Μας άρεσε
- Καλή ποιότητα κατασκευής με design που δεν διαφέρει από εκείνο των non-smart γυαλιών
- Ασύγκριτη αμεσότητα στη λήψη εικόνων και βίντεο
- Πρωτότυπο και ενδιαφέρον POV, ειδικά στα βίντεο
- Πλήθος επιλογών χρωμάτων και φακών
- Η Meta AI είναι ενδιαφέρουσα…
- Πολύ καλή απόδοση ηχείων
Δεν μας άρεσε
- …αλλά όχι life-changing
- Αρκετά ακριβά και δύσκολα στην εύρεση
- Χαμηλή αυτονομία
- Απουσία λειτουργίας εντοπισμού
- Η προστασία IPX4 είναι μάλλον ανεπαρκής
Τα smartglasses είναι μια κατηγορία με την οποία η βιομηχανία της τεχνολογίας πειραματίζεται εδώ και χρόνια. Βέβαια ο χαρακτηρισμός «smart» ενδεχομένως να ήταν και κομματάκι παραπλανητικός αφού οι όποιες έξυπνες λειτουργίες αφορούσαν ή ορθότερα περιστρέφονταν ως επί το πλείστον γύρω από την κάμερα με την οποία ήταν εξοπλισμένα. Παρά τα διάφορα πρωτότυπα που είχαν εμφανιστεί κατά καιρούς ωστόσο, τα προϊόντα που διατέθηκαν εμπορικά δεν «έσκισαν» κιόλας.
Τα Spectacles της Snap για παράδειγμα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2016, έβαλαν μέσα την εταιρεία κατά κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Όσο για τη Ray-Ban, αν και δημιούργησε το πρώτο της τέτοιο μοντέλο το 2021 σε συνεργασία με τη Meta (τα Ray-Ban Stories), η τελευταία απέφυγε να δώσει την έγκρισή της για χρήση του ονόματός της – ή αυτού του Facebook – σε μία ένδειξη ίσως της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετώπιζε το προϊόν.
Εν πάση περιπτώσει, τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν καθώς Ray-Ban και Meta συνεργάστηκαν εκ νέου, λανσάροντας με κάθε επισημότητα αυτή τη φορά τα Ray-Ban Meta Smart Glasses (και όχι smartglasses όπως θα περίμενε κανείς). Η κυκλοφορία τους έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, με τη διαθεσιμότητά τους ωστόσο να είναι εντυπωσιακά περιορισμένη. Τεχνικά έχουν αρκετές διαφορές από τους προκατόχους τους. Τι έχουν να προσφέρουν όμως στην πράξη και σε ποιον στ’ αλήθεια απευθύνονται;
Εμφάνιση
Τα Ray-Ban Meta έρχονται σε δύο σχέδια, Wayfarer και Skyler, με το καθένα εξ αυτών να διατίθεται σε αρκετά χρώματα και με διάφορες επιλογές φακών (G15 χρώματος, φωτοχρωμικοί, καθαροί). Η Ray-Ban προσφέρει και δυνατότητα χρήσης φακών συνταγογράφησης, ωστόσο εν τοιαύτη περιπτώσει θα ήταν καλύτερα να επισκεφθείτε ένα κατάστημα οπτικών αφού θα κάνετε τη δουλειά σας πολύ φθηνότερα. Το look των Ray-Ban Meta είναι πρακτικά ολόιδιο με τα αντίστοιχα απλά μοντέλα. Για να αντιληφθείτε τις όποιες διαφορές θα χρειαστεί να τους ρίξετε μια πολύ πιο προσεκτική ματιά και πιθανότατα να τα συγκρίνετε πλάι-πλάι.
Τα Ray-Ban Meta έχουν στις δύο γωνίες της πρόσοψής του σκελετού από έναν φακό κάμερας. Μόνο ο αριστερός (όπως τα φοράτε) είναι πραγματικός. Ο άλλος έχει τοποθετηθεί εκεί ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετρία στην εμφάνιση. Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί τα smart γυαλιά της Ray-Ban είναι οι μεγαλύτερου μεγέθους και κομματάκι βαρύτεροι βραχίονες. Παρά αυτό το τελευταίο πάντως, το βάρος των Ray-Ban Meta δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο των συμβατικών γυαλιών: στα Wayfarer για παράδειγμα είναι στα 48 γραμμάρια, μόλις τρία δηλαδή πάνω από το απλό μοντέλο.
Στον δεξιό βραχίονα υπάρχει ένα πλήκτρο ακριβώς επάνω από το λογότυπο της εταιρείας, ένα slider αφής για την προσαρμογή του ήχου και ένα ακόμα πλήκτρο ελέγχου – επίσης αφής. Και οι δύο βραχίονες έχουν στο κάτω τμήμα τους, ακριβώς εκεί που ακουμπούν με τα αφτιά, από ένα open-ear ηχείο, με τα γυαλιά να διαθέτουν ακόμα διάταξη πέντε μικροφώνων. Στην αριστερή πλευρά του σκελετού βρίσκεται μία μικροσκοπική ένδειξη LED που σας ενημερώνει για την κατάσταση της μπαταρίας και τυχόν εισερχόμενες κλήσεις. Αν κοιτάξετε, τέλος, με λίγη προσοχή κάτω από τη γέφυρα θα εντοπίσετε τα δύο μικρά μεταλλικά pins που χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των Ray-Ban Meta.
Η λογική λέει πως σε μελλοντικές γενιές – με το καλό – η Ray-Ban θα βρει τον τρόπο να μειώσει τις διαστάσεις των βραχιόνων, κάνοντας τα Meta ολόιδια με τα απλά ζευγάρια των Wayfarer και Skyler – ή όποια άλλα μοντέλα επιλέξει να λανσάρει εν τέλει. Τα Meta έρχονται σε ένα αρκετά κομψό κουτί και συνοδεύονται από θήκη μεταφοράς και φόρτισης αλλά όχι καλώδιο (απαιτείται USB Type-C) ή φορτιστή.
Κάμερα
Φυσικά το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό των Ray-Ban Meta δεν είναι άλλο από την κάμερά τους. Πριν περάσουμε στα χαρακτηριστικά της, αξίζει τον κόπο να σταθούμε απλά και μόνο στο γεγονός πως ένα ζευγάρι γυαλιά που δεν ζυγίζει ούτε καν 50 γραμμάρια, ενσωματώνει κάμερα. Ναι, τα Meta δεν είναι τα πρώτα που το κάνουν προφανώς, όμως ακόμα κι έτσι, δεν παύει να αποτελεί ένα άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία υπερευρυγώνια ανάλυσης 12 MP που όσο να ‘ναι συνιστά σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με τις δύο κάμερες των 5 MP (μία για φωτογραφίες και μία για βίντεο) που διέθεταν τα Ray-Ban Stories.
Ο χειρισμός της είναι εξαιρετικά απλός και γίνεται με χρήση του μοναδικού φυσικού πλήκτρου των Meta. Ένα του πάτημα αρκεί για να τραβήξετε μία φωτογραφία, ενώ με ένα παρατεταμένο πάτημα διάρκειας περίπου δύο δευτερολέπτων ξεκινά η εγγραφή βίντεο. Και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιείται η LED ένδειξη που βρίσκεται πλάι στον φακό ενημερώνοντας τους γύρω σας ότι καταγράφονται. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτον εκείνοι να ξέρουν πού πρέπει να κοιτάξουν, δεύτερον να είναι σε θέση να δουν την ένδειξη LED (σε εξωτερικούς χώρους και με έντονη ηλιοφάνεια για παράδειγμα, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είναι αδύνατον, ανάλογα τη θέση του ήλιου) και τρίτον να καταλάβουν τη σημασία της.
Οι φωτογραφίες είναι 3024 x 4032 pixels ενώ τα βίντεο 1440 x 1920 στα 30 fps με μέγιστη διάρκεια τα τρία λεπτά (όριο που προσφάτως υιοθέτησε και το YouTube για τα Shorts του όλως τυχαίως). Αν οι αναλύσεις σας φαίνονται περίεργες, είναι διότι είναι πλήρως εναρμονισμένες με την αναλογία διαστάσεων που συνιστά η Meta (4:5) σε ό,τι αφορά το Instagram. Σύμφωνοι, θα ήταν ωραία αν ο χρήστης είχε τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος την ανάλυση που θέλει να χρησιμοποιήσει κατά περίπτωση αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τα Ray-Ban Meta… Τηρουμένων των αναλογιών οι λήψεις είναι καλές όμως πρέπει να έχετε στο νου σας κάθε φορά ότι η κάμερα είναι στο άνω αριστερό μέρος οπότε και η κλίση του κεφαλιού θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένη με βάση αυτό προκειμένου να βγει σωστή η λήψη. Αν ο φωτισμός είναι ικανοποιητικός (ξεχάστε τη νυχτερινή χρήση), τότε θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε συμπαθέστατες φωτογραφίες, με ισορροπημένα χρώματα και καθαρή εικόνα.
Βέβαια τα βίντεο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, με την εικόνα να είναι εξαιρετικά ομαλή. Αν αντί για τα 30 fps η εγγραφή γινόταν στα 60 fps, το αποτέλεσμα θα ήταν συγκλονιστικό αλλά να μείνει και κάτι για την επόμενη έκδοση… Ο συνδυασμός ωστόσο της ομαλής και ευκρινούς εικόνας με την ιδιαίτερη οπτική γωνία (POV) δημιουργεί ένα πραγματικά ξεχωριστό αποτέλεσμα που αν και δεν συγκρίνεται με εκείνο των smartphones με premium σύστημα καμερών, είναι ιδανικό για χρήση στα socials – και χρησιμοποιούμε πληθυντικό διότι όπως θα δούμε στη συνέχεια, θα έχετε τη δυνατότητα να ανεβάσετε τις δημιουργίες σας και σε άλλα δίκτυα, πέραν εκείνων της Meta.
Meta AI – Χαρακτηριστικά
Για την αρχική ρύθμιση, τη διαχείριση αλλά και τη χρήση των Ray-Ban Meta, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στο smartphone σας το app Meta View. Γενικώς να έχετε υπ’ όψιν πως τα γυαλιά δεν είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά σε συνδυασμό/συνεργασία με το κινητό σας, iOS ή Android. Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να αναφέρουμε ότι από πλευράς συνδεσιμότητας, υποστηρίζονται Wi-Fi και Bluetooth 5.3. Σε πρώτη φάση, θα χρειαστεί να τα ρυθμίσετε. Η όλη διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη, οι οδηγίες είναι αναλυτικές και για την ολοκλήρωσή της απαιτούνται σκάρτα τέσσερα-πέντε λεπτά. Αυτό που λάμπει διά της απουσίας του είναι το geolocation. Δυστυχώς τα Ray-Ban Meta δεν διαθέτουν δυνατότητα εντοπισμού, κάτι που σημαίνει πως αν τα ξεχάσετε κάπου, πολύ απλά… ξεχάστε τα.
Έχοντας ολοκληρώσει τις αρχικές ρυθμίσεις, εν συνεχεία μπορείτε να κάνετε το ίδιο για το πλήκτρο αφής του δεξιού βραχίονα. Το slider αφής που βρίσκεται εκεί, χρησιμεύει για την προσαρμογή της έντασης του ήχου η οποία γίνεται με slide είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω. Το έτερο πλήκτρο αφής, πέραν του «ξυπνήματος» της Meta AI που γίνεται με παρατεταμένο πάτημά του, χρησιμεύει στην εκκίνηση ενός εκ των Amazon Music Play Now, Spotify Tap ή Apple Music. Τα γυαλιά διαθέτουν ενσωματωμένη χωρητικότητα 32 GB. Οι λήψεις σας αποθηκεύονται αρχικά σε αυτά, για να περάσουν στη συνέχεια μέσω του app στο smartphone σας. Ως προς τον διαμοιρασμό τους, ναι μεν προσφέρονται επιλογές για τις πλατφόρμες της Meta, ωστόσο μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με όλες τις υπόλοιπες, έστω κι αν απαιτούνται δυο-τρία κλικ περισσότερα.
Στα της Meta AI, υποστηρίζεται όσον αφορά στα Αγγλικά σε τέσσερις μόνο χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Αυστραλία. Έχοντας χρησιμοποιήσει VPN για την αρχική προσαρμογή των Ray-Ban Meta, στη συνέχεια δεν είχαμε κανένα θέμα χρησιμοποιώντας τα κανονικά. Η Meta AI ήταν στη διάθεσή μας έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Το «ξύπνημά» της γίνεται με παρατεταμένο πάτημα του πλήκτρου αφής όπως είπαμε με τις ερωτήσεις να πρέπει να ξεκινούν με το «Hey Meta». Η εμπειρία χρήσης της δεν διαφέρει ιδιαίτερα από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο μοντέλο AI: ο χρήστης ρωτά, εκείνη απαντά, κάτι σαν τη φωνητική έκδοση του ChatGPT. Μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη για την παροχή δεδομένων για κάτι που βλέπει ο πρώτος, με τον αστερίσκο φυσικά ότι οι πληροφορίες της ενδέχεται να μην είναι ορθές. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Meta AI στα έξυπνα γυαλιά, εκτοξεύει τη χρησιμότητά τους αφού όπως είπαμε μπορείτε να προχωρήσετε σε κανονικό διάλογο, όπως ακριβώς κάνετε με τα ai chatbots, ρωτώντας το chatbot της Meta κάθε είδους πληροφορία, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε το smartphone σας. Κάτι τέτοιο -εκ πείρας- σας δίνει πλεονέκτημα στο Trivial Pursuit...
Μετά περνά στον ήχο, ο οποίο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Μην περιμένετε την ποιότητα ενός καλού σετ earbuds (μην ξεχνάτε πως μιλάμε για γυαλιά…) αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα απογοητευτείτε αν θέλετε να ακούτε τα αγαπημένα σας κομμάτια ή podcasts καθώς κυκλοφορείτε. Το θετικό εδώ είναι πως διατηρείτε την αντίληψη του περιβάλλοντος γύρω σας, χάρη στον open-ear σχεδιασμό τους. Την ίδια στιγμή, ο ήχος εκτοξεύεται προς τα αφτιά σας, οπότε οι γύρω σας μπορούν να ακούσουν ένα πολύ μικρό μέρος του κι αυτό εφ’ όσον βρίσκονται ακριβώς δίπλα σας και επικρατεί σχετική ησυχία.
Από πλευράς αυτονομίας τώρα, τα γυαλιά άντεξαν με τυπική χρήση γύρω στις δύο ώρες, χρόνος που δεν εντυπωσιάζει αλλά από την άλλη είναι λογικός λόγω form factor. Για παράδειγμα κατά την ακρόαση Spotify, αρκετό video capture και λίγο παιχνίδι με την Meta AI, είδαμε ότι η αυτονομία έπεφτε περίπου 1% το λεπτό.
Όταν η μπαταρία τους αδειάσει μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως γυαλιά μυωπίας ή/και ηλίου, απλά χωρίς καμία έξτρα smart δυνατότητα. Για τη φόρτισή τους χρειάζεται η θήκη που τα πλαισιώνει. Σε τυπικό design Ray-Ban με επιφάνεια από faux δέρμα, ζυγίζει λίγο περισσότερο σε σχέση με μία τυπική θήκη (γυαλιά συν θήκη έχουν συνολικό βάρος περί τα 133 γραμμάρια) και φορτίζει μέσω USB Type-C. Αν συνυπολογίσουμε και τις ώρες αυτονομίας που προσφέρει μέσω φόρτισης η θήκη, τότε τα Ray-Ban Meta βγάζουν 32 ώρες. Για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται γύρω στα 75 λεπτά ενώ για το 0-50% περίπου 22 λεπτά. Ως εκ τούτου αν ετοιμάζεστε για να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα δεύτερο ζευγάρι για τις περιόδους φόρτισης. Απλά κοιτάξτε να μη ξεχάσετε τη θήκη τους γιατί αυτή των Meta Ray-Ban προορίζεται αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα γυαλιά.
Ναι αλλά ποιος θα τα χρησιμοποιήσει και γιατί;
Όσο κουλ κι αν ακούγεται η ιδέα των smartglasses, η αλήθεια είναι πως τα Ray-Ban Meta δεν είναι για όλους. Κατ’ αρχάς θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να τα αποκτήσει κάποιος που βρίσκεται στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια θα χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό είτε ο ίδιος, είτε κάποιο γνωστό του πρόσωπο και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες διάθεσης είναι περιορισμένες (ευτυχώς στην Ευρώπη οι επιλογές είναι αρκετές: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία). Από εκεί και πέρα, η τιμή τους είναι τσιμπημένη: στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, τα Ray-Ban Meta Wayfarer ξεκινούν από τις £299 (ήτοι €357,39) όταν τα απλά Wayfarer στοιχίζουν περί τις £155 (€185,27) – πρακτικά δηλαδή μιλάμε για διπλή τιμή. Αν θέλετε και φακό με συνταγή, τότε υπολογίστε ένα πρόσθετο κόστος γύρο στα €150.
Οι δε δημιουργίες τους, αν και καλής ποιότητας, δεν είναι σε θέση να κοντράρουν εκείνες ενός smartphone με καλή κάμερα – και με τα χρήματα που στοιχίζουν τα Ray-Ban Meta, εύκολα βρίσκετε ένα τέτοιο. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η αμεσότητα. Βλέπετε κάτι που σας ενδιαφέρει; Δεν έχετε παρά να πατήσετε ένα κουμπί για να τραβήξετε φωτογραφία ή βίντεο. Στην πρώτη περίπτωση απλά, να έχετε στον νου σας πως η λήψη της εικόνας γίνεται μισό με ένα δευτερόλεπτο από τη στιγμή που θα πατήσετε το πλήκτρο – φροντίστε να το εξηγήσετε σε όσους αποφασίσετε να φωτογραφίσετε ώστε να παραμείνουν στη θέση τους για λίγο παραπάνω.
Εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν τα Meta στον μεγαλύτερο βαθμό, είναι όσοι αρέσκονται στη δημιουργία περιεχομένου με στόχο τον διαμοιρασμό του μέσω των social προφίλ τους. Το POV των Meta είναι εντυπωσιακό και μπορεί να χαρίσει πραγματικά ρεαλιστικές και ξεχωριστές εμπειρίες θέασης. Μέσα από τον φακό τους, τα γυαλιά μπορούν να κάνουν μία βόλτα με ποδήλατο ή πατίνι, τις βόλτες σε μία πόλη που επισκέπτονται ή μία κομματάκι πιο extreme δραστηριότητα απείρως εντυπωσιακότερη – ιδίως αν ακολουθήσει και η σχετική επεξεργασία. Τα πράγματα βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερα αν η κάμερα έγραφε στα 60 fps και τα γυαλιά είχαν ανώτερη προστασία από νερό (είναι water-resistant βάσει IPX4 αλλά όχι και water-proof).
Ακόμα κι έτσι, η περιορισμένη αυτονομία και το γεγονός πως θα πρέπει να έχετε μαζί εκτός της θήκης τους και ένα εφεδρικό ζευγάρι, περιπλέκει κάπως τα πράγματα. Σύμφωνοι η αμεσότητα στις λήψεις και το ξεχωριστό POV που προσφέρουν κλέβουν την παράσταση, όμως αν δεν παράγετε περιεχόμενο διαρκώς και σταθερά, τότε οι παραχωρήσεις που θα κληθείτε να κάνετε είναι περισσότερες από τα όσα έχουν να σας προσφέρουν – και φυσικά δεν παραβλέπουμε το ότι άπαξ και τα ξεχάσετε κάπου, αρχίζετε να κλαίτε. Εν τέλει αξίζει η αγορά τους; Αυτό θα το απαντήσει ο καθένας βάσει των προτεραιοτήτων του. Εμείς θα αρκεστούμε στο ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για ολόκληρη την κατηγορία των smartglasses.
- 1