Η εταιρία Razer έχει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στο χώρο των gaming περιφερειακών και τελευταία έχει πάρει πολύ σοβαρά και τον ηχητικό τομέα, μιας και εκτός από ένα USB μικρόφωνο υψηλής πιστότητας (Seiren) που λάνσαρε πρόσφατα, το οποίο ευελπιστούμε να δοκιμάσουμε σύντομα, αποφάσισε να κυκλοφορήσει και μια μπάρα ήχου (sound bar). Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και τη σημαντική παρουσία της εν λόγω εταιρίας στο χώρο των gaming ακουστικών όπου προσφέρει μια μεγάλη πληθώρα επιλογών.
Ευχαριστούμε θερμά την Razer για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Το ηχητικό σύστημα Leviathan αποτελείται από ένα sound bar και ένα subwoofer το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με πλήκτρο σε μεγέθυνση, θέλοντας ίσως να τονίσει και τη σοβαρή ενασχόληση της Razer με τον τομέα των πληκτρολογίων. Αυτό δεν είναι το πρώτο σετ ηχείων που έχει κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη εταιρία μιας και στο παρελθόν είχαν λανσάρει και τα Maco 2.1, τα οποία έφεραν τη βαριά THX πιστοποίηση. Τα Maco κόστιζαν όμως ακριβά και πλέον δεν είναι διαθέσιμα, οπότε υπήρχε χώρος για την προσθήκη ενός νέου μοντέλου το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τόσο τις ανάγκες παικτών (gamers) με κονσόλες όσο και αυτών με συστήματα υπολογιστή, που θέλουν κάτι με μαζεμένες διαστάσεις. Αρκετά όμως σας κουράσαμε με τον πρόλογο, ας προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα για να γνωρίσουμε το ηχοσύστημα Leviathan καλύτερα.
Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Περιεχόμενα
Τα χαρακτηριστικά του Leviathan παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Όπως ήδη αναφέραμε και στον πρόλογο, το Leviathan αποτελείται από ένα sound bar και από ένα subwoofer. Το πρώτο διαθέτει δύο κύρια ηχεία (drivers) και δύο tweeters και η συνολική πραγματική ισχύς του (RMS) φτάνει τα 30 W. Οι υποστηριζόμενες διασυνδέσεις είναι μέσω 3.5 mm βύσματος ή οπτικής ίνας και επίσης υποστηρίζεται και ασύρματη διασύνδεση μέσω του πρωτοκόλλου Bluetooth 4, το οποίο έχει δέκα μέτρα εμβέλεια. Επιπλέον είναι συμβατό με το πρότυπο επικοινωνίας κοντινού πεδίου (Νear Field Communication, NFC), κάτι που επιτρέπει την ευκολότερη σύνδεση του με κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζουν την εν λόγω τεχνολογία.
To subwoofer είναι παθητικό, δηλαδή δε διαθέτει δικό του ενισχυτή αλλά οδηγείται από τον ενισχυτή που περιέχεται στο sound bar, με το οποίο και συνδέεται ενσύρματα. Σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές μπορεί να αποδώσει μέχρι και 30 W RMS, ένα επίπεδο ισχύος που στα χαρτιά μπορεί να φαίνεται χαμηλό αλλά στην πραγματικότητα θα σας καλύψει απόλυτα, τουλάχιστον σε μεσαίους χώρους. Επιπλέον, το εύρος απόκρισης του subwoofer κρίνεται ως ικανοποιητικό για ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας τιμής. Σε γενικές γραμμές η τιμή του Leviathan μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά καλή για τη συγκεκριμένη κατηγορία αλλά στον τομέα της εγγύησης ίσως η Razer να μπορούσε να προσφέρει κάτι καλύτερο από τα δύο χρόνια.
Η συσκευασία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και διαθέτει ένα πλαστικό χερούλι στο πάνω μέρος της, για να διευκολύνει τη μεταφορά της. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια φωτογραφία του sound bar παρέα με το subwoofer και η ονομασία του προϊόντος δίνεται με μεγάλα και ευκρινή γράμματα και βρίσκεται ακριβώς κάτω από ένα μικρό λογότυπο της Razer.
Σε αυτή την πλευρά θα βρείτε τα περιεχόμενα της συσκευασίας καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος.
Ένα σχέδιο δείχνει τα επιμέρους εξαρτήματα του sound bar, σε αυτή την πλευρά. Ο ενισχυτής βρίσκεται στο κέντρο με τα τέσσερα ηχεία να καταλαμβάνουν τον υπόλοιπο εσωτερικό χώρο.
Στο πίσω μέρος υπάρχει ακόμη μια φωτογραφία του ζευγαριού subwoofer και sound bar καθώς και μια σειρά από εικονίδια που αναπαριστούν τις διάφορες πιστοποιήσεις του Leviathan. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχει μια συνοπτική λίστα με τα κύρια χαρακτηριστικά και προτερήματα των ηχείων.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βρήκαμε το αναμενόμενο, για Razer προϊόν, γράμμα από τον διευθύνων σύμβουλο και συνιδρυτή της που μας καλωσορίζει στην Razer οικογένεια και μας λέει ότι δεν υπάρχει πια γυρισμός σε κάτι άλλο.
Το sound bar προστατεύεται από μια χάρτινη συσκευασία, πάνω στην οποία υπάρχουν οδηγίες για την τοποθέτηση και εγκατάσταση του συστήματος.
Μια άλλη χάρτινη συσκευασία παρέχει τα δύο διαφορετικά ζεύγη βάσεων των Leviathan. Ανάλογα με τη χρήση του συστήματος, PC ή τηλεόραση, θα επιλέξετε και τις κατάλληλες βάσεις έτσι ώστε η βάση να έχει το σωστό ύψος και κλίση.
Μέσα στη συσκευασία βρήκαμε το τροφοδοτικό του Leviathan καθώς και δύο εγχειρίδια και ένα αυτοκόλλητο με τα φίδια της Razer. Το τροφοδοτικό μπορεί να δώσει μέχρι και 50 W ισχύ και ο τύπος του μοντέλου του είναι DYS650-180280W-K.
Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν ένα καλώδιο με ακροδέκτες 3.5 mm και ένα καλώδιο οπτικής ίνας, για τη διασύνδεση του Leviathan με την πηγή ήχου.
Κάτω από το φακό
Το sound bar έρχεται μέσα σε μια καλαίσθητη θήκη. Στο μπροστινό μέρος του διακρίνουμε το σήμα της Razer στο κέντρο και στις άκρες ο φακός της φωτογραφικής μας μηχανής αποκάλυψε τα κύρια ηχεία μαζί με τα tweeters για τις υψηλές συχνότητες. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το sound bar δε διαθέτει τέσσερα ξεχωριστά ηχεία, αλλά στην ουσία δύο μιας και τα tweeters στην ουσία συμπληρώνουν τους κύριους οδηγούς, προσφέροντας έναν πιο καθαρό ήχο.
Στο πάνω μέρος του sound bar και πιο συγκεκριμένα στην πάνω αριστερά γωνία υπάρχει το σημείο για την NFC διασύνδεση με τα κινητά. Στο κέντρο υπάρχει μια σειρά από κουμπιά για τον έλεγχο του συστήματος. Όπως μπορείτε να δείτε τα κουμπιά είναι αρκετά μικρά και επιπλέον δε διαθέτουν κάποιο φωτισμό. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την σχετικά άβολη θέση τους δεν μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Αν υπήρχε ένα τηλεχειριστήριο στο πακέτο τότε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τα προβλήματα εργονομίας των κουμπιών, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει.
Το αυτοκόλλητο με τον αριθμό μοντέλου και τα λοιπά χαρακτηριστικά βρίσκεται το πίσω μέρος. Στις δύο τελευταίες φωτογραφίες πιο πάνω βλέπουμε τις υποδοχές για στερέωση του sound bar στον τοίχο καθώς και τις υποδοχές για την τοποθέτηση των παρεχόμενων βάσεων.
Μια πιο κοντινή άποψη της NFC περιοχής και των εισόδων/εξόδων του sound bar. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν οπτική και αναλογική είσοδο, την απαραίτητη είσοδο τροφοδοσίας καθώς και την έξοδο προς το subwoofer. Τέλος υπάρχει και ένα service port το οποίο προφανώς ο μελλοντικός χρήστης του Leviathan δε χρειάζεται να πειράξει.
Το παθητικό subwoofer έχει πολύ ωραία σχεδίαση και παρόλο το μικρό του μέγεθος καταφέρνει και κλέβει τις εντυπώσεις, με το δυνατό μπάσο που προσφέρει. Το μόνο που δε μας άρεσε είναι το περίεργο βύσμα που το συνδέει με τον ενισχυτή του sound bar, το οποίο είναι αρκετά λεπτό και δείχνει κάπως εύθραυστο. Θα προτιμούσαμε μια πιο ασφαλή και ανθεκτική διασύνδεση, αν και δεν πρόκειται να πάει κανείς βόλτα το subwoofer (σε κανονικές συνθήκες μιλάμε πάντοτε) τη στιγμή που είναι συνδεδεμένο με το sound bar, έτσι ώστε να φοβάται για την ασφάλεια του παραπάνω βύσματος.
Χρήση - Ταινίες, Μουσική & Gaming καταστάσεις
Παρόλο που στα χαρτιά η ισχύ τους δεν προϊδεάζει για κάτι το συνταρακτικό, σε πραγματικές συνθήκες καταφέρνουν και αποδίδουν αρκετά δυνατό και γεμάτο ήχο. Ειδικά το subwoofer βοηθά πάρα πολύ στη συνολική αίσθηση του ήχου μιας και αποδίδει τις χαμηλές συχνότητες ιδιαίτερα ικανοποιητικά, δεδομένων πάντα των προδιαγραφών του. Παρόλο το μικρό μέγεθος του καταφέρνει και χαρίζει μια καλή εμπειρία στους ακροατές, είτε πρόκειται για παιχνίδια είτε για ταινία. Βέβαια όσοι από εσάς περιμένετε ένα πολύ δυνατό σύστημα το οποίο θα μπορεί να καλύψει ένα πολύ μεγάλο χώρο το πιο πιθανόν είναι να απογοητευτείτε. Ο σκοπός βλέπετε του συγκεκριμένου προϊόντος είναι κυρίως για χρήση σε μικρά και μεσαία δωμάτια και όχι σε τεράστια καθιστικά με χρήστες που θέλουν ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις ήχου για να νοιώσουν μια εμπειρία σινεμά στο σπίτι τους (και να τρελάνουν τους γείτονες). Βέβαια μόνο μερικοί πολύ τυχεροί μπορούν να απολαμβάνουν τις ταινίες και τα παιχνίδια με το ηχοσύστημα στη διαπασών, για όλους τους υπόλοιπους—όχι και τόσο τυχερούς—αναγκαστικά οι απαιτήσεις στην ένταση του ήχου δεν μπορεί να είναι και τόσο υψηλές. Για τέτοιες καταστάσεις το Leviathan πιστεύουμε ότι είναι ιδανικό.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν ο ήχος που αποδίδει το Leviathan σε όλες τις καταστάσεις, μουσική, ταινίες και παιχνίδια, είναι πολύ καλός και αρκετά δυνατός και η λειτουργία Dolby δουλεύει ικανοποιητικά προσδίδοντας την ψευδαίσθηση του περιμετρικού (surround) ήχου. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι όπως και να έχει ένα σύστημα 2.1 όπως είναι το Leviathan δεν πρόκειται να πλησιάσει ποτέ σε απόδοση ένα πραγματικό 5.1 σύστημα, το οποίο διαθέτει ξεχωριστά ηχεία για κάθε κανάλι. Αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι τα 5.1 εκτός από πολύ καλώδιο καταλαμβάνουν και σημαντικό χώρο, κάτι που οδηγεί πολλούς χρήστες στα 2.1 και πιο συγκεκριμένα στα sound bars στυλ Leviathan. Τέλος, υπάρχουν τρεις προεπιλεγμένες καταστάσεις λειτουργίας (preset modes) ειδικές για μουσική, ταινίες και παιχνίδια. Τα συγκεκριμένα presets μπορούν να επιλεγούν μέσω του ανάλογου κουμπιού στο πάνω μέρος του sound bar.
Κατά τη διάρκεια της συμβίωσης μας με το Leviathan εντοπίσαμε φυσικά και κάποια πράγματα που δε μας άρεσαν, μιας και τίποτα δεν είναι τέλειο ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής. Σύμφωνα λοιπόν με την ταπεινή μας γνώμη τα προβλήματα του συγκεκριμένου ηχοσυστήματος εστιάζονται κυρίως στον τομέα της χρηστικότητας. Για αρχή δε διαθέτουν ένα, έστω και υποτυπώδες, τηλεχειριστήριο για την ενεργοποίηση τους και τη ρύθμιση του ήχου. Αν τα χρησιμοποιείτε στο PC σας αυτό είναι μικρό πρόβλημα μιας και θα έχετε άμεση πρόσβαση στο sound bar που περιέχει όλα τα κουμπιά ελέγχου, αλλά αν αποφασίσετε να τα συνδέσετε στην τηλεόραση του καθιστικού σας τότε υπάρχει πρόβλημα μιας και όποτε θέλετε να τα ενεργοποιήσετε ή να αλλάξετε την ένταση του ήχου ή την κατάσταση λειτουργίας, θα πρέπει να σηκώνεστε από τον καναπέ. Πράγμα απαράδεκτο ειδικά για αυτούς που σιχαίνονται τη γυμναστική δωματίου. Πιστεύουμε ότι η Razer θα πρέπει στο μέλλον να κυκλοφορήσει μια έκδοση του Leviathan με τηλεχειριστήριο, έστω αν και αυτό επηρεάσει κάπως την τελική τιμή του. Επιπλέον τα κουμπιά ελέγχου είναι μικρά και δε διαθέτουν κάποιο φωτισμό, οπότε σε σκοτεινά περιβάλλοντα δε θα ξέρετε τι να πατήσετε και είτε θα πατάτε κουμπιά στην τύχη είτε θα χρησιμοποιήσετε κάποια πηγή φωτός για να βρείτε το σωστό κουμπί. Επιπρόσθετα, παρατηρήσαμε ότι μετά από είκοσι λεπτά αδράνειας το ηχοσύστημα κλείνει αυτόματα, οπότε θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε ξανά. Σε χρήση απλής τηλεόρασης ή κονσόλας παιχνιδιών (Xbox, PS) αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα μιας και θα υπάρχει σίγουρα κάποιο ηχητικό σήμα μέσα σε αυτό το εικοσάλεπτο, αλλά σε χρήση PC ίσως περάσει αρκετό διάστημα χωρίς κάποιο ήχο οπότε και το Leviathan θα κλείσει αυτόματα. Το να το ενεργοποιήσετε βέβαια αν το έχετε συνδέσει με το PC δεν απαιτεί και μεγάλο κόπο μιας και το ανάλογο κουμπί θα είναι το πολύ μισό μέτρο μακριά από εσάς, αλλά όπως και να έχει αυτή η διαδικασία ίσως εκνευρίσει τελικά το χρήστη. Ευτυχώς πάντως που το πλήκτρο ενεργοποίησης είναι αρκετά μεγάλο και βρίσκεται σε προσιτό σημείο.
Πριν περάσουμε στο τελικό συμπέρασμα καλό είναι να προσφέρουμε και μερικά tips που έχουν να κάνουν με τη χρήση του Leviathan:
- Αν τα συνδέσετε στο PC σας θα πρέπει να τα δηλώσετε ως 2.0 και όχι ως 5.1. Αυτό ισχύει τόσο για την αναλογική σύνδεση όσο και για την ψηφιακή/οπτική. Τώρα αν θέλετε να ενεργοποιήσετε το virtual 5.1 απλά πατάτε το πλήκτρο dolby, αλλά επειδή η επεξεργασία του σήματος γίνεται στο sound bar τα Windows θα βλέπουν πάντα το Leviathan ως 2.0 σύστημα (δηλαδή σύστημα δύο μόνο ηχείων).
- Για ακρόαση μουσικής καλό είναι η λειτουργία dolby να είναι απενεργοποιημένη σύμφωνα με τα λεγόμενα της Razer. Προσωπικά μας άρεσε εξίσου ο ήχος σε ακρόαση μουσικής ακόμη και με το dolby ενεργοποιημένο.
- Ο τρόπος αυξομείωσης του μπάσου του subwoofer είναι με το πλήκτρο dolby πατημένο και με το "+" και "-" του ήχου.
- Αν συνδέσετε το κινητό σας στο sound bar πέρα από την ακρόαση μουσικής μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως τηλεκοντρόλ για την αυξομείωση της έντασης.
Τελικό Συμπέρασμα
Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι συμπάθησα αρκετά το Leviathan της Razer, μιας και μου χάρισε αρκετές ώρες απόλαυσης με τις αγαπημένες μου ταινίες. Παρόλο που διαθέτω ένα ολοκληρωμένο και πολύ πιο δυνατό σύστημα home theater στο καθιστικό μου, για τις ανάγκες των δοκιμών το αποσύνδεσα και δούλευα αποκλειστικά το Leviathan για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα η απόδοση δεν ήταν η ίδια αλλά από την άλλη δε με απογοήτευσε σε καμιά περίπτωση η απόδοση του Leviathan, ακόμη και σε σύγκριση με το αρκετά ακριβότερο και δυνατότερο σύστημα που είχα συνηθίσει τόσο καιρό, το οποίο είναι πραγματικό 5.1 και με ενεργό ηχείο subwoofer. Βλέπετε μπορεί αρκετοί από εμάς να διαθέτουμε πραγματικά δυνατά ηχοσυστήματα home theater αλλά στην ουσία σχεδόν ποτέ δεν εκμεταλλευόμαστε ούτε το ένα πέμπτο της ισχύς τους, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και ένα κατά πολύ μικρότερο σύστημα ίσως να είναι σε θέση να μας καλύψει στο πλείστο των περιπτώσεων. Επιπλέον, με τη χρήση sound bar και subwoofer αυτόματα γλυτώνει κάποιος από ένα μεγάλο πλήθος καλωδίων και συνδέσεων και φυσικά λύνει το πρόβλημα του χώρου που καταλαμβάνουν τα 5.1 και 7.1 συστήματα.
Για τους φίλους της υψηλής πιστότητας και ιδιαίτερα δυνατής έντασης ήχου η λύση ενός sound bar σίγουρα δεν είναι ιδανική, αλλά για όλους τους υπόλοιπους που θέλουν μια τίμια και προσιτή λύση πιστεύω ότι το Leviathan δε θα τους απογοητεύσει. Το πιο σημαντικό πρόβλημα του συγκεκριμένου προϊόντος αποτελεί κατά τη γνώμη μου η απουσία ενός τηλεχειριστηρίου, το οποίο θα βοηθούσε τα μέγιστα στη χρήση του. Δεν ξέρω γιατί δεν το περιέλαβαν τη στιγμή που πρόσθεσαν έξτρα λειτουργίες όπως Bluetooth και NFC συνδεσιμότητα, αλλά πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό. Επίσης και η προσθήκη θυρών HDMI θεωρώ ότι θα βελτίωνε αρκετά τις δυνατότητες του Leviathan, αν και ο συνδυασμός του τελευταίου με μια σύγχρονη TV με αρκετές HDMI εισόδους μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά. Δηλαδή μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την TV ως HDMI switch και μέσω της εξόδου ήχου της τηλεόρασης να στείλετε τον ήχο από την επιλεγμένη πηγή στο sound bar.
To ηχοσύστημα Leviathan της Razer θα το βρείτε γύρω στα 195€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) στην ελληνική αγορά και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Λογική τιμή, δεδομένων των χαρακτηριστικών του
- Καλή απόδοση τόσο του sound bar όσο και του subwoofer. Καλή ευκρίνεια ήχου και δυνατό μπάσο που θα "γεμίσει" άνετα ένα μεσαίο δωμάτιο
- Υποστήριξη Bluetooth 4.0 aptX για ασύρματη σύνδεση
- Υποστήριξη NFC (Near Field Communication) για άμεση σύνδεση (pairing) με συσκευές που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία
- Παρέχουν τη δυνατότητα εξομοίωσης surround ήχου μέσω Dolby Pro Logic II επεξεργαστή σήματος
- Μαζεμένες διαστάσεις (αν και θα ήθελα λίγο μικρότερο ύψος στο sound bar)
Μειονεκτήματα
- Απουσία τηλεχειριστηρίου
- Μικρά κουμπιά ελέγχου τα οποία δε διαθέτουν φωτισμό LED
- Παρότι διαφημίζονται ως 5.1 δεν είναι στην πραγματικότητα, απλά παράγουν ένα ψευδό πεντακάναλο ήχο που δεν μπορεί όμως να συγκριθεί με τον ήχο που αποδίδει ένα πραγματικό 5.1 σύστημα
- Έλλειψη HDMI θυρών (κάτι που δεν είναι και τόσο τραγικό αν διαθέτετε σύγχρονη TV με αρκετές HDMI εισόδους)
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Leviathan είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης