Μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr είναι εδώ και σήμερα ανεβαίνει στον πάγκο δοκιμών μια ψύκτρα προερχόμενη από τη Deepcool. Πρόκειται για την Deepcool Lucifer K2, η οποία αποτελεί μέρος της οικογένειας προϊόντων Game Storm. Πρόκειται για μια ψύκτρα υψηλών προδιαγραφών η οποία διαδέχεται την Lucifer V2 προσφέροντας μικρές σχεδιαστικές αλλαγές ικανές όμως, σύμφωνα με την εταιρεία, να προσφέρουν σημαντική βελτίωση των επιδόσεών της.
Εξοπλισμένη με 6 heatpipes χαλκού και φινίρισμα αλουμινίου, η Lucifer K2 συνοδεύεται όπως οι περισσότερες υλοποιήσεις από έναν ανεμιστήρα 120 χιλιοστών. Το αξιοπρόσεκτο όμως δεν είναι φυσικά αυτό αλλά το γεγονός πως η εν λόγω ψύκτρα μπορεί να ψύξει αποτελεσματικά ακόμα και παθητικά έναν επεξεργαστή με TDP έως και 130W, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς μας επιφυλάσσει η ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως η τιμή της ψύκτρας αφορά αγορά από το εξωτερικό. Λόγω του ότι το λανσάρισμα της έγινε από την εταιρεία μόλις τον περασμένο μήνα, δεν έχει κάνει την εμφάνισή της ακόμη σε κάποιο ελληνικό κατάστημα. Ωστόσο σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία, η απάντηση που λάβαμε είναι πως σύντομα θα τη δούμε και στη χώρα μας.
Βλέποντας τον παραπάνω πίνακα, ένα από τα συμπεράσματα που μπορούμε εύκολα να εξάγουμε είναι πως η Lucifer K2 είναι μια αρκετά ογκώδης ψύκτρα. Το ακόλουθο σχηματικό διάγραμμα μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε τον όγκο της ακόμη καλύτερα :
H Lucifer K2 έρχεται σε μια σχετικά μεγάλου μεγέθους συσκευασία από σκληρό χαρτόνι, στον εξωτερικό της οποίας υπάρχει το λογότυπο της ψύκτρας αλλά και διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε πως στο πάνω μέρος υπάρχει ένα κουτάκι, μέσα στο οποίο υπάρχουν όλα τα παρελκόμενα τα οποία θα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Κάτω από αυτό βρίσκεται η ψύκτρα η οποία προστατεύεται από ένα αρκετά παχύ κομμάτι αφρώδους υλικού.
Τα παρελκόμενα της Lucifer K2 αποτελούνται από ένα ιδιαίτερα λεπτομερές εγχειρίδιο οδηγιών, ένα ζευγάρι μεταλλικά ελάσματα για την προαιρετική στήριξη ενός δεύτερου ανεμιστήρα καθώς και ένα αρκετά μεγάλο σωληνάριο θερμοαγώγιμης πάστας. Ακόμη βλέπουμε τα retention kits και αρκετά σετ βιδών, κάποια εκ των οποίων θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Φωτογραφίες
Πριν την εγκατάσταση στο σύστημα δοκιμών, όπως συνηθίζουμε, θα στήσουμε μπροστά από το φωτογραφικό φακό για να πάρουμε μια καλή εικόνα του τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η Deepcool.
Στην "μπροστινή" όψη της ψύκτρας αμέσως μας κάνει εντύπωση η κάπως ασυνήθιστη διαμόρφωσή της.
Γυρνώντας τη στο πλάι βλέπουμε την πλευρά του προεγκατεστημένου ανεμιστήρα (ο οποίος θα πρέπει να αφαιρεθεί για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση) αλλά και τον ασύμμετρο σχεδιασμό των heatpipes στο επίπεδο της βάσης.
H πλευρά από την οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο εργοστασιακός ανεμιστήρας. Όπως βλέπουμε στηρίζεται πάνω στην ψύκτρα χάρη σε δύο μεταλλικά ελάσματα, παρόμοια με αυτά που έχουμε δει και σε ψύκτρες άλλων εταιρειών, όπως για παράδειγμα της Noctua.
Επανερχόμαστε στην πλευρά που είδαμε στην αρχή για να τη φωτογραφίσουμε από πιο χαμηλά ώστε να δούμε πόσο πυκνό είναι το φινίρισμα αλουμινίου στην εν λόγω ψύκτρα.
Ρίχνοντας μια ματιά στο φύλο αλουμινίου που βρίσκεται στην κορυφή, βλέπουμε πως η εταιρεία έχει διαμορφώσει πάνω του ένα μοτίβο καθώς και τις απολήξεις των 6 heatpipes. Στο κέντρο βρίσκεται το λογότυπο της εταιρείας. Εδώ χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή σας σε κάτι το οποίο θα γίνει αντιληπτό από το χρήστη την τελευταία στιγμή. Μια από τις βίδες που θα χρειαστεί να σφίξετε κατά την εγκατάσταση της ψύκτρας στη μητρική βρίσκεται ακριβώς μέσα στη σχισμή που βλέπετε στο φινίρισμα.
Θα πρέπει λοιπόν, για να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, να βεβαιωθείτε πως διαθέτετε κάποιο αρκετά μακρύ αλλά και λεπτό κατσαβίδι για να μπορέσετε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Θα ήταν ιδανικά αν εδώ η Deepcool ακολουθούσε το παράδειγμα της Noctua που παρέχει δικό της εργαλείο μαζί με κάθε ψύκτρα αλλά δυστυχώς φαίνεται πως δεν υπήρξε κάποια τέτοια πρόβλεψη, τουλάχιστον για την ώρα.
Ώρα να αφαιρέσουμε τον ανεμιστήρα για δούμε και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.
Η πλευρά στην οποία στηρίζεται ο ανεμιστήρας έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη μάλλον διαμόρφωση η οποία όμως σύμφωνα με την εταιρεία πέρα από το ότι προσδίδει αισθητικά, κάνει και πιο αποτελεσματική τη ροή αέρα και άρα την απαγωγή της εκλυόμενη θερμότητας.
H εσωτερική πλευρά της βάσης, η οποία είναι σημειωτέον χάλκινη χωρίς επίστρωση νίκελ που βλέπουμε σε πολλά από τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, είναι ειδικά διαμορφωμένη για την ασφαλή τοποθέτηση του μεταλλικού ελάσματος που σε λίγο θα τη συγκρατεί πάνω στη μητρική.
Στην άλλη πλευρά της βάσης και με το σκοπό την καλύτερη προστασία της, η εταιρεία έχει τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο με την επισήμανση φυσικά αυτό να αφαιρεθεί πριν την εγκατάστασή της.
Αφαιρώντας το αυτοκόλλητο, η βάση της Lucifer K2.
Η βάση της ψύκτρας δεν εμφανίζει τη λείανση που έχουμε συνηθίσει στα μοντέλα άλλων εταιρειών. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις επιδόσεις της.
Αν και δύσκολα θα το δει κάποιος, η εταιρεία έχει τοποθετήσει το λογότυπό της και στο τελευταίο φύλλο αλουμινίου.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μερικές φωτογραφίες από τον ανεμιστήρα και το καλώδιο τροφοδοσίας του. Λόγω του ότι έρχεται σε απευθείας επαφή με την ψύκτρα, η Deepcool έχει τοποθετήσει λαστιχένια επιθέματα στις γωνίες της μίας πλευράς για την απορρόφηση τυχόν παραγόμενων κραδασμών.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της Deepcool Lucifer K2, εγκαταστήσαμε την ψύκτρα στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.2 GHz. Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων σε κάθε περίπτωση, τρέξαμε το Prime95 για δέκα λεπτά σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, ενώ μεταξύ κάθε μέτρησης μεσολάβησαν 15 λεπτά αδράνειας ώστε η θερμοκρασία να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα προτού ληφθεί η επόμενη σειρά μετρήσεων.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως οι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού καθώς έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες διαφοροποίησης των μετρήσεων εξαιτίας του hardware που μπορεί να υπάρχει σε κάθε κουτί και που φυσικά μπορεί να διαφέρει ριζικά από χρήστη σε χρήστη. Εκτός κουτιού πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια και οι μετρήσεις θορύβου του ανεμιστήρα. H θερμοκρασία του χώρου δοκιμών ήταν στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.
Πριν περάσουμε στην παράθεση των μετρήσεων που λάβαμε με τη σημερινή μας ψύκτρα αξίζει να σταθούμε για λίγο σε μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία έγκειται στον ασύμμετρο σχεδιασμό των heatpipes στο επίπεδο της βάσης. Αν και οι πιθανότητες να εγκαταστήσει κάποιος μια τέτοια ψύκτρα σε μητρική mini ITX είναι μάλλον πολύ μικρές, αν σχεδιάζετε να κάνετε κάτι τέτοιο να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση καθώς ο διαθέσιμος χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Για λόγους περιέργειας και μόνο εμείς εγκαταστήσαμε τη Lucifer K2 σε μια τετοια μητρική και όπως θα δείτε χώρεσε απόλυτα οριακά καθώς δίπλα ήταν το πρώτο DDR3 DIMM slot.
Αυτό για το οποία μιλήσαμε παραπάνω, με μερικά μόλις χιλιοστά να χωρίζουν το heatpipe από τη μνήμη. Σαν λύση θα μπορούσε να προτείνει κάποιος την περιστροφή της ψύκτρας, η οποία είναι μεν δυνατή όμως ανάλογα με τη μητρική είναι πιθανό είτε να καλυφθεί η μια και μοναδική θύρα PCIe ή η ψύκτρα να "σκοντάψει" εκ νέου σε κάποιο από τα στοιχεία της μητρικής.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις μετρήσεις που λάβαμε με βάση τη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω. Επειδή όπως αναφέραμε στην αρχή της παρουσίασης η εταιρεία ισχυρίζεται πως η Lucifer K2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και παθητικά, λάβαμε και μια δεύτερη σειρά μετρήσεων χωρίς ανεμιστήρα αφού οι δοκιμές μας πραγματοποιούνται εκτός κουτιού, σε περιβάλλον με αέρα που ανανεώνεται.
Με αρκετά καλές επιδόσεις για την κατηγορία και τα χαρακτηριστικά της η Deepcool Lucifer K2 καταλαμβάνει μια καλή θέση στους σχετικούς πίνακες. Οι επιδόσεις χωρίς τη χρήση ανεμιστήρα δεν είναι βέβαια σε κάποιο εξαιρετικό σημείο, ωστόσο κινούνται σε αποδεκτά επίπεδα ειδικά σε ό,τι αφορά την εργοστασιακή συχνότητα του επεξεργαστή μας όπου πραγματικά θα μπορούσε να λειτουργήσει απροβλημάτιστα με αυτό τον τρόπο. Έτσι αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει παθητικά θα πρέπει απλώς να βεβαιωθεί, όπως άλλωστε επισημαίνει και η ίδια η εταιρεία πως μέσα στο κουτί του υπάρχει καλή ροή αέρα, ανάλογα πάντα και με τον επεξεργαστή που πρόκειται να χρησιμοποιήσει.
Στο κομμάτι του θορύβου οι εντυπώσεις ήταν εξίσου καλές καθώς η ένδειξη του ντεσιμπελόμετρου, με τον ανεμιστήρα στο 100% των στροφών του, ήταν 35.1 dB(a), λίγο πάνω δηλαδή από την τιμή που δίνει η εταιρεία στα τεχνικά του χαρακτηριστικά (32.4 dB(A)).
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ κλείνει μια ακόμη παρουσίαση και η ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής κατεβαίνει από τον πάγκο έχοντας αφήσει αρκετά θετικές εντυπώσεις.
Μπορεί η Deepcool Lucifer K2 να μην κατάφερε να πλασαριστεί μεταξύ των κορυφαίων, ή να εκτοπίσει ουσιαστικά κάποια από αυτές, ωστόσο με βάση τις επιδόσεις που πέτυχε μπορούμε να πούμε πως αποτελεί μια καθόλα τίμια λύση για το σύστημά σας, οποιοσδήποτε και αν είναι ο προσανατολισμός του. Οι λάτρεις της ησυχίας σίγουρα θα εκτιμήσουν πολύ το γεγονός πως τελικά μπορεί να λειτουργήσει πράγματι και παθητικά χωρίς κάποια ιδιαίτερη προϋπόθεση και χωρίς να κινδυνεύει σε καμία περίπτωση ο επεξεργαστής ακόμη και σε πλήρες φορτίο, τουλάχιστον στην εργοστασιακή του συχνότητα.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η τιμή της στην ελληνική αγορά, στην οποία δυστυχώς δεν έχει εμφανιστεί ακόμη. Με δεδομένη αυτή τη στιγμή την προτεινόμενη τιμή των 79.99€ αυτό μάλλον είναι το βασικότερο αρνητικό που μπορούμε να εντοπίσουμε καθώς στην περιοχή αυτή ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, με τα μοντέλα της Noctua και άλλων εταιρειών στο ίδιο περίπου κόστος να κρατούν τα σκήπτρα των επιδόσεων τόσο σε θερμοκρασίες όσο και σε θόρυβο. Το δεύτερο αρνητικό σημείο θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκεται στον ανεμιστήρα της καθώς παρά το ότι δεν πρόκειται να σας απασχολήσει ουσιαστικά μάλλον ποτέ, απέχει ωστόσο πολύ από το επίπεδο άλλων προτάσεων σε αυτά τα χρήματα που η λειτουργία τους δεν γίνεται αντιληπτή ούτε από τα 30 εκατοστά.
Κλείνοντας λοιπόν, πάμε να δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά το διάστημα δοκιμών της Deepcool Lucifer K2:
Πλεονεκτήματα:
- Ικανοποιητικές επιδόσεις
- Συμβατότητα με πληθώρα επεξεργαστών
- Απροβλημάτιστη παθητική λειτουργία ακόμη και σε full load στην εργοστασιακή συχνότητα
- Παροχή θερμοαγώγιμης πάστας που επαρκεί για πολλές χρήσεις
- Εύκολη εγκατάσταση
- Τα fins αλουμινίου ξεκινάνε από αρκετά ψηλά, γεγονός που παρέχει συμβατότητα με πολλά κιτ μνημών.
Μειονεκτήματα:
- Τσιμπημένη τιμή (με μια επιφύλαξη για την επίσημη τιμή στη χώρα μας)
- Ο ανεμιστήρας διαφημίζεται ως αθόρυβος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι
- Ο ασύμμετρος σχεδιασμός των heatpipes ίσως προκαλέσει προβλήματα σε όποιον επιχειρήσει εγκατάσταση σε mini-ITX μητρική.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά η Deepcool Lucifer K2 είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris