Δε συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε gadgets τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα αλλά στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να κάνουμε μια εξαίρεση αφού δεν είναι πολλές οι φορές που μια εταιρεία του μεγέθους της Microsoft, κάνει την είσοδο της σε μια κατηγορία όπως αυτή των wristbands.
Τα wristbands, είναι μια κατηγορία η οποία έκανε την περσινή χρονιά έντονη την παρουσία της, αν και για πολλούς, δεν έχει μέλλον από τη στιγμή που πολλές από τις λειτουργίες τους τις βρίσκουμε στα έξυπνα ρολόγια, τα οποία αποτελούν την κατηγορία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν μιλάμε για «φορετά» gadgets. Με έμφαση στη γυμναστική και με δυνατότητα συγχρονισμού με το smartphone σας, τα wristbands απευθύνονται σε ένα μικρότερο κοινό σίγουρα αλλά αρκετά εξοικειωμένο με την τεχνολογία.
Η είσοδος της Microsoft στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορούμε να τη θεωρήσουμε έκπληξη αφού η εταιρεία δεν είχε επιδείξει παρόμοιες ανησυχίες. Με σημαντικές κυκλοφορίες hardware, με ποιο πρόσφατες το Surface Pro 3 και το Lumia 535, η Microsoft έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να ορίζει αυτή το λογισμικό και το hardware μιας συσκευής, κάτι που λίγες εταιρείες μπορούν να το κάνουν, με την Apple βέβαια να ξεχωρίζει σ’ αυτές.
Για να δούμε όμως τι κρύβει η πρώτη προσπάθεια της Microsoft στα wristbands ή αλλιώς στα smartbands.
The Look
Μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι ένα wristband δε μπορεί να διακριθεί στο σχεδιασμό λόγω του περιορισμού στο μέγεθος του. Μετά είδαμε το Gear Fit με την κυρτή οθόνη να κάνει τη διαφορά αλλά σε γενικές γραμμές η δημιουργία της Samsung αποτελεί την εξαίρεση.
Ο σχεδιασμός του Microsoft Band δε ξεχωρίζει και είναι θα λέγαμε τυπικός. Με αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής, το Band είναι ένα σχετικά όμορφο gadget ενώ οι διαστάσεις του κρίνονται ικανοποιητικές, ειδικά αν αναλογιστούμε την τεχνολογία που κουβαλάει μέσα του. Το λουράκι είναι άνετο, ρυθμιζόμενο έτσι ώστε να «δέσει» καλύτερα στο χέρι μας ενώ στο σημείο που κλειδώνει, εντύπωση προκαλεί το μικρό λογότυπο των Windows.
Όπως σχεδόν όλα τα wristbands, και αυτό προστατεύεται από το νερό, χωρίς να είναι αδιάβροχο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάτω από μια έντονη βροχή, ή ακόμα και στο πλύσιμο των χεριών σας όμως δε θα μπορεί να σας κάνει παρέα κάτω από το νερό στην προσωπική σας πισίνα. Η οθόνη του είναι σχετικά μεγάλη, με διαστάσεις 1.4 ιντσών ,τεχνολογίας TFT και με ανάλυση 320 x 106. Η ποιότητα των χρωμάτων είναι αρκετά καλή με βάση και τις δυνατότητες που προσφέρει το Band, ενώ η οθόνη δε διαθέτει κάποια προστασία (όπως πχ Gorilla Glass 3) κάτι που θα έκανε λιγότερο αγχώδης τις ελεύθερες πτώσεις από το χέρι μας.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά συναντάμε ακόμα υποστήριξη Bluetooth 4.0, αισθητήρα μέτρησης καρδιακών παλμών, και 10 ακόμη αισθητήρες, ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός για μια τόσο μικρή συσκευή, με τη Microsoft να μην αποκαλύπτει τι κάνουν όλοι. Ξέρουμε πάντως ότι υπάρχει αισθητήρας ακτινοβολίας ο οποίος μας ενημερώνει πότε ο ήλιος είναι επικίνδυνος ώστε να πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις, ενώ ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η παρουσία δέκτη GPS για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Η μη αποσπώμενη μπαταρία, έχει χωρητικότητα 100 mAh, κάτι που ισοδυναμεί με αυτονομία 1-2 ημερών, ανάλογα με τη χρήση. Η φόρτιση της γίνεται γρήγορα χάρις στον ειδικό μαγνητικό φορτιστή που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και ο οποίος πολύ εύκολα με το Band, μέσω της ειδικής θύρας πίσω ακριβώς από τη συσκευή.
Γυμναστική
Όπως όλα τα wristbands, έτσι και ο πρωταρχικός σκοπός του Band είναι η γυμναστική και να σας κρατάει σε φόρμα, δίνοντας σας τα κατάλληλα εργαλεία. Το πλεονέκτημα που φέρνει η Microsoft σ’ αυτή την περίπτωση είναι η πολύ καλή πλατφόρμα λογισμικού που συνοδεύει το συγκεκριμένο gadget και η οποία όπως μας έχει συνηθίσει τελευταία η εταιρεία, είναι συμβατή με όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως του Ios, του Android και φυσικά των Windows Phone.
Στα διάφορα μενού που υπάρχουν και στα οποία μπορούμε να πλοηγηθούμε μέσω της οθόνης αφής, μπορούμε να επιλέξουμε μια σειρά από προγράμματα εξάσκησης, με νέα να προστίθενται σε συχνές περιόδους. Η διαδικασία γίνεται πάντα μέσω της εφαρμογής που έχετε στο κινητό σας, και η οποία στέλνει το πρόγραμμα στη συσκευή.
Μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο άσκησης σας, όπως για παράδειγμα αν θα τρέξετε, θα περπατήσετε ή θα κάνετε ποδήλατο, με το Band να είναι σε θέση να καταγράψει την απόσταση, την ταχύτητα, τους καρδιακούς σας παλμούς και άλλες σημαντικές μετρήσεις έτσι ώστε να βγουν κατάλληλα συμπεράσματα. Σχετικά με την ποδηλασία, μέχρι πρότινος το Band μπορούσε να κρατήσει στατιστικά για εξωτερική ποδηλασία ενώ με την τελευταία αναβάθμιση, μπορούμε να έχουμε αναλυτικά στοιχεία και αν χρησιμοποιούμε κάποιο εσωτερικό ποδήλατο που βρίσκουμε σε γυμναστήρια. Κατά την άσκηση, μας άρεσε αρκετά το γεγονός ότι ανά χιλιόμετρο δονείται, δίνοντας σας μια σημαντική πληροφορία χωρίς να χρειάζεται καν να δείτε την οθόνη. Αν όμως αποφασίσετε να το κάνετε, στην οθόνη εμφανίζονται διάφορες πληροφορίες όπως ο μέσος όρος ταχύτητας, η απόσταση και φυσικά ο χρόνος που έχει περάσει αν και η μικρή οθόνη δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα στην εύκολη ανάγνωση της.
Το Microsoft Health είναι η πλατφόρμα που στηρίζεται το Band και στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη γυμναστική σας, με τα δεδομένα σας να αποθηκεύονται στο cloud. Μέσω της εφαρμογής στο κινητό μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα όπως να κατεβάσουμε νέα προγράμματα γυμναστικής, τα οποία θα τα περάσουμε μετά ασύρματα στο Band έτσι ώστε με τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη, να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε. Η υποστήριξη της δόνησης είναι σημαντική αφού δίνει ρυθμό ανάλογα με την άσκηση, βοηθώντας στην καλύτερη εκτέλεση της.
Ενημέρωση: Η Microsoft προχώρησε σήμερα (23/2) στην αναμενόμενη κίνηση, εγκαινιάζοντας την ιστοσελίδα dashboard.microsofthealth.com, μέσω της οποία ο κάτοχος του Band μπορεί να παρακολουθήσει από εκεί τα δεδομένα της γυμναστικής του. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που εμφανίζονται δεν είναι στο ίδιο αναλυτικό επίπεδο της εφαρμογής.
Επιπλέον εμφανίζει τον αριθμό των θερμίδων που έχουμε «κάψει», μας ενημερώνει πόσο απέχουμε από το στόχο μας αλλά η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να μας πιέζει περισσότερο για να ξεκινήσουμε τη γυμναστική αφού καταλαβαίνει μέσω των αισθητήρων πότε είμαστε «στατικοί».
Το Microsoft Band μπορείτε να το φοράτε και στον ύπνο σας αφού όπως και τα περισσότερα wristbands μπορεί να καταγράψει διάφορα στατιστικά στοιχεία γύρω από αυτόν. Πάντα μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δείτε ένα διάγραμμα για τους καρδιακούς σας παλμούς ανά ώρα και θεωρητικά καταλαβαίνει πόσες φορές ξυπνήσαμε ή αν γενικά ο ύπνος μας ήταν ανήσυχος.
Προσωπικά συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με την πραγματικότητα, δεν μπορώ να πω ότι είναι απόλυτα ακριβή αφού σε ώρες που με ενημερώνει η εφαρμογή ότι ήμουν ανήσυχος, προσωπικά κοιμόμουν σαν πουλάκι, με ένα όμορφο χαμόγελο στα χείλη.
Όσον αφορά την εφαρμογή, τη δοκιμάσαμε και στις τρεις διαθέσιμες πλατφόρμες στις οποίες κυκλοφορεί, αυτή του IOS, Android και Windows Phone, με τη λειτουργικότητα της και το γραφικό περιβάλλον να είναι το ίδιο. Η μόνο εξαίρεση που βρήκαμε είναι η υποστήριξη της Cortana, της ψηφιακής βοηθού των Windows Phone που μας επιτρέπει να απευθύνουμε φωνητικά ερωτήματα προς την εφαρμογή.
Η ζωή με το Band
Όπως ισχύει με κάθε wristband, θα πρέπει να προετοιμαστείτε ότι θα αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας σας προκειμένου να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα, το Microsoft Band μπορεί να δράσει αυτόνομα, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα ο δέκτης GPS που ενσωματώνει, χωρίς να χρειάζεται σύνδεση με smartphone.
Αν αποφασίσουμε όμως να το συνδέσουμε με ένα smartphone, τότε έχουμε στη διάθεση μας περισσότερες δυνατότητες οι οποίες έχουν ως στόχο να κάνουν μικρότερη την ανάγκη να ανοίγουμε το κινητό μας για να δούμε τις τελευταίες μας ειδοποιήσεις, μια διαδικασία η οποία γίνεται πολλάκις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η λειτουργία Watch Mode εμφανίζει συνεχώς την ώρα, με την ελάχιστα δυνατή κατανάλωση μπαταρίας. Από τη στιγμή όμως που θα το συνδέσετε με το smartphone σας μέσω του προτύπου Bluetooth 4.0 LE, μπορείτε να βλέπετε στην οθόνη διάφορες πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από το κινητό σας.
Αυτές είναι οι τηλεφωνικές σας κλήσεις, όπου μπορείτε να επιλέξετε αν θα απορρίψετε μια κλήση την ώρα που αυτή γίνεται, και σε περίπτωση που γίνει αυτό να σταλεί αυτόματα ένα SMS που θα ενημερώνει γιατί την απορρίψατε. Τα μηνύματα αυτά μπορούμε να τα δημιουργήσουμε μέσα από την εφαρμογή αλλά δε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως τηλέφωνο αφού δεν υπάρχει μικρόφωνο ή κάποιο ηχείο.
Η δόνηση παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο αφού ενεργοποιείται σε κάθε τηλεφωνική κλήση ή στην άφιξη νέων μηνυμάτων, κάτι που είναι χρήσιμο ειδικά σε περιπτώσεις που δε θέλετε να βγάλετε το κινητό από τη τσέπη ή κάποια τσάντα. Χρήσιμη ακόμα είναι η δυνατότητα εμφάνισης των ημερολογιακών ραντεβού που έχουμε, με την εμφάνιση της περιγραφής στην οθόνη. Σημαντική παρατήρηση είναι η αδυναμία εμφάνισης μεταξύ άλλων ελληνικών χαρακτήρων (δείτε και την βιντεοπαρουσίαση μας), κάτι που δικαιολογεί εν μέρει και την απόφαση της Microsoft Να μη κυκλοφορήσει ακόμα τη συσκευή εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν και για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα με εφαρμογές ούτε κάποιος τρόπος ώστε ένας ενδιαφερόμενος να δημιουργήσει κάποια, εντούτοις η Microsoft έχει ενσωματώσει υποστήριξη για 2 από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Twitter. Αν επικεντρωθούμε στο Facebook, μπορούμε να δούμε στην οθόνη τα τελευταία μηνύματα από το χρονολόγιο μας (timeline), τις τελευταίες ειδοποιήσεις, τα τελευταία μηνύματα που έχουμε δεχθεί στο Facebook Messenger και φυσικά τα τελευταία Tweets όσον αφορά την υποστήριξη του Twitter.
Ενημέρωση 23/2: H Microsoft κυκλοφορεί από σήμερα το SDK του Band το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές για το gadget της Microsoft. To SDK είναι διαθέσιμο από τη διεύθυνση developer.microsoftband.com
Το μήνυμα ή η ειδοποίηση μπορεί να εμφανιστεί πλήρως, ενώ αν αναρωτιέστε για το αν είναι εφικτή η δυνατότητα απάντησης σ’ αυτό, εδώ αναλαμβάνει δουλειά η Cortana. Χρησιμοποιώντας τη φωνητική πληκτρολόγηση, μπορούμε να υπαγορεύσουμε την απάντηση μας στα αγγλικά, ενώ για την ώρα δεν υποστηρίζεται κάποια άλλη γλώσσα.
Η χρήση της Cortana μπορεί να γίνει και σε άλλα μέρη αφού μόλις πατήσουμε το Action button, μπορούμε να υπαγορεύσουμε διάφορες φωνητικές εντολές προκειμένου να ορίσουμε νέο ραντεβού, να μάθουμε πότε είναι το επόμενο, τι ώρα είναι πχ στη Νέα Υόρκη κ.α. Η έλλειψη ηχείου σημαίνει ότι οι απαντήσεις της Cortana δεν εκφωνούνται και απλά εμφανίζονται μέσω κειμένου στην οθόνη.
Κάθε κύρια επιλογή στο Microsoft Band εμφανίζεται όπως και στα Windows Phone υπό μορφή πολύ μικρών tiles, τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση μέσα από τη Mobile εφαρμογή.
Συμπέρασμα
Αυτό είναι το Band, η είσοδος δηλαδή της Microsoft σε μια ξεχωριστή κατηγορία gadget η οποία όπως αναφέραμε και πριν, απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μπουν σε φόρμα, ειδικά τώρα ενόψει καλοκαιριού.
Έχοντας κυκλοφορήσει για την ώρα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, το Band δείχνει να κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών αφού υπάρχουν συνεχείς αναφορές για «εξαφάνιση» του από τα καταστήματα της Microsoft. Η τιμή του μπορεί να θεωρηθεί λογική αφού αυτή έχει οριστεί στα $200, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με την κορυφαία πρόταση της Fitbit και άλλων εταιρειών, από τις οποίες όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα αλλά φέρνει και άλλα πράγματα στο τραπέζι.
Η αναφορά της Microsoft ότι το συγκεκριμένο gadget αποτελεί απλά το πρώτο σε μια κατηγορία όπου η εταιρεία αναμένεται να έχει έντονη παρουσία το επόμενο διάστημα είναι σίγουρα σημαντική, και δείχνει τις προθέσεις της εταιρείας ειδικά φέτος με τα επερχόμενα Windows 10 και την επέκταση τους σε IoT συσκευές.
Δυστυχώς όπως αναφέραμε από την αρχή, το Band κυκλοφορεί μόνο στην Αμερική αλλά με βάση όλα τα παραπάνω, δε θα χάναμε πιθανή ευκαιρία που θα παρουσιαζόταν ώστε να μα το φέρει κάποιος γνωστός μας.
Σύνταξη: Κων/νος Σκιαδάς