Λίγες μέρες έχουν περάσει από την τελευταία φορά πιάσαμε στα χέρια μας κάποιο προϊόν της εταιρείας Be Quiet και σήμερα μια ακόμη ψύκτρα από την εν λόγω εταιρεία πρόκειται να λάβει θέση στον πάγκο δοκιμών για να σας την παρουσιάσουμε.
Αυτή τη φορά πρόκειται για τη Be Quiet Shadow Rock Slim, μια ψύκτρα με τελείως διαφορετικό σχεδιασμό από τη Dark Rock TF αλλά και διαφορετικό προσανατολισμό καθώς δεν στοχεύει στο top-end κομμάτι της αγοράς αλλά κάπου στο μέσο χωρίς ωστόσο να γίνεται κάποια θυσία ως προς την ποιότητα κατασκευής της.
Σύμφωνα με την εταιρεία η Shadow Rock Slim μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις απαιτήσεις ακόμη και ενός υψηλών προδιαγραφών gaming συστήματος. Αυτά σε συνδυασμό με την αθόρυβη λειτουργία που η Be Quiet ισχυρίζεται πως έχει πετύχει αλλά και την αρκετά προσιτή τιμή της κάνουν την ψύκτρα μια τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη λύση.
Ξεκινάμε λοιπόν την παρουσίασή της Shadow Rock Slim με πρώτο σταθμό την παράθεση των τεχνικών της χαρακτηριστικών και όλων των σχετικών λεπτομερειών.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία και παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
Ακολουθούν δύο συγκριτικοί πίνακες όπου βλέπουμε που βρίσκεται η ψύκτρα της δοκιμής σε σχέση με άλλες ψύκτρες που έχουμε δοκιμάσει τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς το υποστηριζόμενο TDP.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η σύγκριση του κόστους γίνεται πάντα σε σχέση με το κόστος που είχε η κάθε ψύκτρα στο χρονικό σημείο κατά το οποίο δοκιμάστηκε.
Η Shadow Rock Slim έρχεται σε μια σχετικά μικρού μεγέθους συσκευασία μαύρου χρώματος. Πάνω σε αυτή, αναφέρονται τα σημαντικότερα τεχνικά της χαρακτηριστικά, οι διάφορες διακρίσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής και φυσικά το max TDP που μπορεί να υποστηρίξει.
Ανοίγωντας τη συσκευασία διακρίνεται η πάνω πλευρά της ψύκτρας, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν οι απολήξεις των θερμοαγωγών (heatpipes). Η ψύκτρα είναι προσεκτικά και με ασφάλεια τοποθετημένη στο θήκη έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα φθοράς κατά τη μεταφορά της.
Μεταξύ άλλων στη συσκευασία υπάρχει και ένα αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών. Κάτω από αυτό βλέπουμε τη θήκη μέσα στην οποία βρίσκονται τα διάφορα άλλα παρελκόμενα.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια γενική φωτογραφία όλων των συνοδευτικών εξαρτημάτων της ψύκτρας. Εδώ βλέπουμε το backplate, ένα σωληνάριο με θερμοαγώγιμη πάστα, μεταλλικά ελάσματα για την τοποθέτηση του ανεμιστήρα πάνω στην ψύκτρα, διάφορα σετ βιδών αλλά και το γνώριμο πλέον κλειδί με το οποίο θα σφίξουμε την ψύκτρα πάνω στο socket.
Φωτογραφίες
Πριν περάσουμε στη διαδικασία των μετρήσεων, θα τοποθετήσουμε όπως πάντα, την ψύκτρα μας κάτω από το φωτογραφικό φακό για μερικές φωτογραφίες ώστε να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα του προϊόντος που έχει δημιουργήσει η Be Quiet.
Βγάζοντας την ψύκτρα από τη συσκευασία της, βλέπουμε πως έχει τον κλασσικό σχεδιασμό μονού πύργου (single tower) ενώ ο συνοδευτικός ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος πάνω σε αυτή ήδη από το εργοστάσιο. Με το πρώτο άγγιγμα δίνει στον κάτοχό της μια πολύ καλή αίσθηση της εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής της.
Κοιτώντας την ψύκτρα από το πλάι βλέπουμε πως ο ανεμιστήρας στερεώνεται πάνω της με τα κλασσικά μεταλλικά ελάσματα. Μάλιστα, στα παρελκόμενα υπάρχει και ακόμη ένα ζευγάρι έτσι ώστε ο χρήστης να τοποθετήσει προαιρετικά και δεύτερο ανεμιστήρα ώστε να δημιουργήσει διάταξη push-pull.
Από την άλλη πλευρά μπορούμε να πάρουμε μια καλή εικόνα του πόσο πυκνό είναι το φινίρισμα αλουμινίου.
Μεταφερόμαστε στην κορυφή της ψύκτρας το φύλλο αλουμινίου της οποίας είναι αισθητά πιο παχύ από τα υπόλοιπα. Πάνω σε αυτό υπάρχουν υπάρχουν οι απολήξεις των θερμοαγωγών (heatpipes) καθώς και το λογότυπο της εταιρείας.
Το φινίρισμα της ψύκτρας είναι διαμορφωμένο πολύ προσεκτικά και με ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Κύριος γνώμονας της εταιρείας φυσικά η γρήγορη απαγωγή της εκλυόμενης θερμότητας αλλά και η καλή ροή αέρα στο εσωτερικό.
Από μια άλλη οπτική γωνία.
Περνάμε στη βάση της Shadow Rock Slim η οποία, όπως και τα heatpipes είναι κατασκευασμένη από χαλκό, με μια επιπλέον επίστρωση όμως από νικελ. Πάνω της υπάρχει το προστατευτικό αυτοκόλλητο που βλέπετε στη φωτογραφία με τη σαφή ένδειξη να αφαιρεθεί πριν από την εγκατάσταση.
Η λείανση της βάσης είναι εξαιρετική όπως μπορείτε να δείτε και στις παραπάνω φωτογραφίες.
Κάπου εδώ είναι η στιγμή που ο ανεμιστήρας βγαίνει από την ψύκτρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της.
Μια πιο κοντινή ματιά στην "εσωτερική" πλευρά της βάσης η οποία πέρα από την ενδιαφέρουσα διαμόρφωσή της έχει 4 οπές. Πάνω σε αυτές θα βιδωθεί αργότερα το retention kit με το οποίο θα την εγκαταστήσουμε στο socket.
Κλείνουμε με δύο φωτογραφίες από τον συνοδευτικό ανεμιστήρα ο οποίος έχει κατασκευαστεί με γνώμονα να πιάνει όσο γίνεται λιγότερο χώρο, διαθέτοντας παράλληλα μια μεγάλη φτερωτή. Σύμφωνα με την εταιρεία η λειτουργία του είναι τελείως αθόρυβη, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε στη συνέχεια.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για την μέτρηση των επιδόσεων της Be Quiet Dark Rock TF εγκαταστήσαμε την ψύκτρα στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί:
Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.2 GHz με τάση 1.288V. Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων σε κάθε περίπτωση, τρέξαμε το Prime95 για δέκα λεπτά σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, ενώ μεταξύ κάθε μέτρησης μεσολάβησαν 15 λεπτά αδράνειας ώστε η θερμοκρασία να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα προτού ληφθεί η επόμενη σειρά μετρήσεων.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως οι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού καθώς έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες διαφοροποίησης των μετρήσεων εξαιτίας του hardware που μπορεί να υπάρχει σε κάθε κουτί και που φυσικά μπορεί να διαφέρει ριζικά από χρήστη σε χρήστη. Εκτός κουτιού πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια και οι μετρήσεις θορύβου του ανεμιστήρα. H θερμοκρασία του χώρου δοκιμών ήταν στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα της δοκιμής
Η εγκατάσταση της εν λόγω ψύκτρας ακολουθεί ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με αυτής της Dark Rock TF που είχαμε δεί σε προηγούμενη παρουσίαση πριν από μερικές μέρες. Χρειάζεται και πάλι να χρησιμοποιήσουμε πληθωρα μικροεξαρτημάτων για να την προσαρμόσουμε στο socket του επεξεργαστή ωστόσο λόγω του τελείως διαφορετικού της σχεδιασμού αλλά και της τελείως διαφορετικής κατανομής του όγκου της η όλη διαδικασία ήταν πολύ πιο εύκολη και χωρίς προβλήματα.
Ακολουθούν ορισμέμνες ενδεικτικές φωτογραφίες από τη Shadow Rock Slim εγκατεστημένη στη μητρική του συστήματος δοκιμών:
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε με βάση τη μεθοδολογία που αναφέραμε νωρίτερα:
Οι επιδόσεις της Shadow Rock Slim βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και έτσι η συγκεκριμένη ψύκτρα θα αποτελέσει μια πολύ καλή λύση για όποιον την επιλέξει. Πολύ σημαντικό όμως είναι πως οι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται διατηρώντας ταυτόχρονα το θόρυβο του ανεμιστήρα τόσο χαμηλά ώστε το ντεσιμπελομετρο να μην μπορεί να καταγράψει κάποια ένδειξη. Πρακτικά λοιπόν εγκαθιστώντας την εντός οποιουδήποτε κουτιού δεν θα αντιληφθείτε ποτέ την λειτουργία της.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Kάπου εδώ μια ακόμη παρουσιάση από το Insomnia.gr πλησιάζει πια προς το τέλος της και η ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στον γράφοντα θετικές εντυπώσεις ως προς τις επιδόσεις της και πολύ θετικότερες σε σχέση με τη Dark Rock TF αναφορικά με τον τρόπο εγκατάστασης της.
Αν και έχει την τρίτη πιο φθηνή τιμή μεταξύ των ψυκτρών που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής, διαθέτει ταυτόχρονα ένα από τα υψηλότερα υποστηριζόμενα TDP και παράλληλα καταφέρνει να διατηρήσει τις επιδόσεις της σε πολύ καλό επίπεδο σε όλο το εύρος των μετρήσεων. Όλα αυτά συνδυάζονται με ένα αρκετά προσιτό κόστος απόκτησης, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής αλλά και έναν πραγματικά αθόρυβο ανεμιστήρα η λειτουργία του οποίου δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή ακόμη και αν λειτουργεί εκτός κουτιού.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν όλα όσα καταγράψαμε στην παρουσίασή μας αναφέροντας επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά το διάστημα της ενασχόλησής μας μαζί της:
ΠΛεονεκτήματα:
- Πολύ καλές επιδόσεις
- Υποστήριξη υψηλού TDP σε σχέση με την τιμή της
- Αθόρυβος ανεμιστήρας
- Αρκετά εύκολη εγκατάσταση
- Παροχή αρκετά μεγάλης ποσότητας θερμοαγώγιμης πάστας
- Άριστη ποιότητα κατασκευής
Μειονεκτήματα:
- Πρέπει να χρησιμοποιηθούν πάρα πολλά μικροεξαρτήματα για την εγκατάστασή της
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά η Be Quiet Shadow Rock Slim είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris