Μας άρεσε
- Μέγεθος, σχεδιασμός και ανθεκτικότητα
- Φυσικός ήχος, χωρίς παραμορφώσεις, βολικό το αυτόματο TruePlay
- Δυνατότητα χρήσης των voice assistants
- Βολική η ασύρματη φόρτιση
Δεν μας άρεσε
- Θα μπορούσε να έχει καλύτερη αυτονομία
- Δεν έχει πολύ ισχυρό μπάσο
Η Sonos κυκλοφόρησε το πρώτο μικρό, φορητό ηχείο της και με το «βαρύ» όνομα που η εταιρεία κουβαλάει, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Πήρε το χρόνο της, μιας και φορητά ηχεία κάθε λογής κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κρατήθηκε και πλέον κυκλοφόρησε ένα φορητό που ταυτόχρονα είναι και το πιο προσιτό της ηχείο.
Χωρίς να θυσιάζεται η δυνατότητα σύνδεσής του με τα υπόλοιπα ηχεία Sonos – κάτι πολύ βασικό για όλα τα προϊόντα της εταιρείας – λειτουργεί και εντελώς αυτόνομα, ώστε να οι κάτοχοι να εκμεταλλευτούν την αντοχή και την μπαταρία του για να έχουν ποιοτικό ήχο οπουδήποτε αλλά και να «κουμπώνει» εύκολα στο οικοσύστημα της εταιρείας.
Σχεδιασμός
Αρκετά μικρό, σίγουρα μικρότερο από τα πιο δημοφιλή φορητά ηχεία, το Sonos Roam έχει διαστάσεις 16.8x6x6.2cm, δηλαδή περίπου δύο εκατοστά μεγαλύτερο σε ύψος από ένα συνηθισμένο smartphone και το βάρος του ανέρχεται στα 430g. Μπορεί εύκολα να χωρέσει σε τσάντες και σακίδια αλλά και σε μια λίγο μεγάλη τσέπη.
Το σχήμα του δεν είναι κυλινδρικό, όπως σε πολλά φορητά ηχεία, αλλά τριγωνικό με τη μια πλευρά να παράγει ήχο – εκείνη όπου φιλοξενείται το λογότυπο της εταιρείας πάνω στην τρυπητή μεταλλική σχάρα που καλύπτει τα εσωτερικά εξαρτήματα. Οι άλλες πλευρές έχουν ενιαίο, λείο ματ πλαστικό και η μια πλευρά τέσσερα μικρά λαστιχένια ποδαράκια για να μην ακουμπάει στις επιφάνειες και φθείρεται αλλά και να μη γλιστράει.
Δίπλα από το λογότυπο της εταιρείας βρίσκεται μια λυχνία LED που βγάζει λευκό χρώμα για να δείξει πως το ηχείο βρίσκεται σε λειτουργία, αναβοσβήνει μπλε όταν είναι σε κατάσταση σύζευξης μέσω Bluetooth και γίνεται σταθερό μπλε όταν συνδεθεί μέσω Bluetooth.
Η αριστερή πλευρά (αριστερά από το λογότυπο, σε οριζόντια διάταξη) φιλοξενεί τα τέσσερα πλήκτρα ελέγχου: Play/Pause (κοινό), skip, ρύθμιση έντασης και ενεργοποίησης/σίγασης του μικροφώνου με ένα μικρό LED δίπλα από το συγκεκριμένο πλήκτρο να δείχνει αν το μικρόφωνο «ακούει» ή όχι. Το Sonos Roam διαθέτει πολλαπλά μικρόφωνα και υποστηρίζει τους ψηφιακούς βοηθούς Amazon Alexa και Google Assistant, οπότε ο χρήστης μπορεί να δίνει φωνητικές εντολές για αλλαγές σε τραγούδια, χειρισμό συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών και πολλά ακόμη. Κατά το σετάρισμα του Google Assistant, μας εμφάνισε μήνυμα ότι η υπηρεσία δεν υποστηρίζεται στη χώρα μας, κάτι που μπορέσαμε να ξεπεράσουμε δηλώνοντας στις ρυθμίσεις της εφαρμογής της Sonos την Αμερική ως χώρα εγκατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο μικρές πλευρές του ηχείου είναι επενδυμένες με λάστιχο κι όχι πλαστικό όπως το υπόλοιπο σώμα, οπότε ακόμη κι αν στέκεται κατακόρυφα πάλι δεν γλιστράει εύκολα. Στην πίσω πλευρά βρίσκεται το μοναδικό «γυμνό» σημείο της συσκευής, δηλαδή η θύρα USB-C μέσω της οποίας φορτίζει και τέλος, δίπλα της βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης. Τέλος, διατίθεται σε δύο χρώματα: λευκό και μαύρο.
Πρόκειται για το πρώτο ηχείο της Sonos με πιστοποίηση IP67 που το καθιστά ανθεκτικό ενάντια σε νερό και σκόνη, ενώ μπορεί να βυθιστεί σε γλυκό νερό σε έως και ένα μέτρο για έως και 30 λεπτά χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Επειδή το να ακούει κανείς μουσική μέσα στο νερό -πόσω μάλλον για 30 λεπτά σερί- είναι κάπως σπάνιο, ένα πιο πιθανό σενάριο είναι να βραχεί κατά λάθος ή να συντροφεύει τον κάτοχο σε μια βροχερή μέρα χωρίς φόβο για την ακεραιότητά του.
Σε άλλες περιπτώσεις, δηλαδή μιας πτώσης σε σκληρό πάτωμα, δεν υπάρχει μεγάλος φόβος όμως καλό θα ήταν να μη συμβεί. Η πλαστική κατασκευή του κυρίως σώματος δείχνει ποιοτική και δεν αποκτά εύκολα σημάδια χρήσης, ενώ οι λαστιχένιες πλευρές το κρατούν σταθερό όταν είναι όρθιο αλλά και μπορούν να γλιτώσουν κάποιο ατύχημα και να απορροφήσουν μικρούς κραδασμούς. Δεν έτυχε να μας πέσει σε όλο το διάστημα που το είχαμε στην κατοχή μας, ωστόσο η έλλειψη κάποιας λαβής ή υποδοχής για κορδόνι/σχοινάκι δεν αφήνει πολλά περιθώρια λάθους. Σε ένα απλό καθημερινό σενάριο, βρισκόμενο χύμα στο εσωτερικό σακιδίου πλάτης μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα (στυλό, τετράδιο και καλώδια) δεν εμφάνισε σημάδια.
Λειτουργίες
Μπορεί να συνδεθεί μέσω Wi-Fi ή Bluetooth 5.0 (και Apple AirPlay 2) με πηγές και να αναπαράγει μουσική, podcasts ή γενικότερα οποιονδήποτε ήχο μπορεί να δώσει η πηγή – ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις. Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με άλλα ηχεία Sonos για να αναπαράγει ήχο σε πολλαπλά δωμάτια εφόσον κάθε ηχείο βρίσκεται συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο. Μιας και πρόκειται για φορητό ηχείο, μια πολύ πρακτική λειτουργία είναι η αυτόματη εναλλαγή μεταξύ Wi-Fi και Bluetooth: όταν το ηχείο βγει εκτός εμβέλειας του Wi-Fi τότε αυτόματα συνδέεται μέσω Bluetooth στην paired συσκευή (φυσικά μόνο αν είναι εντός εμβέλειας και με ενεργοποιημένο Bluetooth). Για κάποιον που χρησιμοποιεί το κινητό ως πηγή και διαθέτει ήδη άλλα ηχεία Sonos, είναι αρκετά βολικό.
Η γενική διαχείριση γίνεται μέσω του Sonos S2 App, από όπου προσφέρονται επιπλέον επιλογές χειρισμού και ρύθμισης, σύνδεσης με voice assistant, σύνδεσης δύο ηχείων για λειτουργία στέρεο και άλλα. Είναι απολύτως απαραίτητη και, ευτυχώς, εύχρηστη.
Μια χρήσιμη κι έξυπνη δυνατότητα του Sonos Roam είναι το TruePlay, το οποίο προσαρμόζει τον ήχο βάσει του χώρου όπου βρίσκεται το ηχείο εντελώς αυτόματα, κι επίσης ο ήχος προσαρμόζεται στη διάταξη του ηχείου (κάθετη ή οριζόντια) πάλι αυτόματα. Σε πιο κλειστούς χώρους, όπως ένα γραφείο ή μικρό δωμάτιο, όντως παρατηρήθηκε βελτίωση στην απόδοση του ήχου όμως σε εξωτερικούς χώρους δεν λειτούργησε εξίσου καλά. Στην ουσία, βάσει του περιεχομένου που αναπαράγει, δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε διαφορετικές συχνότητες. Αν η αυτόματη ρύθμιση δε βοηθάει, τότε το μπάσο και τα πρίμα μπορούν να ρυθμιστούν μέσα από την εφαρμογή – λιγότερες επιλογές βέβαια, όμως καλύτερες από το τίποτα – αλλά η αυτόματη ρύθμιση τα καταφέρνει μια χαρά σε γενικές γραμμές.
Απόδοση ήχου
Στο εσωτερικό κρύβονται ένα tweeter για ψηλές συχνότητες κι ένα woofer για μεσαίες και χαμηλές, πλαισιωμένα από δύο ψηφιακούς ενισχυτές Class-H. Σε δοκιμές που έγιναν σε rock, hip-hop και pop κομμάτια το Roam κατάφερε να δώσει μεγαλύτερη ένταση από όση θα περίμενε κανείς. Με την ένταση στο τέρμα, υπήρξαν ορισμένες παραμορφώσεις σε πολύ υψηλούς ή χαμηλούς ήχους, οπότε ανάλογα με τα είδη που προτιμά ο καθένας ενδεχομένως 1-2 επίπεδα κάτω από τη maximum ένταση να αποδειχτούν η ιδανική ισορροπία μεταξύ καθαρότητας και έντασης. Ο ήχος που βγαίνει ακούγεται αρκετά φυσικός, δείχνοντας την ποιότητα της Sonos, κάτι που σε οικονομικά μοντέλα δεν βρίσκεται εύκολα.
Σε ένα δωμάτιο περίπου 15 τετραγωνικών, η ένταση μετά το 50% ήταν υπέρ-αρκετή για να γεμίσει τον χώρο ενώ σε μεγαλύτερα δωμάτια πάλι δεν στερήθηκε δύναμης, φυσικά με την ανάλογη αύξηση στο volume. Σε εξωτερικούς χώρους, η ένταση πρέπει να είναι πιο κοντά στο τέρμα από ότι στη μέση ειδικά αν υπάρχει θόρυβος τριγύρω – σε πιο ήσυχα μέρη, όπως ένα ήσυχο πάρκο, πιθανότατα δε θα χρειαστεί να αυξηθεί τόσο.
Η αίσθηση που αφήνει το Sonos Roam όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι είναι κάτι μεταξύ ικανοποιητικού και καλού (ανάλογα το είδος μουσικής), με μοναδική ξεκάθαρη αδυναμία το μπάσο, που είναι αναμενόμενο για ηχείο τέτοιου μεγέθους. Κάνει φιλότιμη προσπάθεια να του δώσει βάρος -χωρίς να παραμορφώνει, ευτυχώς- όμως απλώς δεν γίνεται να ανταγωνιστεί μεγαλύτερα ηχεία της κατηγορίας του στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Μπαταρία
Η εταιρεία αναφέρει πως η μπαταρία αντέχει έως και 10 ώρες χρήσης, με το ηχείο να μπαίνει σε αδράνεια όταν δε χρησιμοποιείται για να μην ξοδεύει άσκοπα ενέργεια. Όντως, πάνω-κάτω η διάρκεια της μπαταρίας είναι στις 10 ώρες με μια φόρτιση, όμως αν συγκριθεί με άλλα ηχεία της κατηγορίας του τότε μπορούν να βρεθούν ηχεία με ακόμη και διπλάσια αυτονομία. Αν γίνεται περιστασιακή χρήση κι όχι ένα σερί δεκάωρο, η εταιρεία ισχυρίζεται πως η αυτονομία αγγίζει έως και τις 10 μέρες – στην περίπτωσή μας, με τυπική χρήση 1-2 ώρες την ημέρα η φόρτιση ήρθε μετά από μια περίπου εβδομάδα.
Όταν η μπαταρία αδειάσει, μέσω της θύρας USB-C και του καλωδίου που περιλαμβάνεται στη συσκευασία (δεν περιλαμβάνεται αντάπτορας πρίζας) μπορεί να φορτίσει από το 0% έως το 50% σε περίπου μια ώρα και η πλήρης φόρτιση απαιτεί άλλο τόσο. Για όσους δε θέλουν να μπλέκουν με καλώδια, υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση έως 15W με οποιονδήποτε φορτιστή τεχνολογίας Qi – η Sonos πουλάει ξεχωριστά έναν συμβατό ασύρματο φορτιστή, όμως δεν είναι απαραίτητος αλλά σίγουρα προσθέτει πόντους στην εγκατάσταση. Κατά την ασύρματη φόρτιση, οι παραπάνω χρόνοι σχεδόν διπλασιάζονται.
Συμπέρασμα
Με κόστος 179€, το Sonos Roam απευθύνεται κυρίως σε όσους ήδη έχουν κάποιο ηχείο της εταιρείας και θέλουν να επεκτείνουν το ηχοσύστημά τους. Προσφέρει φυσικό, ποιοτικό ήχο και αρκετά καλή ένταση, προσαρμόζει την απόδοσή του βάσει του περιβάλλοντος, έχει όμορφο σχεδιασμό και πρακτικό μέγεθος, προστασία από νερό και σκόνη όπως και ασύρματη φόρτιση. Επιπλέον, ακόμη κι αν δε χρησιμοποιείται εκτός σπιτιού και η φορητότητά του περιορίζεται εντός σπιτιού, προσφέρει πρακτικά οφέλη όπως η υποστήριξη voice assistant.
Για κάποιον όμως που αναζητά απλώς ένα φορητό ηχείο για καθημερινή χρήση, μάλλον δε θα είναι η πρώτη του επιλογή, κυρίως λόγω της τιμής του – premium λειτουργίες, βέβαια, αλλά όχι απαραίτητες για όλους. Κάτι ακόμα που θα μπορούσε να είναι καλύτερο είναι η αυτονομία, διόλου σημαντική για όποιον το χρησιμοποιεί κυρίως εκτός σπιτιού.
- 1