Πώς θα μπορούσαν άραγε να συνδυαστούν σε ένα και μόνο κουτί τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες, καλή ροή αέρα, καλές θερμοκρασίες αλλά και χαμηλά (έως ανεπαίσθητα) επίπεδα παραγόμενου θορύβου; Αυτό είναι κάτι που σίγουρα μας έχει απασχολήσει όλους κάποια στιγμή, καθώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που όσους περισσότερους ανεμιστήρες είχαμε στο κουτί μας τόσο καλύτερα "νιώθαμε" και πλέον δίνεται πολλή περισσότερη βαρύτητα στην κατά το όσο δυνατό αθόρυβη λειτουργία των συστημάτων.
H Cooler Master ισχυρίζεται πως μπορεί να μας παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα αυτό με τη σειρά Silencio από την οποία έχουμε σήμερα τη χαρά να έχουμε για δοκιμή το κορυφαίο μοντέλο της, Silencio 652S. Πάμε λοιπόν να δούμε το εν λόγω κουτί πάνω στον πάγκο δοκιμών μας και να καταγράψουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας ξεκινώντας όπως πάντα από μια σύντομη αναφορά στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά. Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Cooler Master Silencio 652S.
Το Silcencio 652S έρχεται σε μια αρκετά μεγάλου μεγέθους συσκευασία στο εξωτερικό μέρος της οποίας φαίνονται κάποιες φωτογραφίες του κουτιού και φυσικά αναγράφονται κάποιες από τις σημαντικότερες προδιαγραφές του.
H εξωτερική όψη της συσκευασίας για την οποία σας μιλήσαμε παραπάνω.
Στο εσωτερικό βρίσκεται τοποθετημένο το Silencio 652S, ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια και μέσα σε μια νάυλον σακούλα για την αποφυγή τυχόν φθορών κατά τη μεταφορά του.
Μαζί με το κουτί η εταιρεία έχει συμπεριλάβει ένα αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης τόσο για το ίδιο όσο και για τα εξαρτήματα που έρχονται μαζί με αυτό. Υπάρχει επίσης και ένα σακουλάκι με πληθώρα βιδών, αποστατών και λοιπών παρελκομένων που θα μας φανούν χρήσιμα λίγο αργότερα κατά την εγκατάσταση του συστήματος.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Αφού είδαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού μπορούμε πια να ξεκινήσουμε την "εξερεύνηση" μας η οποία αρχίζει από το εξωτερικό του.
Ξεκινάμε με την πρόσοψη του Silencio 652S, η οποία είναι εξαιρετικά λιτή με μόνη λεπτομέρεια το ανάγλυφο λογότυπο της εταιρείας.
Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος καθώς και ένα ενδεικτικό LED.
Η λιτή πρόσοψη αποτελεί στην πραγματικότητα μια "πόρτα" πίσω από την οποία υπάρχουν οι τρεις θέσεις για οπτικές συσκευές 5.25 ιντσών καθώς και ένα φίλτρο αέρα το οποίο αφαιρείται με μια απλή κίνηση.
Από την πίσω μεριά της πρόσοψης υπάρχει ένα αφρώδες ηχομονωτικό υλικό με, ενώ πίσω από το αποσπώμενο φίλτρο αέρα υπάρχουν δύο ανεμιστήρες διαμέτρου 120mm.
Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, παρατηρούμε πως διατηρείται ο ίδιος λιτός σχεδιασμός. Στο εμπρός όμως μέρος της πάνω πλευράς υπάρχουν τέσσερις θύρες USB (2 x USB 2.0 & 2 x USB 3.0), υποδοχές ήχου καθώς και μια συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης SD, η οποία αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη.
Το πλαστικό που υπάρχει στην πάνω πλευρά λειτουργεί σαν καπάκι. Από κάτω υπάρχει ένα ακόμη φίλτρο αέρα και ένα αρκετά μεγάλο κενό στο οποίο ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει με ευκολία ένα διπλό ψυγείο υδρόψυξης.
Μια ματιά και στις δύο πλευρές του κουτιού. Στην αριστερή λαμαρίνα όπως βλέπουμε υπάρχει ένα αποσπώμενο τμήμα, στη θέση του οποίου (εσωτερικά) μπορεί να εγκατασταθεί προαιρετικά ένας ανεμιστήρας 200mm.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά του κουτιού όπου δίπλα από τα επτά, και αναμενόμενα, expansion slots και τις οπές για την όδευση σωλήνων υδρόψυξης την προσοχή μας τραβάει το κάθετο expansion slot που υπάρχει στα δεξιά. Αυτό θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε όσους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν ταυτόχρονα όλες τις θύρες επέκτασης της μητρικής τους αλλά και να εγκαταστήσουν κάποιο επιπλέον bracket με θύρες USB ή οτιδήποτε άλλο.
Οι πλαϊνές λαμαρίνες συγκρατούνται στη θέση τους από τέσσερις χειρόβιδες.
Η περιήγησή μας στο εξωτερικό του κουτιού θα τελειώσει με την κάτω πλευρά του, η οποία όπως βλέπουμε διαθέτει ποδαράκια με λαστιχένια επένδυση αλλά και δύο φίλτρα αέρα.
Μια πιο κοντινή ματιά στα ποδαράκια πάνω στα οποία στηρίζεται το Silencio 652S.
Τα φίλτρα που προαναφέραμε είναι και αυτά αποσπώμενα κάτι που δε θα μπορούσε παρά να μας χαροποιήσει ιδιαίτερα, καθώς ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνεται πολύ εύκολα και σε τακτική βάση.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Μετά την εξερεύνηση του εξωτερικού του Silencio 652S, μπορούμε να πάμε να ρίξουμε μια ματιά και στο εσωτερικό του. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό, αρκεί να ξεβιδώσουμε τις τέσσερις χειρόβιδες (δύο σε κάθε πλευρά) που συγκρατούν τις πλαϊνές λαμαρίνες του κουτιού.
Αφαιρώντας τα δύο πλαϊνά, βλέπουμε πως όπως και στην πρόσοψη έτσι και εδώ από την εσωτερική τους πλευρά υπάρχει το ίδιο ηχομονωτικό υλικό, κάτι που φυσικά κερδίζει τις θετικές μας εντυπώσεις. Η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα στιβαρή ενώ το βάρος τους αισθητά πάνω από τα συνηθισμένα. Η ποιότητα βαφής, όπως και στα υπόλοιπα τμήματα του κουτιού, είναι αρκετά καλή.
Μια πρώτη, γενικά ματιά στο εσωτερικό του κουτιού. Όπως βλέπουμε είναι βαμμένο εξ'ολοκλήρου σε μαύρο χρώμα ενώ παρά την ύπαρξη πολλών θέσεων για αποθηκευτικά μέσα δείχνει αρκετά ευρύχωρο.
Στο χώρο όπου λίγο αργότερα θα τοποθετηθεί η μητρική διακρίνουμε μαζεμένα όλα τα καλώδια του κουτιού.
Οι οπτικές συσκευές ασφαλίζουν στη θέση τους με τους εικονιζόμενους πλαστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα βολικοί και εύχρηστοι.
Μια πρώτη ματιά στις αφαιρούμενες θέσεις όπου μπορούν να τοποθετηθούν σκληροί δίσκοι ή SSDs. Τα εξαρτήματα αυτά είναι έξυπνα κατασκευασμένα έτσι ώστε μπορούν να μπουν είτε στο μικρό cage (πάνω) είτε στο μεγαλύτερο που βρίσκεται κάτω.
Και ιδού αυτό για το οποίο μιλήσαμε. Οι θήκες αυτές είναι φτιαγμένες έτσι ώστε το μέγεθος τους να προσαρμόζεται με μια μόλις κίνηση ενώ έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης εγκατάστασης έως και δύο σκληρών δίσκων ταυτόχρονα.
Φεύγοντας από τη μπροστινή πλευρά μετακινούμαστε προς τα αριστερά, όπου συναντούμε δύο προεγκατεστημένους αποστάτες. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο σακουλάκι με τα παρελκόμενα και θα τοποθετηθούν αργότερα από εμάς.
Επειδή το Silencio 652S δεν υποστηρίζει μόνο ΑΤΧ μητρικές αλλά και micro-ATX, η εταιρεία έχει βάλει δίπλα από κάθε θέση αποστάτη ένα γράμμα και στην εσωτερική λαμαρίνα έχει φτιάξει ένα πίνακα με τις βίδες που χρειάζεται να τοποθετήσουμε σε κάθε περίπτωση.
Ρίχνοντας μια ματιά ακόμη πιο αριστερά εντοπίζουμε και τον τρίτο ανεμιστήρα του κουτιού, ο οποίος βρίσκεται στο πάνω μέρος της πίσω πλευράς για να αποβάλει το θερμό αέρα από το σύστημά μας.
Στον "πάτο" του κουτιού διακρίνουμε τη θέση για το τροφοδοτικό και θέση για ένα ακόμη ανεμιστήρα που μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά. Μια πολύ καλή και λεπτομερής προσθήκη της Cooler Master είναι η προσθήκη λαστιχένιων βάσεων στις γωνίες που θα πατήσει το τροφοδοτικό για την απορρόφηση των όποιων κραδασμών παράγονται από αυτό.
Κλείνουμε με μερικές φωτογραφίες από την πίσω εσωτερική πλευρά του κουτιού,όπου η εταιρεία έχει τοποθετήσει grommets για την ευκολότερη όδευση των καλωδίων αλλά και ένα μεγάλο άνοιγμα πίσω από τη θέση της μητρικής, για την τοποθέτηση ψυκτρών χωρίς να είναι απαραίτητη η απεγκατάστασή της.
Εγκατάσταση συστήματος & υδρόψυξης
To εσωτερικό του Silencio 652S αποδείχθηκε αρκετά ενδιαφέρον και πέρα από την ποιοτική σε γενικές γραμμές κατασκευή, είδαμε πως η εταιρεία έχει δώσει αρκετά μεγάλη έμφαση σε ορισμένες λεπτομέρειες που συμβάλλουν στην γενικότερη θετική εικόνα του κουτιού.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να ξεκινήσουμε και τη διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος, η οποία αναμένεται να είναι αρκετά εύκολη καθώς το μοντέλο της σημερινής μας δοκιμής είναι αρκετά ευρύχωρο.
Όπως πάντα ξεκινάμε με το λαμάκι του πίσω Ι/Ο panel της μητρικής μας, η τοποθέτηση του οποίου είναι ζήτημα δευτερολέπτων.
Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση της μητρικής. Πριν από αυτή όμως έχει προηγηθεί η εγκατάσταση ορισμένων αποστατών, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω μόνον δύο από αυτούς είναι προεγκατεστημένοι στο κουτί.
Σειρά παίρνει το τροφοδοτικό. Τα grommets δείχνουν εδώ τη χρησιμότητά τους καθώς η παρουσία τους διευκολύνει πολύ την όδευση των καλωδίων στις υποδοχές της μητρικής.
Mια εικόνα του πώς έχει διαμορφωθεί η πίσω όψη του Silencio 652S μετά την εγκατάσταση του τροφοδοτικού και της μητρικής.
Η εγκατάσταση της κάρτας γραφικών είναι ίσως το μοναδικό σημείο στο απαιτείται λίγο περισσότερη προσοχή. Λόγω του πολύ μεγάλου της μεγέθους, η Radeon HD 5970 χωράει οριακά στο εσωτερικό, όμως αφαιρώντας το αποσπώμενο cage σκληρών δίσκων 2.5 ιντσών η εγκατάστασή της είναι τουλάχιστον άνετη.
Για του λόγου το αληθές μετά την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών επαναφέραμε το HDD cage στη θέση του και όπως μπορείτε να δείτε η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Ωστόσο ακόμη και έτσι, δεν είναι αδύνατη η εγκατάσταση μεγάλων καρτών, χρειάζεται ωστόσο πολύ προσοχή για να μην γίνει κάποια ζημιά.
Η εγκατάσταση ενός σκληρού δίσκου ή SSD είναι μια απλούστατη διαδικασία που δεν απαιτεί περισσότερα από 2-3 λεπτά.
Κλείνοντας την ενότητα αυτή και μιας που το σημερινό κουτί μας δίνει αυτή τη δυνατότητα αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε και μια all-in-one υδρόψυξη στο εσωτερικό του. Το μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν το Eisberg 240 της Cooler Master και η τοποθέτησή του στην εσωτερική πλευρά της οροφής έγινε με αρκετά μεγάλη ευκολία χωρίς να απαιτηθεί πολύς χρόνος.
Σύστημα δοκιμών & μεθοδολογία μετρήσεων
To hardware που όπως είδαμε και παραπάνω, εγκαταστήσαμε στο Cooler Master Silencio 652S ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και τον SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε στο CM Silencio 652S με τη θερμοκρασία του χώρου στους περίπου 27 βαθμούς.
Βάση των αποτελεσμάτων που βλέπουμε στα δύο παραπάνω διαγράμματα, οι επιδόσεις του σημερινού κουτιού στο κομμάτι των θερμοκρασιών κυμάνθηκαν σε αρκετά καλά επίπεδα, κάτι το οποίο βέβαια ήταν μάλλον αναμενόμενο. Αυτό όμως που πραγματικά κάνει εντύπωση στο Silencio 652S είναι το, πρακτικά μηδενικό, επίπεδο θορύβου που παράγουν οι τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες. Ακριβώς λοιπόν εδώ είναι το σημείο όπου το Silencio 652S κερδίζει κατά κράτος όλα τα υπόλοιπα κουτιά που έχουν περάσει. Με τον θόρυβο του χώρου μετρήσεων να βρίσκεται στα 32-32.5 dBA, η ένδειξη του οργάνου μεταβλήθηκε ελάχιστα φτάνοντας στα 34.2-34.7 dBA με τους ανεμιστήρες του κουτιού να λειτουργούν στο μέγιστο, κάτι που έκανε θετική εντύπωση δεδομένου ότι δεν ήταν ένας ή δύο αλλά τρεις.
Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα εισαγωγής φρέσκου αέρα στο εσωτερικό του τροφοδοτικού, λόγω της θέσης στην οποία τοποθετείται αλλά και του ανοίγματος που υπάρχει εκεί. Έτσι, παρόλο που δεν είχαμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε μέτρηση στο τροφοδοτικό, μπορούμε με βεβαιότητα να θεωρήσουμε πως η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θα είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή που θα βλέπαμε αν ήταν τοποθετημένο σε κάποια άλλη θέση.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ, μια ακόμη παρουσίαση φτάνει στο τέλος της με το προϊόν το οποίο δοκιμάσαμε να φεύγει από τον πάγκο αφήνοντας θετικές εντυπώσεις, αλλά και με κάποια μικρά σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Το CM Silencio 652S είναι ένα κουτί το οποίο αποτελεί κάτι παραπάνω από μια τίμια λύση και μπορεί να ικανοποιήσει κάλλιστα τις ανάγκες ακόμη και ενός ιδιαίτερα απαιτητικού χρήστη. Προσφέροντας ευελιξία, αθόρυβη λειτουργία, αλλά και πολύ χώρο στο εσωτερικό του μας έδωσε τη δυνατότητα να στήσουμε το σύστημά μας όπως και την υδρόψυξη που είδαμε νωρίτερα, γρήγορα και ξεκούραστα χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε κάποιο ιδιαίτερο κόπο. Ακόμη, η χρήση ηχομονωτικού υλικού στις πλευρικές λαμαρίνες, αλλά και η παροχή των φατνίων για δίσκους 2.5 ιντσών που μπορούν να μεγαλώσουν με ένα μόνο κλικ, είναι χαρακτηριστικά που θα κερδίσουν την εκτίμηση ακόμη και των πιο αυστηρών από εμάς.
Πέρα όμως από την πολύ εύχρηστη δομή του κουτιού, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του η οποία όχι απλά δικαιολογεί τα χρήματα που ζητούνται για την αγορά, αλλά σε ένα βαθμό θα λέγαμε πως ξεπέρασε και τις προσδοκίες μας. Τα μεταλλικά του μέρη διαθέτουν την απαραίτητα στιβαρότητα και παρόλο που το αποτέλεσμα είναι το αρκετά αυξημένο βάρος του κουτιού η αίσθηση που αφήνει στο χρήστη είναι αυτή ενός premium προϊόντος ο χρονικός ορίζοντας χρήσης του οποίου θα είναι πολύ μεγάλος. Εξίσου εξαιρετική αποδείχθηκε και η ποιότητα βαφής τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κουτιού, αλλά και στα σημεία επαφής των βιδών όπου παρά τις αρκετές φορές που κάναμε χειρισμούς δεν παρατηρήσαμε οποιαδήποτε φθορά στο χρώμα των επιφανειών.
Κακά τα ψέματα, το Silencio 652S, είναι ένα κουτί στο οποίο δύσκολα μπορείς να εντοπίσεις κάποιο σημαντικό μειονέκτημα. Ωστόσο θα μας άρεσε περισσότερο αν τα φίλτρα αέρα που υπάρχουν στην οροφή του κουτιού και στην πρόσοψή του είχαν τη μορφή σίτας, όπως δηλαδή αυτό που βρίσκεται στον πάτο του, καθώς η λειτουργία τους θα ήταν μάλλον πιο αποδοτική. Επίσης λόγω του ότι από την πρόσοψη δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική είσοδος φρέσκου αέρα θεωρούμε πως συστήματα με περισσότερο ενεργοβόρους επεξεργαστές θα παρουσιάσουν ενδεχομένως ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες (ο G3258 που χρησιμοποιήσαμε εμείς, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει ιδανικό παράδειγμα για αυτό το ενδεχόμενο).
Συνοψίζοντας λοιπόν, πάμε να δούμε ποια είναι επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Cooler Master Silencio 652S, η τιμή του οποίου στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 109.9 ευρώ.
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετική ποιότητα βαφής και κατασκευής
- Αποσπώμενο cage σκληρών δίσκων και δυνατότητα εγκατάσταση μεγάλων καρτών γραφικών
- Δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης υδρόψυξης
- Αθόρυβη λειτουργία ανεμιστήρων
- Ευρύχωρο εσωτερικό, επεκτάσιμα φατνία δίσκων, και σήμανση βιδών για τις υποστηριζόμενες μητρικές
- Πολύ καλός λόγος απόδοσης / τιμής
- Παροχή ενσωματωμένου card reader
Μειονεκτήματα:
- Διαμόρφωση φίλτρων πρόσοψης και οροφής
- Θα θέλαμε καλύτερη δίοδο εισαγωγής αέρα από τη μπροστινή πλευρά
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Cooler Master Silencio 652S είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris