Μας άρεσε
- Όμορφος σχεδιασμός, με τα κατάλληλα watch faces δείχνει εντυπωσιακό
- Φοβερή υποστήριξη εφαρμογών, ποιοτικά συνοδευτικά apps (Wear, Health)
- Σαφώς βελτιωμένη αυτονομία/μπαταρία, μαζί με ταχύτερη φόρτιση
Δεν μας άρεσε
- Η ακρίβεια μετρήσεων δεν ανταγωνίζεται αμιγώς αθλητικά smartwatches
- Πρακτικά, συνδέεται μόνο με συσκευές Samsung
- Μικροκολλήματα σε ορισμένα σημεία του μενού
Η Samsung επιστρέφει και φέτος, με τη νέα σειρά Samsung Galaxy Watch5 να αποτελεί το επόμενο βήμα για τα smartwatches της εταιρείας. Μετά την περυσινή, μεγάλη αλλαγή που επέφερε η μετάβαση σε Wear OS, πολλοί είναι εκείνοι που βρήκαν το περυσινό μοντέλο ως μια θετική αλλαγή και φέτος, η Samsung είχε την ευκαιρία να κάνει βελτιώσεις σε σημεία-κλειδιά χωρίς την ανάγκη για ακόμη μια δραστική αλλαγή.
Από τη σειρά Samsung Galaxy Watch5, στα χέρια μας βρέθηκε το Samsung Galaxy Watch5 Pro, το οποίο χρησιμοποιήσαμε και βάσει του οποίου αποτυπώνουμε την εμπειρία μας παρακάτω.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Κάνουμε την αρχή με το σώμα και τα υλικά, όπου το Watch5 Pro έχει την πρώτη αναβάθμιση συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό μοντέλο. Αντί για ανοξείδωτο ατσάλι, πλέον το σώμα είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό τιτάνιο.
Οι διαστάσεις του ρολογιού, εξαιρώντας το λουράκι, φτάνουν τα 45mm σε διάμετρο και 10.5mm σε πάχος, με τις υποδοχές για το λουράκι να εξέχουν ελαφρώς στις δύο πλευρές. Το βάρος, πάλι χωρίς το λουράκι, υπολογίζεται στα 46.5 γραμμάρια κάνοντάς το λίγο πιο βαρύ στο χέρι συγκριτικά με άλλα smartwatches της αγοράς αφενός λόγω μεγέθους.
Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε δύο μακρόστενα πλήκτρα και ανάμεσά τους την οπή του μικροφώνου, με το ηχείο να βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά και το ρολόι κατά τα άλλα είναι καθαρό στην όψη.
Διατίθεται σε χρώματα Gray και Titan, με το πρώτο να είναι ένα κλασικό σκούρο γκρι και το δεύτερο ασημένιο, με τα λουράκια επίσης να κινούνται σε πιο σκούρο και φωτεινό μοτίβο, αντίστοιχα. Μιλώντας για λουράκια, υποστηρίζονται όλα τύπου 20mm είτε από προηγούμενα μοντέλα smartwatch είτε κι από παραδοσιακά ρολόγια.
Επίσης, το λουράκι που χρησιμοποιείται στο Watch5 Pro είναι διαφορετικό από των απλών μοντέλων κι από οτιδήποτε έχουμε δει σε smartwatch γενικότερα. Δεν έχει καθόλου τρύπες και κουμπώνει μαγνητικά, έχοντας ένα ρυθμιζόμενο μεταλλικό κούμπωμα που ασφαλίζει εύκολα και παραμένει στη θέση του όλη τη μέρα χωρίς προβλήματα – η λογική θυμίζει μπρασελέ, αλλά το λουράκι παραμένει σιλικόνης και το κούμπωμα μεταλλικό.
Στο κομμάτι των πιστοποιήσεων και της αντοχής, είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό σε έως και 5ATM, με πιστοποιήσεις IP68 και MIL-STD-810G που πρακτικά εγγυώνται πως λίγη αδεξιότητα συγχωρείται (π.χ. ένα πέσιμο από το γραφείο) και αντέχει κατά την κολύμβηση αλλά και μερική βύθιση. Παρόλα αυτά, δεν είναι ρολόι για καταδύσεις και συνιστάται να γίνεται πολύ προσεκτική χρήση παρά τις όποιες πιστοποιήσεις.
Επίσης, το καντράν προστατεύεται αρκετά χάρη στο γυαλί από κρύσταλλο ζαφειριού σκληρότητας 29GPa, σχεδόν διπλάσια από τα 15GPa του προηγούμενου μοντέλου, το οποίο όπως είχαμε σημειώσει και τότε δεν ήταν εύκολο να χαραχθεί κι ούτε παρατηρήσαμε σημάδια. Παρομοίως, ακουμπώντας το ρολόι με την οθόνη σε ξύλινες επιφάνειες και με μικροχτυπήματα σε έπιπλα ή πόμολα, δεν είδαμε κάποιο σημάδι στο Watch5 Pro οπότε η αντοχή φαίνεται δεδομένη.
Οθόνη
Σειρά έχει η οθόνη, με το Watch5 Pro να ενσωματώνει μια Super AMOLED μεγέθους 1.36” με ανάλυση 450x450 και πυκνότητα 330ppi. Παρότι δε γνωρίζουμε τη φωτεινότητα σε nits, το περυσινό μοντέλο έφτανε τα 1000nits και στο Watch5 Pro παρατηρούμε παρόμοιες -αν όχι ίδιες- επιδόσεις. Έχοντας τη φωτεινότητα στο 40% και αυξάνοντάς το κατά 10%-20% σε εξωτερικούς χώρους, δεν είχαμε ποτέ δυσκολίες στην ανάγνωση της οθόνης.
Τα χρώματα είναι πανέμορφα και ζωηρά, το κείμενο ευανάγνωστο και η οθόνη έδειχνε την ποιότητά της σε κάθε ευκαιρία. Όταν δοκιμάσαμε ως φόντο μια φωτογραφία που είχαμε περάσει στη μνήμη του ρολογιού, ήταν σαν να κοιτάμε μια μικροσκοπική οθόνη ενός καλού smartphone (που, πρακτικά, αυτό συμβαίνει) κι όχι ένα smartwatch.
Τα αρχικά watch faces της συσκευής καλύπτουν αρκετά γούστα αλλά η πρώτη μας κίνηση ήταν να ελέγξουμε τις δωρεάν επιλογές στο Galaxy Store, από τις οποίες υπήρχαν πάρα πολλές οπότε επιλέξαμε ένα ψηφιακό για καθημερινή χρήση κι ένα αναλογικό για τις βόλτες. Στο τελευταίο σενάριο, κάποιες φορές βάζαμε σε λειτουργία το Always On – και το πόσο πολύ έμοιαζε με παραδοσιακό ρολόι ήταν εντυπωσιακό
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Μια γρήγορη ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά. Προτιμήθηκε ο επεξεργαστής Exynos W920 με 1.5GB RAM και αποθηκευτικό χώρο 16GB, που μπορεί να αξιοποιηθεί για αρχεία όπως φωτογραφίες και τραγούδια. Ενσωματώνεται επίσης Bluetooth 5.2, NFC και Wi-Fi 5GHz.
Στο κομμάτι του λειτουργικού, θα βρούμε μια ωριμότερη εκδοχή του Wear OS, το οποίο κατά κύριο λόγο διατηρεί την περυσινή όψη. Αυτό σημαίνει πως το μενού είναι μια σειρά από εικονίδια σε διάταξη πλέγματος που γεμίζουν την οθόνη και εκτείνονται κάθετα σε μορφή λίστας.
Σέρνοντας το δάχτυλο προς τα αριστερά βλέπουμε τα Tiles, πρακτικά τα widgets για όσους έχουν χρησιμοποιήσει παλαιότερα Samsung smartwatches, δηλαδή full-screen εφαρμογές που προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορία ή λειτουργίες (όπως Spotify ή εφαρμογές υγείας). Σέρνοντας το δάχτυλο προς τα δεξιά βλέπουμε τις ειδοποιήσεις, από πάνω προς τα κάτω βλέπουμε το μενού Quick Settings με ένα μενού γρήγορης πρόσβασης σε ρυθμίσεις. Τέλος, σέρνοντας από κάτω προς τα πάνω εμφανίζονται οι εφαρμογές, το μενού που αναφέρθηκε πιο πριν.
Τα Tiles υποστηρίζουν ακόμη περισσότερες εφαρμογές τρίτων συγκριτικά με την περίοδο κυκλοφορίας του Watch4 πέρυσι κι η λογική λέει πως ο αριθμός σταδιακά θα αυξάνεται. Φυσικά, οι εφαρμογές της Google χαίρουν πολύ καλής ενσωμάτωσης στο ρολόι, για παράδειγμα τα Google Maps και Google Assistant μεταξύ άλλων. Έχοντας πρόσβαση στο Google Play Store, οι εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν είναι πολλές και κάθε είδους, κι αυτός είναι ο τομέας στον οποίο το Wear OS δείχνει περισσότερο την αξία του. Από Samsung Pay και Google Pay μέχρι Adidas Running, Samsung Health, Google Fit, YouTube, Spotify και πολλές ακόμη, οι επιλογές είναι πάρα πολλές και φροντίζουν να κάνουν το Watch5 Pro να είναι “smartwatch” στην πράξη.
Φορτώνοντας εφαρμογές κάθε είδους, είχαμε ελάχιστα κολλήματα (τύπου καθυστέρησης ενός δευτερολέπτου) όταν αλλάζαμε από εφαρμογή σε εφαρμογή ή είχαμε διάφορες ανοιχτές στο παρασκήνιο, οι οποίες και σύντομα έμπαιναν σε αδράνεια οπότε τις ανοίγαμε ξανά από την αρχή συχνά. Κατά τη χρήση εφαρμογών, όπως το Google Maps που είναι αρκετά απαιτητικό, δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα οπότε πιθανώς το θέμα να βρίσκεται περισσότερο στη RAM από οπουδήποτε αλλού.
Από πλευράς smartphone, η διαχείριση γίνεται μέσω της εφαρμογής Galaxy Wear. Μέσα από αυτή ρυθμίζονται συντομεύσεις εφαρμογών, γίνεται αλλαγή watch face, ρύθμιση ειδοποιήσεων και άλλα. Όπως και με το Watch4, έτσι κι εδώ είναι προϋπόθεση η υποστήριξη Google Mobile Services οπότε η σύνδεση με Huawei είναι εκτός πλάνου (ή έστω, η αξιοποίησή του ως smartwatch) ενώ επίσης δε συνεργάζεται με iPhone. Πέραν αυτών, ορισμένες δυνατότητες λειτουργούν μόνο σε συσκευές Samsung, ουσιαστικά κάνοντας το Watch5 ένα άψογο συνοδευτικό αξεσουάρ για Samsung smartphones όμως όχι κάτι τόσο εξελιγμένο αν χρησιμοποιηθεί με άλλα κινητά.
Ο βελτιωμένης ακρίβειας αισθητήρας της Samsung μετράει την αρτηριακή πίεση, μπορεί να πραγματοποιήσει ηλεκτροκαρδιογράφημα, μετράει το οξυγόνο στο αίμα όπως και πολλές άλλες βασικές μετρήσεις – βήματα, θερμίδες, παλμοί κλπ. Για τις γυναίκες, το Women’s Health προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης του κύκλου έμμηνου ρύσεως όπως και αναγνώριση συμπτωμάτων που μαρτυρούν πως πλησιάζει, οπότε και προτείνει αλλαγές στον υπολογισμό του κύκλου.
Συγκριτικά με τα αποτελέσματα μετρήσεων που έχουμε από το περυσινό μοντέλο, παρατηρήσαμε διάφορες μικρές αυξομειώσεις σε απανωτές μετρήσεις, οπότε είναι κατά κύριο λόγο αρκετά αξιόπιστες αλλά όχι απολύτως ακριβείς. Για τον μέση χρήστη που θέλει μια γενική εικόνα, τα αποτελέσματα είναι άψογα αλλά για κάποιον power user που η παραμικρή απόκλιση μετράει, ίσως δεν ικανοποιήσει πλήρως.
Χρησιμοποιήσαμε τη δυνατότητα μέτρησης σύνθεσης σώματος, η οποία αργότερα αξιοποιήθηκε για να βγουν εξατομικευμένες προτάσεις άσκησης για εμάς. Ο αισθητήρας υπολογίζει το ποσοστό λίπους στο σώμα, τους σκελετικούς μυς, τα υγρά σώματος και συνυπολογίζει δεδομένα όπως ύψος, βάρος και φύλο, για να βγάλει το πρόγραμμα.
Βεβαίως, ο χρήστης μπορεί να φτιάξει δικά του προγράμματα και να τα προσαρμόσει όπως βολεύει, θέτοντας στόχους βάσει του σώματός του και επιλέγοντας τύπο άσκησης. Για διαλειμματικές προπονήσεις, υπολογίζει με επίπεδα ιδρώτα και τον καρδιακό ρυθμό σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα διαθέσιμα και καλύπτουν όλο το φάσμα ασκήσεων που θα περίμενε κανείς, με μια μεγαλύτερη έμφαση στις πιο δημοφιλείς, δηλαδή όσες έχουν να κάνουν με τρέξιμο.
Συγκεκριμένα, το GPS υπόσχεται υψηλή ακρίβεια σε απόσταση διαδρομής, αυξομειώσεις υψόμετρου, ταχύτητα κλπ ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσει διαδρομή επιστροφής. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει διαδρομές τύπου GPX και γενικότερα, όταν κάνει μια καθορισμένη διαδρομή, το ρολόι παρέχει οδηγίες μέσω δόνησης ή/και φωνής.
Η μέτρηση ποιότητας του ύπνου επανέρχεται, αλλά με έναν πιο έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο. Ορισμένα ζωάκια (λιοντάρια, πιγκουίνοι κ.ά.) χρησιμοποιούνται ως πρότυπο για το κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου – για παράδειγμα, το λιοντάρι κοιμάται 10 με 15 ώρες την ημέρα, όπως σημειώνεται, εκεί που ο πιγκουΐνος είναι μονίμως ταραγμένος και κοιμάται 3-4 ώρες. Αφότου γίνουν κάποιες δοκιμές και το smartwatch αποφασίσει ποιο είναι το ζωάκι που ταιριάζει καλύτερα στις συνήθειες του ύπνου μας, τότε μας πρότεινε ένα πρόγραμμα 5 εβδομάδων που περιείχε άρθρα, αποστολές, αναφορές προόδου και άλλες πληροφορίες με στόχο να κάνουμε τον υγιέστερο δυνατό ύπνο που μπορούμε. Είναι μια έξυπνη προσθήκη και σίγουρα πιο πρακτική από το να παρακολουθούμε δεδομένα ύπνου – μας άρεσαν ιδιαίτερα οι προτάσεις σε άρθρα.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα (ασκήσεων, ύπνου κλπ) έρχονται στην εφαρμογή Samsung Health, η οποία κρατάει αναλυτικό ιστορικό και όσα έχουν να κάνουν με άσκηση, στόχους, δεδομένα κλπ τα διαχειριζόμαστε μέσω αυτής. Είναι ελαφριά, εύχρηστη και αναλυτική με αρκετές βοήθειες σε πράγματα που ίσως δεν είναι τόσο οικεία σε όλους, οπότε δε μας φάνηκε βάρος ή αχρείαστη.
Το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, σε σχέση με πέρυσι, είναι η μπαταρία. Είχαμε σημειώσει πως ήταν ικανοποιητική μεν, αλλά σίγουρα μπορούσε να λάβει βελτιώσεις. Με το Samsung Galaxy Watch5 Pro, η εταιρεία πράγματι έκανε σημαντικές αλλαγές συμπεριλαμβάνοντας μια μπαταρία 590mAh, σημαντικά μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο smartwatch της κι όχι μόνο. Επίσης, το μοντέλο αυτό υποστηρίζει και ταχεία φόρτιση με τον παρεχόμενο ασύρματο φορτιστή, οπότε η διαδικασία φόρτισης δεν αυξήθηκε σε διάρκεια λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας. Σε περίπου μισή ώρα, φορτίζει περίπου έως το 40% και μια πλήρης φόρτιση χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα.
Ποια είναι, όμως, η αυτονομία; Η Samsung υπόσχεται 20 ώρες με ενεργοποιημένο GPS και 80 ώρες με πιο απλή χρήση. Κατά κύριο λόγο, δεν είχαμε όλη μέρα ενεργοποιημένο το GPS ελέω γραφείου, οπότε και πέσαμε κυρίως στο δεύτερο σενάριο. Προς έκπληξή μας, όντως το smartwatch χρειαζόταν φόρτιση περίπου κάθε τρεις μέρες. Ένα ρολόι από όπου κάναμε κλήσεις, ακούγαμε μουσική, κατεβάζαμε εφαρμογές και είχαμε μόνιμα συνδεδεμένο στο κινητό λαμβάνοντας άπειρες ειδοποιήσεις, κράτησε τόσο πολύ χωρίς εκπτώσεις.
Συμπέρασμα
Μετά τη μεγάλη αλλαγή του Watch4, η Samsung φαίνεται πως άκουσε το κοινό κι έκανε αλλαγές στα σημεία που είχε το περισσότερο νόημα – κυρίως, στη μπαταρία. Οι μικρές τροποποιήσεις σε όλα τα υπόλοιπα σημεία μαρτυρούν πως το Samsung Galaxy Watch5 Pro είχε έναν πάρα πολύ ποιοτικό κορμό πάνω στον οποίο έχτισε και δε χρειαζόταν να αλλάξει τα πάντα.
Ευτυχώς ή δυστυχώς, για να το απολαύσει κάποιος πλήρως θα πρέπει να έχει κινητό Samsung. Επιπλέον, οι μετρήσεις δεν έχουν ακρίβεια επιπέδου αμιγώς αθλητικού smartwatch όμως παραμένουν σε αξιόπιστο επίπεδο. Τέλος, μικροκολλήματα κυρίως στην εναλλαγή εφαρμογών δείχνουν πως ίσως χρειαζόταν κάποια αναβάθμιση σε επεξεργαστή ή RAM, όμως δεν απασχολούν ιδιαίτερα. Πρόκειται για το πιο έξυπνο smartwatch της αγοράς, με τρομερές δυνατότητες και πανέμορφο σχεδιασμό.