Αν και έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό στην ελληνική αγορά, δε χάνουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα αρκετά ενδιαφέρον gadget, τη νέα mirrorless φωτογραφική μηχανή της Sony, α5100. Με την α5100, η Sony αφήνει πλέον οριστικά πίσω της την πασίγνωστη σειρά ΝΕΧ και έρχεται να τοποθετηθεί μεταξύ των μοντέλων α5000 (πρώην ΝΕΧ-3) και α6000 (η οποία αντικατέστησε τις NEX-6/7).
Το συγκεκριμένο μοντέλο, διατηρεί τις αρκετά μικρές διαστάσεις που είχαμε δει στις NEX-3N και NEX-5T προσφέροντας όμως παράλληλα ορισμένα εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως ο αισθητήρας CMOS, Bionz X με ανάλυση 24 ΜΡ, αποσπώμενη οθόνη LCD, αλλά και η δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080/60p.
Ας μην σας κουράζουμε όμως με πολλά εισαγωγικά. Πάμε ευθύς αμέσως να ξεκινήσουμε την παρουσίασή μας, πρώτος σταθμός στην οποία θα είναι όπως πάντα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που έφθασε στα χέρια μας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ξεκινάμε με μια συνοπτική επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών της Sony a5100 που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα (κλικ για μεγένθυση)
Όπως βλέπουμε η Sony a5100 είναι εφοδιασμένη με APS-C αισθητήρα, τεχνολογίας CMOS με ανάλυση 24ΜΡ και παρόλο που όπως είναι αυτονόητο δεν απευθύνεται στον επαγγελματία, οι προδιαγραφές της μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμη και ενός αρκετά απαιτητικού φωτογράφου. Πέρα από την τουλάχιστον ικανοποιητική ανάλυση και τη δυνατότητα εγγραφής Full HD video, στα θετικά της συγκεκριμένης μηχανής έρχεται να προστεθεί η αποσπώμενη LCD οθόνη, η δυνατότητα υποδοχής δύο διαφορετικών τύπων καρτών μνήμης, αλλά και η ασύρματη συνδεσιμότητα με NFC.
Παράλληλα η Sony, έχει κατασκευάσει την a5100 έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί (σε επίπεδο προδιαγραφών τουλάχιστον, καθώς στην πράξη θα δούμε λίγο αργότερα πώς τα πάει) τόσο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όσο και σε συνθήκες που απαιτούν γρήγορες ταχύτητες στο κλείστρο, κάτι που φαίνεται από το μεγάλο εύρος της ευαισθησίας ISO (100 - 25600), ενώ και η δυνατότητα για χειροκίνητη εστίαση (και μάλιστα με περισσότερους του ενός τρόπους) είναι κάτι που θα εκτιμήσει κάποιος όταν επιχειρήσει να τραβήξει κοντινά πλάνα ή να εστιάσει κατά το δοκούν σε λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί το auto-focus.
Κλείνοντας την παρούσα ενότητα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε, πως η τιμή της Sony a5100 στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 437,25 ευρώ (μόνο το σώμα) ή από τα 568,12 ευρώ σαν κιτ με τον φακό SEL-P 16-50.
Κάτω από το φακό
Η περιήγησή μας στον "κόσμο" της Sony a5100 ξεκινάει με τη φωτογραφική εξερεύνηση του μοντέλου μας. Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Sony μας έστειλε τη μηχανή μαζί με τον κιτ φακό (16-50 f/3.5-5.6).
Ξεκινάμε με τέσσερις φωτογραφίες της a5100 από την μπροστινή όψη της, υπό διαφορετικές γωνίες. Όπως βλέπουμε κυριαρχεί το λευκό χρώμα με εξαίρεση το πλήκτρο λήψης φωτογραφιών και το σώμα του φακού. Πάνω στο φακό αναγράφονται τα διαφράγματά του και τα εστιακά του μήκη ενώ στο δεξιά και αριστερά του (πάνω στο σώμα της μηχανής) υπάρχει το λογότυπο της Sony καθώς και αυτό της σειράς "a".
Κοιτώντας τη μηχανή μας από πίσω, βλέπουμε πως στην αριστερή πλευρά αναγράφεται το μοντέλο της ενώ από αυτό υπάρχει το button ενεργοποίησης του ενσωματωμένου φλας. Στο πλάι, πέρα από το γαντζάκι στο οποίο ο χρήστης μπορεί να περάσει το παρεχόμενο λουράκι για να κρεμάει τη μηχανή στο ώμο του ή στο λαιμό του, υπάρχει και ένα πορτάκι. Πίσω από αυτό βρίσκονται οι υποδοχές για κάρτες μνήμης αλλά και τα διάφορα καλώδια που υποστηρίζει η συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή (USB & HDMI).
Το πορτάκι που προαναφέραμε, ανοικτό, χωρίς όμως να έχουμε τοποθετήσει κάποια κάρτα ή κάποιο καλώδιο.
Περιστρέφοντας λίγο ακόμη την a5100, βλέπουμε την αρκετά μεγάλη (υπενθυμίζουμε 3") οθόνη αφής πάνω στην οποία μάλιστα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο το οποίο μας ενηρώνει πως είναι αποσπώμενη με δυνατότητα αναστροφής 180 μοιρών. Ακριβώς από πάνω η Sony αναγράφει την μέγιστη ανάλυση που μπορούμε να πάρουμε σε φωτογραφίες και βίντεο καθώς και την υποστήριξη συνδεσιμότητας μέσω Wifi.
H οθόνη της a5100 σε tilt, χαρακτηριστκό που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε πολλές καταστάσεις.
Στα δεξιά της οθόνης βρίσκονται τα διάφορα πλήκτρα χειρισμούς της φωτογραφικής μηχανής και εναλλαγής των λειτουργιών της. Για κάποιον που έχει ξαναχρησιμοποιήσει μηχανή της Sony στο παρελθόν δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο το να συνηθίσει να χειρίζεται τη μηχανή αυτή. Όμως ακόμη και ένας νέος χρήστης (όπως για παράδειγμα ο γράφων ο οποίος ανέκαθεν χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί Nikon) δεν θα δυσκολευθεί καθόλου να εξοικειωθεί με την a5100.
Στην δεξιά πλευρά, σε αντίθεση με την αριστερή δεν υπάρχουν πολλά να δούμε. Μόνον το δεύτερο γαντζάκι αλλά και το NFC tag.
Γυρνώντας τη μηχανή ανάποδα, βλέπουμε την οπή η οποία θα επιτρέψει στον κάτοχό της να την τοποθετήσει σε τρίποδο καθώς και το καπάκι της μπαταρίας. Ακόμη, υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που μας ενημερώσει πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι δείγμα και δεν προορίζεται για πώληση.Η μπαταρία ασφαλίζει στη θέση με ένα κλιπ και μπορεί να τοποθετηθεί ή να αφαιρεθεί με χαρακτηριστική ευκολία.
Λίγο παραπάνω είδαμε ένα πλήκτρο το οποίο αφορά το ενσωματωμένο φλας της μηχανής μας. Πατώντας το, το pop-up φλας ανοίγει και έχει ωφέλιμη εμβέλεια, σύμφωνα με την Sony, 4 μέτρα.
Μια κοντινή ματιά στον κιτ φακό και τις λεπίδες του διαφράγματός του.
Πάμε σιγά σιγά να διαχωρίσουμε μηχανή και φακό για να ρίξουμε μια ματιά και στο εσωτερικό.
Η Sony a5100 χωρίς το φακό της.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μερικές φωτογραφίες από το φακό, ο οποίος όπως βλέπουμε διαθέτει (πέρα από το μηχανισμό οπτικής σταθεροποίησης) και μοχλό για χειροκίνητο έλεγχο του ζουμ.
Το μενού και οι επιλογές του
Αρχίζοντας να ψάχνουμε τη Sony a5100 αλλά και τις επιλογές τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ο κάτοχός της μέσα από το μενού της ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη καθώς η Sony έχει καταφέρει να συνδυάσει την πρακτική ομαδοποίηση των δυνατοτήτων της μηχανής με μια ευρεία γκάμα επιλογών η οποία θα καλύψει τις ανάγκες ακόμη και των απαιτητικών φωτογράφων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι κάποιες από τις βασικές επιλογές που θα χρειαστεί οποιοσδήποτε "on the fly" (όπως η εναλλαγή του ISO, η αντιστάθμιση της έκθεσης ή η αυτόματη λήψη με χρονοκαθυστέρηση) βρίσκονται σε ξεχωριστά πλήκτρα δίπλα από την οθόνη προσθέτουν σημαντικούς πόντους στην εργονομία της μηχανής, δίνοντας στο φωτογράφο τη δυνατότητα να προσαρμοστεί άμεσα σε περιβάλλον όπου οι συνθήκες απαιτούν γρήγορες αλλαγές στις ρυθμίσεις λήψης.
Οι επιλογές που υπάρχουν στο μενού της a5100 χωρίζονται, αρκετά βολικά σε 6 βασικές κατηγορίες στις οποίες υπάρχει εύκολη πρόσβαση μέσω του πλήκτρου "Menu".
Το πρώτο γκρουπ επιλογών έχει την ονομασία "Camera Settings" και εδώ, όπως βλέπετε, βρίσκουμε γενικές ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία της μηχανής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάλυση των φωτογραφιών και του βίντεο, τον τύπο αρχείων, τη φωτομέτρηση, τη μείωση του θορύβου αλλά και τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί η αυτόματη εστίαση.
Στη δεύτερη ομάδα επιλογών βλέπουμε την ονομασία "Custom Settings". Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν επιλογές για το live view, δυνατότητα ενεργοποίησης του κλείστρου χωρίς φακό αλλά και δυνατότητα παραμετροποίησης της λειτουργίας διαφόρων πλήκτρων.
Το τρίτο tab επιλογών έχει την ονομασία "Wireless". Εδώ, όπως εύκολα φαντάζεται ο χρήστης, βρίσκουμε επιλογές σχετικά με τη δυνατότητα αποστολής φωτογραφικών σε smartphones και υπολογιστές, το NFC, αλλά και τη λειτουργία της φωτογραφικής μας μηχανής ως Access point.
Συνεχίζουμε με τις επιλογές των μενού "Application" & "Playback"
Στην τελευταία ομάδα επιλογών, η οποία έχει την ονομασία Setup, βρίσκουμε επιλογές σχετικά με τη φωτεινότητα της οθόνης, την αρίθμηση των φωτογραφιών, την ημερομηνία, τη γλώσσα κλπ.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με δύο ενδεικτικές εικόνες από το μενού επιλογής του εκάστοτε mode λήψης, το οποίο μας παρέχει αρκετές αυτοματοποιημένες λειτουργίες αλλά και χειροκίνητες ρυθμίσεις.
Δοκιμές & χρήση στην καθημερινότητα
Κάπου εδώ ξεκινάει το, κατά κάποιο τρόπο, δεύτερο μέρος της σημερινής μας παρουσίασης. Εδώ θα δούμε πώς τα πάει η Α5100 σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, πώς αποδίδει ο αισθητήρας και φυσικά θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε από το διάστημα που δουλέψαμε με αυτή.
Η πρώτη από τις δοκιμές μας έχει να κάνει με την ευαισθησία του ISO. Το ISO και οι επιδράσεις που έχει η χρήση του στην τελική εικόνα, έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και η αποτελεσματικότερη απόδοσή του (ή αλλιώς ο λιγότερος δυνατός θόρυβος) έχει γίνει πλέον ένας από τους βασικούς στόχους όλων των εταιρειών στον τομέα του imaging.
Παραπάνω βλέπουμε πώς ακριβώς επιδρά το ISO στην a5100, σε περιβάλλον με στατικό θέμα, ελεγχόμενο σταθερό φωτισμό και και φυσικά σταθερές τιμές διαφράγματος και κλείστρου.
Συνεχίζουμε με ένα ακόμη ISO test τα αποτελέσματα του οποίου μπορείτε να δείτε στα καρέ που ακολουθούν. Εδώ κρατώντας σταθερό το διάφραγμα αλλάζουμε την τιμή του ISO σταδιακά ώστε να δούμε πότε αρχίζει να εμφανίζεται θόρυβος στην εικόνα που παράγει η Sony a5100.
Το γενικό πλάνο που τραβήξαμε στην παραπάνω δοκιμή, όπως και στην προηγούμενη, είναι αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Φυσικά, για να μπορέσουμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα από την παραπάνω φωτογραφία κάναμε crop ένα πολύ μικρό τμήμα της.
Όπως μπορούμε να δούμε, μέχρι και το ISO800 η ποιότητα της εικόνας που παράγει Sony a5100 είναι εξαιρετικά καθαρή και ο θόρυβος πρακτικά ανεπαίσθητος. Η καλή διαχείρισή του παραμένει και στις υψηλότερες τιμές ωστόσο από ISO 1600 και πάνω η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι πλέον εμφανής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα ISO tests έγιναν έχοντας ρυθμίσε το Noise reduction της μηχανής στην ελάχιστη δυνατή τιμή του.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το καρέ, χωρίς crop, που τραβήχτηκε με ISO 25.600
Κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας, η Sony a5100 αποδεικνύει πως μπορεί να αποδόσει πολύ καλά σε όλους τους τομείς με την χαμηλή παρουσία θορύβου ακόμη και σε υψηλό ISO να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της όπως είδαμε και από την παραπάνω δοκιμή. Έτσι παρόλο που η γενική εικόνα θα αφήσει το λιγότερο ικανοποιητικές εντυπώσεις (τόσο από άποψη ευκρίνειας, όσο και από άποψη πιστότητας και κορεσμού χρωμάτων) εμείς κάναμε μια ελαφρώς πιο λεπτομερή δοκιμή ώστε να δούμε πόση πραγματικά λεπτομέρεια μπορεί να καταγράψει ο φακός σε διάφορα διαφράγματα σε συνδυασμό με τον αισθητήρα της μηχανής.
Η πρώτη δοκιμή ξεκίνησε με τη μηχανή μας στημένη σε τρίποδο μπροστά από το παραπάνω στατικό καρέ. Εδώ, διατηρώντας την εστιακή απόσταση του φακού στα 50mm τραβήξαμε διαδοχικά την ίδια φωτογραφία με το διάφραγμα στο f5.6, 8, 11 & 16 και κάναμε crop τις γωνίες αλλά και το κέντρο της εκάστοτε φωτογραφίας για να ρίξουμε μερικές πιο προσεκτικές ματιές.
Η ίδια δοκιμή συνεχίζεται με το εστιακό μήκος του φακού αυτή τη φορά να "κλειδώνει" στα 35mm:
Στη συνέχεια, με σκοπό να δούμε επακριβώς τις δυνατότητες που προσφέρει το ζουμ του φακού στην πράξη, διατηρήσαμε τη μηχανή πάνω στο τρίποδο και αλλάζοντας θέμα τραβήξαμε τέσσερα διαφορετικά καρέ τα οποία μπορείτε να δείτε κι εσείς παρακάτω:
Η παρούσα ενότητα θα κλείσει με ένα σύντομο βίντεο, μέσα από το οποίο θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο ζουμάρει και εστιάζει η a5100, αλλά και το κλείστρο της καθώς και τον ήχο που αυτό κάνει:
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της και η σημερινή μας παρουσίαση και η Sony a5100 επιστρέφει στην συσκευασία της αφήνοντας στον γράφοντα θετικές εντυπώσεις, έχοντας εντοπίσει παράλληλα και ορισμένα σημεία τα οποία μάλλον χρίζουν βελτίωσης.
Τα θετικά ξεκινούν φυσικά από την πολύ καλή ποιότητα των φωτογραφιών σε όλο το εύρος ρυθμίσεων που θα ικανοποιήσει ακόμη και απαιτητικούς χρήστες, Δεν θα πρέπει φυσικά να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως εξίσου ικανοποιημένοι μείναμε τόσο από το δυναμικό εύρος της a5100 όσο και από την απόδοσή της στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα του θορύβου (ISO) όπου εδώ μάλλον ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες μας.
Ωστόσο, αν και μέχρι εδώ ο συνδυασμός απόδοσης προς τιμή είναι μάλον εξαιρετικός, πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμη αρκετό περιθώριο για βελτιώσεις σε ό,τι αφορα τη χρηστικότητα της συγκεκριμένης φωτογραφικής μηχανής. Το μενού της, παρόλο που σίγουρα μετά από λίγο χρόνο το συνηθίζεις, εντούτοις δεν ενδείκνυται για γρήγορες αλλαγές κάτι που θα μπορούσε να λυθεί με τον ορισμό ενός πλήκτρου ή επιλογέα τουλάχιστον για την εναλλαγή μεταξύ των βασικών λειτουργιών P, A, S & M.
Ακόμη παρόλο που η πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων θα αφήσει ικανοποιημένους τους περισσότερους από εμάς, κάποιες πιο advanced επιλογές θα ήταν σαφώς ευπρόσδεκτες, όπως για παράδειγμα κάποιο ιντερβαλόμετρο ή δυνατότητα λήψης timelapse video. Αξίζει εδώ πάντως να ξεκαθαρίσουμε πως παρόλο που υπάρχουν αυτές οι μικρές ελλείψεις (οι οποίες ίσως για κάποιους να θεωρηθούν ασήμαντες) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλοιώσουν την γενικότερη θετική εικόνα του συγκεκριμένου μοντέλου.
Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά τι μας άρεσε και τι μας προβλημάτισε κατά τη περίοδο δοκιμών της Sony a5100:
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ καλή απόδοση εικόνων
- Δυναμικό εύρος άνω του ικανοποιητικού
- Εξαιρετική διαχείριση θορύβου σε υψηλά ISO
- Άψογο live view
- Γρήγορη και ακριβής εστίαση
- Πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων
Μειονεκτήματα:
- Αρκετά περίπλοκο μενού
- Αδυναμία γρήγορης εναλλαγής μεταξύ των λειτουργιών
- Έλλειψη λειτουργιών για advanced χρήστες
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος