Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Γερμανος για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής |
Η Fenix γραμμή της Garmin παραδοσιακά απευθύνεται σε multisport αθλητές που θέλουν να χρησιμοποιούν το ρολόι τους σε διάφορα αθλήματα -πολλές φορές με διάρκεια άθλησης πάνω από 24 ώρες - χωρίς να έχουν ανάγκη να κουβαλάνε μαζί το κινητό τους.
Μέχρι πρόσφατα η σειρά είχε τρία μοντέλα: το Fenix 3 με όλες τις βασικές λειτουργίες, το Fenix 3 HR που πρόσθετε μετρητή καρδιακών παλμών και την Chronos σειρά που απευθύνεται σε ένα πιο premium κοινό.
Με την νέα σειρά που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2017 στη CES, η εταιρία ήρθε να εμπλουτίσει την σειρά με 3 νέα μοντέλα με ξεκάθαρο στόχο τη διερεύνηση της πελατειακής βάσης μιας και η ανανέωση έφερε 2 μικρότερα σε διάμετρο μοντέλα. Αυτό άλλωστε αποτελεί και την κυρίαρχη απαίτηση από όσους θέλουν στην κατοχή τους έναν από τους καλύτερους activity trackers της αγοράς, αλλά η διάμετρος της κάσας και συνολικά οι διαστάσεις του ρολογιού αποτελούσαν αρνητικό παράγοντα.
Έτσι η εταιρία παρουσίασε 3 μοντέλα συνολικά, τα Fenix 5X, Fenix 5S και Fenix 5, συμβατά με iPhone και Android smartphones, με τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά μεταξύ τους να διαφέρουν σημαντικά σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα το 5X μοντέλο έρχεται με διαστάσεις 51 x 51 x 17.5 χιλ. έναντι 42 x 42 x 15 χιλ. του 5S και 47 x 47 x 15.5 χιλ. του Fenix 5. To βάρος στην πρώτη περίπτωση με λουράκι από σιλικόνη φτάνει τα 98 γραμμάρια ενώ είναι πολύ πιο βαρύ αν χρησιμοποιηθεί μεταλλικό λουράκι, όταν και το βάρος φτάνει τα 196 γραμμάρια. Το βάρος αυτό και στις δύο περιπτώσεις είναι αισθητό και μπορεί να επηρεάσει κάποιους αρνητικά. Περιττό να αναφέρουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στα δύο άλλα μοντέλα με βάρος 67 και 87 γραμμαρίων αντίστοιχα.
Κανένα συμβιβασμό δεν έχει κάνει η Garmin στην ποιότητα κατασκευής αφού και τα τρία ρολόγια είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Η εμφάνιση είναι σίγουρα επιβλητική όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με κανονικά μηχανικά ρολόγια και την πολυτέλεια που αυτά προσφέρουν, κάτι άλλωστε που δεν είναι ο σκοπός οποιουδήποτε Fenix μοντέλου.
Στα χέρια μας βρέθηκε το πιο πλήρες και ταυτόχρονα πιο ογκώδες μοντέλο της σειράς το Fenix 5X. Ως κάτοχος του Fenix 3 HR ή σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Το τι προσφέρει το Fenix 5X και κατά πόσο αξίζει η αναβάθμιση για κάτοχο προηγούμενης σειράς είναι κάτι που ενδιαφέρει αρκετά ένα μεγάλο μέρος του κοινού και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μη το εξετάσουμε σ’ αυτή την παρουσίαση.
Δεν περιμέναμε εκπλήξεις από τη συσκευασία του Fenix 5X και επιβεβαιωθήκαμε αφού αυτό περιλαμβάνει πέρα από το ίδιο το ρολόι, τα εγχειρίδια χρήσης καθώς και τον φορτιστή. Το καλώδιο φόρτισης έχει αλλάξει και δεν είναι συμβατό με την προηγούμενη γενιά Με το ίδιο καλώδιο ο χρήστης συνδέει το ρολόι με τον υπολογιστή και το Garmin Express, το desktop πρόγραμμα της Garmin που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σετάρουμε την συσκευή μας.
Fenix 5 Series
Οι βασικές διαφορές του Fenix 5Χ σε σχέση με το Fenix 5 αλλά και το Fenix 3 HR βρίσκονται κυρίως στο μέγεθος, στην οθόνη αλλά και στο λουράκι.
To Fenix 5X σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό ρολόι. Με 51μμ διάμετρο κάσας, έντονο bezel και 5 μεγάλα κουμπιά στις δυο πλευρές επικρατεί σε όλα τα χέρια ακόμα και αν είστε ο Lebron James. Στο κάτω μέρος κυριαρχεί ο πάντα εντυπωσιακός αισθητήρας μέτρησης καρδιακών παλμών. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά o οπτικός αισθητήρας έχει βελτιωθεί και προσφέρει πιο συχνή μέτρηση των καρδιακών παλμών, αλλά ταυτόχρονα έχει μικρύνει με αποτέλεσμα το ρολόι να κάθεται πιο κοντά στο δέρμα μας και θεωρητικά να δίνει πιο ακριβείς μετρήσεις.
Η οθόνη του Fenix 5x είναι ίσως όπως και στα περισσότερα smartwatches το χαρακτηριστικό εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει. H Garmin συνειδητά επέλεξε ένα memory-in-pixel chroma display δίνοντας έτσι την δυνατότητα για μια εξαιρετική διάρκεια μπαταρίας κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των wearables της αγοράς δε διαθέτει.
Έχει ακόμα ανάλυση 240 x 240, σημειώνοντας μικρή άνοδο από τα 218 x 218 της προηγούμενης γενιάς. Εντούτοις η διαφορά αυτή είναι αισθητή κυρίως στην ευκρίνεια των ψηφίων σε διάφορα μενού του Fenix 5X. Η φωτεινότητα της είναι αρκετή για καθημερινή χρήση προτείνεται ωστόσο το watchface να είναι κάποιο με λευκό φόντο ώστε να μπορεί κάποιος να το διαβάσει ακόμα και κάτω από την έντονη ηλιοφάνεια της χώρας μας.
Μπορεί να φανεί παράξενο αλλά ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή για αυτούς που χρησιμοποιούν το Fenix ως καθημερινό τους ρολόι είναι η αλλαγή στα λουράκια. Tα νέα QuickFit bands όπως τα ονομάζει η Garmin προσφέρουν ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο δένουν πάνω στο κεντρικό σώμα με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί εύκολα και απλά με μία μόνο κίνηση να αλλάζει το λουράκι. Τα QuickFit bands διατίθενται σε διάφορα υλικά όπως από σιλικόνη, δέρμα ή μεταλλικό μπρασελέ, αλλά και σε διάφορα χρώματα ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος.
Μπαταρία
Η διάρκεια μπαταρίας είναι πραγματικά αυτή που κάνει το Garmin Fenix 5X να ξεχωρίζει. Σε αντίθεση με τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, το Garmin 5X και γενικότερα η σειρά Fenix της Garmin προσφέρει άνετη αυτονομία μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας ανά φόρτιση χωρίς καμία υπερβολή. Στις δικές μας δοκιμές, είδαμε μία πτώση 10% κατά μέσο όρο στην αυτονομία της μπαταρίας καθημερινά. Φυσικά οι λειτουργίες παρακολούθησης και μέτρησης των επιδόσεων σας στα διάφορα αθλήματα που υποστηρίζει το Fenix 5X καταναλώνουν με πιο γοργό ρυθμό τη μπαταρία ειδικά όταν το GPS είναι σε λειτουργία, κάτι αναμενόμενο.
Απόρροια της πολύ καλής αυτονομίας της μπαταρίας είναι το γεγονός ότι το Garmin Fenix 5X σου επιτρέπει να ταξιδεύεις ακόμα και σε σχετικά μεγάλα ταξίδια χωρίς έναν επιπλέον φορτιστή. Επιπλέον επειδή το ρολόι δεν χρειάζεται φόρτιση τη νύχτα, μπορεί και ανιχνεύει τις ώρες ύπνου αλλά και την κίνηση του κατόχου του μέσα στη νύχτα. Έτσι το πρωί που ξυπνάτε, έχετε πρόσβαση σε μια σειρά από ενδιαφέροντα στατιστικά ύπνου όπως από τι ώρα κοιμηθήκατε, τι ώρα ξυπνήσατε, το κατά πόσο ο ύπνος σας ήταν ανήσυχος, αλλά και τους χρόνους που περάσετε σε βαθύ και ελαφρύ ύπνο.
Hardware
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που προστέθηκε στο Fenix 3 HR και προφανώς υπάρχει και στο Fenix 5X είναι η καταγραφή και μέτρηση των καρδιακών σας παλμών. Μάλιστα ο αισθητήρας των καρδιακών παλμών αναβαθμίστηκε και τώρα στο Fenix 5X η μέτρηση πραγματοποιείται κάθε 1 με 2 δευτερόλεπτα. Στην προηγούμενη γενιά υπήρχαν μεγαλύτερα κενά μεταξύ των μετρήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σχετική αστοχία στις συνολικές μετρήσεις.
Οι καρδιακοί παλμοί μας χρησιμεύουν σε δύο περιπτώσεις εκτός από το να μένουμε ζωντανοί. Η καταγραφή τους κατά τη διάρκεια της μέρας μας επιτρέπει να εξάγουμε αρχικά το “average resting heart rate”. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι μία αρκετά χρήσιμη ένδειξη για τη γενικότερη φυσική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πιθανή άνοδος του δείκτη αυτού μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία πιθανή αρρώστια, αλλά και να μας προβληματίσει σχετικά με την πρόοδο μας στα αθλήματα.
Κατά τη διάρκεια της άθλησης τώρα, οι καρδιακοί παλμοί μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε σε «ποια ζώνη παλμών» βρισκόμαστε. Συγκεκριμένα μέσα από τις ζώνες αυτές μπορούμε να γνωρίζουμε αν βρισκόμαστε σε μία αερόβια ή αναερόβια ζώνη και άρα να εντείνουμε ή να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς προπόνησης για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα
Το Fenix 5X Μετά από κάθε προπόνηση μας δείχνει τον χρόνο που περάσαμε στις διάφορες ζώνες. Αυτές ορίζονται αρχικά από το ίδιο το Fenix 5X με τον πιο διαδεδομένο κανόνα βασισμένο στην ηλικία μας αλλά μπορούμε να τις αλλάξουμε ανάλογα με τις δικές μας προδιαγραφές
Για λάτρεις της κολύμβησης το Fenix 5X είναι πλήρως αδιάβροχο μέχρι τα 100m και υποστηρίζει τόσο κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα όσο και σε πισίνα. Στην πρώτη περίπτωση μέσω του GPS παρακολουθεί την πορεία και την απόσταση που διανύουμε ενώ καταγράφει και το swolf σκορ μας. Συγκεκριμένα η βαθμολογία swolf όπως εξηγεί και η ίδια η Garmin είναι το άθροισμα του χρόνου ενός μήκους πισίνας και του αριθμού των κινήσεων κολύμβησης για αυτό το μήκος. Για παράδειγμα, 30 δευτερόλεπτα επί 15 κινήσεις ισούνται με βαθμολογία swolf 45 βαθμών που όπως και στο golf, όσο μικρότερος βαθμός, τόσο καλύτερες οι επιδόσεις μας. Εντός πισίνας χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο για να καταλάβει πότε ολοκληρώνουμε διαδρομή αφού υπάρχει ρύθμιση για να ορίσουμε το μέγεθος της πισίνας ώστε να υπολογίσει σωστά την συνολική απόσταση, κάτι που καταφέρνει αρκετά καλά.
Το Fenix 5X είναι το μοναδικό από τα τρία νέα ρολόγια της Garmin που είναι αποκλειστικά διαθέσιμο με οθόνη από γυαλί ζαφείρι. Επίσης μόνο τα μοντέλα που διαθέτουν γυαλί ζαφείρι, ενσωματώνουν και τη δυνατότητα για άμεση WiFi σύνδεση του ρολογιού με τοπικό Wifi δίκτυο. Το γεγονός αυτό που αποτελεί στην ουσία μια χειρότερη κατάσταση από ότι ίσχυε στο Fenix 3 HR που υποστήριζε ασύρματη σύνδεση ανεξαρτήτως οθόνης.
Στο μέτωπο το λογισμικού πρακτικά για την λειτουργία του ρολογιού μας θα χρειαστούμε τρία προγράμματα:
Garmin Express & Garmin Connect App
Το Garmin Express αποτελεί μια desktop εφαρμογή που απαιτεί το καλώδιο φόρτισης. Μοναδική λειτουργία που δεν είναι διαθέσιμη μέσα από την mobile εφαρμογή αλλά απαιτεί την συγκεκριμένη desktop εφαρμογή είναι η μεταφορά των στοιχείων σύνδεσης του ασύρματου δικτύου. Έτσι επιλέγεις μέσα από την εφαρμογή ποια ασύρματη σύνδεση που είναι διαθέσιμη στον υπολογιστή θέλεις να μεταφέρεις, και στη συνέχεια με τον επόμενο συγχρονισμό τα στοιχεία σύνδεσης μεταφέρονται στο ρολόι. Με τα στοιχεία αυτά το Fenix 5X μπορεί και συνδέεται στο ασύρματο δίκτυο έτσι ώστε να συγχρονιστεί με το Garmin Connect ή για να κατεβάσει πιθανές ενημερώσεις firmware.
Το κεντρικό κομμάτι που ξεκλειδώνει όλες τις δυνατότητες του ρολογιού είναι η εφαρμογή Garmin Connect που είναι διαθέσιμη σε όλες τις γνωστές mobile πλατφόρμες. Με την πρώτη λειτουργία της ο χρήστης καλείται να συνδέσει το smartphone του με το Fenix 5X. Στη συνέχεια η σύνδεση παραμένει ενεργή στο background και επιτρέπει την συνεχή μεταφορά των δεδομένων από το ρολόι στο κινητό.
Μέσα από την εφαρμογή είναι δυνατή η παρακολούθηση της καθημερινής μας απόδοσης τόσο σε βήματα όσο και σε ορόφους - κάτι που το Fenix 5X αναγνωρίζει αυτόματα και με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης υπάρχουν διαγράμματα σχετικά με την διάρκεια ύπνου και τις τελευταίες δραστηριότητες μας. Παράλληλα μπορεί ο χρήστης να δεί ένα πλήρες ιστορικό των δραστηριοτήτων του καθώς και ένα ημερολόγιο για εύκολη παρακολούθηση μια πιο ολοκληρωμένης προπόνησης.
Τέλος όλες οι δυνατότητες παραμετροποίησης του Fenix 5X είναι διαθέσιμες μέσα από το Connect IQ Store. Εκεί θα βρούμε μια πληθώρα από watch faces, applications - που είναι εφαρμογές που μπορούμε να τρέξουμε μέσα στο ρολόι μας -, Widgets - μικρές οθόνες πληροφορίας διαθέσιμες παράλληλα με το επιλεγμένο watch face μας - και data fields που είναι πεδία που μπορούμε να επιλέγουμε να εμφανίζονται στην οθόνη μας κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας
Το ίδιο λογισμικό του Fenix 5X είναι μια εξέλιξη του λογισμικού του fenix 3 HR με επιρροές από τις αλλαγές που πρωτοεμφανίστηκαν στην Chronos σειρά. Η ποικιλία των αθλημάτων που υποστηρίζει το Fenix 5X σε ότι αφορά την καταγραφή των επιδόσεων σας είναι πραγματικά εκπληκτική, μια κατάσταση που έρχεται να βελτιώσει την ήδη πολύ καλή υποστήριξη που διέθετε η προηγούμενης γενιά.
Αναλυτικά, μπορείτε να καταγράψετε τις επιδόσεις σας στα παρακάτω αθλήματα, ενώ σε μερικά από αυτά, βλέπουμε και την εμφάνιση σημαντικών λεπτομερειών στις επιδόσεις μας όπως κατά την ποδηλασία ή το κολύμπι. Αυτά είναι τα εξής:
- Ποδηλασία
- Τρέξιμο (Σε ανοιχτό χώρο αλλά και στο διάδρομο γυμναστικής)
- Σκι
- Κολύμβηση (Σε πισίνα αλλά και στη θάλασσα)
- Ορειβασία
- Γκολφ
- Ορεινή Πεζοπορία
- Snowboard
- Τρίαθλο
Πέρα από τα προεγκατεστημένα αθλήματα επιτρέπεται στον χρήστη να δημιουργήσει και τα δικά του χωρίς να περιορίζεται. Ονομασία αθλήματος και χρήση αισθητήρων κατά την διάρκεια του αθλήματος αποτελούν επιλογή του χρήστη που έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα σετ από δικά του αθλήματα, ραμμένα στα μέτρα του. Μόνο αρνητικό στοιχείο εδώ είναι το γεγονός ότι τα αθλήματα αυτά αναφέρονται στο ημερολόγιο του Garmin Mobile App απλά ως “Custom Workout” και όχι με το όνομα που τους έχει δώσει ο χρήστης.
Τέλος δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα για «Interval Training» όπου η προπόνηση γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους πιο έντονη αλλά και πιο χαλαρή, με την αλλαγή αυτή ρυθμού να οδηγεί σε πολύ καλά αποτελέσματα Μια άλλη δημοφιλής λειτουργία -και αγαπημένη προσωπικά- είναι αυτή που μπορείτε να αγωνιστείτε κόντρα σε μια δικιά σας προηγούμενη επίδοση, κάτι που δίνει ένα μεγαλύτερο έναυσμα για μεγαλύτερη προσπάθεια.
Η νέα δυνατότητα που προστέθηκε στο Fenix 5Χ σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές είναι η ενσωμάτωση χαρτών, με τη Garmin να έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων πλοήγησης στον κόσμο. Η συγκεκριμένη λειτουργία απευθύνεται κυρίως σε όσους ασχολούνται με την πεζοπορία, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμη μέσα από το περιορισμένο μέγεθος της οθόνης των 1,2 ιντσών.
Οι smartwatch λειτουργίες του Fenix 5X είναι οι αναμενόμενες είτε έχετε κάποιο Android smartphone είτε κάποια από τις τελευτείες γενιές του iPhone. Μέσω της bluetooth σύνδεσης, το ρολόι εμφανίζει ειδοποιήσεις για κλήσεις και μηνύματα που έχετε δεχθεί στο smartphone σας χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξετε, κάτι που ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο. Η Garmin έχει ενσωματώσει ακόμα εργαλεία ελέγχου αναπαραγωγής της μουσικής αλλά και λειτουργίες ελέγχου της κάμερας Virb.
Συμπέρασμα
To Fenix 5X με βάση όλα τα παραπάνω αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο πλήρη fitness watch/activity tracker της αγοράς. Το κόστος του είναι ίσως το μόνο μελανό σημείο για όποιον πράγματι θέλει ένα πολυεργαλείο στο χέρι του αφού αυτό έχει οριστεί στα €750, μια τιμή που αναμένεται να κάνει πολλούς στο να στραφούν στα άλλα μοντέλα της νέας σειράς. Ο χαμός δυνατοτήτων που προσφέρει σε συνδυασμό με την εξαιρετική αυτονομία, είναι μοναδικά στο smartwatch σκηνικό και για κάποιους ίσως και η αφορμή για την αγορά του.
Πάντως οι δυνατότητες του μπορούν να θεωρηθούν και εξειδικευμένες και έχουν στόχο σίγουρα όσους ασχολούνται αρκετά με τη γυμναστική ή με κάποιο άθλημα σε σταθερή βάση. Στην ουσία το Fenix 5X είναι ξεκάθαρα ένα fitness watch που απλά διαθέτει και δυνατότητες που συναντάμε σε έξυπνα ρολόγια και όχι το αντίθετο. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως και ένα απλό smartwatch ή κάποιο άλλο wristband καλύψει τις ανάγκες σας και προστατέψει το πορτοφόλι σας.
Όσοι είναι κάτοχοι του Fenix 3 και αναρωτιούνται για το αν αξίζει να προχωρήσουν με την αναβάθμιση, υπάρχει μια εύκολη απάντηση κατά την γνώμη μου: Ναι! Όμως όσοι στηρίζονται ακόμα στο Fenix 3 HR, πιστεύω ότι η αναβάθμιση δεν έχει κάποιο (σημαντικό) νόημα στο στάδιο αυτό αν και υπάρχει διαφορές οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν το υψηλό κόστος.