Μας άρεσε
- Κορυφαία ποιότητα κατασκευής
- Υπέροχος σχεδιασμός υψηλής αισθητικής
- Ευέλικτο στον χειρισμό
- Ομαλή και ευχάριστη λειτουργία
- Το Tizen υποστηρίζει λήψη εφαρμογών…
Δεν μας άρεσε
- …που όμως είναι μάλλον περιορισμένες
- Ορισμένες ξεχωριστές λειτουργίες του δεν είναι διαθέσιμες για την ώρα
- Περιορισμένη αυτονομία και μικρής χωρητικότητας μπαταρία
Δύο χρόνια μετά το αρχικό μοντέλο της σειράς, η Samsung επανέρχεται με το Galaxy Watch3. Όχι, δε χάσατε κάτι, απλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο η κορεατική εταιρεία αποφάσισε να… παρακάμψει το Watch2 και να πάει κατ’ ευθείαν στο Galaxy Watch3. Πρόκειται για μία high-end πρόταση στην κατηγορία των smartwatch που συνδυάζει τις καλύτερες λειτουργίες από τις σειρές Watch και Watch Active. Πόσο καλά τα καταφέρνει; Θα το διαπιστώσουμε ευθύς αμέσως.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το Galaxy Watch3 κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: μία διαμέτρου 41 χιλ. και μία 45 χιλ. Πέραν του μεγέθους, οι δύο τους διαφέρουν και σε ό,τι αφορά τη μπαταρία ενώ διατίθενται σε ένα κοινό (ασημί) και ένα αποκλειστικό (μαύρο για τη μεγάλη, χάλκινο για τη μικρή) χρώμα. Εμείς στη διάθεσή μας είχαμε την έκδοση των 41 χιλ. οπότε η κριτική μας θα γίνει με βάση αυτή.
Ο σχεδιασμός του Galaxy Watch3 συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στα δυνατά του σημεία. Αν και η γενική κατεύθυνση δε διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή του προηγούμενου μοντέλου, η Samsung κατάφερε και μίκρυνε ακόμα περισσότερο, τόσο τις διαστάσεις, όσο και το βάρος. Το μοντέλο που έφτασε στα χέρια μας ήταν 42,5 x 41 x 11,3 χιλ. ενώ ζύγιζε περί τα 48,2 γραμμάρια, αποτελώντας έτσι ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν κάτι μικροκαμωμένο και κομψό. Η έκδοση των 45 χιλ. (46,2 x 45 x 11 χιλ. στα 53,8 γραμμάρια) συνίσταται για όσους δεν έχουν θέμα με τα μεγαλύτερου μεγέθους ρολόγια.
Η κατασκευή του ρολογιού τώρα, είναι ο ορισμός του premium. Το σώμα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, όντας εξαιρετικά στιβαρό αλλά και άνετο παράλληλα. Η στεφάνη είναι περιστρεφόμενη ενώ στα δεξιά του ρολογιού υπάρχουν δύο πλήκτρα. Η Samsung συνοδεύει το Galaxy Watch3 με δερμάτινο λουράκι (στη δική μας περίπτωση ήταν μαύρο με λευκή ραφή) για ένα κορυφαίας αισθητικής αποτέλεσμα. Αν σκοπεύετε να αθλείστε -και άρα να ιδρώνετε- φορώντας το, θα σας προτείναμε την αγορά ενός επιπλέον λουρακίου σιλικόνης.
Οθόνη – Χειρισμός
Στην έκδοση των 41 χιλ. η οθόνη είναι 1,2 ιντσών, ενώ σε αυτή των 45 χιλ. ανεβαίνει στις 1,4 ίντσες. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως είναι τύπου Super AMOLED με την ανάλυση να μένει σταθερή στα 360x360 pixel. Φέρει επικάλυψη Gorilla Glass DX (το αρχικό Galaxy Watch ερχόταν με DX+) ενώ διαθέτει και λειτουργία always on. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα μαζί της, αφού η απόκρισή της ήταν άψογη ενώ και η φωτεινότητά της μας επέτρεψε να τη χρησιμοποιήσουμε απρόσκοπτα ακόμα κι όταν ήμασταν έξω.
Γύρω από την οθόνη θα βρείτε την περιστρεφόμενη στεφάνη η οποία χρησιμεύει για την πλοήγηση στα μενού και την επιλογή των διαφόρων λειτουργιών και εφαρμογών. Το ρολόι είναι αρκετά ευέλικτο ως προς αυτό αφού δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να το χειριστεί όπως εκείνος θέλει. Εμάς πάντως μας βόλεψε αρκετά η πλοήγηση με χρήση της στεφάνης και η επιλογή μέσω αγγίγματος στην ίδια την οθόνη.
Περνώντας στα πλήκτρα, το επάνω χρησιμεύει σαν home ενώ το κάτω σας πάει μία οθόνη πίσω (back). Με παρατεταμένο πάτημά τους, ενεργοποιείτε τα Samsung Pay (δυστυχώς χωρίς υποστήριξη στη χώρα μας) και Bixby ή εναλλακτικά το app της αρεσκείας σας. Με διπλό πάτημα του κάτω πλήκτρου, θα δείτε λίστα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιήσατε προσφάτως. Για ακόμα μια φορά τονίζουμε τη στιγμιαία απόκριση του ρολογιού σε κάθε μας κίνηση, γεγονός που έκανε την εμπειρία χρήσης του αφάνταστα ευχάριστη.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, η Samsung δεν έκανε ιδιαίτερες αλλαγές στο Galaxy Watch 3. Μέσα του βρίσκεται για ακόμα μια φορά ένας Exynos 9110 τεχνολογίας 10 nm με δύο πυρήνες Cortex-A53 στα 1,15 GHz, ο οποίος πλαισιώνεται από 1 GB RAM, συνδυασμός που επιτρέπει στο ρολόι να τρέχει ομαλά και να εναλλάσσεται άνετα μεταξύ των διαφόρων εφαρμογών. Η μεγάλη αναβάθμιση αφορά τη χωρητικότητα η οποία έχει διπλασιαστεί φτάνοντας πλέον τα 8 GB eMMC. Σημειώστε βέβαια ότι διαθέσιμα για τον χρήστη είναι περίπου τα 4 GB.
Το ρολόι υποστηρίζει Bluetooth 5.0, NFC και Wi-Fi, είναι εξοπλισμένο με GPS (στα A-GPS και GLONASS έχουν προστεθεί τα GALILEO και BDS) ενώ κυκλοφορεί και σε 4G έκδοση (δέχεται προφανώς κάρτα SIM) ώστε να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, χωρίς να βασίζεται στο smartphone σας. Διαθέτει ηχείο, αν και η έντασή του δε μας ενθουσίασε ακριβώς. Επίσης μολονότι είναι πιστοποιημένο με βάση το στρατιωτικό πρότυπο MIL-STD-810G, δε συστήνεται η χρήση του σε αντίξοες και ακραίες καιρικές συνθήκες. Ακόμα είναι αδιάβροχο σε βάθος 50 μέτρων αλλά ακατάλληλο για χρήση σε ανοιχτή θάλασσα.
Αν και η συγκεκριμένη πρόταση δε στοχεύει κατά κύριο λόγο στους λάτρεις της άθλησης και των extreme sport, τα καταφέρνει περίφημα στην παρακολούθηση της καθημερινής άσκησης. Διαθέτει πάνω από 120 προγράμματα προπόνησης ενώ για τα βασικά επτά εξ αυτών (τρέξιμο, ποδήλατο, περπάτημα, κολύμβηση κλπ) ξεκινά, σταματά και ολοκληρώνει αυτόματα την καταγραφή, ακόμα κι αν εσείς το αμελήσετε. Αρκετά ενδιαφέροντα βρήκαμε και τον οδηγό τρεξίματος που αναλύει τον βηματισμό προτείνοντας βελτιώσεις. Για την εκκίνηση της καταγραφής μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο τα πλήκτρα ελέγχου, όσο και τη Bixby.
Οι επιπρόσθετες λειτουργίες του Galaxy Watch3 είναι άκρως εντυπωσιακές. Το ρολόι μπορεί και μετρά τον κορεσμό του οξυγόνου (το λεγόμενο SpO2) και την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει και δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Δυστυχώς όμως για την ώρα καμία από τις τρεις αυτές λειτουργίες δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος θα πρέπει να αρκεστείτε στην παρακολούθηση ύπνου (καταγραφή σταδίων με προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητάς του από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ), την αναγνώριση πτώσης (αυτοματοποιημένη αποστολή μηνύματος SOS), τον οδηγό αναπνοών και τις μετρήσεις της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (βλ. VO2max).
|Η διαχείριση των δεδομένων που καταγράφει το ρολόι γίνεται μέσω της εφαρμογής Samsung Health. Από εκεί θα ελέγξετε τις επιδόσεις σας στις καθημερινές σας προπονήσεις, την ποιότητα του ύπνου σας, την αξιολόγηση της φυσικής σας κατάστασης και γενικώς οτιδήποτε «γνωρίζει» για εσάς το Galaxy Watch3. Βρήκαμε αρκετά βολικό το περιβάλλον χρήστη της εφαρμογής αφού με ελάχιστες κινήσεις μπορέσαμε να διαπιστώσουμε την εβδομαδιαία μας δραστηριότητα -που είναι και αυτό που θέλουν οι περισσότεροι. Σε ό,τι αφορά μάλιστα ειδικά τις γυναίκες, προσφέρεται και λειτουργία παρακολούθησης εμμηνορρυσιακού κύκλου.
Το Galaxy Watch3 τρέχει το Tizen OS το οποίο πλαισιώνει με το One UI 2.0. Το περιβάλλον χρήστη είναι εξαιρετικά άνετο προσφέροντας κορυφαία απόκριση. Εκμεταλλεύεται δε πλήρως τη στρογγυλή οθόνη του smartwatch για μία ακόμα πιο φυσική αίσθηση. Η δε γκάμα των καντράν θα σας καλύψει απόλυτα. Οι εφαρμογές που υποστηρίζει μπορεί να μην είναι όσες το Wear OS ή το watchOS αλλά τουλάχιστον οι σημαντικότερες (βλ. Strava, Uber, Spotify) είναι εκεί -και για όσες απουσιάζουν όπως π.χ. το Google Maps, η Samsung έχει προνοήσει διαθέτοντας τις δικές της.
|Κατά τις δοκιμές μας το Galaxy Watch3 ήταν απόλυτα “συνεργάσιμο” σε ό,τι αφορά το smartphone με το οποίο το χρησιμοποιήσαμε. Φυσικά η ιδανική περίπτωση είναι να διαθέτετε συσκευή Samsung αφού έτσι θα εκμεταλλευτείτε και τη λειτουργία Wireless PowerShare προκειμένου να φορτίσετε το ρολόι απ’ αυτή. Δεν αντιμετωπίσαμε πάντως κάποιο πρόβλημα με άλλες Android συσκευές, ενώ και στην περίπτωση του iPhone οι περισσότερες λειτουργίες (στις εξαιρέσεις ήταν τα Find My Phone και οι ειδοποιήσεις των app της Apple) ήταν διαθέσιμες κανονικά.
Περνώντας στα της μπαταρίας, να ξεκαθαρίσουμε ότι η χωρητικότητά της είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη του Galaxy Watch, κάτι που ισχύει και για τις δύο εκδόσεις του smartwatch (από τα 270 mAh στα 247 mAh για την έκδοση των 41 χιλ. και από τα 472 mAh στα 340 mAh για αυτή των 45 χιλ. -μείωση 8,5% και 28% αντίστοιχα). Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι το τίμημα για το συμπαγές design του Galaxy Watch3.
Εν πάση περιπτώσει, σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης (παρακολούθηση ύπνου, περπάτημα έως δύο ώρες/ημέρα με χρήση GPS, ενεργό Bluetooth, φωτεινότητα οθόνης κάπου στη μέση, ειδοποιήσεις με δόνηση) το ρολόι οριακά έβγαζε δεύτερη μέρα. Στην καλύτερη περίπτωση χρειαζόταν επειγόντως φόρτιση το βράδυ της δεύτερης μέρας. Ο ασύρματος φορτιστής που περιλαμβάνεται στη συσκευασία γεμίζει πλήρως τη μπαταρία σε κάτι παραπάνω από δύο ώρες, ωστόσο το Galaxy Watch3 είναι συμβατό με φορτιστές Qi για μεγαλύτερη ευελιξία.
Συμπέρασμα
Η περίπτωση του Galaxy Watch3 σηκώνει αρκετή κουβέντα. Η Samsung επέλεξε για άλλη μια φορά να επενδύσει στην εμπειρία χρήσης, κάτι που διαφοροποιεί την πρότασή της από άλλες ανταγωνιστικές. Η Huawei για παράδειγμα δεν τα καταφέρνει σε καμία περίπτωση τόσο καλά σε αυτόν τον τομέα, πλην όμως τα smartwatch της προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Στη λογική του “κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις” λοιπόν, η Samsung ποντάρει στις δυνατότητες και την ομαλή λειτουργία, ικανοποιώντας τα “θέλω” του κοινού με αυτές τις προτεραιότητες.
Την ίδια στιγμή βέβαια το γεγονός ότι το smartwatch της βγάζει οριακά δύο μέρες πριν χρειαστεί και πάλι φόρτιση, δεν μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα -και ενδεχομένως “deal breaker”- για πολλούς. Μιλάμε όμως για ένα πανέμορφο και στιβαρό ρολόι (η έκδοση των 45 χιλ. θα κυκλοφορήσει εν καιρώ και σε παραλλαγή από τιτάνιο) με πλήθος δυνατοτήτων και εντυπωσιακό βαθμό συμβατότητας με όλες τις συσκευές της αγοράς. Premium δυνατότητες σε αντίστοιχα premium όμως τιμή.