Οι κάμερες παρακολούθησης συνιστούν μία κατηγορία που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η αγορά τροφοδοτείται με νέα μοντέλα που δε διαθέτουν απλώς βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και εξ ολοκλήρου καινούριες λειτουργίες. Χάρη στην αυξημένη τους ευελιξία δε, είναι σε θέση να προσφέρουν μία ακόμα πιο ευρεία γκάμα υπηρεσιών καθώς μπορούν να φανούν χρήσιμα σε πληθώρα περιπτώσεων.
Ένα τέτοιο μοντέλο είναι και η Reolink Go, η 4G πρόταση της ομώνυμης εταιρείας που απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία λύση για απομακρυσμένη χρήση -εκεί όπου δεν υπάρχει όχι μόνο ενέργεια αλλά και δίκτυο. Είναι σε θέση όμως οι καινοτομίες που ενσωματώνει η Go να αποζημιώσουν τον απαιτητικό χρήστη για τις ελλείψεις της; Πάμε να της ρίξουμε μια ματιά…
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Παίρνοντας κάποιος στα χέρια του τη Reolink Go, θα διαπιστώσει ότι έχει να κάνει με μία αρκετά συμμαζεμένη πρόταση. Με μήκος 113 χιλ. και διάμετρο 75 χιλ. δεν κάνει αισθητή την παρουσία της ενώ ακόμα και με την προσάρτηση της βάσης τοίχου, το συνολικό μήκος φτάνει τα 193,8 χιλ. Η κάμερα έρχεται σε λευκό χρώμα με μαύρη πρόσοψη και το λογότυπο της Reolink στη χαρακτηριστική γαλάζια απόχρωση στο πλάι. Στο κάτω μέρος της υπάρχουν θύρα micro USB και ηχείο.
Ρίχνοντας μια ματιά στην πρόσοψη, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει -προφανώς- ο φακός. Στα δεξιά και τα αριστερά του έχουμε LED ενδείξεις υπερύθρων ενώ ακριβώς από πάνω του μικρόφωνο. Διαγώνιά του έχουμε ακόμα μία LED ένδειξη -για τη λειτουργία της κάμερας, αυτή τη φορά- και τον αισθητήρα ημέρας/νύχτας, ενώ στο κάτω τμήμα της πρόσοψης βρίσκεται ο παθητικός αισθητήρας υπερύθρων (passive IR ή PIR εν συντομία). Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και ένα πλαστικό περίβλημα που προστατεύει την κάμερα από την έκθεση στα καιρικά φαινόμενα -και που στην περίπτωσή μας ήταν σε χρώμα παραλλαγής.
Εγκατάσταση
Το πίσω τμήμα της κάμερας ξεβιδώνεται για να αποκαλυφθούν η μπαταρία και οι υποδοχές για τις κάρτες SIM και microSD (έως 64 GB). Η βάση της σταθεροποιείται στην επιφάνεια της αρεσκείας του χρήστη με τρεις βίδες (περιλαμβάνονται) ενώ είναι εξοπλισμένη και μηχανισμό κλειδώματος που προσαρμόζεται με ένα άλεν. Έχοντας βιδώσει την κάμερα επάνω στη βάση, έχουμε τη δυνατότητα να την περιστρέψουμε σε γωνία περίπου 90ο.
Η Reolink Go διαθέτει και προστασία από νερό και σκόνη βάσει προτύπου IP65, με απαραίτητη προϋπόθεση το ερμητικό κλείσιμο του σώματός της και το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη για δύσκολα σενάρια όπου η Reolink Go θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολο και επιθετικό καιρό. Όσο για το προστατευτικό περίβλημα, μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτησή του. Πρέπει να μπει μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε η εγκοπή του να πέφτει επάνω στη micro USB.
Με την κάμερα ενεργοποιημένη, η σύνδεσή της με το smartphone μας ήταν υπόθεση δευτερολέπτων αφού το μόνο που χρειάστηκε ήταν το σκανάρισμα του κωδικού QR, έχοντας κατεβάσει την εφαρμογή της Reolink.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Η Reolink Go διαθέτει αισθητήρα Starlight CMOS που είναι σε θέση να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση 1080p με 15 fps και γωνία θέασης 110ο. Η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι καλή και αρκετά καθαρή, ωστόσο θα πρέπει να είστε μάλλον προσγειωμένοι σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες σας. Σε μία απόσταση γύρω στα οκτώ μέτρα μας ήταν αδύνατον να διακρίνουμε πινακίδες -σταθμευμένου- αυτοκινήτου, κάτι που δε συνέβη ακόμα κι όταν δοκιμάσαμε με το 6x ψηφιακό ζουμ (μοιραία η ποιότητα της εικόνας έπεσε περισσότερο). Η νυχτερινή όραση της κάμερας ήταν περί τα 10 μέτρα, δίνοντάς μας μία καλή εικόνα του χώρου που παρακολουθούσε.
Η Reolink έχει εφοδιάσει τη Go με παθητικό αισθητήρα υπερύθρων ο οποίος δουλεύει παραδοσιακά με εντοπισμό της κίνησης. Θεωρητικά η εταιρεία αναφέρει ότι το αντικείμενο ή το άτομο θα πρέπει να είναι σε απόσταση έως 8-10 μέτρων προκειμένου να μπορεί να ανιχνευθεί η κίνησή του όμως στις δοκιμές μας το όριο αυτό ήταν αρκετά μεγαλύτερο. Πράγματι η ακρίβεια της κάμερας ως προς αυτή τη λειτουργία ήταν αξιοπρόσεκτη. Από πλευράς ειδοποιήσεων, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ email και push ειδοποίησεων -ή απλά να τα ενεργοποιήσει αμφότερα για να ‘χει το κεφάλι του ήσυχο. Όλες οι ρυθμίσεις, από την εμβέλεια αναγνώρισης κίνησης μέχρι την ενεργοποίηση της νυχτερινής λειτουργίας, γίνονται μέσα από το app.
Η αυτονομία της Reolink Go ήταν σε αρκετά καλά επίπεδα. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τους δύο μήνες σε stand-by mode και τα 500 λεπτά απ’ ευθείας παρακολούθησης που λέει η κατασκευάστρια εταιρεία, αφού οι αντοχές της μπαταρίας της εξαρτώνται από πλήθος παραγόντων (ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία, αριθμός ειδοποιήσεων, σήμα κλπ). Η Reolink έχει λανσάρει και ένα μίνι ηλιακό πάνελ το οποίο πωλείται ξεχωριστά και συνδέεται στην κάμερα μέσω της θύρας micro USB, προσφέροντάς της έτσι ενέργεια σε σταθερή βάση -και καθιστώντας την πλήρως αυτόνομη.
Για τη συνδεσιμότητα της κάμερας απαιτείται σήμα κινητής, 3G ή 4G. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, η Reolink δεν ασχολήθηκε με το Wi-Fi, οπότε τα mobile data αποτελούν τη μοναδική σας επιλογή. Αναφορικά με την κατανάλωση τώρα, υπολογίστε ότι για μία ώρα live βίντεο στα 1080p, θα χρειαστεί γύρω στο 1-1,2 GB. Μέσω του app θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ζωντανά εικόνα από τη Go, να τραβήξετε screenshot και να καταγράψετε βίντεο. Μέσω του μικροφώνου και του ηχείου, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέχρι και διάλογο, φτάνει ο συνομιλητής σας να είναι κοντά στην κάμερα (ενάμισι-δύο μέτρα). Σημειώστε ότι η Go δεν καταγράφει βίντεο διαρκώς αλλά μόνο όταν εντοπίσει κίνηση.
Το υλικό που της Reolink Go αποθηκεύεται στην κάρτα microSD που θα προσθέσετε. Η συγκεκριμένη αποτελεί και τη μοναδική σας επιλογή αφού αφ’ ενός η κάμερα δε διαθέτει ενσωματωμένη μνήμη/δίσκο και αφ’ ετέρου η υπηρεσία cloud αποθήκευσης της Reolink (Reolink Cloud) δεν είναι διαθέσιμη σε καμία ευρωπαϊκή χώρα επί του παρόντος (εικάζουμε λόγω GDPR).
Συμπέρασμα
Οι βασικές μας ενστάσεις ως προς τη Reolink Go είναι δύο. Αρχικά η μη υποστήριξη Wi-Fi συνιστά τεράστιο μειονέκτημα αφού ουσιαστικά υποχρεώνει τον χρήστη να στηριχθεί αποκλειστικά στα mobile data -και να επωμισθεί και το ανάλογο κόστος- ακόμα κι αν εκεί που τοποθετήσει την κάμερα υπάρχει κάλυψη από το οικιακό του Wi-Fi -ή εκείνο του γείτονα.
Ο έτερος και σημαντικότερος προβληματισμός μας ωστόσο, αφορά την ουσιαστική χρησιμότητα της κάμερας και εξηγούμεθα αμέσως: η Reolink Go είναι μία αυτόνομη και εντελώς ασύρματη λύση, αφού σε συνδυασμό με το μίνι κάτοπτρο, δεν απαιτεί καθόλου καλώδια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να γίνει βορά στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου που απλά θα τη βγάλει από τη βάση της και θα την πάρει μαζί του. Μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά φυσικά, όμως ο κίνδυνος ελλοχεύει.
Τη δουλειά της πάντως, να παρακολουθεί 24/7 έναν χώρο ενημερώνοντάς σας όταν ανιχνεύσει ανθρώπινη κίνηση, την κάνει μια χαρά. Το αν χρειάζεστε μία κάμερα που στοιχίζει γύρω στα €250 (συν άλλα €50 περίπου το κάτοπτρο), όταν μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά με πολύ λιγότερα -ιδίως αν υπάρχει Wi-Fi- είναι μια άλλη ιστορία.
Μας άρεσαν
- Εύκολη εγκατάσταση και σύνδεση με smartphone
- Ακριβής λειτουργία εντοπισμού κινήσεων και άμεσες push ειδοποιήσεις
- Εύχρηστο app
- Πλήρως αυτόνομη λύση με την προσθήκη του ηλιακού πάνελ
Δεν μας άρεσαν
- Δεν υποστηρίζεται Wi-Fi
- Η ποιότητα εικόνας θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη
- Περιορισμένες επιλογές αποθήκευσης
- Το Reolink Cloud δεν υποστηρίζει Ελλάδα
- 1
- 1