Μας άρεσε
- Πλαϊνό καπάκι με tempered glass για αντοχή και premium όψη
- Περιλαμβάνονται τρεις, αρκετά τίμιοι, ανεμιστήρες
- Συνολικά καλή κατασκευή, πάντοτε έχοντας κατά νου την τιμή
Δεν μας άρεσε
- Η διαχείριση καλωδίων ίσως αποδειχτεί μπελαλίδικη υπόθεση
- Δεν διαθέτει ενσωματωμένο fan controller
Η DeepCool δημιούργησε το Matrexx 40 3FS, ένα micro-ATX κουτί που εστιάζει στη ροή αέρα, προσθέτει ορισμένες πινελιές ομορφιάς στο σύνολό του και κρατάει εξαιρετικά χαμηλά την τιμή – που είναι κι ο βασικός του σκοπός. Η εταιρεία δε στόχευσε στη δημιουργία ενός κουτιού με αμέτρητες δυνατότητες, αλλά σε ένα που θα κάνει κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα και σωστά.
Με μια πρώτη ματιά, θυμίζει το σασί θυμίζει πολύ το DeepCool Macube 110, οπότε όσοι έχουν εμπειρία με εκείνο το μοντέλο θα βρουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο κουτιών. Ωστόσο, τόσο εξωτερικά όσο και σε δυνατότητες, διαφέρουν. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι προσφέρει το Matrexx 40 3FS.
Εξωτερικός σχεδιασμός
Τα μεταλλικά μέρη του κουτιού, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του, είναι κατασκευασμένο από ατσάλι SPCC και τα πλαστικά από ABS. Το διαχειριστήκαμε με προσοχή και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα όπως τσακίσματα ή βαθουλώματα, όμως η λογική λέει πως δεν θα είναι και το πιο ανθεκτικό στην περίπτωση κάποιου χτυπήματος – τα μεταλλικά φύλλα είναι αρκετά λεπτά.
Το βάρος του ανέρχεται περίπου στα 5.5 κιλά, και οι διαστάσεις του έχουν ως εξής: 40cm x 21.5 cm x 43.1 cm (ΜxΠxΥ). Κατατάσσεται στην κατηγορία των micro-ATX κουτιών κι έτσι μπορεί να φιλοξενήσει μητρικές micro-ATX όπως και mini-ITX.
Απευθείας, το μάτι πηγαίνει στο διάφανο δεξί πλαϊνό καπάκι (κοιτώντας το κουτί από μπροστά). Τα θετικά νέα είναι πως πρόκειται για tempered glass κι όχι πλαστικό, οπότε κι έχει αυξημένη αντοχή συγκριτικά με άλλα διάφανα πάνελ στην κατηγορία του. Δοκιμάζοντας καθημερινά πράγματα -να το χαράξουμε με το νύχι ή κάτι παρεμφερές, όχι κατσαβίδι ας πούμε- δεν παρατηρήσαμε κάποιο ανησυχητικό σημάδι που χαλάει την όψη του πλαϊνού. Η αριστερή πλευρά του κουτιού έχει ένα αδιαφανές, ατσάλινο καπάκι.
Στην επάνω πλευρά, βρίσκεται μια σχάρα που συνοδεύεται από αποσπώμενο πλέγμα, το οποίο κρατάει τη σκόνη χωρίς να εμποδίζει τη ροή του αέρα από το σημείο. Προς την εμπρόσθια μεριά της επάνω πλευράς βρίσκουμε τις θύρες και τα πλήκτρα του κουτιού, δηλαδή μια θύρα USB 3.0, μια θύρα USB 2.0, μια συνδυαστική ακουστικών/μικροφώνου, πλήκτρα Power και Reset.
Η μπροστινή όψη είναι εξίσου διάτρητη με ακανόνιστο μοτίβο και το φίλτρο mesh είναι ενσωματωμένο στο καπάκι, το οποίο αποσπάται ολόκληρο κι από πίσω του βρίσκονται δύο ανεμιστήρες – περισσότερα για αυτούς σε λίγο. Για το τέλος έμεινε η πίσω πλευρά, η οποία διαθέτει τρύπες σε αρκετά σημεία και στεγάζει τον τρίτο ανεμιστήρα που παρέχεται με το κουτί.
Ένα θετικό είναι πως δε χρειάζονται εργαλεία για την προσθαφαίρεση των καπακιών, παρά μόνο αν κάποιος θέλει να «λύσει» εντελώς το κουτί. Επιπλέον, τα ποδαράκια του κουτιού δεν είναι αποσπώμενα, όμως είναι στιβαρά και διακριτικά – είναι τέσσερα μακρόστενα μεταλλικά πόδια με λαστιχένια επένδυση στο κάτω μέρος.
Ανεμιστήρες
Αναφερθήκαμε στους ανεμιστήρες, κι εδώ υπάρχει «ζουμί». Το 3FS του τίτλου ουσιαστικά σημαίνει “3 fans”, καθώς το πακέτο περιλαμβάνει τρία ανεμιστηράκια έτοιμα να συνδεθούν και να λειτουργήσουν. Το μοντέλο τους ονομάζεται DeepCool CF120, διαθέτουν μέγεθος 120mm και ενσωματωμένο RGB φωτισμό, με το επίπεδο θορύβου για το καθένα να ανέρχεται στα 27dB.
Η μπροστινή όψη, στην οποία βρίσκονται τα δύο ανεμιστηράκια, μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη ένα παρομοίου μεγέθους, οπότε είναι λίγο παράξενο το γεγονός πως δεν περιλαμβάνεται – σίγουρα έχει να κάνει με το κόστος, αλλά παραμένει παράξενη επιλογή. Ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει συνολικά μέχρι έξι ανεμιστήρες μεγέθους 120mm ή μέχρι τέσσερις μεγέθους 140mm.
Όσον αφορά στην υδρόψυξη, μπορεί να φιλοξενήσει συστήματα μεγέθους έως και 280mm στις μπροστά και επάνω πλευρές, όπως και 120mm στην πλάτη του μηχανήματος.
Το μοναδικό αρνητικό εδώ είναι πως δεν περιλαμβάνεται fan controller στο κουτί, οπότε για τη διαχείριση των προεγκατεστημένων ανεμιστήρων (και γενικότερα) θα πρέπει ο ίδιος να βρει λύση.
Η DeepCool κάνει εκτενείς αναφορές στο γεγονός πως το κουτί σχεδιάστηκε για να προσφέρει άψογο airflow κι όντως, οι τόσες επιλογές στην ψύξη δίνουν τεράστια ελευθερία δεδομένου κι ότι πρόκειται για ένα κουτί αξίας χαμηλότερης των 50€. Αλλά το airflow δεν εξαρτάται μονάχα από τους ανεμιστήρες, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά και στο εσωτερικό.
Εσωτερικές θέσεις / διαρρύθμιση
Όπως σημειώθηκε και πριν, μπορεί να χωρέσει μητρικές Micro-ATX και mini-ATX. Στο κομμάτι των αποθηκευτικών μέσων, έχει δύο θέσεις για δίσκους 2.5” και άλλες δύο για 3.5”, στη δεύτερη περίπτωση με αποσπώμενο drive cage στο κάτω μέρος του κουτιού. Στην πίσω πλευρά βρίσκονται τέσσερα expansion slots για να αξιοποιηθούν όπως είναι βολικότερο για τον χρήστη και το setup.
Οι κάρτες γραφικών που μπορεί να χωρέσει πρέπει να έχουν μέγεθος έως και 320mm σε οριζόντια διάταξη, κάτι που αφήνει μικρό κενό μεταξύ της κάρτας και του μεσαίου μπροστινού ανεμιστήρα αν καταληφθούν και τα 320mm. Πάνω από την κάρτα γραφικών βρίσκεται ο χώρος για την ψύκτρα του επεξεργαστή, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 165mm σε μέγεθος. Τέλος, το τροφοδοτικό τοποθετείται στην κάτω πλευρά και προς τα πίσω, με τον χώρο που διατίθεται να είναι 160mm.
Το σύστημα που εγκαταστήσαμε για δοκιμές στο κουτί είναι το εξής:
CPU: AMD Ryzen 9 3900XT
GPU: AMD Radeon RX 6700 XT
PSU: be quiet! Straight Power 11 850W Platinum
Motherboard: ASRock B550M Steel Legend
RAM: 16GB RAM (2x 8GB HyperX Predator DDR4-3200)
SSD: Samsung NVMe M.2 SSD 970 EVO Plus 500GB
Cooling: DeepCool AS500
Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως δεν περισσεύει αρκετός χώρος για διαχείριση καλωδίων, ειδικά αν σε κάθε περίπτωση τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται είναι στο όριο των προδιαγραφών ή εγκατασταθούν ανεμιστηράκια σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις. Όσοι χρησιμοποιούν modular τροφοδοτικά θα έχουν ευκολότερο έργο, όμως όχι απαραίτητα εύκολο γενικώς. Από τη μία, είναι αναμενόμενο καθώς μιλάμε για ένα budget κουτί για μικρά συστήματα, από την άλλη «πατέντες» για να μην εμποδίζεται το airflow είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν από όποιον το προτιμήσει.
Θερμοκρασίες
Με το παραπάνω σύστημα, παρατηρήσαμε πως το PC δούλευε άνετα σε καθημερινές εργασίες, όπως browsing, επεξεργασία αρχείων Word/Excel και σχετικές εφαρμογές γραφείου. Σε παιχνίδια, είδαμε πόσο καλά αποδίδουν οι προ-εγκατεστημένοι ανεμιστήρες (δεν εγκαταστάθηκε επιπλέον ανεμιστήρας) καθώς αυξήθηκε η θερμοκρασία συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση -όπως είναι φυσιολογικό- όμως παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα ακόμη και μετά από αρκετή ώρα.
Αυτό που δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε είναι αν τα τρία ανεμιστηράκια θα επαρκούν από μόνα τους στο κατακαλόκαιρο και δη σε συστήματα όπου τα καλώδια «πνίγουν» το εσωτερικό. Η λογική λέει πως όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα τις πιο ζεστές μέρες, θα χρειαστεί να επενδύσουν σε επιπλέον ανεμιστήρες, μεγαλύτερους ανεμιστήρες ή υδρόψυξη για να διατηρήσουν το σύστημα σε φυσιολογικά επίπεδα, όμως υδρόψυξη για ένα τόσο οικονομικό κουτί μπορεί να φαίνεται σαν υπερβολή – πιθανότατα θα κοστίσει περισσότερο από το ίδιο το κουτί.
Συμπέρασμα
Το DeepCool Matrexx 40 3FS είναι ένα εντυπωσιακό, από άποψης παροχών, budget PC case για μικρά συστήματα. Όμορφο χάρη στους χρωματιστούς ανεμιστήρες και το πλαϊνό tempered glass, πρακτικό λόγω μεγέθους, συμφέρον μιας και περιλαμβάνει τρεις ανεμιστήρες - μα πάνω απ’ όλα εξαιρετικά προσιτό. Για όσους δεν έχουν τρομερά υψηλές απαιτήσεις ή πολύ θερμό σύστημα, είναι μια άψογη επιλογή με χαμηλό κόστος, της οποίας το ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι η διαχείριση καλωδίων.
- 3