Μας άρεσε
- Απίστευτα μικρό βάρος και συμπαγές design
- Σταθερή λήψη εικόνων και βίντεο
- Εύκολος χειρισμός
- Εργονομικό χειριστήριο
- Ομαλές προσγειώσεις
Δεν μας άρεσε
- Δεν υποστηρίζεται έλεγχος μέσω χειρονομιών
- Χαμηλή ανάλυση βίντεο
- Φόρτιση μέσω micro USB
- Απουσία αισθητήρων εμποδίων
- Δεν ακολουθεί τον χρήστη
H DJI βρήκε τον τρόπο να μαγνητίσει και πάλι το ενδιαφέρον με το Mavic Mini. Η αλήθεια είναι πως η κινεζική εταιρεία διαθέτει –στην κατηγορία των drones- ιστορικό που δεν περνά απαρατήρητο, καθώς μας έχει χαρίσει ουκ ολίγα κορυφαία προϊόντα. Μια ματιά στη γκάμα της άλλωστε είναι αρκετή προκειμένου να καλύψει τα “θέλω” ακόμα και των πλέον απαιτητικών. Με το Mavic Mini όμως οι Κινέζοι ξεπέρασαν και τον εαυτό τους!
Εξαιρετικά μικρό σε διαστάσεις και με βάρος μικρότερο των 250 γραμμαρίων (θα αναλύσουμε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι μείζονος σημασίας), το Mavic Mini θέτει εκ νέου τα στάνταρ στην κατηγορία του, εντυπωσιάζοντας με τη σταθερότητα, την αυτονομία και φυσικά την ευελιξία του. Μπορεί να μην είναι σε θέση να κοντράρει σε λειτουργίες τα μεγάλα μοντέλα, όμως αν μη τι άλλο έρχεται να καλύψει άριστα ένα υπαρκτό και σημαντικό κενό στην αγορά.
Πάμε να το αναλύσουμε διεξοδικά όμως.
Νομοθεσία
Πριν περάσουμε στην παρουσίαση του drone αυτού καθ’ αυτού, ας σταθούμε λίγο στη σχετική νομοθεσία και ας εξηγήσουμε τι προσπάθησε να κάνει με το Mavic Mini η DJI αλλά και τι ισχύει στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό 2019/947 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία πτητική λειτουργία ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, η ελληνική απόδοση του όρου Unmanned Aircraft Systems ή UAS) ταξινομείται στην ανοικτή κατηγορία Α1 εφ’ όσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Η πτήση γίνεται σε αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 50 μέτρα προς κάθε κατεύθυνση από το σημείο χειρισμού (εκεί δηλαδή που βρίσκεστε εσείς).
- Το ΣμηΕΑ έχει μέγιστη μάζα απογείωσης (ΜΤΟΜ) ίση ή μεγαλύτερη των 250 γραμμαρίων.
- Για την ανοικτή κατηγορία Α1 λοιπόν δεν απαιτείται καταχώρηση του drone στο μητρώο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Το μόνο που καλείται να κάνει ο χρήστης, είναι να συμβουλευτεί το DAGR (Drone Aware – GR) προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το drone του δε θα μπει σε κάποια απαγορευμένη περιοχή.
Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις (όπως π.χ. εγγραφή στην ΥΠΑ, άδεια πτητικής λειτουργίας, κατάθεση σχεδίου πτήσης κλπ) ενώ υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας. Αν επιθυμείτε να διεισδύσετε στις λεπτομέρειες του κανονισμού, μπορείτε να τον βρείτε εδώ. Με λίγα λόγια πάντως, το Mavic Mini είναι από τα ελάχιστα drone της αγοράς που δεν χρειάζεται να μπλέξετε με γραφειοκρατικά θέματα, ένας από τους λόγους άλλωστε που δημιουργήθηκε.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Πάμε τώρα και στα του drone. Το Mavic Mini είναι ένα από τα μικρότερα και ελαφρύτερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, με τη DJI να αναφέρει σε κάθε ευκαιρία το βάρος του το οποίο δεν ξεπερνά τα 249 γραμμάρια –το ζυγίσαμε και ισχύει. Και όταν λέμε “σε κάθε ευκαιρία” κυριολεκτούμε, αφού ο αριθμός αυτός αναγράφεται παντού, από τη συσκευασία μέχρι το ίδιο το drone! Αν αναρωτιέστε γιατί αυτή η πρεμούρα για τα 250 γραμμάρια, να σας ενημερώσουμε πως αποτελούν το ανώτατο όριο βάρους για την αποφυγή της εγγραφής τους στα μητρώα των Αρχών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Φυσικά με τέτοιο βάρος, το Mavic Mini δε θα μπορούσε παρά να έχει και ανάλογες διαστάσεις, όντας 140 x 82 x 57 χιλιοστά διπλωμένο και 245 x 290 x 55 σε πλήρη παράταξη με τις έλικες. Στην πρώτη περίπτωση, με τα πτερύγια και τις έλικες συμπτυγμένες είναι τόσο μικρό που χωρά ακόμα και στην τσέπη! Η DJI έχει επιλέξει ένα ανοιχτό γκρι χρώμα για το drone και μαύρο για τις λεπτομέρειές του. Στην πρόσοψη βρίσκεται η κάμερα με το σύστημα σταθεροποίησης τριών αξόνων ενώ στην πίσω του όψη συναντάμε τη θύρα για τις κάρτες microSD και μία micro USB για τη φόρτισή του.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμάσετε το drone για μία πτήση είναι ελάχιστος –τα πάντα, από το στήσιμο μέχρι την ενεργοποίηση γίνονται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Παρά το μικρό του βάρος, η κατασκευή του Mavic Mini είναι αρκετά στιβαρή αποπνέοντας premium αέρα και κάνοντας τον χρήστη να αισθανθεί ασφάλεια. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι η μπαταρία των 2400 mAh ζυγίζει περί τα 100 γραμμάρια, τότε το γεγονός ότι η DJI κατόρθωσε να πετύχει όλα τα παραπάνω με ένα drone 150 γραμμαρίων συνιστά ένα μικρό θαύμα.
Κάμερα
Εδώ είναι η πρώτη μεγάλη παραχώρηση που θα χρειαστεί να κάνει όποιος προτιμήσει το Mavic Mini. Η λογική λέει βέβαια πως κάποιος που ενδιαφέρεται για 4Κ βίντεο και κορυφαία ποιότητα εικόνας θα επενδύσει σε κάποιο μεγαλύτερο μοντέλο, ωστόσο και το Mavic Mini δεν τα καταφέρνει κι άσχημα. Είναι σε θέση να προσφέρει εγγραφή στα 1080p και τα 60 fps, εναλλακτικά η ανάλυση μπορεί να ανέβει μέχρι και τα 2,7K (σαν να λέμε 2750 x 1530) με τα καρέ/δευτερόλεπτο ωστόσο να πέφτουν στο μισό. H DJI έχει εξοπλίσει το drone με αισθητήρα CMOS 1/2,3” στα 12 MP. O φακός της κάμερας έχει διάφραγμα f/2,8 με οπτική γωνία 83ο και ελάχιστη απόσταση εστίασης ενός μέτρου.
Δοκιμάζοντας το Mavic Mini σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν απογοητευτήκαμε. Στη διάθεσή μας βρίσκονταν διάφορες λειτουργίες (Sports, CineSmooth, Position κλπ) προκειμένου να επιλέξουμε την κατάλληλη ανάλογα με τη χρήση που σκοπεύαμε να του κάνουμε, όχι όμως και χρωματικά προφίλ. Γενικότερα η κάμερα του drone δεν προσφέρει ιδιαίτερες παραμετροποιήσεις όσον αφορά στις ρυθμίσεις της. Ο δε μηχανικός σταθεροποιητής τριών αξόνων έκανε άψογη δουλειά, χαρίζοντάς μας σε γενικές γραμμές σταθερά πλάνα και φωτογραφίες.
Σε εσωτερικούς χώρους τώρα, το Mavic Mini ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας με δύο όμως αστερίσκους: αφ’ ενός χρειαζόταν πολλή προσοχή κατά τον χειρισμό του (περισσότερα επ’ αυτού παρακάτω) και αφ’ ετέρου απαιτούσε καλό φωτισμό για να μας χαρίσει τα ίδια αποτελέσματα με τις εξωτερικές δοκιμές. Μας αποζημίωσε πάντως με καλύτερο και πιο ισορροπημένο ήχο –που έτσι κι αλλιώς δηλαδή ήταν απόλυτα ικανοποιητικός.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Mavic Mini είναι φυσικά τα QuickShots, με το λιλιπούτειο drone της DJI να υποστηρίζει τα Dronie, Circle, Helix και Rocket. Φροντίσαμε ώστε το smartphone στο οποίο είχαμε εγκαταστήσει την εφαρμογή DJI Fly να έχει όση το δυνατόν περισσότερη ελεύθερη RAM προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα κατά την εκτέλεσή της και δεν απογοητευτήκαμε. Αυτό που βέβαια προκαλεί ερωτηματικά, είναι η αδυναμία του Mavic Mini να ακολουθήσει τον χρήστη –παρ’ ότι τον εντοπίζει στα QuickShots.
Χειρισμός – Λειτουργίες
Το χειριστήριο του Mavic Mini βαδίζει στα χνάρια του ίδιου του drone σχεδιαστικά. Είναι εργονομικό και διαθέτει πτυσσόμενες λαβές και υποδοχή για smartphone –το τελευταίο αποζημιώνει για την απουσία οθόνης. Είναι συμβατό πρακτικά με κάθε συσκευή: χωρέσαμε μέχρι και iPhone 11 Pro Max! Από πλευράς διαστάσεων είναι εξίσου συμπαγές και άρα φορητό. Εξασφαλίζει εύκολο έλεγχο του Mavic Mini, διαθέτοντας αποκλειστικά πλήκτρα για τη λήψη φωτογραφίας και βίντεο ενώ οι δύο αναλογικοί μοχλοί του μπορούν να προγραμματιστούν μέσα από το app.
Θα το συνδέσετε στο smartphone σας μέσω της θύρας micro USB που έχει στην αριστερή του πλευρά –χρησιμεύει και για τη φόρτισή του. Στη συσκευασία του Mavic Mini περιλαμβάνονται όλα τα πιθανά καλώδια που μπορεί να χρειαστείτε (USB-C, micro USB, Lightning) οπότε είστε καλυμμένοι ό,τι συσκευή κι αν διαθέτετε. Σημειώστε εδώ ότι εν αντιθέσει με τα μεγαλύτερα –και ακριβότερα- μοντέλα της DJI, το Mavic Mini δεν υποστηρίζει OccuSync 2.0 και κατ’ επέκταση smart controllers.
Η δε εφαρμογή Fly έχει επανασχεδιαστεί. Το περιβάλλον χρήστη είναι αρκετά λειτουργικό, προσφέροντας στον χρήστη τον πλήρη έλεγχο του drone συμπεριλαμβανομένων των QuickShots και ορισμένων ακόμα λειτουργιών (δεν υποστηρίζεται χειρισμός μέσω χειρονομιών). Στα θετικά και η ύπαρξη αρκετών οδηγών και tutorials στα οποία μπορεί να καταφύγει κανείς προκειμένου να μάθει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες του Mavic Mini. Μας ξένισε ελαφρώς το γεγονός πως κάποια εξ αυτών ήταν μόνο στα Κινέζικα, όμως λογικά πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να έχει λυθεί σύντομα.
Αναφέραμε πιο πάνω ότι ιδιαίτερα κατά τη χρήση του drone σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το Mavic Mini δε διαθέτει τους αισθητήρες που συναντάμε στα μεγαλύτερα μοντέλα, δεν αντιλαμβάνεται εμπόδια και τοίχους και κατ’ επέκταση είναι αρκετά επιρρεπές στις φθορές. Ως εκ τούτου η χρήση των προστατευτικών των ελίκων κρίνεται μάλλον απαραίτητη. Οι αισθητήρες στη βάση του τουλάχιστον του εξασφαλίζουν ομαλές προσγειώσεις και ακριβή έλεγχο σε εσωτερικούς χώρους, όταν το GPS δεν έχει σήμα.
Η αυτονομία της μπαταρίας του Mavic Mini ήταν υποφερτή αφού δεν ξεπέρασε τα 30 λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα που το δοκιμάσαμε υπό δυνατό αέρα, οι αντοχές του ίσα που ξεπέρασαν τα 20 λεπτά. Το χειρότερο είναι πως η φόρτιση γίνεται μέσω micro USB. To drone έρχεται με λειτουργία επιστροφής στη βάση την οποία θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα σε περίπτωση που χάσει το σήμα με το χειριστήριό του –μας συνέβη έχοντας ξεπεράσει βέβαια αρκετά τα 50 μέτρα απόστασης. Λόγω των διαστάσεών του βέβαια, πρακτικά ήταν αδύνατον να το διακρίνουμε από απόσταση μεγαλύτερη των 35-40 μέτρων.
Συμπέρασμα
Πριν σπεύσετε να κάνετε δικό σας το Mavic Mini θα ήταν σώφρον να απαντήσετε σε μία βασική ερώτηση: ποιος είναι ο σκοπός της αγοράς του; Μπορεί να είναι μικροκαμωμένο και χαριτωμένο όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι παιχνίδι. Επίσης δεν έχει τη δυνατότητα να κοντράρει τα μεγαλύτερα μοντέλα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο. Τέλος, παρ’ ότι ο χειρισμός του είναι αρκετά άνετος και δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει προβλήματα, απαιτεί προσοχή λόγω του μικρού του μεγέθους και της αντίστοιχα μικρής ανθεκτικότητάς του στις συγκρούσεις.
Παρ’ όλα αυτά όμως, το Mavic Mini είναι ένα εξαιρετικά προσιτό drone (η τιμή του είναι στα 399€) με σπουδαία σχέση τιμής/απόδοσης και πλήθος λειτουργιών και δυνατοτήτων. Με €100 παραπάνω, είναι διαθέσιμο η Fly More έκδοση η οποία φέρει συνολικά 3 μπαταρίες, φορτιστή βάσης και για τις τρεις (όχι ταυτόχρονα), USB charger, επιπλέον προπέλες και προστατευτικά για πτήσεις σε κλειστούς χώρους. Χάρη στο συμπαγές του design και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου του, μπορεί να πετάξει εκεί που τα άλλα, μεγαλύτερα drones αδυνατούν, χαρίζοντάς σας σπουδαία πλάνα. Η DJI το έχει προικίσει με ενδιαφέρουσες λειτουργίες που θα σας επιτρέψουν να εξαντλήσετε τη δημιουργικότητά σας, καταβάλλοντας παράλληλα τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Και το καλύτερο; Όταν τελειώσετε, το βάζετε στην τσέπη σας και φεύγετε!
Οι ελλείψεις του δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες αφού λειτουργίες που έχουμε εκτιμήσει σε άλλα drones (αισθητήρες εμποδίων, έλεγχος μέσω χειρονομιών, 4K κάμερα με zoom, δυνατότητες λήψης και περισσότερες ρυθμίσεις κ.α.) λάμπουν διά της απουσίας τους, ωστόσο στο φινάλε τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων.
- 1
- 1