Κάνοντας κανείς μία μίνι έρευνα στις τάξεις του καταναλωτικού κοινού σε ό,τι αφορά τους δημοφιλέστερους κατασκευαστές smartwatch, η αλήθεια είναι πως η Suunto δεν πρόκειται να πλασαριστεί αρκετά ψηλά. Η φινλανδική εταιρεία δεν είναι σε θέση να συναγωνιστεί σε δημοτικότητα brand όπως η Garmin, η Apple, η Samsung και η Fitbit, κάτι λογικό και αναμενόμενο σε έναν βαθμό, αφού τα προϊόντα της απευθύνονται ως επί το πλείστον σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Με το Suunto 7 η ομώνυμη εταιρεία πραγματοποιεί ένα άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό αφού εν αντιθέσει με ό,τι μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο κατάλληλο μόνο για τρέξιμο, κολύμβηση ή άθληση τέλος πάντων, αλλά με ένα smartwatch που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα “θέλω” του χρήστη του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ποιος είναι εκείνος και τι μπορεί να αναζητά απ’ αυτό, θα το δούμε ευθύς αμέσως.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το Suunto 7 δεν περνά απαρατήρητο. Με πρόσοψη 50 χιλ. είναι ένα ρολόι που κάνει απόλυτα αισθητή την παρουσία του, αν και ο υψηλής αισθητικής μίνιμαλ σχεδιασμός του, συμβάλλει στην ανάδειξη των γραμμών του. Η οθόνη του κλέβει μεμιάς την παράσταση. Διαθέτει επικάλυψη Gorilla Glass και την πλαισιώνει πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι το οποίο όμως είναι στατικό, κάτι που κόβει πόντους από τη λειτουργικότητα της συσκευής.
Το σώμα του ρολογιού είναι κατασκευασμένο από ενισχυμένη πολυαμίδη. Είναι δε εξαιρετικά στιβαρό, με το βάρος του να διατηρείται σχετικά χαμηλά στα 70 γραμμάρια. Το Suunto 7 διαθέτει τέσσερα πλήκτρα. Αυτό στα αριστερά οδηγεί στην αρχική οθόνη/λίστα εφαρμογών ενώ από τα τρία στα δεξιά, το επάνω ενεργοποιεί την εφαρμογή Suunto και τα άλλα δύο προγραμματίζονται. Στο πίσω μέρος έχουμε τον αισθητήρα του ρολογιού και το dock φόρτισης.
Το λουράκι του ρολογιού έχει πλάτος 24 χιλ. και είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη. Διαθέτει ένα όμορφο μοτίβο στην εξωτερική του πλευρά που “σπάει” ευχάριστα τη μονοτονία της μονοχρωμίας, ενώ εφαρμόζει άψογα στον καρπό. Δεν είναι ό,τι πιο premium έχουμε δει αλλά κάνει μια χαρά τη δουλειά του και μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και με business casual στυλ ντυσίματος.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η οθόνη του Suunto 7 όπως προαναφέραμε είναι από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ρολογιού. Είναι τύπου AMOLED στις 1,39 ίντσες, με ανάλυση 454 x 454 pixel και φωτεινότητα που αγγίζει τα 1.000 nit. Είναι εντυπωσιακά ευκρινής, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει το παραμικρό πρόβλημα ακόμα κι όταν πρέπει να χειριστεί το ρολόι σε εξωτερικούς χώρους κάτω από το φως του ήλιου. Η απόκρισή της είναι πάρα πολύ καλή -με ελάχιστες εξαιρέσεις- ενώ προσφέρει μία ευχάριστη και απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης.
Το Suunto 7 τρέχει Wear OS και μάλιστα είναι το πρώτο μοντέλο με το λειτουργικό της Google που στηρίζεται στον επεξεργαστή Snapdragon 3100. Είναι αδιάβροχο σε βάθος έως και 50 μέτρα (πίεση 5 ατμόσφαιρες) ενώ λειτουργεί χωρίς πρόβλημα σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (από τους -20ο έως και τους 50ο C). Διαθέτει Bluetooth, GPS και GLONASS (με QZSS και Beidou για εκείνους που ταξιδεύουν προς ανατολή), υποστηρίζει Google Assistant, Google Pay και Google Play ενώ αν και τα μενού του έρχονται σε 20 γλώσσες, τα Ελληνικά δεν είναι μία εξ αυτών.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το Suunto 7 έρχεται με ορισμένες ιδιαίτερα χρήσιμες και ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Η πιο εφετζίδικη απ’ όλες είναι αδιαμφισβήτητα το περιβόητο heatmap ή αλλιώς η δυνατότητα του ρολογιού να απεικονίζει στους χάρτες του το πού αθλούνται (τρέχουν, κάνουν ποδήλατο κλπ) τα άλλα μέλη της κοινότητας τριγύρω σας, έτσι ώστε να έχετε μια εικόνα των διαδρομών που μπορείτε να ακολουθήσετε -αρκετά χρήσιμο αν βρεθείτε σε περιοχή που δε γνωρίζετε. Μιλώντας περί χαρτών, αυτοί της Suunto είναι από τους καλύτερους, λεπτομερέστερους και πλέον ευδιάκριτους που έχουμε δει σε smartwatch. Μπορείτε είτε να κατεβάσετε χάρτες της περιοχές που επιθυμείτε για offline χρήση, είτε να τους ανανεώσετε σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τα data του smartphone σας (η σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth).
Το Wear OS της Google τρέχει άψογα, προσφέροντας μία ομαλή εμπειρία χρήσης η οποία είναι βέλτιστη όταν συνδυαστεί με ένα android smartphone. Η οθόνη του ρολογιού ενεργοποιείται με ένα τίναγμα του καρπού σας σχεδόν αμέσως ενώ παραμένει απενεργοποιημένη στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και κατά τη διάρκεια ασκήσεων -θα δούμε παρακάτω τον λόγο. Σύροντας το δάχτυλό σας προς τα κάτω εμφανίζεται το μενού γρήγορων ρυθμίσεων. Σύροντάς το προς τα δεξιά εμφανίζεται το μενού “My day” ενώ κάνοντας την ίδια κίνηση από κάτω προς τα επάνω, βλέπετε τις ειδοποιήσεις σας. Στα δεξιά του κυρίως μενού συναντάμε επιπλέον οθόνες συγκεκριμένων εφαρμογών. Μπορείτε να κατεβάσετε τα app της επιλογής σας από το Play Store.
Το επάνω δεξιά πλήκτρο του ρολογιού ενεργοποιεί την εφαρμογή της Suunto. Πρόκειται για μία εξαιρετικά άνετη, ευέλικτη και χρήσιμη εφαρμογή αφού θα σας επιτρέψει να καταγράψετε με μεγάλη ακρίβεια (οι όποιες αποκλίσεις δεν ξεπερνούν το 1-2%) σχεδόν κάθε τύπο άσκησης. Το “σχεδόν” πάει στο ότι το Suunto 7 δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνδυασμούς ασκήσεων -όπως π.χ. τρίαθλο. Κατά τα άλλα όμως υποστηρίζει πάνω από 70 διαφορετικά είδη άσκησης και διαθέτει τόσες υποκατηγορίες που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βρείτε αυτή που ταιριάζει ακριβώς στην προπόνησή σας.
Το GPS ανταποκρίθηκε πολύ καλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που το δοκιμάσαμε ενώ ακόμα καλύτερα τα πήγε ο αισθητήρας καρδιακών παλμών. Στα μειονεκτήματα του Suunto 7 η μη συμβατότητά του με εξωτερικούς αισθητήρες καρδιακών παλμών (μοναδική εξαίρεση που τουλάχιστον μπορέσαμε να εντοπίσουμε, το Stryd των 229 ευρώ) για εκείνους που αναζητούν ακόμη πιο λεπτομερείς μετρήσεις. Κάτι που μας δυσκόλεψε κατά την άσκησή μας, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν η λειτουργία των πλήκτρων του ρολογιού. Το tutorial βοήθησε κάπως, όμως πάνω στην ένταση της προπόνησης, είναι πολύ εύκολο να πατήσει κανείς το λάθος κουμπί, καταστρέφοντας πρακτικά ολόκληρο το session του.
Τα στατιστικά στοιχεία και οι πληροφορίες που προσφέρει βέβαια το app της Suunto απλά δεν έχουν προηγούμενο. Με ελάχιστες παραλήψεις, μπορείτε να δείτε οτιδήποτε σχετίζεται με την απόδοσή σας, συμπεριλαμβανομένων χαρτών, θερμίδων καθώς και μέσων τιμών και τιμών ανά λεπτό για δεδομένα όπως ο σφυγμός, η ταχύτητα και πολλά άλλα. Μάλιστα τα στοιχεία που σας παρουσιάζονται διαφέρουν ανάλογα την άσκηση που έχετε επιλέξει, κάνοντας την αξιολόγηση της εκάστοτε προπόνησης πραγματικά πανεύκολη.
Αυτό που μας παραξένεψε όμως ήταν η αδυναμία του Suunto app να καταγράψει δεδομένα που αφορούσαν την καθημερινή μας δραστηριότητα όπως π.χ. βήματα, σκαλοπάτια, θερμίδες κλπ. Για όλα αυτά έπρεπε να καταφύγουμε στο Google Fit και αν συνυπολογίσουμε και την παρακολούθηση του ύπνου, τότε μιλάμε για τρεις ξεχωριστές εφαρμογές, κάτι που βρήκαμε αχρείαστο και κομματάκι ενοχλητικό -αφού ήμασταν υποχρεωμένοι να μοιραζόμαστε τα δεδομένα μας με ισάριθμες εταιρείες. Τα στοιχεία του Suunto 7 είναι προσβάσιμα και από smartphone, μόνο που και εκεί θα χρειαστείτε τα ανάλογα app. Σε περίπτωση που το επιθυμείτε πάντως, το smartwatch είναι απόλυτα συμβατό και με app τρίτων εταιρειών όπως Strava, Runkeeper, Endomondo κλπ.
Στον τομέα της ψυχαγωγίας τώρα, μπορείτε να μεταφέρετε στο Suunto 7 τη μουσική που έχετε αγοράσει από το Google Play Music. Συνδέοντας μάλιστα ακουστικά μέσω Bluetooth, θα έχετε τη δυνατότητα να ασκηθείτε μετά μουσικής χωρίς την ανάγκη του smartphone σας. Τα πράγματα διαφέρουν σε ό,τι αφορά το Spotify αφού το app ναι μεν υποστηρίζεται, όμως η μόνη λειτουργία που προσφέρει, είναι ελέγχου της εφαρμογής που τρέχει στο smartphone (με άλλα λόγια θα χρειαστεί να έχετε το τελευταίο μαζί σας).
Λίγο πιο πάνω, αναφέραμε ότι κατά κύριο λόγο η οθόνη του Suunto 7 παραμένει απενεργοποιημένη. Αυτό συμβαίνει προκειμένου η μπαταρία της συσκευής να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο και εδώ που τα λέμε, οι επιδόσεις του ρολογιού στον εν λόγω τομέα δεν είναι κι οι καλύτερες. Με φυσιολογική χρήση (τακτικός έλεγχος έλεγχος ειδοποιήσεων, γυμναστική μίας ώρας, ενεργοποιημένο το GPS, έλεγχο εφαρμογών και παρακολούθηση ύπνου) το ρολόι μετά βίας άντεξε μιάμιση μέρα. Με δεδομένο δε το ότι κανείς δεν “ψήνεται” να φορτίζει το ρολόι του μεσημεριάτικα, πρακτικά έπρεπε να φορτίζουμε το Suunto 7 ή πριν κοιμηθούμε ή κατά τη διάρκεια της νύχτας -οπότε αντίο παρακολούθηση ύπνου.
Συμπέρασμα
Η περίπτωση του Suunto 7 είναι ιδιαίτερη απ’ όποια πλευρά κι αν τη δει κανείς. Όσοι γνωρίζουν την εταιρεία θα εκπλαγούν βλέποντας μία απόλυτα αξιόπιστη αλλά σημαντικά πιο casual πρόταση. Οι υπόλοιποι θα εντυπωσιαστούν από τα υψηλά στάνταρ κατασκευής και το Suunto app αλλά ενδεχομένως να νιώσουν περιορισμένοι μπροστά στη μάλλον ανεπαρκή αυτονομία και την υψηλή τιμή για τα δεδομένα της συσκευής (διατίθεται σε πέντε εκδόσεις στα 479 ευρώ).
Όσο για το κοινό στο οποίο απευθύνεται; Σίγουρα δεν πρόκειται ούτε για τους… die-hard λάτρεις της άθλησης, ούτε για όσους θέλουν ένα smartwatch για απλή, καθημερινή χρήση χωρίς να ενδιαφέρονται για άσκηση. Ο μέσος χρήστης του Suunto 7 αναζητά μία υψηλής αισθητική πρόταση που θα τον συνοδεύει καθ’ όλη την ημέρα- στο γραφείο το πρωί, το τζόκινγκ ή το γυμναστήριο το απόγευμα και τις εξορμήσεις του τα Σαββατοκύριακα.
Το αν θα προτιμήσει την πρόταση της Suunto, είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων.
Μας άρεσαν
- Πανέμορφο design και στιβαρή κατασκευή
- Το Wear OS προσφέρει μία απόλυτα ομαλή και ευχάριστη εμπειρία χρήσης
- Το heatmap είναι ιδιαίτερα καινοτόμο αλλά και χρήσιμο
- Πολύ καλή ποιότητα χαρτών
- Υπερπλήρες Suunto app
Δεν μας άρεσαν
- Δεν προσφέρεται συμβατότητα με εξωτερικούς αισθητήρες καρδιακών παλμών
- Η ταυτόχρονη χρήση των Suunto και Google Fit app (τουλάχιστον) είναι αναγκαία
- Εξαιρετικά μικρή αυτονομία
- Ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό
- 1