Μέσα στο σύντομο σχετικά διάστημα είχαμε την τύχη να δούμε δύο κουτιά της σειράς Elite από την Cooler Master και τώρα ένα ακόμη μέλος της συγκεκριμένης σειράς βρίσκεται στον πάγκο του Insomia.gr για μια εκτενής δοκιμή. Πρόκειται για το μικρότερο, σε διαστάσεις, Elite 110 το οποίο είναι κυριολεκτικά ένα από τα μικρότερα κουτιά που έχουν περάσει ποτέ από τα χέρια μας.
Χρησιμοποιώντας τις μικρές του διαστάσεις ως βασικό ατού, η εταιρεία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ισχυρίζεται, είναι σε θέση να προσφέρει ένα mini-ITX κουτί με αρκετές δυνατότητες στο οποίο οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα επιδόσεων καθώς ακόμη και κάποιο μικρό σύστημα all-in-one υδρόψυξης. Παράλληλα, όπως και στα υπόλοιπα μέλη της σειράς Elite, έτσι και στο συγκεκριμένο παρέχεται υποστήριξη τροφοδοτικών ΑΤΧ, ώστε να μην τεθούν περιορισμοί στους υποψήφιους αγοραστές.
Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα στη συνέχεια στης παρουσίασής μας, η οποία θα ξεκινήσει όπως συνηθίζουμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή κουτιού.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Cooler Master Elite 110:
Το Elite 110 έχει όπως βλέπουμε, και θα φανεί και από τις φωτογραφίες λίγο αργότερα, σχεδόν τετράγωνες διαστάσεις και όντως πολύ μικρό μέγεθος. Παρόλα αυτά σύμφωνα με την εταιρεία ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει αρκετούς σκληρούς δίσκους, κάρτες γραφικών με μηκος έως 21 εκατοστά αλλά και ΑΤΧ τροφοδοτικά. Απουσιάζει ωστόσο η υποστήριξη για οπτική συσκευή οποιουδήποτε είδους, αν και με τα σημερινά δεδομένα αυτό μάλλον δεν αποτελεί σημαντική έλλειψη για πολλούς από εμάς. Σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε, εύλογα πιστεύουμε, τι ακριβώς έχει κάνει η εταιρεία ώστε να χωρέσουν όλα αυτά σε τόσο λίγο χώρο. Αυτό είναι φυσικά κάτι που θα εξετάσουμε αμέσως μόλις δούμε τη συσκευασία του αλλά και όσα περιέχονται σε αυτή.
Το Εlite 110 όπως και τα άλλα μοντέλα της σειράς που έχουμε ήδη δει έρχεται στην κλασσική χάρτινη κούτα, η οποία στο εξωτερικό της έχει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν που υπάρχει μέσα.
Ανοίγοντας την κούτα εντοπίζουμε το κουτί το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια νάυλον σακούλα και μεταξύ δύο μεγάλων κομματιών από φελιζόλ, για την αποφυγή οποιασδήποτε φθοράς κατά τη μεταφορά του.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από τα παρελκόμενα του κουτιού μας. Αυτά περιορίζονται σε ένα αρκετά αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών, στο οποίο δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα και σε ένα σακουλάκι με διάφορα είδη βιδών δεματικά, αποστάτες κλπ.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Πάμε λοιπόν να δούμε τι κρύβεται μέσα στην κούτα που είδαμε παραπάνω.
Ξεκινάμε όπως πάντα από την πρόσοψη του κουτιού. Όπως μπορείτε να δείτε η μπροστινή του πλευρά είναι διάτρητη για καλύτερη εισροή αέρα στο εσωτερικό του καθώς από την εσωτερική πλευρά υπάρχει ένας ανεμιστήρας 12 εκατοστών, τον οποίο θα δούμε αργότερα. Στο κάτω μέρος, διακρίνουμε το λογότυπο της εταιρείας, το οποίο είναι φωτιζόμενο (με μπλε LED) και παράλληλα αποτελεί και το πλήκτρο ενεργοποίησης του συστήματος.
Ο σχεδιασμός του Elite 110 φέρει αρκετά στοιχεία από τα άλλα μοντέλα της σειράς όπως μπορούμε να καταλάβουμε από τη διάτρητη αριστερή πλευρά του, ενώ το ίδιο ισχύει και στην πάνω πλευρά αλλά και στη δεξιά. Επιπλέον, στην αριστερή πλευρά η εταιρεία έχει τοποθετήσει τις δύο θύρες USB 3.0, τις υποδοχές ήχου αλλά και το πλήκτρο επαναφοράς (reset) του συστήματος.
Η δεξιά πλευρά είναι κι αυτή διάτρητη αλλά κατά τα άλλα απόλυτα λιτή και απέριττη. Μόνη έλλειψη ίσως της εταιρείας το γεγονός πως δεν έχει τοποθετήσει κάποια σίτα/φίλτρο για τη σκόνη στα πλαϊνά ανοίγματα παρά μόνο σε αυτό της πάνω πλευράς.
Μια ματιά και στη διαμόρφωση της πάνω πλευράς του Elite 110, για την οποία σας μιλήσαμε και λίγο νωρίτερα.
Στην πίσω πλευρά συναντάμε τη γνώριμη σχεδίαση με την προεξοχή για την εγκατάσταση κάποιου ΑΤΧ τροφοδοτικού. Εδώ συγκρατείται η ενιαία λαμαρίνα που λειτουργεί ως καπάκι για το κουτί, με τέσσερις όμως χειρόβιδες αντι τριών που είχαμε δει στα άλλα μοντέλα της σειράς. Επίσης στα expansion slots δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χειρόβιδες αλλά απλές βίδες, κάτι που βέβαια δεν μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο φωτογραφίες από την αθέατη, κάτω πλευρά του Eite 110 η οποία όπως βλέπουμε είναι εφοδιασμένη με πλαστικά ποδαράκια για τη στήριξη του κουτιού.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Μετά την ψηλάφηση του εξωτερικού σειρά έχει η εξερεύνηση του εσωτερικού του Cooler Master Elite 110. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό αρκεί, όπως και στα άλλα μοντέλα, να ξεβιδώσουμε τις τέσσερις χειρόβιδες που υπάρχουν στο πίσω μέρος.
Η λαμαρίνα που καλύπτει το κουτί είναι και εδώ ενιαία και από την εσωτερική πλευρά του πάνω μέρους της υπάρχει ένα φίλτρο που εμποδίζει την είσοδο σκόνης στο εσωτερικό.
Το εσωτερικό του Elite 110 αρχίζει σιγά - σιγά να αποκαλύπτεται.
Mε την πολύ έξυπνη τοποθέτηση των διάτρητων μεταλλατικών τμημάτων μέσα στο Elite 110, η εταιρεία κατάφερε να υποστηρίζει πολλαπλά μέσα αποθήκευσης και να εκμεταλλευτεί εξαιρετικά το λίγο διαθέσιμο χώρο που υπάρχει.
Μια ματιά και στα καλώδια που σε λίγο θα κληθούμε να τοποθετήσουμε στη μητρική μας. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως το καλώδιο USB 3.0 παρέχει και ένα δεύτερο βύσμα για συμβατότητα με USB 2.0 header, κάτι που ενώ είχαμε δει σε άλλα μοντέλα του ανταγωνισμού (πχ Raijintek Metis) δεν είχαμε ξαναδεί στα άλλα δύο της σειράς Elite.
Κοιτώντας από πίσω βλέπουμε εύκολα και τον προεγκατεστημένο ανεμιστήρα διαμέτρου 12 εκατοστών.
Ξαναγυρνάμε στη μπροστινή πλευρά και με μια πολύ απλή κίνηση αφαιρούμε την πρόσοψη ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στο εσωτερικό της
Το καλώδιο τροφοδοσίας του ανεμιστήρα.
Η εσωτερική πλευρά της πρόσοψης του κουτιού μας έχει μια αρκετά όμορφη διαμόρφωση και παράλληλα είναι εφοδιασμένη με ένα αφρώδες υλικό για τον περιορισμό της σκόνης που εισέρχεται στο Elite 110, λόγω του ανεμιστήρα. Δυστυχώς το φίλτρο αυτό δεν μπορεί να αφαιρεθεί για να καθαριστεί. Παρατηρούμε επίσης πώς οι θύρες USB καθώς και οι υποδοχές ήχου είναι πλήρως ενσωματωμένες στην πρόσοψη και όχι στο κυρίως σώμα του κουτιού όπως έχουμε συνηθίσει.
Εγκατάσταση Συστήματος
Κάπου εδώ και με το κουτί έτοιμο να υποδεχθεί το hardware συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα και θα πάμε να τα τοποθετήσουμε/εγκαταστήσουμε μέσα στο Elite 110.
Ξεκινάμε λοιπόν αφαιρώντας για αρχή το μεταλλικό τμήμα που βρίσκεται στο πάνω μέρος, το οποίο προορίζεται για τη φιλοξενία αποθηκευτικών μέσων. Η εγκατάσταση του συστήματος είναι εφικτή και χωρίς την αφαίρεσή του, όμως οι τέσσερις βίδες που το συγκρατούν δεν αποτελούν σημαντικό εμπόδιο και έτσι το βγάλαμε χωρίς δεύτερη σκέψη για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.
Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση των τεσσάρων αποστατών πάνω στους οποίους θα πατήσει η μητρική, τους οποίους ασφαλίζουμε με τη βοήθεια του παρεχόμενου stand-off socket.
Κατόπιν τοποθετούμε το λαμάκι του πίσω I/O panel της μητρικής για το οποίο φυσικά δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Παρά τον αρκετά περιορισμένο χώρο, η εγκατάσταση της μητρικής είναι τελικά πολύ εύκολη υπόθεση και δε μας τρώει καθόλου χρόνο. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το γεγονός πως το κουτί είναι τελείως ανοιχτό όχι μόνο από πάνω αλλά και από δεξια & αριστερά, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τους χειρισμούς μας.
Συνεχίζουμε εγκαθιστώντας τις μνήμες στη μητρική μας αλλά όχι και την κάρτα γραφικών καθώς η Radeon HD 5970 που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας είναι πολύ πιο μεγάλη για το συγκεκριμένο κουτί.
Tα αποθηκευτικά μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι, όπως πάντα, ένας SSD και ένας σκληρός δίσκος 3.5 ιντσών. Ο SSD τοποθετήθηκε στο αφαιρούμενο μεταλλικό τμήμα και στην άλλη θέση (με κλίση 90 μοιρών) μπήκε ο σκληρός δίσκος.
Ο σκληρός δίσκος στη θέση που αναφέραμε προηγουμένως.
Λίγο πριν το τέλος, σειρά έχει η εγκατάσταση του τροφοδοτικού, η οποία είναι και αυτή μια αρκετά εύκολη διαδικασία. Προτείνεται φυσικά να χρησιμοποιήσετε modular τροφοδοτικό καθώς ο ελεύθερος χώρος περιορίζεται σημαντικά. Το μόνο σημείο στο οποίο χρειάζεται λίγη προσοχή είναι να έχετε βάλει τα απαραίτητα καλώδια στη μητρική πριν βιδώσετε το τροφοδοτικό, ώστε να μη σπαταλήσετε άσκοπα χρόνο στη συνέχεια.
Τελευταίο βήμα πριν κλείσουμε το κουτί και ενεργοποιήσουμε για πρώτη φορά το σύστημα που εγκαταστήσαμε είναι να βάλουμε στη θέση του το μεταλλικό τμήμα πάνω στο οποίο έχουμε εγκαταστήσει τον SSD.
Πλέον όλα είναι έτοιμα για να πάρουμε τις απαραίτητες μετρήσεις. Πριν από αυτό όμως θα ρίξουμε μια ματιά στη μεθοδολογία μας και στα επιμέρους κομμάτια του συστήματος που εγκαταστήσαμε.
Σύστημα μετρήσεων & Μεθοδολογία
Το hardware, το οποίο είδαμε και παραπάνω, που τοποθετήσαμε στο CM Elite 110 Advanced ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και τον SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάν από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε στα 3.2 GHz και 4.0 GHz.
Για την καλύτερη σύγκριση των μετρήσεων, επιλέξαμε να συγκρίνουμε τις θερμοκρασίες του Elite 110 με αυτές που είχαμε δει σε δύο άλλα παρόμοια κουτιά, το Raijintek Metis και το Silverstone Milo ML07, καθώς κοινός παρονομαστής τους ήταν η υποστήριξη μητρικών mini-ITX και το ότι δεν είχαμε εγκαταστήσει κάποια κάρτα γραφικών.
Το Elite 110 παρά τις πολύ μικρές του διαστάσεις απέδωσε εξίσου καλά με το Metis και φυσικά σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η καλή ροή αέρα στο εσωτερικό του και η αποδοτική λειτουργία του προεγκατεστημένου ανεμιστήρα. Στο κομμάτι του θορύβου η εικόνα που σχηματίσαμε ήταν εξίσου ικανοποιητική καθώς ακόμη και στο μέγιστο των στροφών του ο προεγκατεστημένος ανεμιστήρας δε ξεπέρασε σε θόρυβο τα 32 dBA (σχεδόν δηλαδή όσο θόρυβο είχε από μόνος του ο χώρος των μετρήσεων), καθιστώντας έτσι το Elite 110 ιδανικό είτε είτε για το γραφείο, είτε για το σαλόνι ως HTPC.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Kάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr φτανει στο τέλος της και το Cooler Master Elite 110 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας κερδίσει τις θετικότερες των εντυπώσεων, τόσο για τις επιδόσεις του όσο, κυρίως, για την ευελιξία και τις ευκολίες που προσφέρει.
Με εξαιρετικής ποιότητας κατασκευή, μικρές διαστάσεις και με υποστήριξη ΑΤΧ τροφοδοτικών αλλά και σχετικά μεγάλων καρτών γραφικών, το εν λόγω κουτί αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση και ίσως το καλύτερο value for money στην κατηγορία του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα HTPC, είτε για υλοποιήσεις γραφείου ή ακόμη και για ένα mid-range desktop. Αν θα μπορούσαμε να προτείνουμε μια προσθήκη/βελτίωση αυτή θα ήταν η δυνατότητα αφαίρεσης, για καθαρισμό, του μπροστινού φίλτρου αέρα και η προσθήκη φίλτρων στις πλαϊνές οπές. Ωστόσο και χωρίς αυτά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μια πλήρως ολοκληρωμένη πρόταση που δύσκολα θα αφήσει κάποιον δυσαρεστημένο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά του.
Έχοντας λοιπόν κατά νου, πως η τιμή του Cooler Master Elite 110 ξεκινά στην ελληνική αγορά από τα 45€, να δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας.
Πλεονεκτήματα:
- Ποιοτική κατασκευή σε συνδυασμό με προσιτή τιμή
- Πολύ καλή απόδοση και αθόρυβη λειτουργία του ανεμιστήρα
- Ευέλικτη κατασκευή
- Υποστήριξη αρκετά μεγάλων καρτών γραφικών και ικανοποιητικού αριθμού αποθηκευτικών μέσων
- Δυνατότητα εγκατάστασης μικρού ψυγείου υδρόψυξης 120 mm
- Μικρές διαστάσεις
Μειονεκτήματα:
- Απουσία φίλτρων από τα πλευρικά ανοίγματα
- Αδυναμία αφαίρεσης/καθαρισμού του μπροστινού φίλτρου σκόνης
- Δεν υποστηρίζεται η εγκατάσταση οπτικής συσκευής
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris