Μας άρεσε
- Μινιμαλιστικός σχεδιασμός
- Πλήθος λειτουργιών, υποστήριξη Play Store και δεκάδων εφαρμογών όπως Google Maps
- Χαμός από μετρήσεις υγείας
- Ακρίβεια μετρήσεων, τουλάχιστον για απλές χρήσεις
- Επιδόσεις και ποιότητα οθόνης
Δεν μας άρεσε
- Μερική υποστήριξη μη Samsung συσκευών, παντελής έλλειψη υποστήριξης iPhone
- Μπαταρία που απαιτεί καθημερινή φόρτιση
Ανασχεδιασμένο, εντός κι εκτός, το Samsung Galaxy Watch 4 φέρνει μοντέρνο και κλασικό design για να συνοδεύσει το νέο λειτουργικό σύστημα που κρύβεται στην καρδιά της συσκευής. Κατά τα άλλα, χρησιμοποιεί πολλούς αισθητήρες και μια πλήρη σουίτα εφαρμογών για κάθε ανάγκη, γεγονότα που το καθιστούν άκρως ευέλικτο. Εξίσου ευέλικτο είναι και στις επιλογές σχεδίου, καθώς προσφέρεται τόσο με μοντέρνο, πεντακάθαρο σχεδιασμό όσο και με κλασικό σχεδιασμό με περιστρεφόμενη στεφάνη αλλά και σε διάφορα χρώματα και μεγέθη κάσας.
Μια νέα εποχή για τα smartwatches της Samsung (κι όχι μόνο) ξεκινάει, οπότε πώς είναι τα πρώτα δείγματα και δη από ένα τόσο premium smartwatch; Ας δούμε με κοντινότερη ματιά τα όσα προσφέρει η νέα σειρά Samsung Galaxy Watch 4.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Είτε επιλέξει κανείς την Classic έκδοση όπως εμείς είτε την απλή, θα παρατηρήσει πως το Galaxy Watch 4 είναι εξαιρετικά λεπτό κι ελαφρύ. Η κάσα του είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο (βασική έκδοση) ή ανοξείδωτο ατσάλι (Classic), με την βαρύτερη εκδοχή της συσκευής να φτάνει μόλις στα 52 γραμμάρια και την ελαφρύτερη στα 25.9 γραμμάρια, κάτι που το καθιστά σχεδόν «ανύπαρκτο» στον καρπό από άποψης βάρους. Η βασική έκδοση έχει κομψό και λείο περίβλημα, με δύο πλήκτρα στην πλευρά δεξιά της οθόνης, τα οποία επίσης υπάρχουν στο μοντέλο Classic όμως ανάμεσά τους υπάρχει ένα ελαφρύ εξόγκωμα που τα κάνει να εναρμονίζονται καλύτερα με την πιο περίτεχνη κάσα. Με τον νέο σχεδιασμό, επίσης, η ένωση του σώματος με το λουράκι έρχεται πιο κοντά στο σώμα, θυμίζοντας περισσότερο το Galaxy Watch Active 2 παρά το Galaxy Watch 3.
Η βασική διαφορά μεταξύ βασικής και Classic έκδοσης είναι μονάχα η ύπαρξη περιστρεφόμενης στεφάνης στο μοντέλο Classic κι έπειτα το μέγεθος κάσας – η βασική έκδοση κυκλοφορεί σε 40mm και 44mm και η Classic σε 42mm και 46mm. Τέλος, τα χρώματα που προσφέρονται διαφέρουν λίγο ανά έκδοση και μέγεθος κάσας: τα Classic προσφέρονται σε Black και Silver σε κάθε συνδυασμό, ενώ η βασική έκδοση διατίθεται σε Black, Silver, Pink Gold (μόνο 40mm) και Green (μόνο 44mm). Σε κάθε χρώμα κάσας, το συνοδευτικό λουράκι είναι ίδιου χρώματος και υλικού (σιλικόνη). Κάθε λουράκι τύπου 20mm μπορεί να εφαρμοστεί στο ρολόι, όπως συνέβαινε και με παλιότερα μοντέλα.
Έχοντας βγάλει τις διαφορές από τη μέση, βλέπουμε την πανέμορφη οθόνη με γυαλί Corning Gorilla Glass DX+, ανθεκτική σε γρατζουνιές και μικρά χτυπήματα (ίδιο γυαλί συναντάμε και σε κάμερες κινητών). Γενικώς, το ρολόι φέρει πιστοποιήσεις IP68 και MIL-STD-810G, για αντοχή σε νερό, σκόνη και θερμοκρασία ενώ αντέχει σε πίεση έως και 5ATM. Στο διάστημα που κρατήσαμε το ρολόι, τα λίγα ελαφριά χτυπήματα που δέχτηκε περνώντας δίπλα από έπιπλα δεν ήταν αρκετά για να σημαδέψουν την κάσα ή την οθόνη, οπότε η αδεξιότητα σε μικρό βαθμό συγχωρείται από τα υλικά της συσκευής. Στο κάτω μέρος, θα βρούμε τον αισθητήρα Samsung BioActive, με τον οποίο θα ασχοληθούμε εντός ολίγου.
Οθόνη
Η οθόνη (1.2” στα 40mm/42mm, 1.4” στα 44mm/46mm) είναι τύπου Super AMOLED και διαθέτει ανάλυση 396x396 ή 450x450, αντίστοιχα, με ζωντανά χρώματα και υψηλή φωτεινότητα. Σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και στη μεσαία ρύθμιση η φωτεινότητα επαρκεί για να βλέπει κανείς εύκολα όσα γράφονται στην οθόνη, από την ώρα έως το κείμενο ενός μηνύματος. Οτιδήποτε πιο φωτεινό σίγουρα δεν είναι απαραίτητο σε κανονικές συνθήκες, οπότε έχοντας τη φωτεινότητα σε ένα τυπικό επίπεδο και το Always On Display απενεργοποιημένο, γίνεται αρκετή οικονομία σε ενέργεια. Τα animations είναι εξαιρετικά ομαλά, τα χρώματα έχουν μεγάλη ακρίβεια και ζωηράδα, ενώ υπάρχουν πολλά watch faces (δωρεάν και μη) για να διαλέξει κανείς μέσω του Galaxy Wear app. Υπάρχουν επίσης πολλά animated watch faces, τα οποία δείχνουν πανέμορφα αλλά και την ανάλογη κατανάλωση μπαταρίας.
Συγκριτικά με τις οθόνες προηγούμενων μοντέλων, η οθόνη στα νέα μοντέλα είναι εντελώς επίπεδη αντί για ελαφρώς κυρτή περιμετρικά. Η ανίχνευση της αφής είναι άψογη και άμεση, κάθε ενέργεια εκτελείται άμεσα και δεν υπάρχουν «παρατράγουδα» από λάθος πατήματα. Όσοι χρησιμοποιούν την περιστρεφόμενη στεφάνη σε ψηφιακή μορφή θα μείνουν ευχαριστημένοι αφού ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος πλοήγησης σε ένα έξυπνο ρολόι. Ωστόσο όσοι την είχαν συνηθίσει κατά την αναζήτηση εφαρμογών, θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ύπαρξη μιας μεγάλης λίστας πλέον, που πήρε τη θέση του κύκλου εφαρμογών. Παίζοντας
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Καταφθάνουμε στο πιο ενδιαφέρον (ίσως) κομμάτι για πολλούς: το Wear OS. Το νέο λειτουργικό για smartwatches φτιάχτηκε συνεργατικά από τις Samsung και Google κι έτσι η κορεατική εταιρεία κόβει την… κορδέλα, εγκαινιάζοντάς το με τη σειρά Galaxy Watch 4. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ένα Galaxy Watch με Tizen δύσκολα θα εντοπίσουν τις αλλαγές, καθώς εκ πρώτης όψεως το design του περιβάλλοντος χρήστη είναι πανομοιότυπο – από τα λογότυπα έως την εμφάνιση ορισμένων εφαρμογών (όπως το Spotify). Κι όσοι δεν είχαν ποτέ επαφή με Galaxy Watch, βέβαια, πάλι θα το βρουν εύχρηστο καθώς όλα γίνονται με μερικά gestures, στη λογική ενός κινητού: σέρνοντας από πάνω προς τα κάτω εμφανίζει το quick panel κι από κάτω προς τα πάνω εμφανίζει τη λίστα εφαρμογών. Πηγαίνοντας αριστερά και δεξιά θα βρούμε τα Tiles, τα οποία καταλαμβάνουν την οθόνη και προβάλλουν χρήσιμες πληροφορίες (όπως χρονόμετρο, βήματα κλπ, ανάλογα με την κάθε εφαρμογή) και επιτρέπουν ορισμένες ενέργειες.
Τα Tiles πλέον μπορούν να χρησιμοποιούνται και από third-party εφαρμογές, μια εκ των οποίων είναι η Adidas Running. Όπως είναι κατανοητό, γενικώς υποστηρίζει εφαρμογές τρίτων, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει μέσω του Google Play Store απευθείας στο ρολόι – αν έχει στο κινητό του μια εφαρμογή η οποία υπάρχει και σε Wear OS smartwatches, τότε η εφαρμογή θα του προτείνει να την εγκαταστήσει ειδάλλως μπορεί είτε να βρει όσες θέλει χειροκίνητα είτε να πάρει ιδέες από τις λίστες εφαρμογών της Google. Μια αξιοπρόσεκτη προσθήκη είναι το Google Maps που περιλαμβάνεται στο Galaxy Watch 4 και λειτουργεί άψογα, τόσο σε ακρίβεια όσο και σε ευχρηστία, δίνοντας εύκολα οδηγίες και εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης κινητού για μικρές (και μη) διαδρομές. Αν κάποιος προτιμήσει την LTE έκδοση, τότε μπορεί να το χρησιμοποιεί αυτόνομα και ως τηλέφωνο, ακούγοντας και μιλώντας μέσω αυτού ενώ όταν βρίσκεται στην εμβέλεια του κινητού μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα έχοντας ως πηγή το smartphone (εντός της 10μετρης εμβέλειας του Bluetooth 5.0 που διαθέτει). Έχει επίσης NFC οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανέπαφες πληρωμές, κάτι που πλέον είναι πραγματικότητα όπως έχουμε αναφέρει στο Insomnia, με δύο συστημικές τράπεζες, την Eurobank και την Alpha Bank που υποστηρίζουν το Google Pay.
Φυσικά, εφαρμογές της Samsung όπως το Samsung Pay, Samsung Health και Samsung Health Monitor υπάρχουν πλάι σε εφαρμογές της Google όπως το Google Pay, Google Fit, Google Maps και YouTube. Υπάρχει επίσης η Bixby που μελλοντικά θα μπορεί να αντικατασταθεί από τη Google Assistant, όμως για τώρα την προσπερνάμε. Πίσω από κάθε κίνηση, εφαρμογή και γενικότερα ενέργεια βρίσκεται ο επεξεργαστής Exynos X920 τεχνολογίας 5nm, ο οποίος σε συνεργασία με το Wear OS κάνει θαύματα: δουλεύει απίθανα γρήγορα, η απόκριση είναι άμεση και τα μοναδικά μικρά κολλήματα που εντοπίσαμε ήταν σε γρήγορες ενέργειες με βαριές εφαρμογές, όπως το κλείσιμο του Google Maps και το άμεσο άνοιγμα της εφαρμογής κάμερας. Μιλάμε για κολλήματα 1-2 δευτερολέπτων στη χειρότερη περίπτωση, βέβαια, αλλά αξίζει να σημειωθούν. Από αποθηκευτικό χώρο, το ρολόι διαθέτει 16GB εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι ελεύθερα και αξιοποιήσιμα για εφαρμογές ή αρχεία μουσικής και εικόνων.
Τη βασική διαχείριση συντομεύσεων, ορισμού watch face και κάθε άλλης ενέργειας που έχει να κάνει με το Galaxy Watch 4 την αναλαμβάνει η εφαρμογή Galaxy Wear, κι εδώ υπάρχουν κάποια παράξενα πράγματα. Για παράδειγμα, το ρολόι ενσωματώνει προηγμένους αισθητήρες που κάνουν δυνατή τη χρήση του ECG και Blood Pressure (μέσω του Samsung Health Monitor) όμως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μονάχα σε συνεργασία με κινητά Samsung. Γενικότερα, για να ενεργοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί το ρολόι πρέπει το κινητό να υποστηρίζει Google Mobile Services (άρα οι χρήστες με Huawei θα έχουν πρόβλημα) ενώ επίσης δεν μπορεί να συνεργαστεί με iPhone.
Στο κομμάτι των αισθητήρων, ο αισθητήρας Samsung BioActive φροντίζει να παρέχει δυνατότητες όπως μετρητή καρδιακών παλμών, μετρητή επιπέδου οξυγόνου στο αίμα και μετρητή σύνθεσης σώματος. Μέσω του τελευταίου (κάτι που δεν έχουμε δει στην κατηγορία) μετριέται το ποσοστό λίπους, σκελετικών μυών και υγρών σώματος μεταξύ άλλων, ακουμπώντας δύο δάχτυλα στα πλήκτρα της συσκευής για 15 δευτερόλεπτα κι αφού προβάλλει τα αποτελέσματα, θα δείξει επίσης και ένα υγιές εύρος για κάθε τιμή δεδομένου του φύλου, ύψους και βάρους του χρήστη. Παρόμοιες μετρήσεις δίνουν αρκετές έξυπνες ζυγαριές, και με μια σύγκριση είδαμε κοινά αποτελέσματα.
Ο μετρητής καρδιακών παλμών έδωσε σχετικά ακριβή δεδομένα, συγκρίνοντάς τα με άλλα smartwatches που είχαμε στην κατοχή μας, με απόκλιση μόνο μερικές μονάδες σε πολλαπλές μετρήσεις οπότε όσοι το προτιμήσουν για αθλητικές δραστηριότητες δε θα μείνουν απογοητευμένοι στο συγκεκριμένο κομμάτι. Πιθανότατα ούτε από την ακρίβεια του GPS και του μετρητή βημάτων, τα οποία πλάι-πλάι με άλλα smartwatches είχαν ελάχιστη απόκλιση. Όσον αφορά στο πλήθος ασκήσεων, βρίσκουμε αρκετές για να επιλέξουμε ενώ μπορούν να προστεθούν επιπλέον ασκήσεις μέσα από την εφαρμογή Samsung Health, περιλαμβάνοντας οτιδήποτε από τρέξιμο έως κολύμβηση και βάρη. Δεν λείπει ακόμα και η λειτουργία ηλεκτροκαρδιογραφήματος (EKG), η οποία λειτουργεί κανονικά στη χώρα μας. Η σχετική μέτρηση μας ενημερώνει για τον φλεβοκομβικό ρυθμό αλλά και αν υπάρχουν ενδείξεις για κολπική μαρμαρυγή, όταν η καρδιά δηλαδή χτυπά με ακανόνιστο ρυθμό.
Μισό, δεν τελειώσαμε αφού ανάμεσα σε όλα, το Galaxy Watch 4 είναι σε θέση να μετρήσει ακόμα και την αρτηριακή σας πίεση φτάνει να προχωρήσετε σε βαθμονόμηση με έναν έγκυρο μετρητή που όλοι έχουν στο σπίτι τους. Μέσα από αναλυτικές οδηγίες μέσω βίντεο, η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα ενώ είδαμε και σ' αυτή την περίπτωση παρόμοια αποτελέσματα, κάτι σίγουρα εντυπωσιακό.
To Galaxy Watch 4 μετράει επίσης την ποιότητα του ύπνου σε διάφορα στάδια, παράγοντας αποτελέσματα παρόμοια με άλλων smartwatches που δοκιμάσαμε, συνιστώντας αν μη τι άλλο άκρως ικανοποιητική ακρίβεια. Παρότι προσφέρει μια πλήρη σουίτα μετρητών κάθε είδους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο παρακολούθησης της υγείας κανενός, παρά μόνο ως μια γενική ένδειξη – τα (πλούσια) δεδομένα που μπορεί να δώσει θα ήταν ασφαλές να τα μοιραστεί κάποιος με τον γιατρό του όμως όχι να εξάγει συμπεράσματα βάσει αυτών και μόνο.
Όλα αυτά συνιστούν ένα smartwatch με πολύ μικρή αυτονομία, θα έλεγε κανείς, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πράγματι, έχει τρομερές δυνατότητες σε κάθε τομέα όμως οι μπαταρίες των 361mAh (44mm, 46mm) και 247mAh (40mm, 42mm) διαρκούν λιγότερο από δύο μέρες με πλήρη χρήση, δηλαδή βλέποντας ενημερώσεις για κάθε είδους εφαρμογή (ενίοτε απαντώντας από το ρολόι), απαντώντας σε κλήσεις μέσω αυτού, κάνοντας άσκηση την οποία ανιχνεύει μόνο του και γενικότερα πράγματα που κάνουμε στην απλή καθημερινότητά μας.
Με πιο μεγάλα διαστήματα άσκησης συν τα υπόλοιπα (π.χ. ειδοποιήσεις), η μπαταρία ήταν περίπου στο 30% το βράδυ οπότε πρακτικά είτε έμπαινε επιτόπου στη φόρτιση είτε αναγκαστικά το επόμενο πρωί. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται η βάση φόρτισης η οποία όμως απαιτεί ένα φορτιστή USB στον οποίο κουμπώνει για να φορτίσει χωρίς να υποστηρίζεται ασύρματη φόρτιση με αντίστοιχες βάσεις τεχνολογίας qi. Η πλήρης φόρτιση διαρκεί περίπου μια ώρα και 45 λεπτά ενώ μέσα σε μια ώρα φτάνει περίπου στο 60-70% (ανάλογα το ποσοστό που είχε πριν μπει στη φόρτιση), οπότε σε έκτακτη ανάγκη θα χρειαστεί περίπου μια ώρα για να διαρκέσει μια μέρα χωρίς έντονη άσκηση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν γλυτώνετε την καθημερινή φόρτιση.
Συμπέρασμα
Νέα εμφάνιση, νέο λειτουργικό, πολλές δυνατότητες κι ένα γνώριμο περιβάλλον, με αυτονομία που δεν εντυπωσιάζει: το Samsung Galaxy Watch 4 είναι ένα κορυφαίο smartwatch από κάθε άποψη και τα μελανά σημεία του είναι ελάχιστα. Προσφέρει ασύγκριτη ελευθερία και τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν καλύτερα με την έλευση εφαρμογών και δυνατοτήτων όπως η Google Assistant, να συμπληρώσουν τα όποια κενά μπορεί να έχει κανείς.
Ένας ακόμα τομέας που χρήζει βελτίωσης είναι στην πλήρη υποστήριξη συσκευών που δεν είναι Samsung, καθώς είναι αναίτια η «απαγόρευση» χρήσης σημαντικών λειτουργιών, ενώ τα Huawei και iPhone είναι εντελώς εκτός της λίστας συμβατότητας, κάτι...λογικό. Επιπλέον, η μπαταρία είναι ικανοποιητική όμως τηρουμένων των αναλογιών γέρνει περισσότερο προς το «λίγη» παρά προς το «αρκετή», ειδικά για όσους κάνουν έντονη χρήση του ρολογιού.
- 4