Με την αγορά των smartwatches να ανοίγει ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο χρόνο και με τις επιλογές σε μοντέλα που έχουμε να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, το Moto 360 είναι από τα ελάχιστα smartwatches που συνδυάζουν όμορφο σχεδιασμό και αρκετά καλές δυνατότητες. Ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και ήταν το πρώτο smartwarch με στρογγυλή οθόνη, ενώ η παρουσίασή του έκανε πολλούς από εμάς να το περιμένουμε στην αγορά με ανυπομονησία.
Η κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριο προκάλεσε τη δημιουργία νέου κύματος συσκευών στην αγορά, ενώ αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι είναι από τις κορυφαίες προτάσεις της πλατφόρμας του Android Wear.Ας δούμε αναλυτικά το πρώτο smartwatch της Motorola που στηρίζεται στην πλατφόρμα του Android Wear, το οποίο μας διέθεσε για τις ανάγκες τις δοκιμές η Vodafone την οποία και ευχαριστούμε.
Σχεδιασμός
Όταν μιλάμε για μια συσκευή που φοριέται στο χέρι, είναι εξίσου σημαντικό πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά να μιλήσουμε για το σχεδιασμό της. Σε αυτό τον τομέα το Moto 360 δεν υστερεί καθόλου καθώς το θεωρούμε ως ένα από τα πιο όμορφα έξυπνα ρολόγια της αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά μας φάνηκε αρκετά μεγάλο και ογκώδες, κάτι που δεν επιβεβαίωθηκε μόλις το φορέσαμε στο χέρι μας.
Πρόκειται για αρκετά ελαφρύ smartwarch που ζυγίζει 49 γραμμάρια με το λουράκι. Ακόμη και να μη φοράει κανείς ρολόι καθημερινά, το Moto 360 θα το συνηθίσει αρκετά εύκολα. Κυκλοφορεί σε δύο χρώματα, με μαύρο και γκρι λουράκι, ενώ στην αγορά υπάρχουν και άλλες επιλογές χρωμάτων. Στο πίσω μέρος του Moto 360 συναντάμε στη μέση ένα πράσινο LED αισθητήρα για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια στο πίσω μέρος έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.
Η οθόνη καλύπτεται από Gorilla Glass και είναι λίγο υπερυψωμένη από το μεταλλικό πλαίσιο που την υποστηρίζει, δίνοντας έτσι μια όμορφη πινελιά στη γενική εικόνα του σχεδιασμού. Είναι μεγέθους 1.56” ιντσών, τεχνολογίας LCD με ανάλυση 320 x 290 pixels και πυκνότητα 205 ppi. Οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές, όμως θα περιμέναμε να εμφανίζονται καλύτερα τα γράμματα επάνω της. Ειδικά από κοντινές αποστάσεις το κείμενο φαίνεται να “πιξελιάζει”.
Ενώ στο σύνολό της πρόκειται για πολύ όμορφη οθόνη, στα αρνητικά συγκαταλέγεται ότι στο κάτω μέρος της υπάρχει μια μαύρη “λωρίδα” όπου έχει τοποθετηθεί ένας αισθητήρας φωτός ο οποίος ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα. Προσφέρονται προεπιλογές για ορισμένες όψεις για την εμφάνιση της ώρας στο "καντράν" (τα λεγόμενα watchfaces) που είναι αρκετά προσεγμένα στις λεπτομέρειες και θυμίζουν ένα παραδοσιακό ρολόι. Σίγουρα δε θα λέγαμε “όχι” στο να είχαμε ακόμα περισσότερες επιλογές για faces για να διαλέξουμε. Για αυτό η Motorola με την τελευταία αναβάθμιση δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει το δικό του smartface μέσα από μια σειρά εύκολων βημάτων.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, στο εσωτερικό του Moto 360 συναντάμε ένα TI OMAP 3 chipset με 512MB Ram και 4GB αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 320mAh και η οποία φορτίζεται ασύρματα. Στις δικές μας δοκιμές χρειάστηκε φόρτιση κάθε μέρα έτσι ώστε να αντεπεξέλθει σε μέτρια χρήση. Μία πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται σε περίπου 2 ώρες.
Σίγουρα η χρήση ενός smartwatch δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός smartphone, καθώς σε μεγάλο ποσοστό επικεντρώνεται στις ειδοποιήσεις και όχι τόσο στη συνεχή αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Η συνδεσιμότητα με τις Android συσκευές επιτυγχάνεται με την τεχνολογία του Bluetooth 4.0 LE, ενώ υπάρχει επίσης ενσωματωμένο διπλό μικρόφωνο για τις φωνητικές εντολές οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν στην ελληνική γλώσσα.
Εκτός από τον αισθητήρα για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών συναντάμε και βηματόμετρο το οποίο μετρά τον αριθμό των βημάτων μας και τον εμφανίζεται στην αρχική οθόνη της συσκευής μαζί με την ώρα. Είναι αδιάβροχο στο 1 μέτρο μέχρι 30’ με πιστοποίηση IP67, ενώ σύμφωνα με τη Motorola θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του δερμάτινου μπρασελέ στο νερό.
Android Wear και Apps
Το Moto 360 κυκλοφορεί με την έκδοση του Android Wear που είναι βασισμένη στο Lollipop. Το περιβάλλον χρήσης αποτελείται από τις λεγόμενες κάρτες (cards) μιμούμενο το Google Now. Με ένα σύρσιμο από κάτω προς τα πάνω εμφανίζονται όλες οι κάρτες ειδοποιήσεων που δεν έχουμε διαβάσει ακόμα στο τηλέφωνό μας. Όταν είμαστε σε μια συγκεκριμένη κάρτα μπορούμε να την κλείσουμε με ένα σύρσιμο προς τα αριστερά, ενώ προς τα δεξιά μπορούμε να δούμε επιπλέον επιλογές. Εκτός από ειδοποιήσεις οι κάρτες προσφέρουν δυνατότητες όπως πλοήγηση, ημερολόγιο και υπενθυμίσεις. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το ότι λόγω του στρογγυλού σχεδιασμού το κείμενο κόβεται μερικές φορές στις γωνίες. Οι κάρτες μπορεί να αφορούν ειδοποιήσεις για νέα email, sms, ενημέρωση για τον καιρό, για αθλητικά γεγονότα, αεροπορικές πτήσεις και πολλές άλλες δυνατότητες οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ μαζί με τη φαντασία των προγραμματιστών.
Με ένα swipe από πάνω προς τα κάτω εμφανίζονται οι ρυθμίσεις του Moto 360, απ΄ όπου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις, να ενεργοποιήσουμε το Theater mode ώστε να μην ανοίγει η οθόνη, να ενεργοποιήσουμε το “Sunlight mode” έτσι ώστε η οθόνη να φτάσει στο 100% της φωτεινότητας. Επιπλέον στην τελευταία οθόνη εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή όπως το λογισμικό που τρέχει, ο σειριακός αριθμός και η κατάσταση σύνδεσης με το smartphone. Σε όλες τις οθόνες των ρυθμίσεων εμφανίζεται πάντα και το ποσοστό της μπαταρίας που απομένει.
Υπάρχει επίσης και η οθόνη των φωνητικών εντολών απ’ όπου μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε περισσότερες εντολές όπως η εμφάνιση των καρδιακών παλμών, των καθημερινών βημάτων, η καταγραφή σημείωσης ή υπενθύμισης, η αναπαραγωγή μουσικής στο τηλέφωνο, αντίστροφη μέτρηση αλλά και ρύθμιση ξυπνητηριού. Από προεπιλογή η οθόνη είναι σβηστή και ενεργοποιείται αυτόματα όταν αναγνωρίζει την κίνησή που κάνουμε για να δούμε την ώρα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί και από το πλαϊνό κουμπί, το οποίο αν πατήσουμε παρατεταμένα μας εμφανίζει επιπλέον ρυθμίσεις όπως η επαναφορά της συσκευής, η ρύθμιση φωτεινότητας, προβολή των συνδεδεμένων συσκευών με Bluetooth, Airplane Mode, επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, επανεκκίνηση τερματισμός και ρύθμιση προσβασιμότητας.
Σημαντικό στοιχείο κάθε smartwatch που στηρίζεται στην πλατφόρμα του Android Wear, είναι οι δυνατότητες που δίνει μέσω της εφαρμογής Google Fit, για την παρακολούθηση της καθημερινής σας δραστηριότητας και την πραγματοποίηση μετρήσεων που έχουν σχέση με τη γυμναστική σας, κάτι που αναμένεται να είναι μια από τις πιο συχνές χρήσεις του Moto 360.
Εκτός από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές προσφέρεται η επιλογή λήψης επιπλέον συμβατών εφαρμογών με το Android Wear από το Play Store. Αυτή τη στιμή υπάρχουν περίπου 200 συμβατές εφαρμογές με το Moto 360, ενώ παρατηρούμε ότι απουσιάζουν δύο από τα μεγαλύτερα social apps κοινωνικής δικτύωσης, αυτό του Facebook και του Twitter.
Όσον αφορά το Facebook δεν υποστηρίζεται η επίσημη εφαρμογή του, όμως υπάρχει υποστήριξη για την ξεχωριστή εφαρμογή του Messenger. Για τους λάτρεις της κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει η επίσημη εφαρμογή του Pinterest, του Hangouts, του Google+ και του WhatsApp Messenger.
Εάν κάποια από τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες στο smartphone δεν υποστηρίζεται από το Android Wear, ο χρήστης μπορεί να συνεχίζει να λαμβάνει σχετικές ειδοποιήσεις, χωρίς όμως να έχει την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Στο Play Store βρίσκονται τόσο εφαρμογές επί πληρωμή όσο και δωρεάν από μεγάλες εταιρείες όπως των Amazon, Groupon, Runtastic, Runkeeper αλλά και εφαρμογές της Google για το Gmail, για το Play Music και για το Google Maps.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την εφαρμογή του Wunderlist για τη δημιουργία και το διαμοιρασμό λιστών, το IFTT για αυτοματοποιημένες διεργασίες σε δημοφιλείς υπηρεσίες, το TrackID της Sony για την αναγνώριση μουσικών κομματιών, αλλά και το δημοφιλές Airbnb για την εύρεση διαμονής σε όλα τα σημεία του κόσμου.
Βλέπουμε επίσης η δυνατότητα να το εντοπίσουμε σε περίπτωση που το χάσουμε ή σε περίπτωση κλοπής. Το περιβάλλον χρήσης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα και θα λέγαμε ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα με τα 512MB Ram με τα οποία έχει εξοπλιστεί η συσκευή. Θα περιμέναμε μελλοντικά κάποια αναβάθμιση στο Android Wear με απλούστερα μενού και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εφαρμογών και ίσως περισσότερη ανεξαρτησία από το smartphone.
Η τρέχουσα έκδοση του Android Wear παρουσιάζει αρκετά θέματα που θα θέλαμε να διορθώσει, περισσότερο όσον αφορά ζητήματα της επικοινωνίας των εγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής με το smartwatch. Στην επόμενη έκδοση του Android Wear Σε μελλοντική αναβάθμιση γνωρίζουμε ότι θα υποστηρίζεται WiFi συνδεσιμότητα, καθώς επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη χειρονομιών. Για παράδειγμα θα μπορούμε να μετακινηθούμε στις επόμενες κάρτες χρησιμοποιώντας τον καρπό, αντί το δάχτυλο του άλλου χεριού.
Συμπεράσματα
Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Moto 360 είναι το LG G Watch R, το οποίο πωλείται στην τιμή των €310 με μεγαλύτερη ανάλυση 320 x 320 pixels και μπαταρία με λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 410mAh. Κατά τη γνώμη μας υστερεί σε σύγκριση με το Moto 360 στο κομμάτι του σχεδιασμού, δε διαθέτει ασύρματη φόρτιση και το σημαντικότερο, δε κυκλοφορεί στη χώρα μας τουλάχιστον επίσημα.
Το Moto 360 είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα ομορφότερα αυτή τη στιγμή Android smartwatches αν όχι το ομορφότερο, ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα που θα θέλαμε να δούμε να βελτιωθούν στην επόμενη έκδοσή του. Ένα από αυτά είναι η ύπαρξη της οριζόντας λωρίδας στο κάτω μέρος της οθόνης, η οποία χαλάει την άποψη του στρογγυλού σχεδιασμού και σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε να “κρυφτεί” καλύτερα ο αισθητήρας που υποστηρίζει.
Επιπλέον στα αρνητικά θα αναφέραμε τα το γεγονός ότι τα γράμματα πολλές φορές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα καθαρά, ειδικά από κοντινή απόσταση. Αν και ποτέ δε χρειάστηκε να το φορτίσουμε μέσα στη μέρα, μια αναβάθμιση στην μπαταρία είναι πάντα καλοδεχούμενη καθώς το πλήθος των συσκευών που έχουμε να φορτίζουμε καθημερινά συνεχώς και αυξάνεται.
Στα θετικά του Moto 360 θα αναφερθούμε και πάλι στο σχεδιασμό του, ο οποίος συνδυάζει το μοντέρνο με την πολυτέλεια και σίγουρα πρόκειται για ένα ρολόι που θα φορέσουμε και σε πιο επίσημες περιστάσεις σε αντίθεση με τα την πλειοψηφία των υπόλοιπων smartwatches που φέρουν περισσότερο sport σχεδιασμό. Αρκετά σημαντικό είναι να τονίσουμε την απροβλημάτιστη εμπειρία στην πλοήγηση των μενού και μεταξύ των εφαρμογών, καθώς πρόκειται για χρήση που κάνουμε σε κίνηση και ζητάμε την πληροφορία άμεσα και ίσως μερικές φορές βιαστικά. Στο σημείο αυτό το Moto 360 δε μας έχει απογοητεύσει.
Με την αγορά του δε θα πρέπει να περιμένουμε να αντικαταστήσει τις βασικές λειτουργίες ενός smartphone. Η χρησιμότητά του αφορά κυρίως τη λήψη ειδοποιήσεων για πιο γρήγορη ανάγνωσή τους και αλληλεπίδραση με αυτές. Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο εάν βρισκόμαστε σε κίνηση και λαμβάνουμε πολλές ειδοποιήσεις, καθώς δε χρειάζεται να βγάζουμε κάθε φορά το smartphone από την τσέπη. Σίγουρα όμως δε μπορεί να το αντικαταστήσει λόγω του ότι η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από τη σύνδεσή με το smartphone (Bluetooth και μελλοντικά με WiFi) και όπως ισχύει μέχρι στιγμής, μόνο με Android smartphones.
Καθ' ολη τη διάρκεια των δοκιμών μας, δε μπορούμε να πούμε ότι μας έπεισε για τη χρησιμότητα του στο χέρι μας, η οποία μέχρι στιγμής αφορά συγκεκριμένα σενάρια, με την πιο εύκολη εμφάνιση των ειδοποιήσεων που δεχόμαστε στο κινητό μας να είναι η κυρίαρχη.
Το ίδιο ισχύει και για το Google Fit, που μετράει τις επιδόσεις μας στη γυμναστική και μας ωθεί για μια πιο υγιεινή ζωή. Το Moto 360 κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά στην τιμή των €299 σε γκρι και μαύρο χρώμα.
Mας άρεσε
- Όμορφος στρογγυλός σχεδιασμός με μινιμαλιστική άποψη
- Άνετο στο χέρι με πολύ μικρό βάρος
- Η ασύρματη φόρτιση
- Απροβλημάτιστη και γρήγορη πλοήγηση στα μενού και τις εφαρμογές
Δε μας άρεσε
- Το κείμενο στις γωνίες πολλές φορές κόβεται λόγω της μαύρης λωρίδας στο κάτω μέρος της οθόνης
- Ελάχιστες συμβατές εφαρμογές ακόμη στο Play Store
- Δε μας έπεισε ότι πραγματικά χρειαζόμαστε μια τέτοια συσκευή στο χέρι μας
- Το “πιξέλιασμα” των γραμμάτων σε κοντινή απόσταση από το μάτι
- Η χαμηλή αυτονομία της μπαταρίας