Η Corsair γνωστή σε όλους μας για τα προϊόντα που προσφέρει σε διάφορους τομείς ασχολείται μεταξύ άλλων και με λύσεις all-in-one υδρόψυξης και σήμερα θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να εξετάσουμε μια από αυτές με την οποία η εταιρεία φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά.
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Πρόκειται για την Corsair H5 SF, μια all-in-one λύση η οποία ωστόσο έχει αποκλειστικό προσανατολισμό τα low profile συστήματα mini ITX και έτσι ο σχεδιασμό της διαφέρει ριζικά σε σύγκριση με όλα τα μοντέλα που έχει τύχει να δούμε μέχρι στιγμής. Με το συγκεκριμένο μοντέλο κύριος στόχος της εταιρείας είναι να άρει όλους τους περιορισμούς που εκ των πραγμάτων παρουσιάζονται ως προς την ψύξη του συστήματος και να παρέχει αποτελεσματική ψύξη εκεί που κανονικά δεν θα μπορούσε να χωρέσει ούτε μια μετρίου μεγέθους ψύκτρα. Παράλληλα σύμφωνα με την εταιρεία, ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα της επιτρέπει να απάγει εκτός των άλλων και μέρος της θερμότητας που εκλύεται και από την μητρική δημιουργώντας έτσι ακόμη καλύτερες συνθήκες λειτουργίας στο εσωτερικό του εκάστοτε κουτιού όπου ο χώρος συνήθως (ειδικά όταν πρόκειται για mini-ITX συστήματα) είναι εξαιρετικά περιορισμένος και η ροή αέρα σχεδόν ανύπαρκτη.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας επιφυλάσσει η πρώτη μας συνάντηση με τα προϊόντα ψύξης της Corsair μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Ακολουθούν δύο συγκριτικά διαγράμματα για να δούμε που ακριβώς τοποθετείται η Corsair H5 SF σε σχέση με τα άλλα μοντέλα που έχουμε δοκιμάσει ως προς το κόστος απόκτησης και το υποστηριζόμενο TDP:
H Η5 SF καθώς προσδιορίζεται ως low-profile λύση έρχεται και σε μια ασυνήθιστα μικρή συσκευασία, πάνω στην οποία κυριαρχούν το μαύρο και κίτρινο χρώμα. Πάνω της υπάρχουν ορισμένες φωτογραφίες του προϊόντος που υπάρχει στο εσωτερικό και σύντομη περιγραφή σε διάφορες γλώσσες
Ανοίγοντας τη συσκευασία το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι ένα αρκετά παχύ κομμάτι φελιζόλ για την προστασία των όσων υπάρχουν μέσα αλλά και κάποια συνοδευτικά εγχειρίδια με οδηγίες τοποθέτησης καθώς και λεπτομέρειες για την εγγύηση. Από κάτω υπάρχει η υδρόψυξη μέσα σε προστατευτική σακούλα καθώς και όλα της τα συνοδευτικά.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από τα παρελκόμενα της ψύκτρας. Αυτά αποτελούνται από τα διάφορα retention kits, ένα μεταλλικό εξάρτημα σχήματος "Γ" που χρησιμεύει για την στήριξη του ψυγείου πάνω από τη μητρική καθώς και διάφορα σετ βιδών για χρήση ανάλογα με το socket στο οποίο πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση.
Φωτογραφίες
Πριν περάσουμε στη διαδικασία των δοκιμών δεν θα μπορούσαμε να μην τοποθετήσουμε την Corsair H5 SF κάτω από το φωτογραφικό φακό για να δούμε λεπτομερώς τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η εταιρεία:
Ξεκινάμε με μια πρώτη φωτογραφία της υδρόψυξης, η οποία είναι πράγματι η πιο μικρή που έχουμε συναντήσει ποτέ. Στο πάνω μέρος της, όπως και στο πάνω μέρος του μπλοκ υπάρχει το λογότυπο της Corsair ενώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το ψυγείο καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο σε σχέση με την επιφάνειά της. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως θα δούμε λίγο παρακάτω.
Μια πιο κοντινή ματιά στην πάνω πλευρά του μπλοκ, μέσα στο οποίο όπως σε κάθε τέτοιου είδους κύκλωμα υπάρχει και η αντλία.
Στον πίσω μέρος, όπου ουσιαστικά είναι και η έξοδος του αέρα υπάρχουν τα fins του ψυγείου αλλά και ένα λεπτό κομμάτι αφρώδους υλικού περιμετρικά για την απόσβεση τυχόν παραγόμενων κραδασμών στην περίπτωση που το ψυγείο χρειαστεί να έρθει σε επαφή με το κουτί.
Στην πίσω πλευρά βρίσκουμε τον ανεμιστήρα ο οποίος είναι προεγκατεστημένος και δεν μπορεί να αλλάξει. Όπως θα δούμε παρακάτω μπορεί να αφαιρεθεί για καθαρισμό εάν χρειαστεί αλλά λόγω της ιδιομορφίας του δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή του. Επομένως ευελπιστούμε να είναι αποδοτικός και όσο δυνατόν πιο ήσυχος.
Από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες ώστε να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα και για το πάχος της Η5 SF.
Οι σωλήνες της Η5 SF, έχουν αρκετά μικρό μήκος, κάτι που βέβαια είναι πολύ λογικό δεδομένων των συστημάτων για τα οποία προορίζεται και είναι φτιαγμένοι από αρκετά σκληρό λάστιχο.
Μια από τις οπές οι οποίες υπάρχουν για τη στήριξη του κυκλώματος με ασφάλεια πάνω από τη μητρική.
Μια κοντινή ματιά στα δύο καλώδια τροφοδοσίας του κυκλώματος, δηλαδή της αντλίας και του ανεμιστήρα.
Η βάση του μπλοκ καλύπτεται με ένα καπάκι που κουμπώνει και ξεκουμπώνει εύκολα.
Στη βάση του μπλοκ υπάρχει τοποθετημένη από το εργοστάσιο θερμοαγώγιμη πάστα η οποία εξηγεί και το γιατί δεν υπάρχει κάποιο σωληνάριο στα παρελκόμενα της υδρόψυξης.
Καθότι ανήσυχα πνεύματα εκ φύσεως, εφόσον υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι, δεν θα μπορούσαμε να μην πιάσουμε και το κατσαβίδι για λίγο. Ξεκινάμε λοιπόν αφαιρώντας το ένα από τα δύο καπάκια που ουσιαστικά συγκρατούν τον ανεμιστήρα πάνω στο ψυγείο. Όπως βλέπουμε υπάρχουν κάποια "κανάλια" για να κατευθύνουν τον αέρα στο επιθυμητό σημείο καθώς και ένα λεπτό κομμάτι αφρώδους υλικού, πιθανόν για τον περιορισμό της σκόνης.
Η Corsair H5 SF έχοντας αφαιρεθεί το καπάκι που είδαμε παραπάνω.
Ένα αντίστοιχο καπάκι βρίσκεται και από την άλλη πλευρά και αφαιρώντας και αυτό ουσιαστικά παίρνουμε στα χέρια τον ανεμιστήρα του κυκλώματος. Τα εν λόγω καπάκια συγκρατούνται από δύο βίδες το καθένα και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπό φυσιολογικές συνθήκες ο χρήστης δεν θα χρειαστεί ποτέ να μπει σε αυτή τη διαδικασία.
O ανεμιστήρας της Corsair H5 SF έχοντας πλέον αφαιρεθεί από το κύκλωμα.
Δύο φωτογραφίες όπου φαίνεται το πραγματικό μέγεθος της H5 SF. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι πραγματικές της διαστάσεις διαφέρουν σημαντικά από το μέγεθος με το οποίο έρχεται σε επαφή ο χρήστης λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι κατασκευασμένη. Έτσι, είμαστε πραγματικά περίεργοι να δούμε τι απόδοση μπορεί να έχει ένα τόσο μικρο, μικροσκοπικό θα μπορούσαμε να πούμε, κύκλωμα.
Αφού τοποθετήσαμε ξανά στη θέση τους τα διάφορα τμήματα που αφαιρέσαμε νωρίτερα προχωρήσαμε στην εγκατάσταση της υδρόψυξης στη μητρική του συστήματος δοκιμών. Η διαδικασία αν και τελείως ασυνήθιστη (κάτι που ήταν αναμενόμενο) δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εάν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του συνοδευτικού εγχειριδίου δεν θα σας πάρει περισσότερα από 10 λεπτά. Χρειάζεται ωστόσο αρκετή προσοχή για να μην προκληθεί κάποια ακούσια ζημιά στη μητρική καθώς οι σωλήνες είναι κοντοί και έτσι δεν υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο κινήσεων.
Σύστημα δοκιμών & μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της ψύκτρας που βλέπουμε στη σημερινή δοκιμή θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Για την καλύτερη καταγραφή της συμπεριφοράς της ψύκτρας θα πραγματοποιήσουμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη θα γίνει σε κατάσταση ηρεμίας και μετέπειτα σε πλήρες φόρτο με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.5 GHz με τάση 1.2 V. Aν και η τάση αυτή δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτής της συχνότητας, θα ανεβάσει ωστόσο σημαντικά το θερμικό φορτίο του επεξεργαστή που είναι και το ζητούμενο σε αυτού του είδους τις δοκιμές. Για να φέρουμε τον επεξεργαστή σε 100% load χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή εφαρμογή AIDA 64 Extreme Edition. Αρχικά τρέξαμε ένα συνδυασμένο φορτίο (CPU + FPU stress) και στη συνέχεια μόνο του το FPU stress test το οποίο φέρνει κυριολεκτικά στα όρια του τον επεξεργαστή ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία του. Το πρώτο τεστ είχε διάρκεια 15 λεπτών ενώ το δεύτερο διήρκεσε 10 λεπτά. Μεταξύ των μετρήσεων υπήρξε ένα διάστημα 15 λεπτών ηρεμίας (idle) και σε κάθε περίπτωση μετρήθηκε το peak της θερμοκρασίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα της δοκιμής
Παράλληλα για να διατηρήσουμε τις μετρήσεις μας όσο γίνεται πιο καθαρές από πλευράς σφαλμάτων οι ανεμιστήρες θα δουλεύουν στο 100% των στροφών τους συνδεδεμένοι στα 12V του τροφοδοτικού καθ'όλη τη διάρκεια των δοκιμών.
Ακόμη, επειδή ουσιαστικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμπεριφορά της ψύκτρας σε σχέση πάντα με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, στα διαγράμματα των αποτελεσμάτων θα παρουσιάσουμε τη διαφορά (delta) μεταξύ της θερμοκρασίας του επεξεργαστή και της θερμοκρασίας του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές (ambient). Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι μπορεί να καταφέρει η ψύκτρα και φυσικά μπορεί να προσαρμόσει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του με βάση το χώρο στον οποίο λειτουργεί το σύστημά του.
Τέλος, η μέτρηση του θορύβου που παράγει ο ανεμιστήρας θα πραγματοποιηθεί από ένα ντεσιμπελόμετρο μεγίστης ευαισθησίας 30db(A) στημένο σε τρίποδο σε απόσταση ενός μέτρου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέραμε:
Αν και στο κομμάτι του θορύβου η απόδοση της H5 SF ήταν μάλλον απογοητευτική, στις άλλες δοκιμές (με εξαίρεση την τελευταία που είναι και η πιο extreme) κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία παρά τις εξαιρετικά μικρές της διαστάσεις οι οποίες αρχικά μας είχαν δημιουργήσει μια εύλογη ανησυχία. Έτσι παρότι λογικά σε ένα mini-ITX σύστημα οι συνθήκες λειτουργίας δεν είναι τόσο απαιτητικές ο χρήστης μπορεί να νιώθει ασφαλής καθώς ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί να πατήσει γκάζι ο επεξεργαστής δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως παρότι η "ηχορύπανση" από τον ανεμιστήρα στο 100% των στροφών του είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητική εντούτοις φαίνεται πως αφενός λειτουργεί πολύ αποδοτικά και ταυτόχρονα είναι αρκετά πιο διακριτικός (σίγουρα όχι αθόρυβος) όταν συνδεθεί πάνω στο PWM κύκλωμα της μητρικής.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ κλείνει και η σημερινή μας παρουσίαση και η Corsair H5 SF κατεβαίνει από το σύστημα δοκιμών έχοντας καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς επιδόσεις καθώς παρά το εξαιρετικά μικρό της μέγεθος κατάφερε να ανταποκριθεί ακόμη και στην μια εκ των δοκιμών στα 4.5GHz κάτι το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν περιμέναμε να συμβεί (ή τουλάχιστον όχι με αυτό το αποτέλεσμα). Με τον τρόπο αυτό η Corsair κατάφερε να πετύχει ουσιαστικά το στόχο της και πλέον όλοι όσοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εγκαταστήσουν ένα high-end επεξεργαστή στο mini-ITX κουτί τους πλέον έχουν μια ιδανική λύση να επιλέξουν σε αντίθεση με λίγο καιρό πριν όπου οι διαθέσιμες επιλογές θα τελείωναν πάρα πολύ γρήγορα. Αν και σίγουρα δεν αποτελεί την επιτομή της σχεδιαστικής καλαισθησίας το μαύρο χρώμα ήταν μάλλον η ιδανική επιλογή που θα μπορούσε να κάνει η Corsair αλλά και πάλι, οι όποιοι ενδοιασμοί, λόγω των επιδόσεων θα καμφθούν αρκετά γρήγορα.
Η δυσάρεστη πρωτιά ωστόσο έρχεται από το κομμάτι του θορύβου όπου παρά το ότι είναι εξοπλισμένη με έναν μόνο ανεμιστήρα, η Corsair H5 SF κατέλαβε την τελευταία θέση του σχετικού πίνακα. Αν και λογικό καθώς ο ανεμιστήρας ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την απαγωγή της θερμότητας του επεξεργαστή όσο του συστήματος (σε λίγο μικρότερο βαθμό) θα ήταν ίσως καλό να σκεφτείτε την αγορά κάποιου κουτιού που να παρέχει έστω μια στοιχειώδη ηχομόνωση αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με απαιτητικές για τον επεξεργαστή εργασίες.
Κλείνοντας λοιπόν ας δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην Corsair H5 SF κατά το διάστημα των δοκιμών μας:
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετικές επιδόσεις δεδομένου του μεγέθους της
- Αποδοτικός ανεμιστήρας
- Υψηλό υποστηριζόμενο TDP
- Αρκετά εύκολη εγκατάσταση
- Άριστη ποιότητα κατασκευής
- Ο ανεμιστήρας είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να απορροφά μέρος της θερμότητας και από το υπόλοιπο σύστημα.
Μειονεκτήματα:
- Ιδιαίτερα θορυβώδης ανεμιστήρας στο 100% των στροφών
- Δεν παρέχεται θερμοαγώγιμη πάστα πλην αυτής που υπάρχει ήδη στο μπλοκ από το εργοστάσιο
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris