Η πρώτη φορά που ακούσαμε για το Quantum Break ήταν σ’ εκείνη την παρουσίαση του Xbox One τον Μάιο του ’13. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια. Τρία χρόνια αναμονής για τους κατόχους του Xbox One που έβλεπαν το αντίπαλο δέος, το PS4, να “τροφοδοτείται” από δυνατές αποκλειστικότητες και νέα franchises. Εν τέλει όμως το Quantum Break είναι εδώ, αποτελώντας μία αν μη τι άλλο “τίμια” πρόταση για κάθε κάτοχο Xbox One. Ο τίτλος, εξ άλλου, φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της Remedy, του στούντιο που μεταξύ άλλων μας έχει προσφέρει στο παρελθόν τα Alan Wake και Max Payne, οπότε δεν θα μπορούσε να μην παρουσιάζει τουλάχιστον ένα κάποιο ενδιαφέρον.
Με αυτά κατά νου, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο προφίλ του Quantum Break και να δούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει –ή όχι- να επενδύσει κανείς σε αυτό.
Οι καιροί ου μενετοί
Ο πρωταγωνιστής του Quantum Break είναι ο Jack Joyce ο οποίος επιστρέφει στο πανεπιστήμιο του Riverport, κάπου στις ΗΠΑ, έχοντας αποδεχτεί το κάλεσμα του παλιού του φίλου και συμφοιτητή, Paul Serene. Ο τελευταίος βρίσκεται μπροστά σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη και για τον λόγο αυτό, έχει ζητήσει τη βοήθεια του αδελφού του Jack, William, ο οποίος όμως δεν δείχνει και τόσο πρόθυμος να συμμετάσχει. Έτσι, ο κλήρος πέφτει στον ήρωά μας ο οποίος όμως, άθελά του, συμμετέχει σε ένα πείραμα που μόνο καλά δεν πάει. Το πράγμα στραβώνει σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί στρεβλώσεις στον χωροχρόνο, εκθέτοντας παράλληλα τους Jack και Paul σε μία άγνωστης μορφής ενέργεια (“chronon energy” ή “χρονική ενέργεια” τρόπον τινά) που τους χαρίζει υπερφυσικές δυνάμεις ως προς τον χρόνο.
Το sci-fi σενάριο του παιχνιδιού θέτει τις βάσεις για μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία με δυνατή πλοκή και εξαιρετικά “twists”. Αν και το αχρείαστο διαρκές πιστολίδι (θα αναφερθούμε σε αυτό αργότερα) κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επισκιάσει το στόρι του Quantum Break, δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος υποστήριζε ότι το σενάριο είναι εκείνο που καθιστά ξεχωριστό τον τίτλο. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι της Remedy έχουν γράψει χιλιάδες γραμμές κειμένου με τις οποίες και έχουν “μπολιάσει” τον κόσμο του Quantum Break, στην προσπάθειά τους να τον “χτίσουν” ακόμα περισσότερο.
Αν μας επιτρέπετε μία συμβουλή, διαβάστε ό,τι κείμενο πέφτει στα χέρια σας με τη μορφή collectible (emails, σημειώσεις, αποκόμματα κλπ). Σε αυτά θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τους ήρωες του παιχνιδιού και τις μεταξύ τους σχέσεις, τους σκοπούς της Monarch (η εταιρεία-κολοσσός που εξουσιάζει τα πάντα στο παιχνίδι, κάτι σαν τη Giant του Γιάγκου Δράκου), ακόμα και τους νόμους και τις παραδοχές πάνω στις οποίες οι δημιουργοί του Quantum Break βάσισαν την ιστορία τους –έχοντας στο “τιμ” ακόμα και επιστήμονα από το CERN!
Στην πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή βέβαια, συμβάλλουν τα μέγιστα και τα action επεισόδια που ακολουθούν καθεμία από τις πράξεις του παιχνιδιού. Η Remedy θέλησε με το Quantum Break να “μπλέξει” videogame και σειρά, συνδυάζοντας τις εκ διαμέτρου διαφορετικές εμπειρίες που προσφέρουν τα δύο αυτά μέσα. Προσέλαβε λοιπόν γνωστούς ηθοποιούς (προεξεχόντων των Σον Άσμορ, Άινταν Γκίλεν και Ντόμινικ Μόναχαν) τους οποίους και έβαλε να παίξουν σε μια σειρά επεισοδίων που δίνουν στον παίκτη μια εικόνα των όσων συμβαίνουν στη Monarch, εξελίσσοντας το σενάριο του παιχνιδιού.
Πρακτικά, τα εν λόγω κλιπάκια –διαρκείας περίπου 20 λεπτών έκαστο- εστιάζοντας σε χαρακτήρες που δεν συναντάτε in-game, θα σας βάλουν ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του παιχνιδιού καθώς σας δίνουν μία ακόμα πιο πλήρη εικόνα του. Αν και ποιοτικά δεν λένε και πολλά (αν μιλούσαμε για αυτόνομη σειρά στην τηλεόραση, με αυτά τα στάνταρ, θα “πάτωνε”), εντούτοις ανταποκρίνονται τέλεια στον συμπληρωματικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί και εν τέλει, βλέπονται άνετα.
Χρόνος ο πάντων πρόγονος
Αφήνοντας παρασάγγας σενάριο και πλοκή, πάμε και στο gameplay του Quantum Break –σε τελική ανάλυση, αν θέλατε απλώς μια σειρά, θα διαλέγατε μία από τις τόσες που κυκλοφορούν! Η αλήθεια είναι πως η Remedy δεν είχε διαφημίσει ιδιαίτερα το στυλ του τίτλου της. Ως εκ τούτου, προσωπικά μάλλον εξεπλάγην διαπιστώνοντας ότι σε έναν μεγάλο βαθμό, το παιχνίδι εκπληρώνει το action πεπρωμένο του “πατώντας” στη δοκιμασμένη συνταγή του ανηλεούς και μάλλον επαναλαμβανόμενου πιστολιδίου. Το κόνσεπτ απλό αλλά πετυχημένο: μπαίνετε σε έναν συγκεκριμένο χώρο ο οποίος είτε είναι γεμάτος εχθρούς, είτε γεμίζει στην πορεία, τους ξεπαστρεύετε αδειάζοντας γεμιστήρες τον έναν μετά τον άλλον ή εκμεταλλευόμενοι το περιβάλλον γύρω σας και αφού ο τελευταίος ψοφήσει σε αργή κίνηση, έχετε όλο τον χρόνο για να μαζέψετε τα διάφορα συλλεκτικά μπιχλιμπίδια, να γεμίσετε και πάλι το οπλοστάσιό σας και να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσετε στην επόμενη περιοχή.
Δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τα ανωτέρω αν το shooting του Quantum Break ήταν όπως θα έπρεπε να είναι. Και το λέμε αυτό διότι δεν είναι: ο μηχανισμός κάλυψης δεν λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά, οι κινήσεις του χαρακτήρα πάσχουν κατά περιπτώσεις ενώ και τα όπλα μοιάζουν πανομοιότυπα –από ένα σημείο κι έπειτα, δεν θα σας νοιάζει καν τι κρατάτε ανά χείρας. Η A.I. από πλευράς της δεν έχει να επιδείξει κάτι το συγκλονιστικό –χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν καλύπτει τα σύγχρονα στάνταρ- ενώ και οι εχθροί σας δεν θα σας εκπλήξουν με την ποικιλία τους σε καμία περίπτωση, εκτός κι αν οι τρεις (3) τύποι αντιπάλων σας φαίνονται πολλοί.
Τα περιβάλλοντα τουλάχιστον καταστρέφονται ενώ οι ικανότητές σας ως προς τον χρόνο και τον έλεγχό του καταλήγουν να είναι το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο: θα έχετε τη δυνατότητα να “παγώσετε” τον χρόνο σε συγκεκριμένα σημεία, να υψώσετε γύρω σας αλεξίσφαιρη ασπίδα, να κινηθείτε τόσο γρήγορα που οι αντίπαλοί σας να σας χάσουν από τα μάτια τους και άλλα τέτοια φουτουριστικά. Κάνοντας χρήση των δυνάμεών σας θα νιώσετε εκείνη την ηθική ικανοποίηση που αποζητάτε από ένα παιχνίδι, με τους αντιπάλους σας να γίνονται παρελθόν (pun intended) εν ριπή οθφαλμού. Επιπλέον, είναι αρκετές, τόσες ώστε διαλέγοντας ποιες απ’ αυτές θα αναπτύξετε στην πορεία (παίζει και level up), να προσαρμόσετε το στυλ παιχνιδιού στα μέτρα σας.
Κάπου ανάμεσα στο “πίου πίου” και την επίλυση των γρίφων που θα σας θέσει το παιχνίδι, θα έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε μία εμπειρία που μόνο το Quantum Break μπορεί να καυχιέται ότι έχει προσφέρει μέχρι και σήμερα: την κίνηση σε έναν κόσμο με τον χρόνο να έχει σταματήσει. Συχνά-πυκνά θα βρεθείτε σε καταστάσεις που λόγω της φθοράς που έχει υποστεί το χωροχρονικό συνεχές, τα πάντα γύρω σας έχουν “παγώσει” και οι μόνοι που κινείστε είστε εσείς: αυτό το ανέμελο πηγαινέλα στους χώρους εργασίας των άλλων, οι αδιάκριτες ματιές σε υπολογιστές και σημειώσεις, η εξερεύνηση και το “ψαχούλεμα” τη στιγμή που άπαντες είναι κοκαλωμένοι, κάνουν τον Jack να μοιάζει με έναν sci-fi ηδονοβλεψία. Από την άλλη βέβαια, δεν θα αργήσει αυτή η απόκοσμη αίσθηση της κίνησης σε έναν κόσμο σε “κώμα” να αρχίσει να σας κάνει να αισθάνεστε κομματάκι άβολα αλλά, εν τέλει, αυτός είναι κι ο στόχος της.
Νόημα ή μέτρον τον χρόνον, ουχ υπόστασιν
Αν υπάρχει κάτι τελευταίο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε αναφορικά με το Quantum Break, είναι ο τεχνικός του τομέας. Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μιλάμε για την ανάλυση, την οποία οι μετρήσεις δίνουν στα 720p, να παραπονεθούμε για το λεγόμενο “tearing”, ακόμα και για τη “θολούρα” που υπάρχει κατά –σπάνια- διαστήματα στην οθόνη. Δεν θα το κάνουμε όμως κι αυτό διότι το πόνημα της Remedy έχει, συνολικά, τα καλύτερα και ρεαλιστικότερα γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε videogame.
Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι τρομακτική, τα περιβάλλοντα είναι προσεγμένα μέχρι και την τελευταία γωνία, η χρήση των εφέ είναι πανέξυπνη ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων κοντράρουν επάξια τους πραγματικούς –θα αναρωτηθείτε κι εσείς, όπως και πολλοί άλλοι, αν με τέτοια γραφικά υπήρχε λόγος για τη σειρά δράσης, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα που θα κάνουμε σύντομα. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα πιάσετε τους εαυτούς σας να χαζεύουν αποσβολωμένοι την οθόνη, μαγεμένοι από την τελειότητα του Quantum Break: στα παραπάνω προσθέστε και το σταθερότατο framerate και έχετε ένα παιχνίδι που βάζει τα γυαλιά στα υπόλοιπα, θέτοντας νέα στάνταρ στον κλάδο.
Τελικά τι είναι το Quantum Break; Είναι η αποκλειστικότητα που με τόση ανυπομονησία περίμεναν οι φίλοι του Xbox; Είναι μια χαμένη ευκαιρία; Μήπως μία βάση για κάτι ακόμα μεγαλύτερο; Αν θέλετε μια γνώμη, τίποτα από τα παραπάνω. Είναι ένα παιχνίδι δράσης με υπερπλήρη κόσμο και προσεγμένη ιστορία, μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση που αποπειράται να γεφυρώσει τις εμπειρίες δύο διαφορετικών μέσων, ένας τίμιος τίτλος που μπορεί να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στον χρόνο, συνιστά ωστόσο μία εμπειρία που θα είναι αμαρτία να μη ζήσει κάποιος που έχει τη δυνατότητα (τουτέστιν Xbox One ή PC που μπορεί να “σηκώσει” το παιχνίδι). Παρά τα ψεγάδια και τις ατέλειές του, το Quantum Break είναι αυτό που λέμε “one of a kind”. Το αν θα φτάσουμε να το μνημονεύουμε με το πέρας της τρέχουσας γενιάς, θα το δείξει ο χρόνος…
Μας άρεσαν
- Το έξυπνο σενάριο και η ικανή να σας κρατήσει σε εγρήγορση πλοκή
- Η δουλειά που έχει γίνει στον κόσμο γύρω σας
- Το πώς το παιχνίδι εξηγεί καθετί συμβαίνει και επιστημονικά και με απλή γλώσσα
Δεν μας άρεσαν
- Το ακατάσχετο πιστολίδι που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει “φτηνό”
- Το shooting που έχει τα θεματάκια του
Ανάπτυξη: Remedy | Έκδοση: Microsoft | Διάθεση: Microsoft Hellas | Πλατφόρμες: Xbox One, PC