Μας άρεσε
- Premium υλικά και κορυφαία ποιότητα κατασκευής
- Όμορφη οθόνη που παραμένει ευανάγνωστη μέρα και νύχτα (η νυχτερινή λειτουργία είναι το κάτι άλλο)
- Ακριβείς μετρήσεις αισθητήρων
- Το Energy Score αποτελεί σπουδαία καινοτομία
- Ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας
- Εξαιρετική πάντα η εφαρμογή Samsung Health
Δεν μας άρεσε
- Απαιτεί smartphone Galaxy για να λειτουργήσει όπως πρέπει
- Ίδια πρακτικά χαρακτηριστικά με το φθηνότερο Galaxy Watch 7
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταδύσεις και δραστηριότητες νερού υψηλής πίεσης
- Μέτρια σχέση τιμής/απόδοσης
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι για να μη χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του κειμένου. Ναι, το Apple Watch Ultra «ενέπνευσε» σε μεγάλο βαθμό τη Samsung σε ό,τι αφορά το Galaxy Watch Ultra και ναι, το τελευταίο έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον μεγάλο του ανταγωνιστή. Ούτε η πρώτη φορά είναι που ένας κατασκευαστής βαδίζει στον δρόμο που χάραξε κάποιος άλλος, ούτε η τελευταία. Με αυτό κατά νου, πάμε να δούμε τις εντυπώσεις μας από το premium έξυπνο ρολόι της Samsung και ίσως το καλύτερο στην κατηγορία των android smartwatch.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Με το Galaxy Watch Ultra, η κορεατική εταιρεία αποπειράθηκε να… τετραγωνίσει τον κύκλο. Η οθόνη του ρολογιού, βλέπετε, παραμένει κυκλική όμως βρίσκεται σε ένα σχεδόν τετράγωνο σώμα διαστάσεων 47,4 x 47,1 x 12,1 χιλ. Το smartwatch έρχεται σε τρεις αποχρώσεις, Titanium Gray, Titanium Silver και Titanium White (ή γκρι, ασημί και λευκό) και αν δεν το καταλάβατε ήδη, είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο -εξ ου και το βάρος των 60,5 γραμμαρίων. Πλαισιώνεται δε από λουράκια τριών υλικών (Marine, Trail και PeakForm) που έρχονται σε διάφορα χρώματα, με το πορτοκαλί (διατίθεται και στους τρεις τύπους) να ξεχωρίζει.
Η Samsung έδωσε έμφαση στην ποιότητα κατασκευής και αυτό της το δίνουμε. Το Galaxy Watch Ultra αποπνέει ξεκάθαρα premium αέρα, όντας παράλληλα και αρκετά κομψό για τα δεδομένα της sport κατηγορίας (βγάζει πάντως vibes Garmin). Στα 47 χιλ. είναι ένα αρκετά ογκώδες ρολόι που όμως κάθεται καλά στο χέρι. Πληροί τις προδιαγραφές του προτύπου MIL-STD-810H ενώ την οθόνη του προστατεύει γυαλί από κρύσταλλο ζαφειριού, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο χρησιμοποιώντας το κάθε μέρα. Διαθέτει προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP68 και αντέχει σε πίεση 10 ATM, με τη Samsung πάντως να αναφέρει ότι είναι ακατάλληλο «για δραστηριότητες νερού υψηλής πίεσης και καταδύσεις». Αν δεν έγινε κατανοητό, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιείτε άφοβα και μέσα στη θάλασσα.
Οθόνη – Χειρισμός
Η οθόνη του ρολογιού είναι μία Super AMOLED 1,5 ίντσας, με ανάλυση 480 x 480 pixels. Η ποιότητά της όπως θα περίμενε κανείς είναι εξαιρετική με τα πάντα να είναι ευανάγνωστα και σε εξωτερικούς χώρους υπό τις ακτίνες του ήλιου. Για ακόμα ευκολότερο χειρισμό, η Samsung έχει ενσωματώσει πλέον στη συσκευή τρία πλήκτρα, με ένα στρογγυλό quick button με πορτοκαλί πλαίσιο, να έχει βρει χώρο ανάμεσα στα δύο πλευρικά.
Ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει τον ρόλο του συγκεκριμένου πλήκτρου έχοντας να διαλέξει μέσα από πλήθος εφαρμογών και λειτουργιών. Εκ του αποτελέσματος, θεωρούμε πως η Samsung έπραξε ορθώς. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε πάντως στο Galaxy Watch Ultra ήταν περιστρεφόμενη στεφάνη για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Δυστυχώς όμως μείναμε με την επιθυμία.
Το ρολόι βασίζεται σε έναν συνδυασμό του Wear OS 5 με το One UI. Το περιβάλλον χρήστη δεν μας δημιούργησε προβλήματα, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στις διάφορες εφαρμογές του, οι οποίες είναι γνωστές για το περιβάλλον του wearOS. Φυσικά ξεχωρίζουν οι εφαρμογές της Google και ειδικότερα αυτή των Google Maps, ενώ είναι δυνατές και οι ανέπαφες πληρωμές αφού υποστηρίζεται κανονικά το Google Pay. Άλλες εφαρμογές που ξεχωρίσαμε είναι το Spotify, το Outlook και το Strava.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Περνώντας στα χαρακτηριστικά του smartwatch, στο εσωτερικό του κρύβει επεξεργαστή Exynos W1000 των 3 nm, τον οποίο πλαισιώνουν 2 GB RAM και 32 GB αποθηκευτικού χώρου. Στα της συνδεσιμότητας υποστηρίζονται Bluetooth 5.3, dual-band Wi-Fi, NFC και προαιρετικά LTE, ενώ από άποψη αισθητήρων, έχουμε τον Samsung BioActive, αισθητήρα θερμοκρασίας και επιταχυνσιόμετρο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση σε πρώτη φάση, είναι πως όλα τα παραπάνω μπορεί να τα βρει κανείς και στο Galaxy Watch 7 το οποίο στοιχίζει τα μισά χρήματα σε σχέση με το Galaxy Watch Ultra. Τουλάχιστον το τελευταίο είναι εφοδιασμένο με μεγαλύτερη μπαταρία (590 mAh έναντι 300 ή 425 mAh) που του εξασφαλίζει (αρκετά) καλύτερη αυτονομία όπως θα δούμε παρακάτω.
Το Galaxy Watch Ultra άλλωστε προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες λειτουργίες όπως για παράδειγμα το Track Back που θα αναλάβει να σας φέρει πίσω στο σημείο εκκίνησης μίας διαδρομής και καθοδήγηση ακριβείας με διαρκή χρήση GPS και δεδομένων GPX. Είναι σε θέση να αναγνωρίζει πτώσεις ενώ έχει και ενσωματωμένη σειρήνα για κλήση σε βοήθεια (μπορείτε να την προγραμματίσετε στο quick button), με αρκετά δυνατή ένταση.
Η αυτονομία του ρολογιού δεν είναι κακή, αφού εντοπίζεται στις δύο ημέρες, αλλά και λίγο παραπάνω αν δεν υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Αν μάλιστα ενεργοποιήσετε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, τότε ανεβαίνει άνετα στις τέσσερις. Σε τυπικές συνθήκες χρήσης πάντως μιλάμε για ένα διήμερο, διάστημα που είναι αρκετό για τους λάτρεις των σπορ, όχι όμως και για εκείνους της περιπέτειας. Η Samsung παρέλειψε να προσθέσει στο Galaxy Watch Ultra δυνατότητα ταχείας φόρτισης, με αποτέλεσμα για μία πλήρη φόρτιση (0-100%) να χρειάζονται γύρω στις τρεις ώρες, διάστημα σημαντικό και, για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον απαράδεκτο για ρολόι των €699.
Στα θετικά του ρολογιού πάντως είναι το Energy Score, μία λειτουργία που μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής. Επί της ουσίας, το ρολόι λαμβάνοντας υπ’ όψιν του μια σειρά παραγόντων όπως την ημερήσια δραστηριότητα, τον εβδομαδιαίο ύπνο, τον σφυγμό κατά τις ώρες ξεκούρασης και το εύρος μεταβολής του σε αυτή την περίοδο, προχωρά στον υπολογισμό ενός σκορ που αντικατοπτρίζει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος για την κάθε μέρα. Δεν μένει μάλιστα εκεί, αφού φροντίζει να προσφέρει και συμβουλές για το πώς θα βελτιώσετε το προσωπικό σας σκορ, ορισμένες εκ των οποίων βρήκαμε πολύ χρήσιμες κατά τις δοκιμές μας. Το Energy Score είναι η τελευταία προσθήκη στην εφαρμογή Samsung Health, μέσω της οποίας μπορείτε να βλέπετε όλες τις επιδόσεις σας. Είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή, εύκολη στη χρήση που παρέχει κατάλληλη πληροφορία αλλά και βοήθεια σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια διευκρίνηση.
Η ακρίβεια των μετρήσεων του Galaxy Watch Ultra είναι κορυφαία. Είτε πρόκειται για αποστάσεις, είτε για τους καρδιακούς παλμούς, είτε για τα επίπεδα άσκησης κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας (και η λίστα του είναι εντυπωσιακή), είναι δύσκολο για το smartwatch να πέσει έξω. Το gamification μάλιστα συνεχίζεται με τους καθημερινούς δακτυλίους (βήματα, θερμίδες, άσκηση) και τη βαθμολογία ποιότητας ύπνου, σε μία προσπάθεια να ωθήσει τον χρήστη να κάνει ό,τι καλύτερο. Για τους λάτρεις της ποδηλασίας προσφέρεται υπολογισμός του δείκτη FTP ενώ εφ’ όσον έχετε smartphone Samsung θα «ξεκλειδώσετε» το πλήρες εύρος των εφαρμογών του Galaxy Watch Ultra όπως π.χ. την πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Αυτό το τελευταίο σημειώστε το, αφού σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσετε υπηρεσίες τις οποίες έχετε ήδη πληρώσει.
Συμπέρασμα
Τελικά αξίζει η αγορά του Galaxy Watch Ultra; Δεν αμφισβητούμε το γεγονός πως πρόκειται για ένα ποιοτικό και καθ’ όλα αξιόλογο ρολόι από τη Samsung, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το ότι μιλάμε για το πρώτο της γενιάς του. Οι υπερβολικές ομοιότητές του με το Galaxy Watch 7 και το ότι χρειάζεται smartphone Galaxy (και μάλιστα στην περίπτωση που θέλετε να εκμεταλλευτείτε το νεύμα Double Pinch, συσκευή με το One UI 6.1.1) για να ξεδιπλώσει όλες του τις αρετές, δυσκολεύουν το έργο του, πάντα εν συγκρίσει με τον ανταγωνισμό, εσωτερικό τε και εξωτερικό ωσαύτως.
- 2