Τα Halo συνιστούν τη σημαντικότερη και πιο αναγνωρίσιμη σειρά της Microsoft και των Xbox. Αν υπάρχει ένα σημείο που ξεχωρίζει στη 15ετή ιστορία του franchise (το Halo: Combat Evolved κυκλοφόρησε το 2001) είναι η αλλαγή σκυτάλης που πραγματοποιήθηκε το 2012 με την 343 Industries να καλείται από τη Microsoft να συνεχίσει το έργο της Bungie.
Το Halo 4 ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε με την υπογραφή της 343, ωστόσο το Halo 5: Guardians είναι το πρώτο που φέρει και τη σφραγίδα της. Κακά τα ψέματα, στο προηγούμενο Halo, η 343 είχε βασιστεί κατά κύριο λόγο στη δουλειά της Bungie –χρόνος άλλωστε δεν υπήρχε για κάτι περισσότερο. Στο Halo 5 όμως είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και τον χρόνο που χρειαζόταν για να εφαρμόσει τις πρώτες από τις πολλές αλλαγές που είχε στα πλάνα της.
Είναι πολύ σημαντικό για ένα franchise με ιστορία 15 ετών να δείχνει ότι είναι σε θέση να εξελίσσεται, να προοδεύει, να ξαφνιάζει ευχάριστα τους παίκτες και να βρίσκει τρόπο να κλέψει τις εντυπώσεις, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στο βαρύ brand name του και την αναγνωρισιμότητα που του εξασφαλίζει αυτό. Το Halo 5 διαφέρει αρκετά από τους προκατόχους του: σε κάποια σημεία δείχνει καλύτερο, σε κάποια πάλι όχι. Το εντυπωσιακό μαζί του, είναι πως αν και από πλευράς gameplay μιλάμε για μια ολοκαίνουρια εμπειρία, σεναριακά “πατά” πάνω στην ιστορία και το σύμπαν της σειράς. Σοβαρά, αν δεν έχετε την παραμικρή επαφή με τα Halo, τότε πριν ξεκινήσετε το Halo 5, κάντε έναν κόπο και παίξτε τη Master Chief Collection, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσετε τη μπάλα κατά τη διάρκεια της campaign και είναι κρίμα.
Ουάου…
Πριν από μερικές ημέρες έγραφα για το πόσο υπερεκτιμημένα είναι τα γραφικά στο gaming. Στην περίπτωση του Halo 5 όμως, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από αυτά, κυρίως διότι δεν νομίζω να έχω δει κάτι ανώτερο, ανεξαρτήτως πλατφόρμας και τύπου παιχνιδιού. Μιλάμε για πραγματικά next gen γραφικά, επιπέδου ανώτερου απ’ ό,τι μπορείτε να βάλετε κατά νου. Το μοντέλο της Φυσικής είναι εκπληκτικό με τις κινήσεις των χαρακτήρων να κρίνονται απόλυτα φυσικές, ακόμα και στα παραδοσιακά “μπελαλίδικα” άλματα. Η φωτογραφία είναι μοναδική, το level design απίστευτο και τα πάντα βρίθουν λεπτομερειών τις οποίες θα χρειαστεί να καταβάλλετε προσπάθεια για να εντοπίσετε.
Στις δε μάχες, θα πρέπει να παίξετε τις πρώτες… κάμποσες, προκειμένου να καταφέρετε να εστιάσετε σε αυτές. Τα κάθε λογής εφέ κάνουν τον Μάικλ Μπέι να μοιάζει ερασιτέχνης και κλέβουν την παράσταση. Ουκ ολίγες φορές έπιασα τον εαυτό μου να έχει εστιάσει σε πράγματα τελείως χαζά όπως για παράδειγμα τις σφαίρες που έφευγαν από την κάννη του όπλου μου! Οι εκρήξεις, οι λάμψεις, καθετί που βρίσκεται στο πεδίο της μάχης παίζει τον ρόλο του και συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία μιας πειστικής ατμόσφαιρας γεμάτη ένταση και νεύρο. Οι εχθροπραξίες σημειώνονται σε μεγάλους χώρους, οπότε ίσως να λείπει το αίσθημα της κλειστοφοβίας που δημιουργούσαν παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Υπάρχει λόγος όμως γι’ αυτό και θα τον δούμε παρακάτω.
Spartan μόνος ψάχνει
H campaign του παιχνιδιού θα σας φανεί ακαταλαβίστικη αν δεν είστε πλήρως εξοικειωμένοι με τη σειρά: χαρακτήρες, τοποθεσίες, γεγονότα, ιστορία. Ακόμα κι αν έχετε παίξει κάθε Halo που έχει βγει, φρεσκάρετε λίγο τις γνώσεις σας: δεν θα το μετανιώσετε. Στο μεγαλύτερο μέρος της campaign, θα ελέγχετε τον Jameson Locke, αρχηγό μιας ομάδας Spartans με αποστολή να εντοπίσουν τον Master Chief ο οποίος έχει εξαφανιστεί, άγνωστο για ποιο λόγο. Μολονότι κάποιοι ίσως να απογοητευτούν από αυτό το γεγονός, αξίζει να σημειώσουμε πράγματα: πρώτον, μια χαρά θα παίξετε και με τον Master Chief κάποια στιγμή στο παιχνίδι και δεύτερον, οι νέοι χαρακτήρες, αν και δεν διαθέτουν το background των “παλιοσειρών”, φέρνουν μαζί τους μια αύρα αλλαγής με νέα όπλα, καινούριες κινήσεις και διαφορετική προσέγγιση σε μάχες και λοιπές “περίεργες” καταστάσεις. Το νέο τιμ, η Fireteam Osiris, πέραν του Locke, απαρτίζεται από τους Holly Tanaka, Olympia Vale και Edward Buck τον οποίο σίγουρα θα θυμούνται όσοι έχουν παίξει το Halo 3: ODST.
Με τέσσερα άτομα στην ομάδα λοιπόν, αντιλαμβάνεστε γιατί όλα τα πεδία των μαχών έπρεπε να είναι “ευρύχωρα”. Εδώ συναντάμε και το πρώτο και, ενδεχομένως, μοναδικό πραγματικό αρνητικό σημείο του Halo 5: Guardians. Η σειρά Halo ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με το split screen. Ερχόταν ένας φίλος σπίτι, στηνόσασταν κι οι δυο μπροστά απ’ την τιβί και παίζατε μέχρι πρωίας, διασκεδάζοντας αμφότεροι. Ε, στο Halo 5, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει: split screen γιοκ! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, έχει να κάνει με την απόδοση του παιχνιδιού: για να είναι σε θέση η 343 να προσφέρει επί μονίμου βάσεως 1080p/60fps χωρίς πτώση στο framerate, αποφάσισε να αφαιρέσει τελείως τη δυνατότητα αυτή. Στο Halo 5: Guardians, split screen δεν υπάρχει ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ! Ναι μεν λοιπόν βγάζω το καπέλο στους δημιουργούς του παιχνιδιού για τα γραφικά, τα εφέ, το animation και τα λοιπά φανταχτερά, αλλά δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω το “φάουλ” στο οποίο υπέπεσαν ως προς το multiplayer και το split screen.
Κατά τα άλλα στο multi, συναντάμε τα γνωστά σε όλους mods τύπου Slayer, Capture the Flag κλπ, ωστόσο αυτό που κλέβει την παράσταση δεν είναι άλλο από το ολοκαίνουριο Warzone. Πρόκειται για ένα mode που συνδυάζει τη δράση των Halo με τη φιλοσοφία των MOBA games τύπου League of Legends! Συμμετέχουν 24 παίκτες χωρισμένοι σε δύο ομάδες, συνεπικουρούμενοι από μονάδες Prometheans & Covenants που ελέγχονται από την A.I. –μιλάμε δηλαδή για μίξη PvP και PvE. Στόχος τους είναι να φτάσουν τους 1.000 πόντους (σκοτώνοντας αντιπάλους και bosses και κατακτώντας βάσεις) ή να κατακτήσουν τις τρεις κύριες βάσεις του χάρτη.
R€Q Packs
Εδώ είναι που υπεισέρχονται τα Requisition Packs ή πιο απλά REQ Packs. Πρόκειται για πακετάκια που κυκλοφορούν σε τρεις ποιοτικές ποικιλίες (χρυσό, ασημένιο, χάλκινο) και περιλαμβάνουν κάθε λογής καλούδι για το Warzone: όπλα, οχήματα, στολές, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε σε common, uncommon, rare και ultra rare. Για να τα χρησιμοποιήσετε δε, θα πρέπει να πληροίτε το ελάχιστο level τους, κάτι που επιτυγχάνεται παίζοντας περισσότερο φυσικά. Τι σημαίνει αυτό; Πώς όσο περισσότερο παίζετε, τόσο καλύτερα REQ Packs θα πάρετε και τόσο ταχύτερα θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτά που προσφέρουν τα πραγματικά καλά πακέτα. Για την απόκτηση των REQ Packs θα χρειαστείτε είτε πόντους, είτε χρήμα. Οι πόντοι μαζεύονται εύκολα παίζοντας, ανάλογα φυσικά και τις επιδόσεις (kills/deaths/assists) σας. Τα χρήματα… well… μια κατάθεση είναι –μιλάμε για πραγματικά λεφτά, έτσι;
Πρακτικά, αυτό που εγώ κρατώ πάντως από το Warzone, είναι πως πλήρες και χορταστικό κι αν είναι, θα πρέπει να επενδύσετε έναν σεβαστό αριθμό ωρών gameplay, αν θέλετε τουλάχιστον να έχετε τύχη. Οφείλω να υπογραμμίσω, τέλος, την εξαιρετική απόδοση των σέρβερ του παιχνιδιού. Ευελπιστώντας πως η κατάσταση θα παραμείνει ως είχε όταν δοκιμάζαμε οι δημοσιογράφοι το παιχνίδι πριν το επίσημο λανσάρισμά του, δεν αντιμετώπισα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα (“αlagάριστο” gameplay), ακόμα κι όταν σε κάποια περίπτωση η ταχύτητα σύνδεσής μου δεν ξεπερνούσε τα 3 Mbps.
Για τους achievement hunters ανάμεσά μας, να αναφέρω ότι τα μισά και πλέον achievements αποκτούνται ιδιαίτερα εύκολα. Για τους πραγματικούς Spartans ωστόσο, το μόνο achievement είναι αυτό που τους απονέμεται τερματίζοντας μόνοι τους το παιχνίδι στο Legendary επίπεδο δυσκολίας. Αυτό αγαπητοί μου θέλει κάκαλα, όχι αστεία… Να σημειώσω κάπου εδώ βέβαια ότι στο Legendary “ξεγυμνώνονται” τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η A.I. ως συμπαίκτης σας: στα χαμηλότερα επίπεδα οι αδυναμίες της κάπως “μασκαρεύονται”, ωστόσο εκεί όχι απλά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα αλλά μέχρι που επηρεάζουν αρνητικά την όλη εμπειρία.
Ένα βήμα πριν το Halo 6
Το Halo 5: Guardians με κάλυψε πλήρως. Στο τέλος βέβαια, σαν να με άφησε να περιμένω κάτι –κατά πάσα πιθανότητα το επικό φινάλε του Halo 6. Πρόκειται για έναν αρτιότατο τίτλο με χορταστικό multiplayer και συμπαθή campaign που θα ικανοποιήσει πλήρως τους “die hard” λάτρεις της σειράς. Η 343 Industries έχει βάλει τις δικές της πινελιές σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση ωστόσο τη δουλειά της Bungie και τους παίκτες –τρανή απόδειξη ο χειρισμός που πλέον δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κίνηση και την ταχύτητα, με τα πλήκτρα ναι μεν να είναι διαφορετικά, αλλά να προσφέρεται και “Halo 4 mode”! Οι φαν των Halo κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν πάρει το Halo 5: Guardians ήδη. Οι υπόλοιποι, αν έχετε επαφή με τη σειρά και αναζητάτε ένα πραγματικό next gen παιχνίδι, μην ψάχνετε άλλο: το Halo 5 είναι απλά ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο Xbox One!
Μας άρεσαν
- Το Warzone στο multiplayer (και το multiplayer γενικότερα)
- Οι μάχες και τα διάφορα εφέ στα 1080p/60fps ποτέ δεν ήταν καλύτερα!
- Εντυπωσιακός σχεδιασμός τοποθεσιών και επιπέδων
- Η έμφαση στην κίνηση
Δεν μας άρεσαν
- Απουσία split screen
- Η μικρή παρουσία του Master Chief
- Η A.I. ως συμπαίκτης είναι “λίγη”
Ανάπτυξη: 343 Industries | Έκδοση: Microsoft | Διάθεση: Microsoft Hellas | Πλατφόρμες: Xbox One