Ένα ακόμη κουτί ανεβαίνει σήμερα μετά από αρκετό καιρό στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr το οποίο έρχεται από μια εταιρεία από την οποία είναι η πρώτη που βλέπουμε κάποια πρόταση στα χέρια μας.
Πρόκειται για το Antec P380, ένα κουτί full tower, το οποίο λανσάρεται από την εταιρεία με το μότο "When there is no room for compromise" ("Όταν δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς") και στοχεύει σε απαιτητικούς χρήστες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να πάρουν όμως ένα κουτί το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα τους συντροφεύει για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με την Antec το εν λόγω κουτί προσφέρει εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό, ευελιξία στην εγκατάσταση hardware και περιφερειακών αλλά και μεγάλη ευκολία στην συντήρηση και τον καθαρισμό του, ενώ σε συνδυασμό με το πλαϊνό παράθυρο δίνει μια πολύ θετική εικόνα και ως προς το αισθητικό του κομμάτι.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η Antec μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του κουτιού που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:
To Antec P380, έρχεται μέσα σε μια αρκετά ογκώδη συσκευασία η οποία έφθασε στα χέρια μας ελαφρώς αλλά και εμφανώς ταλαιπωρημένη. Στο εξωτερικό της υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες του κουτιού, μικρογραφίες με λεπτομέρειες από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του, αλλά και ένας πίνακας που αναφέρεται επιγραμματικά σε αυτά.
Η πρώτη εικόνα που βλέπουμε ανοίγοντας τη συσκευασία. Το κουτί καλά προστατευμένο στο εσωτερικό της μέσα σε νάιλον και ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια φελιζόλ.
Εκτός συσκευασίας πλέον.
Ξεκινώντας να επεξεργαστούμε τα παρελκόμενα του κουτιού, αρχίζουμε από τα δύο φυλλάδια από τα οποία το ένα είναι μια συνοπτική περίληψη του προϊόντος και το άλλο η εγγύησή του. Πέρα από αυτά, δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών, το οποίο όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια είναι αρκετά σημαντικό. Σχετικά με αυτό, η εταιρεία παραπέμπει για τη λήψη του (σε μορφή pdf) στην επίσημη ιστοσελίδα του προϊόντος, κάτι που προκαλεί αρνητική εντύπωση.
Μεταξύ των υπολοίπων παρελκόμενων περιλαμβάνονται δεματικά για τη διαχείριση των καλωδίων στο εσωτερικό του κουτιού αλλά και ένα σακουλάκι με βίδες.
Αυτό το αρκετά περίεργο και ασυνήθιστο εξάρτημα είναι το τελευταίο από τα παρελκόμενα και εδώ γίνεται για πρώτη φορά εμφανής η απουσία του manual. Για να μην σας κρατάμε μπερδεμένους, θα σας πούμε από τώρα πως αυτή είναι ουσιαστικά η βάση πάνω στην οποία μπορούμε αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε το slim optical drive που υποστηρίζεται από το κουτί.
Φωτογραφίες - Εξωτερικό
Πάμε σιγά σιγά να βγάλουμε το κουτί μας από τη συσκευασία του και να δούμε τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η Antec.
Ξεκινάμε με δύο φωτογραφίες από την πρόσοψη του κουτιού η οποία, όπως και όλο το υπόλοιπο κουτί είναι απόλυτα λιτή και σε μαύρο χρώμα. Με την πρώτη κιόλας επαφή, αξίζει να σημειώσουμε, πως το κουτί κάνει αισθητή την εξαιρετικά ποιοτική και στιβαρή κατασκευή του, κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί και στην πορεία.
Το μόνο πράγμα που σπάει την καλώς εννοούμενη μονοτονία της πρόσοψης είναι το λογότυπο της Antec που βρίσκεται ανάγλυφα τοποθετημένο, με ασημένια γράμματα, στο κάτω μέρος της.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή λεπτομέρεια, που δεν έχει τύχει να συναντήσουμε ποτέ έως τώρα στα κουτιά που έχουμε δοκιμάσει είναι το γεγονός πως υπάρχουν πλήκτρα ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος και στις δύο πλευρές της πρόσοψης.
Ακριβώς στη γωνία της πρόσοψης και της αριστερής πλευράς εντοπίζουμε τις θύρες USB και τις υποδοχές ήχου.
Με μια προσεκτική ματιά στην εσοχή της πρόσοψης που υπάρχει από τη μέση και κάτω βλέπουμε κάτι που μας προϊδεάζει για εισαγωγή αέρα. Στο σημεία αυτό, εσωτερικά, μπορούμε να εγκαταστήσουμε αν θέλουμε 2 ανεμιστήρες ή κάποιο λεπτό ψυγείο υδρόψυξης. Στην προηγούμενη ενότητα όπως ίσως παρατηρήσατε, μιλήσαμε για υποστήριξη μιας λεπτής οπτικής συσκευής. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πουθενά το που ακριβώς μπορεί να εγκατασταθεί. Την απορία θα μας λύσει το online manual λίγο αργότερα.
Το ίδιο ακριβώς μοτίβο ακολουθείται και στη δεξιά πλευρά του Ρ380.
Η αριστερή πλευρά παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς εδώ καταρχάς βλέπουμε το πολύ μεγάλο πλαϊνό παράθυρο του κουτιού. Στο πίσω μέρος, για την ακρίβεια εκεί που τοποθετείται το τροφοδοτικό υπάρχει και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο φυσικά αποτελεί μια πολύ χρήσιμη προσθήκη.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά του κουτιού, όπου βλέπουμε τα εννέα expansion slots αλλά και τις οπές για σωλήνες υδρόψυξης.
Οι πλευρικές λαμαρίνες συγκρατούνται πάνω στο κουτί με χειρόβιδες οι οποίες είναι πολύ βολικές. Οι δύο έξτρα χειρόβιδες που υπάρχουν στην κορυφή μας κάνουν να υποψιαστούμε πως εκτός από τα πλαϊνά αφαιρείται και η οροφή.
Μιλώντας για την οροφή και ρίχνοντας της μια πιο προσεκτική ματιά, βλέπουμε ότι περιμετρικά υπάρχουν γρίλιες εξαερισμού για την πιο αποδοτική λειτουργία των προεγκατεστημένων ανεμιστήρων που υπάρχουν σε αυτή.
Μερικές ακόμη λεπτομέρειες από το λεπτό κομμάτι αλουμινίου που όπως είναι σχεδιασμένο και τοποθετημένο φαίνεται σαν να καλύπτει όλο το κουτί.
Περνάμε στην κάτω πλευρά του Ρ380 το οποίο όπως βλέπουμε βασίζεται πάνω σε 4 ποδαράκια με λαστιχένια επένδυση για την αποφυγή ολισθήσεων.
Φωτογραφίες - Εσωτερικό
Έχοντας πάρει μια εικόνα από τον εξωτερικό σχεδιασμό και κάποιες από τις κρυφές λεπτομέρειες του Ρ380 είναι πια καιρός να περάσουμε σιγά σιγά και στο εσωτερικό του. H αφαίρεση των πλαϊνών λαμαρινών γίνεται πολύ εύκολα ξεβιδώνοντας απλά τις δύο χειρόβιδες που υπάρχουν σε κάθε πλευρά.
Οι δύο πλαϊνές λαμαρίνες, σε μαύρο χρώμα μέσα και έξω, δεν έχουν κάποιο ηχομονωτικό υλικό στο εσωτερικό τους παρά το γεγονός ότι το κουτί κινείται στην premium κατηγορία και εκτός αυτού έχει και τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει κάποιος από το εσωτερικό του κουτιού μας το οποίο όπως και εξωτερικά έτσι και εδώ είναι βαμμένο μαύρο και δίνει άμεσα μια πολύ καλή αίσθηση της ποιοτικής και λεπτομερούς κατασκευής του.
Το τροφοδοτικό τοποθετείται στην κάτω δεξιά πλευρά εκεί όπου όπως είδαμε νωρίτερα υπάρχει και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης.
Προχωρώντας λίγο προς τα μέσα πέρα από τη διαπίστωση του εξαιρετικά ευρύχωρου εσωτερικού βλέπουμε πως στις οπές για την όδευση των καλωδίων υπάρχουν grommets κάτι που φυσικά μας κάνει θετική εντύπωση, αν και θα μας εξέπληττε αν έλειπαν σε ένα κουτί αυτής της κατηγορίας.
Λίγο πιο δεξιά εντοπίζουμε τις tool-free θέσεις για την εγκατάσταση σκληρών δίσκων και SSD.
Λίγο πιο πάνω από αυτές υπάρχουν δεμένα τα διάφορα καλώδια του κουτιού τα οποία λίγο αργότερα θα συνδέσουμε στη μητρική μας.
Στις λεπτομέρειες του εσωτερικού συγκαταλέγεται και το λογότυπο της εταιρείας που είναι ανάγλυφα γραμμένο στον πάτο του κουτιού.
Στα expansion slots βλέπουμε πως υπάρχουν χειρόβιδες ενώ τα λαμάκια τους μπορούν να επανατοποθετηθούν πολύ εύκολα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Πάνω από αυτά υπάρχει ο ένας εκ των τριών προεγκατεστημένων ανεμιστήρων.
Οι άλλοι δύο ανεμιστήρες βρίσκονται στην οροφή του κουτιού και τους βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία.
Οι ανεμιστήρες διαθέτουν ένα μικρό διακόπτη ο οποίος ουσιαστικά ρυθμίζει τις στροφές τους σε μια χαμηλή και μια υψηλόστροφη ρύθμιση. Πάνω τους, παρά το μικρό τους μέγεθος υπάρχουν και οι σχετικές ενδείξεις L&H (low,high).
Το εσωτερικό από μια άλλη οπτική γωνία όπου βλέπουμε την μπροστινή πλευρά του.
Μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Εδώ ξεχωρίζει το πολύ μεγάλο άνοιγμα που έχει διαμορφώσει η εταιρεία για την αλλαγή ψυκτρών χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η μητρική καθώς και μια μικρή πλακέτα περίπου στο μέσο του κουτιού. Αυτή, η οποία τροφοδοτείται από ένα βύσμα 4-pin molex, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να συνδέσει πάνω της έως έξι επιπλέον ανεμιστήρες ή για παράδειγμα την τροφοδοσία της αντλίας κάποιου κυκλώματος υδρόψυξης.
Όπως είχαμε δει και στην προηγούμενη ενότητα, η οροφή μπορεί με ευκολία να αφαιρεθεί και έτσι έχουμε πρόσβαση στους δύο ανεμιστήρες που είναι εγκατεστημένοι εκεί. Όπως βλέπουμε υπάρχει περιθώριο να εγκατασταθεί ένας ακόμη ανεμιστήρας ή να αφαιρεθούν οι ανεμιστήρες και να εγκατασταθεί κάποιο διπλό ή ακόμη και τριπλό ψυγείο υδρόψυξης.
Επανερχόμενοι στην πρόσοψη για να προσπαθήσουμε να την αφαιρέσουμε εντοπίζουμε ένα ακόμη φίλτρο σκόνης, αρκετά μεγάλου μεγέθους το οποίο μπαίνει συρταρωτά στο εσωτερικό της.
Το εσωτερικό της πρόσοψης είναι πολύ προσεκτικά διαμορφωμένο έτσι ώστε να δέχεται το μεγάλο φίλτρο σκόνης και φυσικά το έξτρα εξάρτημα πάνω στο οποίο μπορούμε προαιρετικά να τοποθετήσουμε κάποια λεπτή οπτική συσκευή.
Έχοντας αφαιρέσει την πρόσοψη έχουμε πλέον πρόσβαση και στο εσωτερικό της μπροστινής πλευράς του κουτιού. Εδώ όπως βλέπουμε υπάρχουν δύο εσωτερικές θέσεις 5.25", οι οποίες βέβαια έχουν μάλλον μικρή πρακτική χρησιμότητα, ενώ κάτω από αυτές υπάρχουν θέσεις είτε για ανεμιστήρες είτε για εγκατάσταση κάποιου λεπτού ψυγείου υδρόψυξης.
Κλείνουμε με μια πιο κοντινή ματιά στις δύο κρυφές θέσεις και αλλά και τα button ενεργοποίησης και επαναφοράς του συστήματος που όπως είδαμε υπάρχουν τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά της προσόψεως.
Εγκατάσταση συστήματος
Έχοντας πλέον λύσει σχεδόν όλο το Ρ380 είναι καιρός να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του. Η διαδικασία προμηνύεται αρκετά εύκολη λόγω του εξαιρετικά ευρύχωρου εσωτερικού όμως αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
Ξεκινάμε όπως πάντα από τα πιο εύκολα και συγκεκριμένα με το λαμάκι για τις πίσω θύρες της μητρικής μας.
Σειρά παίρνει το τροφοδοτικό μας, το οποίο τοποθετείται στην ειδικά διαμορφωμένη θέση και τα καλώδια του φεύγουν αμέσως μέσω της ειδικής οπής για την πίσω πλευρά ώστε στη συνέχεια να τα συνδέσουμε με την κατά το δυνατό μεγαλύτερη τάξη.
Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η πίσω πλευρά του κουτιού μας.
Σειρά πρόκειται τώρα να πάρει η εγκατάσταση της μητρικής μας. Μέσα στο κουτί η Antec έχει ήδη τοποθετήσει κάποιους αποστάτες από το εργοστάσιο, όμως για τουλάχιστον σε ό,τι αφορά μητρικές μεγέθους ΑΤΧ θα χρειαστεί να βάλουμε μερικούς ακόμη.
Η μητρική τοποθετείται με πολύ μεγάλη ευκολία λόγω της άνεσης που μας παρέχει το εσωτερικό του κουτιού. Εξίσου εύκολα και άνετα μπαίνει και η κάρτα γραφικών (Radeon 5970) η οποία παρά τις πολύ μεγάλες της διαστάσεις δεν μας δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Τώρα που έχει εγκατασταθεί η μητρική βλέπουμε και στην πράξη πόσο βολική είναι η δημιουργία του μεγάλου χώρου πίσω από αυτή καθώς πρακτικά μπορούμε να κάνουμε άνετα χειρισμούς σε οποιασδήποτε πλατφόρμας μητρική και αν βασίζεται το σύστημά μας.
Κάπου εδώ φτάνουμε στην εγκατάσταση των αποθηκευτικών μέσων. Τα σχετικά φατνία είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους ενώ η εγκατάσταση του SSD σε ένα από αυτά δεν απαιτεί κάτι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Εξίσου απλή και γρήγορη είναι και η τοποθέτηση κάποιου σκληρού δίσκου 3.5 ιντσών.
Μια ματιά και από την πίσω πλευρά όπου όπως βλέπουμε υπάρχει αρκετός χώρος για τα καλώδια δεδομένων και τροφοδοσίας.
Κλείνουμε με μια φωτογραφία από την πίσω όψη του συστήματός μας το οποίο είναι πλέον έτοιμο να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα στο Antec P380.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
To hardware που όπως είδαμε και παραπάνω, εγκαταστήσαμε στο Antec P380 ήταν το εξής:
Στο σύστημα που εγκαταστήσαμε μετρήσαμε τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή σε idle και full load. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές: με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2 GHz) και υπερχρονισμένο στα 4.0GHz. Επίσης λάβαμε μετρήσεις θερμοκρασίας και από τον σκληρό δίσκο και τον SSD.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το ντεσιμπελόμετρο (sound meter) μας το οποίο στήθηκε σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από το κουτί. Εδώ μετρήσαμε το θόρυβο που παράγεται από τους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες του κουτιού όταν αυτοί δουλεύουν στο 100% των στροφών τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, μετράμε μόνο τους ανεμιστήρες του εκάστοτε κουτιού ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων κουτιών που περνάνε από τα χέρια μας, καθώς το hardware που εγκαθίσταται σε αυτά είναι φυσικό να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε φαίνονται στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε. Η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές ήταν περίπου στους 28 βαθμούς Κελσίου.
Τα αποτελέσματα που καταγράψαμε, ως προς το κομμάτι των θερμοκρασιών είναι όπως βλέπουμε αρκετά καλά σε ό,τι αφορά τον επεξεργαστή με τις μετρήσεις όμως να παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση στο σκληρό δίσκο και κυρίως στην κάρτα γραφικών. Το γεγονός αυτό μπορεί εύκολα βέβαια να εξηγηθεί και να αποδοθεί στην απουσία ανεμιστήρα εισαγωγής αέρα στο μπροστινό τμήμα του Ρ380 στην εργοστασιακή τουλάχιστον μορφή του αφού γενικά όπως έχουμε δει υπάρχει η υποδομή όχι μόνο για εγκατάσταση ανεμιστήρων αλλά ακόμη και υδρόψυξης.
Εκεί που θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο ωστόσο είναι το επίπεδο θορύβου που παράγεται από τους εγκατεστημένους ανεμιστήρες οι οποίοι αν και στη ρύθμιση Low είναι τελείως αθόρυβοι, στην υψηλότερη ρύθμιση (High) κάνουν την παρουσία τους κάτι παραπάνω από αισθητή. Έτσι λοιπόν με τους τρεις ανεμιστήρες στο μέγιστο των στροφών τους, η ένδειξη που καταγράφηκε από το ντεσιμπελόμετρό μας ήταν 46.5 db(A).
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε βέβαια πως θα είναι μάλλον ελάχιστες οι φορές (αν όχι καμία) οι φορές που ανεμιστήρες θα χρειαστεί να λειτουργήσουν σε αυτή την ταχύτητα ωστόσο θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη την τιμή στην οποία πωλείται το P380, η Antec θα έχει τοποθετήσει κάποιο ηχομονωτικό υλικό στις πλευρικές λαμαρίνες για να μειώσει, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, αυτό το φαινόμενο.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ πλησιάζει στο τέλος της μια ακόμη παρουσίαση και το Antec P380 κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στο γράφοντα εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις παρά τα κάποια μικρά σημεία στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις.
Είναι γεγονός πως παρά τα αρκετά χρήματα που απαιτούνται για την αγορά του, το Ρ380 είναι μια εξαιρετικά ποιοτική και απόλυτα ολοκληρωμένη λύση η οποία μπορεί κάλλιστα να καλύψει τις ανάγκες οποιουδήποτε χρήστη όσο απαιτητικός κι αν είναι. Ακόμη μάλιστα κι αν το αγοράσει κάποιο ανήσυχο πνεύμα που αρέσκεται στα κυκλώματα υδρόψυξης ή οτιδήποτε άλλο είναι βέβαιο πως θα το ευχαριστηθεί καθώς η υποδομή που έχει δημιουργήσει η Antec, τόσο για τη διαχείριση καλωδίων και σωλήνων αλλά και την εγκατάσταση έξτρα ανεμιστήρων ή ψυγείων είναι εξαιρετική.
Θα θέλαμε ωστόσο όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ενότητα να υπάρχει κάποια καλύτερη πρόβλεψη για το θέμα του θορύβου των ανεμιστήρων με τη μορφή κάποιου ηχομονωτικού υλικού ενώ εντελώς αναπάντεχη ήταν και η έλλειψη ενός manual το οποίο πρέπει ο χρήστης να μπει στον κόπο να το κατεβάσει από την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Πάμε όμως να δούμε επιγραμματικά ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εντοπίσαμε στο Antec P380, η τιμή του οποίο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 178.95€ (συμπ. ΦΠΑ).
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
- Ευρύχωρο εσωτερικό
- Πολύ καλές δυνατότητες διαχείρισης καλωδίων
- Tool free θέσεις αποθηκευτικών μέσων
- Προβλέψεις για επιπλέον ανεμιστήρες, σωληνώσεις και ψυγεία υδρόψυξης
- Μεγάλο και εξαιρετικά βολικό άνοιγμα πίσω από τη μητρική
- Ύπαρξη μεγάλων φίλτρων σκόνης σε όλες τις απαραίτητες θέσεις
Μειονεκτήματα:
- Οι ανεμιστήρες στην ρύθμιση υψηλών στροφών είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις
- Απουσία ηχομονωτικού υλικού από τις πλευρικές λαμαρίνες
- Δυνατότητα εγκατάστασης μόνο ενός εξωτερικού οπτικού μέσου
- Έλλειψη εγχειριδίου οδηγιών
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Antec P380 είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης