Ίσως έχετε δει κάποιο άτομο να κρατάει ένα περίεργο gadget στα χέρια του -κάτι σαν selfie stick-, με ένα smartphone συνδεδεμένο πάνω του το οποίο πηγαινοέρχεται σε διάφορες κατευθύνσεις. Τα gimbals για smartphones δεν είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα gadget όμως σίγουρα το τελευταίο διάστημα γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία αφού αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για δημιουργία εντυπωσιακών βίντεο που διακρίνονται για τη σταθερότητά τους και που πολλές φορές -αν υπάρχει και το μεράκι-, μπορούν να έχουν επαγγελματικό επίπεδο.
Ένας από τους λόγους που τα gimbals δεν έχουν φτάσει σε πολλά χέρια, είναι η τιμή τους. Οι αρχικές προτάσεις ειδικά από επώνυμους κατασκευαστές όπως η DJI, ανέβαζαν σημαντικά το κόστος ακόμα και στα €500. Όμως όπως έχουμε δει και άλλες φορές, η επίθεση από την Κίνα έφερε αρκετές αξιόλογες προτάσεις στην αγορά, με χαμηλότερο κόστος και οι οποίες λίγα είχαν να ζηλέψουν από τα πολύ πιο ακριβά gimbals.
Τον περασμένο Ιανουάριο στη CES είδαμε από κοντά τη δεύτερη γενιά του Osmo Mobile και χρειάστηκε να επιβεβαιώσουμε με δεύτερη ερώτηση την τιμή που μας αναφέρθηκε ότι αυτό θα κοστίζει αφού αυτή ήταν ακριβώς η μισή της πρώτης γενιάς.
“Ποτς γενεν αυτό” μπορεί να ρωτήσουν κάποιοι. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, κάποιοι άλλοι μπορεί να σιγοντάρουν. Το σίγουρα είναι ότι θα τα δούμε όλα αναλυτικά σ’ αυτή την παρουσίαση αφού το Osmo Mobile 2 καταφθάνει πολύ σύντομα και στη χώρα μας.
Εμφάνιση
Το κουτί της συσκευής δεν κρύβει συγκινήσεις αφού στη θήκη του συναντάμε απλά το ίδιο το Osmo Mobile 2, κάποια άχρηστα καλώδια και ένα απλό καλώδιο micro USB για τη φόρτιση του χωρίς πρίζα όμως. Δυστυχώς η θήκη του Osmo δεν έχει κάποιο πιάσιμο για να τη μεταφέρουμε εύκολα, αλλά και πάλι από τη στιγμή που το μέγεθος του όλου πακέτου μεγαλώνει επικίνδυνα, το πιθανότερο είναι να μη τη χρησιμοποιήσετε ποτέ και απλά να βάλετε τη συσκευή στην τσάντα σας.
Περιεργαζόμενοι το Osmo Mobile 2, καταλαβαίνουμε ίσως τον κυριότερο λόγο για το μειωμένο κόστος αφού το πλαστικό αποτελεί το κυρίαρχο υλικό κατασκευής του, σε αντίθεση με τη μεταλλική πρώτη γενιά. Η συνθήκη αυτή καθόλου δε μας χαλάει από τη στιγμή που και το βάρος κρατιέται σε μικρότερα επίπεδα (485 γραμμάρια), ενώ η μπαταρία των 2600mAh είναι ενσωματωμένη χωρίς δυνατότητα αλλαγής από τον χρήστη. Εδώ πολλοί μπορούν να γκρινιάξουν όμως οι αντιδράσεις κάμπτονται όταν γίνεται αναφορά στην αυτονομία η οποία είναι 3 φορές μεγαλύτερη, κάτι που αποτελεί κατά τη γνώμη μας ένα από τους σημαντικότερους λόγους αγοράς.
Άλλη αλλαγή που συναντάμε είναι η απουσία του trigger, και το οποίο πλέον έχει τη μορφή πλήκτρου στο εμπρόσθιο μέρος. Σύμφωνα με τη DJI, πολλοί χρήστες μπερδευόντουσαν από το trigger, κάτι που δε πιστεύει ότι πλέον θα συμβεί αφού το κουμπί είναι ορατό κάθε φορά. Όπως ίσχυε και με το trigger, πατώντας το δύο φορές συνεχόμενα, φέρνει το smartphone στην αρχική οριζόντια θέση ενώ με πάτημα 3 φορές, ενεργοποιείται η εμπρόσθια κάμερα για selfie καταστάσεις. Πάνω από το πλήκτρο υηπάρχει το joystiq μέσω του οποίου μπορούμε να κατευθύνουμε το smartphone και την κάμερά του στην κατεύθυνση που θέλουμε. Δίπλα τους, το rec πλήκτρο αναλαμβάνει να ξεκινήσει την εγγραφή ή να την τερματίσει χωρίς να χρησιμοποιείτε το εικονικό πλήκτρο στο smartphone, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι βολικό. Στα πλάγια από την αριστερή πλευρά εντοπίζουμε και τη ρύθμιση zoom με δύο θέσεις zoom in και zoom out, όπου μπορούμε να σύρουμε το διακόπτη ανάλογα κάτι που θα επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία γίνεται το zoom. Τέλος, πάνω του, 4 LED εμφανίζουν τη στάθμη της μπαταρίας.
Γυρνώντας τη συσκευή, συναντάμε στο πίσω μέρος μια θύρα Micro USB για τη φόρτισή της ενώ κοντά της βρίσκεται και μια πλήρης USB θύρα, η οποία προστατεύεται από καπάκι. Η δουλειά της είναι να μετατρέπει στην ουσία το Osmo Mobile 2 σε Power Adapter, φορτίζοντας το smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή συνδέσετε πάνω της. Ειδικά στην περίπτωση που το smartphone σας δεν έχει αρκετή μπαταρία, η δυνατότητα αυτή επιτρέπει να πραγματοποιήσετε κανονικά τις εγγραφές σας χωρίς πρόβλημα.
Εγκατάσταση
Όταν μιλάμε για εγκατάσταση, αυτή βασικά αφορά την τοποθέτηση του smartphone πάνω στο Osmo Mobile 2 και στη συνέχεια τη σύνδεσή των δύο συσκευών μέσω Bluetooth. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη αλλά όχι παιχνιδάκι τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος αφού θα πρέπει αφού το smartphone θα πρέπει να βρίσκεται σε οριζόντια θέση χωρίς να πηγαινοέρχεται. Για να το καταφέρετε αυτό, αρχικά βάζετε πολύ εύκολα το smartphone στην ειδική θέση του Osmo, η οποία έχει λαστιχένιες επαφές προκειμένου να μην αποκτήσει γρατσουνιές από το βάλε βγάλε. Όσο και μεγάλο αν είναι το smartphone πάντως, η εγκατάσταση του δε παίρνει παρά μερικά δευτερόλεπτα αφού η ειδική βάση εκτείνεται όσο χρειάζεται και στη συνέχεια κρατάει σε σταθερή θέση το κινητό.
Η νέα προθήκη στο Osmo Mobile 2 είναι η δυνατότητα να τοποθετήσουμε το smartphone και σε κάθετη θέση (portrait), κάτι που σκοπό έχει την εγγραφή βίντεο και τη λήψη φωτογραφιών που προορίζονται για χρήση σε υπηρεσίες όπως αυτή του Instagram και του Snapchat.
Πάντως είναι αναγκαία η εκ νέου ρύθμιση του ειδικού διακόπτη στο πίσω μέρος κάθε φορά που αλλάζετε θέση στο κινητό σας προκειμένου οι εγγραφές σας να γίνονται σε landscape ή portrait mode, μια διαδικασία που αν και δε παίρνει ώρα, δεν είναι και η ιδανική.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του smartphone, το Osmo θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένο. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία και το ενεργοποιήσετε, στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξετε και την εφαρμογή DJI Go στο smartphone σας. Αυτή δεν είναι η ίδια που χρησιμοποιείτε για κάποιο από τα drone τελευταίας γενιάς της DJI κάτι περίεργο αφού θα πρέπει να έχετε 2 ξεχωριστές εφαρμογές. Πάντως o εντοπισμός και η σύνδεση Bluetooth γίνεται εύκολα και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις εγγραφές.
Λειτουργίες
Ανοίγοντας την εφαρμογή, θα βρεθείτε σε ένα γνώριμο περιβάλλον ειδικά αν είστε κάτοχος ενός DJI drone. Τοποθετώντας το Osmo σε μια σταθερή θέση (ακόμα καλύτερα ένα τρίποδο) και επιλέγοντας εγγραφή βίντεο, μπαίνουμε στις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες, αρχής γενομένης από το Timelapse
Το Timelapse είναι ιδανικό αν θέλουμε να καταγράψουμε ένα κινούμενο περιβάλλον σε μια κατάσταση που διαρκεί αρκετά λεπτά, με το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει τα πάντα σε γρήγορη κίνηση. Μερικά παραδείγματα που είναι ιδανικά για τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι η καταγραφή της κίνησης των συννέφων, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα σημειο στο οποίο περνάει πολύς κόσμος ή αρκετά αυτοκίνητα.
Η εγγραφή γίνεται με απόλυτη σταθερότητα χωρίς να παίζει ρόλο αν υποστηρίζει το smartphone σας παρέχει κάποιου είδους σταθεροποίηση. Στις ρυθμίσεις εισάγουμε τη διάρκεια που θα είναι ενεργή η εγγραφή καθώς και κάθε πότε θα γίνεται λήψη φωτογραφιών. Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές εντυπωσιακό, κάτι που εξαρτάται πολλές φορές και με το κεντρικό θέμα της λήψης.
Η δεύτερη ρύθμιση αναφέρεται ως Hyperlapse και στην ουσία είναι η ίδια με το Timelapse με τη σημαντική διαφορά ότι κρατάμε στο χέρι το Osmo και κινούμαστε προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό το σημείο συνήθως είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο ή μνημείο ή ότι άλλο έχουμε βάλει στο μάτι. Και πάλι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού σ ’αυτό τα πάντα κινούνται γρήγορα. Η διάρκεια του εξαρτάται από τις ρυθμίσεις, με την εφαρμογή να σας ενημερώνει κάθε φορά για τη διάρκεια που θα έχει το τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με τις ρυθμίσεις που αλλάζετε.
Περνώντας στο Motion Lapse, εδώ μπορούμε χρησιμοποιώντας το joystiq να δηλώσουμε έως και 5 διαφορετικά σημεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε τοποθετήσει το Osmo σε σταθερή θέση, και πάλι κατά προτίμηση σε ένα τρίποδο. Μόλις επιλέξουμε τα σημεία που θέλουμε, το Osmo Mobile 2 γυρνάει στην πρώτη θέση και ξεκινάει την εγγραφή και την ολοκληρώνει μόνο αν έχει περάσει από όλα τα δηλωθέντα σημεία.
Πατώντας το πράσινο εικονίδιο με σχήμα τετραγώνου, μπαίνουμε στο Intelligent Mode. Σ’ αυτό, όπως συμβαίνει και στα drones, μπορούμε μέσα στην εφαρμογή καθώς είναι ενεργοποιημένη η κάμερα του smartphone, να σημειώσουμε κάποιο κινούμενο αντικείμενο βάζοντας το μέσα σε ένα εικονικό κουτί. Το Osmo ξεκινά να εστιάζει σ’ αυτό και να προσπαθεί να το ακολουθεί συνέχεια φτάνει να μη ξεφύγει από την εμβέλεια της κάμερας ή να μην πηγαίνει πολύ γρήγορα αφού τότε ο εντοπισμός «σπάει».
Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι αρκετά χρήσιμη ειδικά για περιπτώσεις λήψεων αθλητικών δραστηριοτήτων, με τη φαντασία σας να είναι ο κύριος λόγος που θα περιορίζει το αποτέλεσμα.
Στις λειτουργίες των φωτογραφιών, ξεχωρίζει φυσικά η πανεύκολη δημιουργία πανοραμικών φωτογραφιών και μάλιστα με αρκετά ευρεία γωνία θέασης 180 ή 330 μοιρών όπου εκεί γίνεται λήψη και συρραφή 7 φωτογραφιών, με το τελικό αποτέλεσμα να έχει ανάλυση 9280 x 860. Το Light Trail εφέ προορίζεται για βραδινές λήψεις όπου και μπορούμε να παίξουμε με το φωτισμό ενός κινούμενου αντικειμένου (πχ αυτοκίνητο), δημιουργώντας αυτές τις λήψεις που σίγουρα έχετε δει με τις ατελείωτες ευθείες γραμμές φωτός πάνω σε ένα κανονικό δρόμο.
Υπάρχουν και άλλα κόλπα που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε όπως η δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης στο YouTube ή το Facebook, το fisheye εφέ, το sports mode κ.α. Αυτό που θα πρέπει όμως να αναφέρουμε οπωσδήποτε η διαφορά εμπειρίας μεταξύ ενός iPhone και ενός Android smartphone, διαφορές που εντοπίσαμε σε 2 σημεία. Το πρώτο είναι κατά το zoom όπου στο iPhone η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο ομαλή, ενώ στο Android θα τη χαρακτηρίζαμε «απότομη». Η δεύτερη διαφορά βρίσκεται στην υποστήριξη εγγραφής αργού βίντεο, την οποία η DJI έχει ενεργοποιημένη μόνο για iPhone.
Συμπέρασμα
Το Osmo Mobile 2 της DJI παραδίδει αυτά που υπόσχεται, ομαλό βίντεο και δυνατότητα εντυπωσιακών λήψεων με εύκολο τρόπο. Σιγά σιγά τα gimbals γίνονται ολοένα και δημοφιλέστερα, και στη νέα αυτή εποχή, πλέον η DJI έχει μια αρκετά δυνατή πρόταση η οποία δεν χαρακτηρίζεται μόνο την πολύ καλή τιμή αλλά και από την πληρότητα των χαρακτηριστικών που παρέχει.
Δε λείπουν βεβαίως τα κακώς κείμενα αλλά σε καμία περίπτωση αυτά δεν χαλάνε τη συνολική εμπειρία. Υπολογίστε πάντως ότι το Osmo Mobile 2 αλλά και όλα τα σχετικά προϊόντα χρειάζονται ένα μικρό χρονικό διάστημα εκμάθησης προκειμένου να είστε σε θέση να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για το ποια λειτουργία θα χρησιμοποιήσετε ανά περίπτωση. Η αυτονομία είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αν και δε μπορέσαμε να φτάσουμε τις 10 ώρες που διαφημίζει η DJI αλλά τις 8. Θα θέλαμε πάντως η φόρτιση να γινόταν σε πολύ πιο γρήγορα χρόνο αφού τα 150 λεπτά που μετρήσαμε, είναι αρκετός χρόνος.
Η κυκλοφορία του σύντομα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, αναμένεται να γίνει μέσα στο Μάιο.
Μας αρέσει
- Εμφάνιση
- Δυνατότητες
- Τιμή
- Αυτονομία
Δε μας άρεσε
- Μη υποστήριξη slow motion στο Android
- Αργή φόρτιση
- 2