρα παρελκομένων
-Σωληνάριο με θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για αρκετές χρήσεις
-Συμβατότητα ακόμη και με μνήμες που φέρουν ψηλά heatspreaders
-Πολύχρονη εγγύηση
Μειονεκτήματα:
-Τσουχτερή τιμή
-Μεγάλο βάρος και διαστάσεις
Με βάση τα παραπάνω η βαθμολογία της Noctua NH-D15 δεn μπορεί να είναι μικρότερη από:
Ευχαριστούμε θερμά τη Νοctua για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια Κειμένου: crmaris