Μια ακόμη λύση ψύξης πρόκειται να ανέβει σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr η οποία όμως διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τα μοντέλα που έχουμε δει κατά το παρελθόν.
Πρόκειται για την A80, προερχόμενη από το portfolio της Cryorig, μιας εταιρείας με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό ψυκτρών και μια ευρεία πλέον γκάμα προϊόντων που εκτείνεται από απλές και οικονομικές προτάσεις έως high-end λύσεις τόσο αερόψυξης όσο και υδρόψυξης.
Υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη υδρόψυξη, ή για να ακριβολογούμε την συγκεκριμένη οικογένεια προϊόντων, μοναδική και δεν είναι άλλο από τον μικρό έξτρα ανεμιστήρα ο οποίος προσαρμόζεται πάνω στην αντλία και σκοπό έχει να βελτιώσει τη θερμοκρασία των VRM και γενικότερα της περιοχής γύρω από το socket. O εν λόγω σχεδιασμός είναι πρωτόγνωρος για τα μέχρι σήμερα δεδομένα και αν μη τι άλλο δείχνει την αφοσίωση της εταιρείας στο να παρέχει καινοτόμα προϊόντα στο αγοραστικό κοινό.
Επειδή όμως περισσότερο από όλα μετρούν οι αριθμοί πάμε ευθύς αμέσως να δούμε τι ακριβώς μπορεί να καταφέρει η Cryorig A80 μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία θα ξεκινήσει όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας ώστε να δούμε που τοποθετείται η ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής σε σχέση με τον ανταγωνισμό ως προς το υποστηριζόμενο TDP:
Η Cryorig A80 έρχεται σε μια σχετικά μεγάλου μεγέθους συσκευασία η οποία όμως έχει πάνω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο χρήστης πριν προχωρήσει σε αγορά. Έτσι με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να δούμε τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, τα sockets με τα οποία είναι συμβατή, φωτογραφίες αλλά και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε πως το περιεχόμενό της είναι με ασφάλεια τοποθετημένο στο εσωτερικό.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια φωτογραφία από τα παρελκόμενα της Α80 τα οποία αποτελούνται από τα retention kits για Intel & AMD sockets, τα απαραίτητα σετ βιδών, εγχειρίδιο οδηγιών, και βιβλιαράκι εγγύησης ενώ απουσιάζει κάποια έστω μικρή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας. Αυτό προφανώς σημαίνει πως λογικά θα έχει ήδη τοποθετηθεί από το εργοστάσιο πάνω στο μπλοκ ωστόσο σε ένα προϊόν αυτού του κόστους δεν δικαιολογείται μια τέτοια παράλειψη.
Φωτογραφίες
Πριν περάσουμε στη διαδικασία των δοκιμών δεν θα μπορούσαμε, φυσικά να μην τοποθετήσουμε την Α80 κάτω από το φωτογραφικό φακό ώστε να δούμε τις λεπτομέρειες που κρύβει.
Μια πρώτη ματιά στο κύκλωμα το οποίο όπως βλέπουμε έρχεται με σωλήνες από παχύ αλλά εύκαμπτο λάστιχο και αρκετά λεπτό μπλοκ/αντλία.
Στην πάνω πλευρά του μπλοκ βλέπουμε πως υπάρχει μια μάλλον ασυνήθιστη εσοχή αλλά και ένα βύσμα τροφοδοσίας. Όπως όμως θα δούμε αργότερα, σε αυτό το σημείο εγκαθίσταται ο μικρότερος από τους συνοδευτικούς ανεμιστήρες που προορίζεται για την ψύξη των components που βρίσκονται γύρω από το socket.
Πάνω στο μπλοκ υπάρχει χαραγμένο σχετικά διακριτικά το λογότυπο της εταιρείας.
Η βάση του μπλοκ έρχεται φυσικά προστατευμένη από ένα πλαστικό κάλυμμα το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί ξανά πολύ εύκολα.
Όπως είχαμε αρχικά υποθέσει, στην βάση του μπλοκ υπάρχει ήδη θερμοαγώγιμη πάστα.
Μια ματιά στην πίσω πλευρά, στο σημείο όπου οι σωλήνες του κυκλώματος συνδέονται με το ψυγείο.
Το κύκλωμα από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Βλέποντας τις καλωδιώσεις της A80, εντοπίζουμε μεταξύ άλλων και ένα καλώδιο SATA. Ουσιαστικά η τροφοδοσία τόσο της αντλίας όσο και των συνοδευτικών ανεμιστήρων έρχεται μέσω αυτού του καλωδίου και οι pwn connectors βοηθούν μόνο στην παρακολούθηση της εκάστοτε ταχύτητας λειτουργίας.
Πάνω στο ψυγείο υπάρχουν οπές, και από τις δύο όψεις, στις οποίες λίγο αργότερα θα βιδώσουμε τους συνοδευτικούς ανεμιστήρες.
Η Α80 συνοδεύεται από συνολικά τρεις ανεμιστήρες. Οι δύο από αυτούς είναι οι QF140 με διάμετρο 140 χιλιοστών και ταχύτητα λειτουργίας μεταξύ 600-1850 στροφών.
Ο τρίτος συνοδευτικός ανεμιστήρας έχει μια αρκετά ιδιαίτερη και ασυνήθιστη κατασκευή. Η διάμετρός του είναι 70 χιλιοστά και είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να κουμπώνει πάνω στην αντλία και να ψύχει τα διάφορα στοιχεία της μητρικής που βρίσκονται γύρω από το socket.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με τρεις φωτογραφίες από την Cryorig A80 ολοκληρωμένη και έτοιμη προς εγκατάσταση στο σύστημα δοκιμών.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της ψύκτρας που βλέπουμε στη σημερινή δοκιμή θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Για την καλύτερη καταγραφή της συμπεριφοράς της ψύκτρας θα πραγματοποιήσουμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη θα γίνει σε κατάσταση ηρεμίας και μετέπειτα σε πλήρες φόρτο με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.5 GHz με τάση 1.2 V. Aν και η τάση αυτή δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτής της συχνότητας, θα ανεβάσει ωστόσο σημαντικά το θερμικό φορτίο του επεξεργαστή που είναι και το ζητούμενο σε αυτού του είδους τις δοκιμές. Για να φέρουμε τον επεξεργαστή σε 100% load χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή εφαρμογή AIDA 64 Extreme Edition. Αρχικά τρέξαμε ένα συνδυασμένο φορτίο (CPU + FPU stress) και στη συνέχεια μόνο του το FPU stress test το οποίο φέρνει κυριολεκτικά στα όρια του τον επεξεργαστή ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία του. Το πρώτο τεστ είχε διάρκεια 15 λεπτών ενώ το δεύτερο διήρκεσε 10 λεπτά. Μεταξύ των μετρήσεων υπήρξε ένα διάστημα 15 λεπτών ηρεμίας (idle) και σε κάθε περίπτωση μετρήθηκε το peak της θερμοκρασίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα της δοκιμής
Παράλληλα για να διατηρήσουμε τις μετρήσεις μας όσο γίνεται πιο καθαρές από πλευράς σφαλμάτων οι ανεμιστήρες θα δουλεύουν στο 100% των στροφών τους συνδεδεμένοι στα 12V του τροφοδοτικού καθ'όλη τη διάρκεια των δοκιμών.
Ακόμη, επειδή ουσιαστικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμπεριφορά της ψύκτρας σε σχέση πάντα με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, στα διαγράμματα των αποτελεσμάτων θα παρουσιάσουμε τη διαφορά (delta) μεταξύ της θερμοκρασίας του επεξεργαστή και της θερμοκρασίας του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές (ambient). Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι μπορεί να καταφέρει η ψύκτρα και φυσικά μπορεί να προσαρμόσει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του με βάση το χώρο στον οποίο λειτουργεί το σύστημά του.
Τέλος, η μέτρηση του θορύβου που παράγουν οι ανεμιστήρες θα πραγματοποιηθεί από ένα ντεσιμπελόμετρο μεγίστης ευαισθησίας 30db(A) στημένο σε τρίποδο σε απόσταση ενός μέτρου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Ακολουθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε σύμφωνα με την μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις της αν και θα περιμέναμε μάλλον κάτι καλύτερο, δεδομένων των 360W TDP που αναφέρονται στις προδιαγραφές (υπενθυμίζουμε πως είναι η υψηλότερη τιμή που έχουμε δει μέχρι στιγμής) μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές αυτές ήταν ικανοποιητικές καθώς ακόμη και στην τελευταία (και πιο απαιτητική) από τις δοκιμές η απόσταση από την κορυφή ήταν 2.7 βαθμοί.
Η πρωτιά, δυσάρεστη ωστόσο, ήρθε σε μια άλλη κατηγορία, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του θορύβου. Εδώ η Α80 με τους τρεις ανεμιστήρες της σε πλήρη λειτουργία έφτασε στα 51.8 db(A) ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα μοντέλα που έχουν κατά καιρούς περάσει από το εργαστήριό μας.
Σημαντικό ρόλο εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως παίζει ο μικρός ανεμιστήρας ο οποίος προορίζεται για την ψύξη των mosfet. Αν και υπό κανονικές συνθήκες, όπως πάντα τονίζουμε, η λειτουργία της υδρόψυξης θα είναι αρκετά πιο ήσυχη, σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε τον θόρυβο ακόμη περισσότερο θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την απενεργοποίηση του μικρού ανεμιστήρα καθώς η συμβολή του δεν ήταν και ιδιαίτερα σημαντική. Συγκεκριμένα χωρίς το εν λόγω ανεμιστήρα σε λειτουργία η θερμοκρασία της περιοχής γύρω από το socket ήταν αυξημένη κατά μόλις 1-1.5 βαθμό.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση πλησιάζει προς το τέλος της και η Cryorig A80 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας πετύχει καλές μεν επιδόσεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να πιάσει την κορυφή σε καμία από τις δοκιμές όπως θα περιμέναμε όταν ξεκινούσαμε να διαβάσουμε τα τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Έτσι σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επιδόσεων δεν θα σταθούμε τόσο στις θερμοκρασίες που πέτυχε η Α80 (οι οποίες θα επαναλάβουμε πως ήταν καλές αλλά όχι κορυφαίες) όσο στη λειτουργία του τρίτου (εξτρα) ανεμιστήρα και του παραγόμενου θορύβου.
Ξεκινώντας δε από το θόρυβο, θα περιμέναμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα ή τουλάχιστον όχι την τελευταία θέση στο σχετικό πίνακα. Αν και υπό κανονικές συνθήκες τα πράγματα θα είναι σίγουρα κάπως καλύτερα ο μόνος τρόπος για να δει ο χρήστης σημαντική βελτίωση είναι ωστόσο η απενεργοποίηση του μικρού έξτρα ανεμιστήρα που τοποθετείται πάνω στην αντλία. Αυτό στην ουσία δεν ενέχει κάποιον κίνδυνο αφού αφενός η συνεισφορά του είναι πολύ μικρή όπως αναφέραμε και παραπάνω, και αφετέρου σε ένα κουτί με καλό airflow στο εσωτερικό η χρησιμότητά του είναι πρακτικά μηδενική. Εάν δε, ο χρήστης χρησιμοποιεί και κάποια σύγχρονη πλατφόρμα χαμηλής κατανάλωσης (πχ Skylake) τότε εκ των πραγμάτων δεν θα έχει κανένα απολύτως λόγο ανησυχίας.
Σε όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να προσθέσουμε την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και την εξαιρετικά εύκολη εγκατάσταση η οποία δεν απαιτεί περισσότερα από 3-4 λεπτά ακόμη και από κάποιον χρήστη που δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν αναφέροντας επιγραμματικά όλα τα θετικά και αρνητικά σημεία που εντοπίσαμε στην υπό δοκιμή ψύκτρα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με αυτή:
Πλεονεκτήματα:
- Άριστη ποιότητα κατασκευής
- Καλές επιδόσεις
- Πανεύκολη εγκατάσταση
- Συμβατότητα με πολλά sockets συμπεριλαμβανομένου και του νέου ΑΜ4
- Δεν χρειάζεται συντήρηση
Μειονεκτήματα
- Θορυβώδης λειτουργία ειδικά στο 100% των ανεμιστήρων
- Τσιμπημένη τιμή
- Ο μικρός ανεμιστήρας επηρεάζει τη θερμοκρασία των VRM ελάχιστα.
Κλείνοντας,και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Cryorig A80, η οποία υπενθυμίζουμε πως στην ελληνική αγορά πωλείται από 125€, είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris