Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Media Markt για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής |
Η νέα DSC-RX0 της Sony αποτελεί ένα τολμηρό βήμα που ενδεχομένως να αποτελεί μία ολόκληρη προϊοντική κατηγορία από μόνη της, αν ληφθεί υπόψη ότι η κατασκευάστρια εταιρεία την έχει διαφημίσει ως μία κάμερα, που εφόσον συνδεθεί με άλλες RX0 είναι ιδανική για την δημιουργία εμπειριών εικονικής πραγματικότητας.
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, είχα την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο αντίπαλο της GoPro, όμως η συγκεκριμένη κάμερα είναι περισσότερο “RX” παρά “Action Cam” έστω και αν το σασί της, που είναι και αδιάβροχο αντέχει… 200 κιλά πίεσης.
Αυτό που την καθιστά περισσότερο “production camera” ή καλύτερα “assistant production camera” που θα συνοδεύσει με δευτερευούσης σημασίας λήψεις τον κάτοχο μίας a7r III ή μίας a7s II, από “action cam” είναι δύο βασικές απουσίες ή ελλείψεις: οι τεχνολογίες αυτόματης εστίασης και οπτικής σταθεροποίησης εικόνας.
Μία ακόμα σημαντική έλλειψη, τουλάχιστον σε σύγκριση με την ακριβότερη κάμερα της GoPro –όπως είναι η Hero 6 Black Edition- είναι ότι δεν υποστηρίζει λήψη βίντεο ανάλυσης 4K εσωτερικά, παρά μόνο με την χρήση κάποιου εξωτερικού 4K recorder (μέσω HDMI).
Αυτό από μόνο του ενδεχομένως να αποθαρρύνει μία ορισμένη ομάδα χρηστών, όμως αυτό που καθιστά τη συγκεκριμένη κάμερα μία εξαιρετική πρόταση είναι η ποιότητα της εικόνας που προσφέρει σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες προτάσεις και που κατά μέρος οφείλεται στο εξαιρετικό σύστημα φακών 24mm f/4 (fixed) της Zeiss, και στον αισθητήρα 1-inch Exmor BSI CMOS ανάλυσης 15,3 Megapixels της Ιαπωνικής εταιρείας.
Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά περιμέναμε φωτογραφίες (βγάζει αρχεία σε RAW και JPEG) με εξαιρετική αντίθεση, ευκρινείς και βίντεο με “κινηματογραφική αίσθηση”, έστω και αν κατά κάποιο τρόπο λόγω έλλειψης σταθεροποίησης και αυτόματης εστίασης, θα έπρεπε να δώσουμε μικρές… μάχες αγωνίας (αν ήταν σωστά εστιασμένο ή όχι το αποτέλεσμα μετά το γύρισμα) για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε (σε πολλές περιπτώσεις, προς απογοήτευση μας, δυστυχώς δεν πήραμε αυτό που θέλαμε).
Βασικά χαρακτηριστικά
Με διαστάσεις μόλις 59 x 40,5 x 29,8 χιλιοστά και με βάρος 100-110 γραμμαρίων πρόκειται για μία ιδιαίτερα μικρή σε μέγεθος αλλά εξαιρετικά ικανή κάμερα, που μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σχεδόν οπουδήποτε (μάλιστα το σύστημα φακών δεν εξέχει από το σώμα και έτσι είναι ακόμα… ανθεκτικότερη και συμπαγής).
Το σασί της RX0 είναι εξαιρετικά στιβαρό –από Duralumin, ένα πολύ σκληρό κράμα αλουμινίου- αντέχοντας την πίεση έως και 200 κιλών ενώ αντέχει σε βάθος έως και 3 μέτρων στο νερό και σε πτώσεις από ύψος 2 μέτρων επίσης. Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές την καθιστούν επομένως μία αρκετά ανθεκτική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε περιβάλλον χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η κάμερα εξοπλίζεται με υψηλής ποιότητας, έξι στοιχείων, ευρυγώνιο σύστημα φακών Zeiss Tessar T* 24mm f/4 που είναι “fixed”, με anti-distortion shutter υπερ-υψηλής ταχύτητας (1/32000) καθώς και με έναν Exmor RS αισθητήρα CMOS με stacked DRAM memory για ταχύτατα “readouts” που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να τραβήξει φωτογραφίες 15,3 Megapixels.
Ο αισθητήρας συνεπικουρείται από τον επεξεργαστή εικόνας BIONZ X. Υποστηρίζεται ISO 125-12800, continuous shooting έως και με 16 καρέ το δευτερόλεπτο και σούπερ slow-motion video capturing με έως και 960fps. Υποστηρίζονται επίσης διάφορες λειτουργίες λήψης βίντεο για κινηματογραφική ποιότητα σύμφωνα με εταιρεία και S-log2 ρύθμιση gamma ενώ μπορεί να “βγάλει” εικόνα 4K μέσω HDMI.
Στο πίσω μέρος της διαθέτει μία οθόνη LCD με διαγώνιο 1,5 ιντσών και ανάλυση 230K dots –δυστυχώς δεν είναι αφής- η οποία επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει το περιεχόμενο που τραβάει ζωντανά (Live View) καθώς και να περιηγείται στο μενού και στα ρυθμιστικά με τη βοήθεια βεβαίως ορισμένων πλήκτρων στο πίσω μέρος, που όμως είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος. Ανάμεσα στις επιλογές για τις λειτουργίες λήψης υπάρχει και η δυνατότητα super slow motion video που γνωρίζουμε και από το κορυφαίο smartphone της σειράς Xperia της εταιρείας, στα 960fps δηλαδή, αν και σε ανάλυση χαμηλότερη από HD, κάτι που είναι εν μέρει απογοητευτικό.
Η Sony προσφέρει αρκετά αξεσουάρ για την RX0 και με το ασύρματο ραδιο-τηλεχειριστήριο FA-WRC1M, είναι δυνατός ο έλεγχος έως και 15 ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών του είδους, εφόσον υποθέτουμε κάποιος επαγγελματίας ενδιαφέρεται για τη δημιουργία κάποιας εμπειρίας εικονικής πραγματικότητας κ.ά.
Χάρη στην ύπαρξη WiFi και Bluetooth, οι κοινοί… θνητοί, που ενδιαφέροντας επίσης να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο, μπορούν να διαχειριστούν και να ελέγξουν ασύρματα έως και πέντε ίδιες κάμερες χρησιμοποιώντας το app PlayMemories Mobile της Sony και το κινητό τους ή το tablet τους.
Από άποψη υποδοχών, διαθέτει HDMI, microUSB και υποδοχή για κάρτα microSD/ M2 ενώ υπάρχει και υποδοχή για να συνδέσετε εξωτερικό μικρόφωνο. Φυσικά, υπάρχει υποδοχή ¼-inch για σύνδεση σε τρίποδο ή άλλα παρόμοια αξεσουάρ ενώ η μπαταρία της διαθέτει χωρητικότητα 700mAh.
Άλλα αξεσουάρ περιλαμβάνουν τον κλωβό VCT-CGR1 για αυξημένη ευελιξία του συστήματος, το περίβλημα MPK-HSR1 που επιτρέπει τις λήψεις με την RX0 κάτω από το νερό σε βάθος έως και 100 μέτρων, το προστατευτικό CPT-R1, το ανταλλακτικό προστατευτικό φακού VF-SPR1, το κιτ προσαρμογής VFA-305R1, μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία NP-BJ1 τύπου J καθώς και το κιτ αξεσουάρ ACC-TRDCJ.
Εμπειρία χρήσης
Στο πάνω μέρος της κάμερας υπάρχουν τα πλήκτρα για το Power On/Off καθώς και το πλήκτρο για το κλείστρο, το οποίο χρησιμεύει και για την έναρξη/ παύση της λήψης βίντεο. Θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν ξεχωριστά πλήκτρα για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αφού αν και όχι σημαντική, υπάρχει μία καθυστέρηση στο χειρισμό γενικά. Στο πίσω μέρος, δεξιά και κάτω από την μικρή οθόνη βρίσκονται πλήκτρα για την πλοήγηση στο μενού της κάμερας –μεταξύ των οποίων μερικά είναι διπλής λειτουργίας, Display, Play και Fn (Function)- ενώ υπάρχει πλήκτρο OK/ Select καθώς και πλήκτρο Menu.
Πατώντας το πλήκτρο “Fn” (Function) ενεργοποιείται ένα μενού, από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη λειτουργία λήψης της προτίμησής σας, να ρυθμίσετε το ISO, το White Balance, την περιοχή της εστίασης (Focus Area), τα Drive, Metering και Exposure, Image Quality, Creative Style κ.ά.
Ενεργοποιώντας το iAuto (Intelligent Auto Mode), η κάμερα θα αναλάβει να αυτό-ρυθμιστεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά όχι και να εστιάσει απαραίτητα σωστά, οπότε αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας κατά τη λήψη βίντεο: η Sony RX0 δεν διαθέτει Auto Focus. Η κάμερα όπως έχουμε αναφέρει μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης 1080p στα 60fps ενώ η υψηλότερη ανάλυση 4K υποστηρίζεται μέσω της εξόδου HDMI και κάποιας εξωτερικής συσκευής που θα αναλάβει την εγγραφή. Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται το προφίλ εικόνας S-log2.
Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να επιλέξετε τη λειτουργία χειροκίνητης εστίασης –Manual Focus- ή να χρησιμοποιήσετε το Preset Focus. Στη πρώτη περίπτωση μπορείτε να εστιάσετε από τα 50 εκατοστά έως στο άπειρο ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε και τη κορύφωση (peaking). Η Sony σχεδίασε την RX0 κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να αλλάξεις το μπροστινό στοιχείο, είτε για να προσαρμόσεις ένα πλαστικό κάλυμμα που προστατεύει τη κάμερα από το νερό ή για να προσθέσεις σχεδόν απευθείας στον φακό της κάμερας φίλτρα.
Πάντως, ακόμα και έτσι, το f/4, όταν πρέπει να ελέγξεις την ποσότητα του φωτός που πέφτει στον ομολογουμένως μεγάλο σε διαστάσεις αισθητήρα, λειτουργεί μάλλον περιοριστικά όταν ο φακός είναι “fixed” (απουσιάζει η δυνατότητα ρύθμισης της προτεραιότητας διαφράγματος κ.λπ).
Οι λειτουργίες που έχει στην διάθεση του ο χρήστης είναι οι iAuto και iAuto+ καθώς και οι Manual, Program, MR (Memory Recall), iAuto Video, P (Program) Video, M (Manual) Video και HFR Video.
Το μενού και τα ρυθμιστικά θα φανούν οικεία σε όσους είναι κάτοχοι κάποιας άλλη ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής της Sony –τα εξωτερικά πλήκτρα είναι μικρά όπως και η οθόνη οπότε απαιτείται προσοχή στην επιλογή των ρυθμίσεων πάντως.
Αν και λόγω του μεγέθους της, δεν είναι δυνατόν βεβαίως να υπάρχουν απαιτήσεις από άποψη αυτονομίας (διαθέτει μπαταρία 700mAh), το ότι μπορεί να τροφοδοτηθεί από μία εξωτερική μπαταρία ή ακόμα και από έναν φορητό υπολογιστή είναι μία καλοδεχούμενη δυνατότητα. Για περίπου 220-250 λήψεις φωτογραφιών ή για 30 με 35 λεπτά βίντεο επαρκεί η αυτονομία της μπαταρίας πάντως.
Ποιότητα εικόνας – βίντεο
Η ποιότητα εικόνας και βίντεο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που η Sony θα πρέπει να διορθώσει αν επιθυμεί στο τέλος να καυχιέται για την εμπορική επιτυχία του μοντέλου.
Έτσι, θα πρέπει να συμπεριλάβει δυνατότητα αυτόματης εστίασης κατά τη λήψη βίντεο (υπάρχει Single-shot AF) καθώς και τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης και να βελτιώσει την ποιότητα εικόνας και τα επίπεδα θορύβου, ειδικά στη χειροκίνητη λειτουργία (λόγω του επιθετικού αλγόριθμου μείωσης του θορύβου σε ελαφρώς υψηλά επίπεδα ISO, χάνεται αρκετή λεπτομέρεια).
Πάντως με το ISO χαμηλά, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε καλές και ευκρινείς φωτογραφίες, με υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας. Σε ορισμένες λήψεις θα διαπιστώσετε πάντως και “aliasing” και “moire” ενώ σε άλλες θα είναι φανερό ότι υπάρχουν σημεία που παραμένουν υποφωτισμένα. Με λίγα λόγια, ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, υπάρχουν και αρκετά αρνητικά.
Η κάμερα δεν μπορεί να εστιάσει κοντύτερα από τα 50 εκατοστά σε μικρά αντικείμενα (π.χ λουλούδια) ενώ το γεγονός ότι δεν διαθέτει σταθεροποίηση εικόνας, καθιστά τις λήψεις δύσκολες και απαιτητικές και θα πρέπει να έχετε διαρκώς το νου σας στη ταχύτητα του κλείστρου για να αποφύγετε τις κουνημένες φωτογραφίες.
Η RX0 χρησιμοποιεί φορμά συμπίεσης MP4, AVCHD και XAVC S HD για την
Συμπέρασμα
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ξεχωριστό και με μοναδικές ιδιότητες μηχάνημα όμως όπως συμβαίνει με αρκετά άλλα προϊόντα της Ιαπωνικής εταιρείας, που είναι εξαιρετικής βεβαίως ποιότητας, στοιχίζει πολλά χρήματα.
Τα €800 πάντως που απαιτεί, λαμβάνοντας υπόψη τις τρεις ιδιαίτερα σημαντικές ελλείψεις (οπτική σταθεροποίηση, αυτόματη εστίαση στη λήψη βίντεο και λήψη βίντεο 4K εσωτερικά) είναι πολλά χρήματα, τόσα που θεωρούμε πως μόνο οι φανατικοί των προϊόντων της Sony θα την επιλέξουν, και για δεύτερη.
Οι υπόλοιποι, και ειδικά όσοι θέλουν μία πραγματική “action camera” θα πρέπει να κοιτάξουν προς την μεριά της GoPro. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, δεν είναι, και η Sony δε την διαφημίζει, ως μία “action camera”.
Ότι είναι πάντως ένα τεχνολογικό επίτευγμα, κυρίως λόγω του αισθητήρα και του ευρυγώνιου, χωρίς παραμόρφωση 24mm συστήματος φακών, παρά τις όποιες σημαντικές ελλείψεις, δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει. Δεν απευθύνεται πάντως στον απλό ή στον μέσο χρήστη, και για να την διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί κάποιος σωστά χρειάζεται να έχει γνώσεις πέρα του… αυτόματου.