Μπορεί ο χειμώνας να έχει πια φτάσει όμως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των λύσεων ψύξης για επεξεργαστές δε σταματούν ποτέ και έτσι μια ακόμη τέτοια πρόταση φτάνει σήμερα στο εργαστήριό μας για να σας την παρουσιάσουμε.
Ευχαριστούμε θερμά την Arctic για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Πρόκειται για την Arctic Liquid Freezer 120, μια μονή all-in-one υδρόψυξη η οποία σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί παρά τις μικρές της διαστάσεις να προσφέρει πολύ υψηλές επιδόσεις χάρη στο γενικότερο σχεδιασμό της αλλά και το ευμεγέθες ψυγείο της, το οποίο έχει αισθητά μεγαλύτερο πάχος από άλλα παρόμοια μοντέλα της αγοράς.
Παράλληλα όμως η συγκεκριμένη παρουσίαση σηματοδοτεί και μια σημαντική αλλαγή για εμάς καθώς όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη παρουσίαση από εδώ και στο εξής αλλάζει εξ'ολοκλήρου τόσο το σύστημα δοκιμών όσο και η μεθοδολογία των μετρήσεων που θα σας παρουσιάζουμε.
Επειδή όμως για όλα αυτά θα σας μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω, ας ξεκινήσουμε την παρουσίασή μας με σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει σήμερα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία και παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της Arctic Liquid Freezer 120:
Ακολουθούν δύο συγκριτικά γραφήματα με το κόστος της υδρόψυξης αλλά και το υποστηριζόμενο TDP. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι τιμές των άλλων ψυκτρών αφορούν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε η δοκιμή τους:
H σημερινή υδρόψυξη έρχεται σε μια αρκετά μικρού μεγέθους συσκευασία με λευκό και μπλε χρώμα. Πάνω της υπάρχουν κάποιες αρκετά κατατοπιστικές φωτογραφίες του προϊόντος, αλλά και αναφορές στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του έτσι ώστε ο υποψήφιος αγοραστής να σχηματίσει μια όσο κατά το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα προτού προχωρήσει στην αγορά.
Ανοίγοντας της συσκευασία βλέπουμε τα περιεχόμενά της ελαφρώς στριμωγμένα στο εσωτερικό. Ωστόσο περικλείονται όλα σε πλαστικές θήκες έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα φθοράς κατά τη μεταφορά τους.
Το εγχειρίδιο οδηγιών εγκατάστασης για όλους τους υποστηριζόμενους τύπους επεξεργαστών είναι το πρώτο από τα παρελκόμενα που πιάνουμε στα χέρια μας ανοίγοντας τη συσκευασία.
Τα παρελκόμενα αφορούν τη στήριξη της υδρόψυξης σε Intel sockets ενώ υπάρχουν και κάποια δεματικά για τη διαχείριση των καλωδίων των ανεμιστήρων και της αντλίας. Όπως σε κάθε ψύκτρα, έτσι και εδώ η Arctic παρέχει μια μικρή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας η οποία επαρκεί για 2-3 χρήσεις το πολύ.
Τα παρελκόμενα για τους επεξεργαστές AMD είναι πολύ λιγότερα.
Φωτογραφίες
Όπως πάντα πριν εγκαταστήσουμε το προϊόν στο σύστημα δοκιμών θα το βάλουμε για λίγο κάτω από το φακό της φωτογραφικής μας μηχανής για μερικές φωτογραφίες.
Ξεκινάμε με μια γενική φωτογραφία του σημερινού μας μοντέλου όπου βλέπουμε τους σωλήνες, το μπλοκ-αντλία, και φυσικά το ψυγείο.
Από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες για να αντιληφθούμε καλύτερα το πάχος του ψυγείου της Liquid Frezeer 120.
To ψυγείο από πιο κοντά.
Και από ένα ακόμη σημείο για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα της κατασκευής του.
Τα σημεία σύνδεσης των σωλήνων με το ψυγείο δεν έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης όπως έχουμε δει σε μοντέλα άλλων εταιρειών όπως για παράδειγμα της Silverstone.
Περνάμε στην αντλία η οποία όπως βλέπουμε είναι κι αυτή μαύρη και έχει κυκλικό σχήμα. Πάνω της είναι τυπωμένο με λευκά γράμματα το λογότυπο της εταιρείας ενώ από κάτω βρίσκεται το μπλοκ που θα αναλάβει την ψύξη του επεξεργαστή μας.
Για ασφάλεια και αποφυγή φθορών κατά τη μεταφορά της υδρόψυξης, το μπλοκ έρχεται με ένα πλαστικό κάλυμμα το οποίο είναι "κουμπωτό" και μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Το μπλοκ, χωρίς το προστατευτικό καπάκι, λίγο πριν την εγκατάσταση στη μητρική μας.
Μια ματιά και στο καλώδιο τροφοδοσίας της αντλίας.
Οι δύο ανεμιστήρες που συνοδεύουν τη Liquid Freezer 120.
Λεπτομέρεια από το καλώδιο τροφοδοσίας των ανεμιστήρων.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μερικές φωτογραφίες από το σύστημά μας ολοκληρωμένο καθώς έχουμε πια εγκαταστήσει στο ψυγείο και τους δύο ανεμιστήρες. Όλα έτοιμα λοιπόν για την εγκατάσταση στο σύστημα δοκιμών και το πρώτο boot.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Ακριβώς όπως σας είχαμε προϊδεάσει πριν από λίγο καιρό το παλαιό σύστημα δοκιμών με τον Pentium G3258 Anniversary Edition παίρνει πλέον σύνταξη μετά από πολλές δοκιμές και πλέον περνάμε σε ένα νέο σύστημα το οποίο θα βασίζεται στον επεξεργαστή Intel Core i7 4770K (3.5GHz) ο οποίος φυσικά είναι και πολύ πιο απαιτητικός.
Για τη μέτρηση λοιπόν των επιδόσεων της ψύκτρας που βλέπουμε στη σημερινή δοκιμή αλλά και όσων θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:
Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα της δοκιμής
Για την καλύτερη καταγραφή της συμπεριφοράς της ψύκτρας θα πραγματοποιήσουμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη θα γίνει σε κατάσταση ηρεμίας και μετέπειτα σε πλήρες φόρτο με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.5 GHz με τάση 1.2 V. Aν και η τάση αυτή δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτής της συχνότητας, θα ανεβάσει ωστόσο σημαντικά το θερμικό φορτίο του επεξεργαστή που είναι και το ζητούμενο σε αυτού του είδους τις δοκιμές. Για να φέρουμε τον επεξεργαστή σε 100% load χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή εφαρμογή AIDA 64 Extreme Edition. Αρχικά τρέξαμε ένα συνδυασμένο φορτίο (CPU + FPU stress) και στη συνέχεια μόνο του το FPU stress test το οποίο φέρνει κυριολεκτικά στα όρια του τον επεξεργαστή καθώς ανεβάζει κατακόρυφα τη θερμοκρασία του. Το πρώτο τέστ είχε διάρκεια 15 λεπτών ενώ το δεύτερο διήρκεσε 10 λεπτά. Μεταξύ των μετρήσεων υπήρξε ένα διάστημα 15 λεπτών ηρεμίας (idle) και σε κάθε περίπτωση μετρήθηκε το peak της θερμοκρασίας.
Παράλληλα για να διατηρήσουμε τις μετρήσεις μας όσο γίνεται πιο καθαρές από πλευράς σφαλμάτων οι ανεμιστήρες θα δουλεύουν στο 100% των στροφών τους συνδεδεμένοι στα 12V του τροφοδοτικού καθ'όλη τη διάρκεια των δοκιμών.
Ακόμη, επειδή ουσιαστικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμπεριφορά της ψύκτρας σε σχέση πάντα με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, πλέον δεν θα σας παρουσιάζουμε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή, προσπαθώντας να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου, αλλά τη διαφορά (delta) μεταξύ της θερμοκρασίας του επεξεργαστή και της θερμοκρασίας του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές (ambient). Έτσι θα έχουμε πλέον μια καλύτερη εικόνα του τι μπορεί να καταφέρει η εκάστοτε ψύκτρα και φυσικά μπορεί να προσαρμόσει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του με βάση το χώρο στον οποίο λειτουργεί το σύστημά του.
Τέλος, η μέτρηση του θορύβου που παράγουν οι ανεμιστήρες θα παραγματοποιηθεί από ένα ντεσιμπελόμετρο ελάχιστης ευαισθησίας 30db(A) στημένο σε απόσταση ενός μέτρου με τους ανεμιστήρες στο 100% των στροφών τους.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε με βάση τη μεθοδολογία που αναλύσαμε παραπάνω. Να σημειώσουμε εδώ πως λόγω της μετάβασης σε νέο επεξεργασή η βάση είναι προς το παρόν μικρή όμως πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί με μετρήσεις από διάφορα άλλα μοντέλα που έχουμε κατά το παρελθόν και φυσικά με πολλά νέα:
Τόσο σε επίπεδο απόλυτων τιμών όσο και σε συνδυασμό τιμής/απόδοσης μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως η Liquid Freezer 120 αποτελεί μια τουλάχιστον τίμια και κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή λύση καθώς κατάφερε να κρατήσει σε αρκετά καλά επίπεδα θερμοκρασιών των επεξεργαστή μας και σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανίσει απόδοση καλύτερη ακόμη και από αυτή της Noctua NH-D15S η οποία κοστίζει πολύ περισσότερο. Ο θόρυβος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μικρό σημείο ανησυχίας όμως για να είμαστε ειλικρινείς οι φορές στις οποίες θα υπάρξει πραγματική ανάγκη να δουλέψουν οι ανεμιστήρες στο 100% θα είναι μάλλον πάρα πολύ λίγες. Παράλληλα η εγκατάσταση σε ένα οποιοδήποτε κουτί, ακόμη κια χωρίς ικανοποιητική ηχομόνωση θα προσφέρει κάποια μείωση του θορύβου και
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ η πρώτη παρουσίαση μας με τον νέο και πολύ πιο απαιτητικό σε θέματα ψύξης επεξεργαστή φτάνει στο τέλος της.
Η Arctic Liquid Freezer 120 κατεβαίνει λοιπόν από τον πάγκο δοκιμών έχοντας καταφέρει να πετύχει μια πολύ καλή επίδοση στην εργοστασιακή συχνότητα και μια τουλάχιστον ικανοποιητική στα 4.5GHz όπου ο 4770k έχει αρκετά μεγαλύτερες απαιτήσεις στα 1.2 V.
Σύντομα, καθώς συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της νέας βάσης και με άλλα μοντέλα που έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς, θα έχουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα και δυνατότητα σύγκρισης. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σαφώς μια πραγματικά τίμια και απολύτως προσιτή οικονομικά λύση.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση που προηγήθηκε συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην Arctic Liquid Freezer 120:
Πλεονεκτήματα:
- Ικανοποιητικές επιδόσεις δεδομένου και του κόστους απόκτησης
- Προσιτή τιμή
- Πανεύκολη εγκατάσταση
- Δεν υπάρχει ανάγκη οποιαδήποτε συντήρησης
- Υποστήριξη υψηλού TDP
Μειονεκτήματα:
- Αρκετά θορυβώδεις ανεμιστήρες στο 100% των στροφών τους
- Μικρή διάρκεια εγγύησης
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris