H Cooler Master είναι μια γνωστή, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς, εταιρεία η οποία έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να κάνει το όνομά της συνώνυμο των ποιοτικών λύσεων στους τομείς της ψύξης, των τροφοδοτικών και των PC cases απολαμβάνοντας πλέον παγκόσμια αναγνώριση αλλά και την εκτίμηση ενός πολύ μεγάλου μέρους του κοινού.
Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ένα από τα πιο πρόσφατα κουτιά της εταιρείας, το Mastercase Pro 5, με το οποίο η Cooler Master αναφέρει πως φέρνει πληθώρα καινοτομιών στο σχεδιαστικό κομμάτι που θα κάνουν τη ζωή του χρήστη πολύ πιο εύκολη. Το εν λόγω κουτί είναι βασισμένο στην ιδέα σχεδιασμού που η εταιρεία ονομάζει "FreeForm Modular System" κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως ο σχεδιασμός του είναι αρθρωτός, δηλαδή πολλά από τα τμήματα που σε άλλα κουτιά θα αποτελούσαν μέρος τους, εδώ είναι αφαιρούμενα.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός πως εξωτερικά, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά, το Mastercase Pro 5, μοιάζει με ένα συνηθισμένο full tower case που ανήκει το high-end κομμάτι της αγοράς.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς έχει δημιουργήσει αυτή τη φορά η Cooler Master, μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, ξεκινώντας όπως πάντα με μια επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία και παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού που θα μας απασχολήσει σήμερα αλλά και τις διαφορές του από το "μικρότερο" μοντέλο της σειράς Mastercase:
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η τιμή του Mastercase 5 Pro, στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 166€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
To Mastercase Pro 5 έρχεται μέσα σε μια ιδιαίτερα ογκώδη συσκευασία, η οποία παρά τις διαστάσεις και το βάρος της έφθασε στα χέρια μας σε πολύ καλή κατάσταση. Στο εξωτερικό υπάρχουν ορισμένες ιδιαίτερα κατατοπιστικές εικόνες του κουτιού αλλά και της φιλοσοφίας με την οποία είναι φτιαγμένο καθώς και ένας πίνακας με αναφορά στις βασικότερες τεχνικές του προδιαγραφές.
Μια πρώτη ματιά από εσωτερικό της συσκευασίας.
Το κουτί βρίσκεται άριστα προστατευμένο στο εσωτερικό της συσκευασίας ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλα κομμάτια φελιζόλ και εντός μιας σακούλας από συνθετικό υλικό.
Tα συνοδευτικά έγγραφα του Mastercase Pro 5 αποτελούνται από ένα εγχειρίδιο οδηγιών και το φυλλάδιο της εγγύησης.
Kλείνουμε την παρούσα ενότητα με το κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονται τακτοποιημένα τα διάφορα παρελκόμενα του κουτιού. Αυτά αποτελούνται από διάφορα σετ βιδών, δεματικά καλωδίων, αποστάτες για τη στήριξη της μητρικής καθώς και ένα stand off socket για το βίδωμα τους.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Μιας και το κουτί της σημερινής μας δοκιμής φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον δεν θα χάσουμε καθόλου χρόνο και θα το τοποθετήσουμε ευθύς αμέσως κάτω από το φωτογραφικό μας φακό:
Ξεκινάμε με μια γενική ματιά από την πρόσοψη, η οποία είναι μαύρη όπως και όλο το υπόλοιπο κουτί. Το σημείο αυτό ήταν το πρώτο με το οποίο ήρθαμε σε επαφή αφότου βγάλαμε το κουτί από τη συσκευασία του και αμέσως μας έδωσε μια αίσθηση της εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής του.
Η κάτω πλευρά της πρόσοψης είναι αρκετά λιτή καθώς το μόνο που υπάρχει εκεί είναι το λογότυπο της εταιρείας. Στην πάνω πλευρά ωστόσο εντοπίζουμε δύο θύρες USB 3.0, υποδοχές ήχου, καθώς και δύο κουμπιά για την ενεργοποίηση και επαναφορά του συστήματος.
Στην αριστερή πλευρά υπάρχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο παράθυρο το οποίο αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι εντελώς διάφανο αλλά ελαφρώς σκούρο.
Περνώντας στην πίσω πλευρά εντοπίζουμε τον έναν από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες αλλά και την θέση του τροφοδοτικού η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος.
Oι πλευρικές λαμαρίνες συγκρατούνται στη θέση τους με 2 χειρόβιδες η κάθε μια. Το μικρό εξόγκωμα που υπάρχει πάνω στη βάση κάθε βίδας είναι μια εξαιρετικά ευρηματική κίνηση της Cooler Master η οποία μας επιτρέπει να ξεβιδώσουμε κάθε βίδα και αντί να την πάρουμε στο χέρι να την στερεώσουμε εκεί με ασφάλεια και χωρίς κανένα κίνδυνο να πέσει. Η μικρή αλλά εξαιρετικά χρήσιμη αυτή "πατέντα" έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά σημεία του κουτιού και μας έκανε φυσικά εξαιρετικά θετική εντύπωση.
Το τροφοδοτικό τοποθετείται απευθείας από την πίσω πλευρά χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κάποια από τις δύο πλευρές. Για να γίνει αυτό αρκεί να ξεβιδώσουμε το μεταλλικό έλασμα που όταν τοποθετηθεί ξανα θα ασφαλίσει το τροφοδοτικό στη θέση του.
Το μεταλλικό έλασμα που αναφέραμε παραπάνω έχοντας βγει από τη θέση του.
Παραμένοντας στην πίσω πλευρά βλέπουμε πως κάθε λαμαρίνα, για τη ευκολότερη αφαίρεση και επανατοποθέτησή της διαθέτει από μια ιδιαίτερα πρακτική χειρολαβή. Επίσης με μια ματιά στα slots των θυρών επέκτασης βλέπουμε πως υπάρχουν βίδες κάτι που μάλλον σημαίνει πως τα λαμάκια δεν είναι μιας χρήσης.
Περνάμε στη δεξιά πλευρά του κουτιού, η οποία είναι αρκετά πιο λιτή καθώς δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από την πλευρική λαμαρίνα, η οποία δεν έχει καμία διαμόρφωση που θα μας απασχολήσει (εξωτερικά τουλάχιστον).
H "οροφή" του κουτιού, η οποία όπως θα δούμε παρακάτω είναι αποσπώμενη λειτουργεί ως φίλτρο σκόνης καθώς από κάτω ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ανεμιστήρες ή υδρόψυξη.
Στην αθέατη, κάτω πλευρά του Mastercase Pro 5 βρίσκουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται, οι οποίες διαθέτουν και λαστιχένια επένδυση για την αποφυγή ολίσθησης καθώς και ένα αποσπώμενο φίλτρο σκόνης κάτω από τη θέση στην οποία τοποθετείται το τροφοδοτικό.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Με την εταιρεία να πλέκει το εγκώμιο του συγκεκριμένου κουτιού σχετικά με το εσωτερικό του μεταξύ άλλων πάμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει.
Αν και συνήθως ξεκινάμε με την αφαίρεση κάποιας πλευρικής λαμαρίνας σήμερα θα ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά και συγκεκριμένα με την οροφή. Η αφαίρεσή της γίνεται πολύ εύκολα σπρώχνοντας το κάλυμμά της προς τα πίσω και αμέσως αποκαλύπτεται ένα μεταλλικό τμήμα πάνω στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε ανεμιστήρες είτε ψυγείο υδρόψυξης.
H οροφή, μαζί με το μη αφαιρούμενο φίλτρο που βρίσκεται στην εσωτερική της πλευρά, εκτός κουτιού.
Η μεταλλική βάση για την τοποθέτηση ανεμιστήρων και υδρόψυξης συγκρατείται πάνω στο κουτί με 4 χειρόβιδες στην βάση των οποίων υπάρχει το ίδιο σύστημα που είδαμε και λίγο νωρίτερα στις πλευρικές λαμαρίνες.
Η αφαίρεση της βάσης είναι φυσικά πολύ απλή και όπως βλέπουμε υπάρχουν οπές σε δύο διαφορετικά σημεία κάτι που μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε ένα μεγάλο εύρος εξαρτημάτων ή κυκλωμάτων υδρόψυξης.
Έχοντας αφαιρέσει τη βάση που είδαμε παραπάνω, έχουμε πλήρη οπτική πρόσβαση τόσο στο εσωτερικό του κουτιού όσο και στις δύο πολύ πρακτικές χειρολαβές που έχει διαμορφώσει η εταιρεία για την μεταφορά του.
Κάπου εδώ είναι πλέον ώρα να περάσουμε και επί της ουσίας στο εσωτερικό και αυτό γίνεται με την αφαίρεση της αριστερής πλευρικής λαμαρίνας/παραθύρου. Το παράθυρο όπως αναφέραμε και λίγο πριν έχει μια ελαφρώς σκούρα απόχρωση και βλέπουμε πως συγκρατείται σταθερά στη θέση του από μερικά μεταλλικά γαντζάκια και δύο βίδες.
Με την πρώτη κιόλας ματιά το εσωτερικό μας προδιαθέτει για το άπλετο ελεύθερο χώρο που διαθέτει. Ακόμη, όπως βλέπουμε χωρίζεται σε δύο τμήματα υιοθετώντας την ίδια, εξαιρετικά πρακτική, σχεδιαστική νοοτροπία που είδαμε πρόσφατα και στο Deepcool DUKASE.
Όλα τα καλώδια για τη σύνδεση των εξαρτημάτων του Mastercase Pro 5 στη μητρική βρίσκονται επιμελώς τοποθετημένα στην πλάτη του εσωτερικού.
Στον πάτο του πρώτου επιπέδου, υπάρχουν θέσεις για την εγκατάσταση σκληρών δίσκων ή SSD 2.5 ιντσών, που μπορούν εύκολα να βγουν αφαιρώντας τη χειρόβιδα που τις συγκρατεί. Επίσης υπάρχουν οπές με grommets για την διαχείριση των καλωδίων του τροφοδοτικού.
Στην δεξιά πλευρά υπάρχει πληθώρα φατνίων για οπτικές συσκευές 5.25 ιντσών και σκληρούς δίσκους 3.5 ιντσών οι οποίες είναι όλες tool-free.
Ξεβιδώνοντας τις δύο βίδες που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, το cage των δίσκων βγαίνει πολύ εύκολα εκτός κουτιού. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα και έτσι ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει το ήδη ευρύχωρο εσωτερικό ακόμη πιο κοντά στις δικές του ανάγκες.
Άλλες δύο θέσεις για σκληρούς δίσκους 3.5 ιντσών βρίσκουμε και στο κάτω μέρος του κουτιού, στο επίπεδο που λίγο αργότερα θα εγκατασταθεί το τροφοδοτικό. Μάλιστα στη μια από αυτές τις θέσεις η εταιρεία είχε "κρύψει" και το μικρό κουτάκι με τα παρελκόμενα του Mastercase Pro 5.
Ένα από τα φατνία εκτός κουτιού.
Επανερχόμαστε στις λεπτομέρειες του εσωτερικού όπου βλέπουμε πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει έναν ελαφρώς δυσδιάκριτο αλλά πολύ βολικό πίνακα με τους αποστάτες που πρέπει να τοποθετήσουμε ανάλογα με τον τύπο μητρικής που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
Για την καλύτερη διαχείριση των καλωδίων στο εσωτερικό, πέρα από τον πάτο, υπάρχουν ακόμη τρεις οπές όδευσης στην πλάτη του κουτιού οι οποίες είναι και αυτές εφοδιασμένες με grommets.
H αφαίρεση της δεξιάς λαμαρίνας είναι εξίσου εύκολη με την αριστερή. Εδώ δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη λεπτομέρεια, με εξαίρεση το ότι σε ένα τόσο ακριβό κουτί ίσως να περιμέναμε να υπάρχει κάποιο ηχομονωτικό υλικό. Ωστόσο το αν αυτό είναι απαραίτητο ή όχι είναι κάτι που θα φανεί λίγο αργότερα.
Στην πλευρά αυτή ξεχωρίζει το πολύ μεγάλο cutout της μητρικής ενώ και η τάξη με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα διάφορα καλώδια είναι αξιοσημείωτη.
Όπως είδαμε και στον πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών το Mastercase Pro 5 έρχεται με τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες. O ένας από αυτούς βρίσκεται στην πίσω πλευρά και οι άλλοι μπροστά και για να αποκτήσουμε οπτική επαφή με αυτούς εσωτερικά θα πρέπει να αφαιρέσουμε το πάνω cage σκληρών δίσκων.
Κάτω από τον ανεμιστήρα της πίσω πλευράς βρίσκονται οι θέσεις καρτών επέκτασης τα μεταλλικά καλύμματα των οποίων, μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν ξανά.
Με την αφαίρεση της πρόσοψης, ή για την ακρίβεια ενός τμήματός της έχουμε οπτική επαφή και με την μπροστινή πλευρά των ανεμιστήρων.
H αφαίρεση του τμήματος της πρόσοψης που βλέπουμε στις παραπάνω φωτογραφίες είναι πάρα πολύ εύκολη όπως και η επανατοποθέτησή της. Παράλληλα λειτουργεί σαν φίλτρο σκόνης και έτσι όπως είναι κατασκευασμένο ο καθαρισμός του, σε περίπτωση που χρειαστεί είναι αρκετά εύκολος.
Εγκατάσταση συστήματος
Έχοντας ξεβιδώσει σχεδόν τα πάντα από Mastercase Pro 5 είναι πλέον ώρα να περάσουμε στο στάδιο της εγκατάστασης του συστήματος δοκιμών στο εσωτερικό του.
Ξεκινάμε όπως πάντα με τα εύκολα και το λαμάκι των πίσω θυρών εισόδου/εξόδου της μητρικής τοποθετείται όπως είναι αναμενόμενο πολύ εύκολα.
Εξίσου εύκολα τοποθετείται και το τροφοδοτικό, με τον τρόπου είδαμε παραπάνω. Ακριβώς όπως είχαμε επισημάνει και στο Deepcool DUKASE, έτσι και εδώ η χρήση modular ή τουλάχιστον semi modular τροφοδοτικου θα σας γλυτώσει από αρκετό περιττό κόπο. Ειδικά μάλιστα αν προνοήσετε και συνδέσετε τα απαιτούμενα καλώδια πριν βιδώσετε το τροφοδοτικό στη θέση του.
Μια πρώτη εικόνα της πίσω όψης.
Σειρά παίρνουν οι αποστάτες πάνω στους οποίους θα πατήσει η μητρική. Για να τους βιδώσουμε χρησιμοποιούμε το stand off socket που υπάρχει μέσα στα παρελκόμενα του κουτιού.
Η μητρική έχει πλέον τοποθετηθεί.
Σειρά παίρνει ο SSD ο οποίος εγκαθίσταται στο ένα από τα δύο αφαιρούμενα μεταλλικά φατνία. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι η "φορά" με την οποία θα τον εγκαταστήσετε έτσι ώστε να μπορούν να κουμπώσουν σωστά τα καλώδια από πίσω.
Όταν βιδώσετε τον SSD στη θέση του και θελήσετε να συνδέσετε τα καλώδια θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς, εάν θέλετε να τα περάσετε από την μικρή οπή που υπάρχει (πολύ έξυπνα ομολογουμένως) στο πίσω ο χώρος είναι οριακά επαρκής και η παραμικρή λάθος κίνηση στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να σας καταστρέψει ένα καλώδιο ή την υποδοχή του SSD.
Με εξίσου εύκολο τρόπο μπορούν να τοποθετηθούν στα σχετικά φατνία και οι σκληροί δίσκοι 3.5 ιντσών.
Σε ό,τι αφορά τον χώρο για την εγκατάσταση κάρτας γραφικών, είναι πραγματικά άπλετος και υπάρχει απόλυτη άνεση για την εγκατάσταση οποιουδήποτε μοντέλου και φυσικά των καλωδίων τροφοδοσίας με μοναδική "θυσία" την αφαίρεση του ενός cage σκληρών δίσκων.
Στην πίσω πλευρά το μεγάλο cut out μας επιτρέπει να κάνουμε με άνεση χειρισμούς χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεση της μητρικής.
Μιας και έχουμε τόσο χώρο στη διάθεσή μας, αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε δοκιμαστικά και μια all-in-one υδρόψυξη και συγκεκριμένα τη CM Eisberg 240. Αν και αρκετά ογκώδης η συγκεκριμένη, με το σχεδιασμό που έχει εφαρμόσει η Cooler Master στο συγκεκριμένο προϊόν δεν επηρεάζει σχεδόν σε τίποτα το ελεύθερο χώρο στο εσωτερικό.
Και τώρα όλα έτοιμα για το πρώτο boot.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο Mastercase Pro 5 ήταν το εξής:
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού της δοκιμής
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και των SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνούν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Ακολουθούν τα αποτελέσματα κάποιων τυπικών μετρήσεων θερμοκρασίας αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων θορύβου:
Με τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κουτιού να διατηρούνται σε πολύ καλά επίπεδα, λόγω φυσικά των τριών μεγάλων ανεμιστήρων που είναι προεγκατεστημένοι, η προσοχή μας μεταφέρεται πολύ γρήγορα στο διάγραμμα του θορύβου όπου η επίδοση του Mastercase Pro 5 δεν είναι ιδιαίτερα καλή.
Το γεγονός αυτό οφείλεται όχι μόνο στον αριθμό των ανεμιστήρων και στα πολλά ανοίγματα που υπάρχουν στο κουτί, αλλά και στην απουσία από κάποιου ηχομονωτικού υλικού, έλλειψη μάλλον αδικαιολόγητη για ένα κουτί σε αυτό το budget.
Εδώ φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε όπως πάντα, πως η καθημερινότητα, υποθέτωντας πως οι ανεμιστήρες θα είναι συνδεδεμένοι στη μητρική και θα ελέγχονται μέσω PWM θα είναι αρκετά πιο ήσυχοι. Ωστόσο, επειδή ο παραγόμενος θόρυβος μπορεί πολύ εύκολα να ανέβει δεδομένου μάλιστα ότι και όποια ψύκτρα εγκαταστήσει ο χρήστης θα έχει ανεμιστήρα, ένας ελεγκτής στο front panel θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος και θα ολοκλήρωνε την κατά τα άλλα πολύ καλή εικόνα που μας έχει αφήσει το συγκεκριμένο κουτί.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ κλείνει και η σημερινή μας παρουσίαση και το Mastercase Pro 5 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις σε γενικές γραμμές αλλά και κάποια λιγοστά σημεία στα οποία θα θέλαμε η εταιρεία να έχει δείξει την ίδια προσοχή με το υπόλοιπο κουτί.
Το Mastercase Pro 5 είναι αναμφίβολα ένα κουτί που αν και απαιτούνται αρκετά χρήματα για την απόκτησή του, σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κάποιον απογοητευμένο. Με το συγκεκριμένο μοντέλο η Cooler Master έχει καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς κορυφαία ποιότητα κατασκευής, εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό, μεγάλες δυνατότητες διαχείρισης καλωδίων αλλά και εξαιρετικά σχεδιασμένες αποσπώμενες θέσεις για αποθηκευτικά μέσα ή κυκλώματα υδρόψυξης. Παράλληλα οι τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες δημιουργούν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική ροή αέρα στο εσωτερικό ενώ ο ανεξάρτητος χώρος στον οποίο τοποθετείται το τροφοδοτικό δημιουργεί πολύ καλές συνθήκες τόσο για τη διαχείριση καλωδίων όσο και στο αισθητικό κομμάτι που λόγω και του πλαϊνού παραθύρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Και έχοντας δει όλα αυτά τα πολύ ουσιαστικά χαρακτηριστικά, τα οποία βέβαια ήταν και σε ένα βαθμό αναμενόμενα με δεδομένο το κόστος απόκτησης, αλλά και την γενικότερη επιμέλεια και προσήλωση στην λεπτομέρεια είναι μάλλον άξιο απορίας το γεγονός πώς το κομμάτι του θορύβου πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Έτσι το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε πως λείπει από το Mastercase Pro 5 είναι ένας ελεγκτής ανεμιστήρων ή ένας συνδυασμός παχύτερου πλαϊνού παραθύρου μαζί με ηχομονωτικό υλικό όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί.
Κλείνοντας λοιπόν τη σημερινή μας παρουσίαση, πάμε να δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στο Cooler Master Mastercase Pro 5 κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με αυτό.
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετική ποιότητας κατασκευής
- Ευρύχωρο εσωτερικό
- Πολλά αφαιρούμενα μέρη
- Δυνατότητα τοποθέτησης υδρόψυξης με τρόπο που δεν πιάνει καθόλου στο εσωτερικό και ταυτόχρονα δεν φαίνεται
- Ξεχωριστός χώρος εγκατάστασης τροφοδοτικού
- Εγκατάσταση πολύ μεγάλων καρτών γραφικών
- Αποσπώμενα φίλτρα σκόνης
- Τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες
Μειονεκτήματα
- Οι ανεμιστήρες είναι αρκετά θορυβώδεις στο 100% των στροφών τους
- Τσιμπημένη τιμή
- Δεν υπάρχει πουθενά κάποιο ηχομονωτικό
- Απουσία έστω και ενός μικρού/τυπικού ελεγκτή ανεμιστήρων
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Cooler Master Mastercase Pro 5, η τιμή του οποίου ξεκινάει από τα περίπου 166€ (συμπ. ΦΠΑ) είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris